Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Отпада таксата за преглед при лекар
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:79 Предишна Страница 3 от 4 1 2 3 4 Следваща
Al Bundy
23 Мар 2006 13:12
Мнения: 198
От: Bulgaria
О-о ти си от болничните, те пък са друга порода
hamer
23 Мар 2006 13:17
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
Ал Бънди,
KZB
23 Мар 2006 13:18
Мнения: 6,560
От: Bulgaria
Абе, само да ти кажа, че се излагаш. И как после хората да ходят на лекар, като такива като тебе бълват помия срещу колегите. Разбери, че всички сме ЛЕКАРИ и колкото повече плюеш срещу колеги, толкова повече се прецакваш.
Жалка история. Ей такива като тебе подписват Насионалният Рамков Договор. Юда.
Госпожата
23 Мар 2006 13:27
Мнения: 395
От: Bulgaria
Не знам дали потребителската такса изпълнява ролята си на филтър. Лично аз съм наблюдавала пациенти, които се правят на разсеяни и нищо не плащат, други, които вместо такса плащат в натура/кафенце, марулка и т.н./, тези които пък могат да си позволят да плащат, просто прескачат джипито, щото вечно няма талони, има опашки и т.н., и директно отиват на частен прием. А че джипито не издава касова бележка всеки знае, пък и не това е същността на работата му.
Смятам, че основният проблем е Здравната каса с всичките й малоумни решения, да не кажа малоумници, която вместо да синхронизира всички звена във веригата, ги конфронтира с възможно най- примитивни прийоми, така че всички - лекари, аптекари, пациенти във всеки един момент от времето да бъдат потенциални престъпници-длъжници .
Kilgor Trout
23 Мар 2006 13:32
Мнения: 180
От: Bulgaria
Каква мелодрама. Чак се просълзих. Но е хубаво, че понякога, както по повод тази информация в СЕГА бе провокирана дискусия и спор между различни представители на бялата мафия. Така за обикновените хора пациенти се повдига малко края на завесата и се разкрива тъжната и същевременно зловеща картинка. Ето затова, когато стане дума за здравеопазване, лекари и лекарства почва да ми се повдига и получавам автоимунна реакция...
Мили, докторчета, фармацефти и медицински чиновници/работници, продължавайте да си гледате в канчетата , плюйте се, казвайте какво става в съседния на вашия кабинет, кой кого кани на форуми в Слънчев бряг, споделяйте, моля ви, за това колко се печели от потребителски такси и как се отчитат, доколко успявате да се квалифицирате, осветлявайте ни за тънките номера, които правите, само за да вземете по някоя кинта допълнително, за да можем по-добре да си правим сметката как да си общуваме с вас и как да се пазим от вас....
gramove
23 Мар 2006 13:57
Мнения: 404
От: Bulgaria
В изказването си Al Bundy насочва вниманието към основния проблем – за какъв дявол изобщо трябва да съществува системата на т. нар. семейни лекари – пенкелери, или ако използваме английското съкращение, джипита?!! Защо са необходими те?! За мене здравноосигурителна система, включваща джипита, е морално остаряла и специално в България, тя вече шеста година доказва своята пълна несъстоятелност. Без да имам претенциите да давам акъл, дайте да видим как стои въпросът със здравните осигуровки (застраховки) в страните с развита медицина. Пример: някои вече споменаха Германия. Гражданите плащат здравните си застраховки (не осигуровки) в съществуващите специализирани компании. Вноските на безработните и лицата без доходи, се плащат от държавата в съответната държавна здравно-застраховат. компания – има няколко такива, както има и частни. Дори и най-мизерната здравна застраховка поема напълно всички прегледи при лекар, болнично лечение, както и стойността на ВСИЧКИ изписани от лекар лекарства. Джипита НЯМА! Всеки гражданин е свободен да отиде когато си пожелае при лекар, който сам си избере. Без талони и без каквито и да са формалности. Една - две седмици след посещението при лекаря, болният получава от него сметката по пощата (може и на ръка). Същата сметка той изпраща на застрахователната компания, която по банков път превежда съответната сума. Всичко е ясно и документално установено. Навсякъде по веригата има контрол и никой не се чувства прекаран, прецакан или излъган. Ако възникне съмнение съответната здравноосигурителна каса прави проверка (тя е заинтересована всичко да е наред!) и при наличието на нарушение се налагат солидни финансови санкции. Това могат да направят по сигнал и данъчните. И забележете – не лекарите имат договор с някаква здравна каса, а пациентите – това е логично, защото те ползват услугата - не лекарите.

Редактирано от - gramove на 23/03/2006 г/ 14:21:40

Kilgor Trout
23 Мар 2006 14:21
Мнения: 180
От: Bulgaria
Gramove!
Muktadasaxkoburgidiotski
23 Мар 2006 14:21
Мнения: 14,528
От: Mali
Какво толкова сте се разфилософствали за здравната система и прочие... Темата е конкретна , за потребителската такса. Отбадането и е глупост и ще влоши още повече обстановката в ДКЦ-тата , ще затрудни добълнително изпълнената и без това с безсмислици работа на ОПЛ. Аз съм един страничен и обективен наблюдател, потребителската такса трябва да остане , и да се увеличи. От нея трябва да бъдат освободени само психично-болните . Всички пенсионери трябва да си плащат поне 3% от минималната работна заплата/ 5 лв /. Така тумбата от безделни пенсии малко ще намалее и току-виж , ОПЛ може и да извършат някоя истинска медицинска дейност или манипулация. Друг е въпросът , че сегашната здравна система е безумна.
Kilgor Trout
23 Мар 2006 14:25
Мнения: 180
От: Bulgaria
Муктада, на теб ти е най-лесно. Защото ще продължиш да бъдеш сред освободените от такса...
The Spy
23 Мар 2006 14:32
Мнения: 7,400
От: United Kingdom
Радетели и Строители на Капитализма,
За да се потопите тотално в "нездравия и гнил" капитализъм първо трябва да се научите да си плащате за всичко! От това пък следва, че няма за щяло и не щяло да губите времето на докторите за заболявания тип "посткомунистическо общество"
Вижда се ясно, че левите другари от Льо "Парламента" се опитват да реинкарнират "строят на бъдещето" останал в "миналото", за да зарадват средностатическия гласоподавател-олигофрен, който бе именуван от същите тези псевдо-управляващи елементи като "електорат"!
Muktadasaxkoburgidiotski
23 Мар 2006 14:43
Мнения: 14,528
От: Mali
Напоследък наблюдавам единични проблясъци на достойнство и себеуважение сред джипитата , които напомнят на "разсеяни" пациенти да си платят 1, 60 лв.настояват да си ползват обедната почивка , да им се заплати личния транспорт до отдалечено село, и молят нагли и буйстващи посетители да осовбодят кабинетите им. Това трябва да стане повсеместна практика , а не да се блюдолизничи пред пациентурата с цел незагубване на бройки от практиката. Все пак , макар и изпаднал до доста ниско стъпало в лекарската професия , ОПЛ е висш здравен служител и трябва да се държи на положение. Войнстващата антилекарска простащина , която се мярка и в настоящата дискусия, трябва да получи адекватна операция "Респект".
Графът
23 Мар 2006 14:49
Мнения: 4,109
От: Bulgaria
KZB, “около 80-90% от пенсионерите са освободени, поради безкрайно дългият списък от хронични заболявания за които не се плаща такса.” – не зная дали сте лекар в болница, но само цитираното ми е достатъчно за да разбера, че определено не сте наясно с истинското положение на обсъждания въпрос. Освен с политическата му страна. (“безумни комунистически прасета ...... ги крадат в неусвес и не искат да спрат.”)

Редактирано от - Графът на 23/03/2006 г/ 14:49:50

Pavlik Morozov
23 Мар 2006 15:58
Мнения: 15,811
От: Bulgaria
потребителската такса имаше един много важен ефект - възспиращ. обикновено всяка безплатна услуга има някаква символична такса за ползване за да се пресече злоупотреба от страна на хора които си нямат работа и имат време за губене досаждайки на лекари по цял ден. когато човек не плаща за нещо той не го цени и го разхищава - това е стара истина. погледнете нещата от гледната точка на работещ човек - въпреки че покрива масрафа за целия цирк когато отиде в болницата той е най-ощетен, защото чака на една опашка с пенсионери и безработни, които и без това нямат какво да правят през деня, докато той/тя губи работно време. това води до популяризиране на частното здравеопазване, където обслужването ако не задължително по-добро е поне по-бързо и учтиво, което пък води до още по-голямо западане на държавното здравеопазване. така се получава че хранениците сами си забиват ножа без да го осъзнават, понеже неползвайки държавното здравеопазване работещите търсят начини и да не плащат за него. един от механизмите за коригиране на това явление беше потребителската такса, но сега я махаме, значи подгответе се за още по-дълги опашки в поликлиниките и следователно още по-бавно и лошо обслужване кой печели от това - популистата пропаганда на политиците. "дадохме безплатно здравеопазване на бедните". а това че в резултат качеството на това здравеопазване ще падне още повече не се отчита.railman
23 Мар 2006 16:08
Мнения: 35
От: Bulgaria
Pavlik
А както са тръгнали нещата - бедните да го д***т.
В момента се подготвя приватизация на много лечебни заведения. И познайте кои ще са купувачите?
WHATS UP
23 Мар 2006 16:30
Мнения: 2,363
От: Germany
Не разбирам злобата към пенсионерите.
...а такса трябва да си има.
Пак се имитира дейност в здравеопазването и реално нищо не се върши.Дали да има такса или не е най-малкия проблем.
KZB
23 Мар 2006 16:38
Мнения: 6,560
От: Bulgaria
Графе, не рзбирам с какво не си съгласен? И къде работиш, че са ти толкова ясни нещата?
KOPELE
23 Мар 2006 16:40
Мнения: 217
От: Bulgaria
На вниманието на УМНИКГЮРОВЦИТЕ-РАЗБИРАЧИ!!
Току що се прибирам от домашно посещение на ОСВОБОДЕН ОТ ТАКСА ПАЦИЕНТ.Пътьом скочих в една от многобройните дупки-изкривих джанта и скъсах зимна гума-[*****


Редактирано от - bot на 23/03/2006 г/ 17:15:17

KZB
23 Мар 2006 16:48
Мнения: 6,560
От: Bulgaria
Реформа се прави за сметка на интересите на лекарското съсловие. То само е унижаванано от свой, пациенти, журналисти, проверяващи и всякави други без да го е заслужило.
Мисля че в този форум прочетох постинг на Chicho doctor, преди време, за тихото отмъщение на съсловието към пациентите. Всяка гавра с лекарите (като например намаляването на заплатата с 50% или премахването на такса за преглед 1.60 лв.) рефлектира директно и много бързо срещу консуматорите на здравни услуги.
Обаче тези, които са в парламента нищо няма да усетят, защото си имат Правителствена болница, където всичко е безплатно и пари за лекарства, консумативи, заплати и каво ли още не има в излишък.
papagal
23 Мар 2006 16:50
Мнения: 980
От: Bulgaria
Муктадата на кое вика аптекарска простотия?На това че знам цената на труда си ли?Или на това че ако не ми върви не опищявам орталъка а първо търся грешката в себе си вместо в някой друг?
Ушопляс
23 Мар 2006 16:52
Мнения: 168
От: Bulgaria
Ха, майтап, значи с 8-9 пациента на ден могат да се докарват >1500 на месец??? Та аз сега като резидент 2ра година виждам по 7-9 за 3.5-4 часа, като стандарта за 3 та година е 10 за 4 часа. Средно лекар на соло практика вижда по-около 24-26 пациента на ден за да се държи над водата. Та значи аз мога да изкарвам добре и сега в БГ??? Я гледай моля ти се!!
Добави мнение   Мнения:79 Предишна Страница 3 от 4 1 2 3 4 Следваща