Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Светът e пред кардинална промяна на капитализма
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:102 Предишна Страница 3 от 6 1 2 3 4 5 Следваща »
Zmeja
14 Дек 2010 07:12
Мнения: 35,948
От: Bulgaria
Dinain:
"Богатството никога няма да е в ръцете на бачкаторите, защото ако имаха достатъчно акъл, нямаше да са бачкатори, а щяха да накарат някой друг да бачка за тях! Такава е историята на света, четете история и се учете, бре. Но блажени са верующите..."

Защо ли горното никак не ми звучи по християнски?
генек
14 Дек 2010 07:31
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Не е по християнски - на иврит е.
----------------------------------------
Блогът на Генек

генек
14 Дек 2010 07:33
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Ако хората в Западните общества искаха да получават заплати на обикновенни работници, то производствата които изискват такива способности щяха да си останат при западът.
Повечето хора, обаче, се преориентираха към по-интелектуални специалности които

искат поне елементарна грамотност.
----------------------------------------- --
Блогът на Генек

Zmeja
14 Дек 2010 08:01
Мнения: 35,948
От: Bulgaria
Мисля, че е принципно погрешно да се мисли, че на основата на провъзгласяването на индивидуализма и егоизма за най-големи добродетели, може да се създаде стабилна "демократична" държава, която да функционира успешно дълго време (в исторически план). Още по-малко може да се очаква на базата на егоцентризма да се изгради нов световен ред, в който няколко хиляди егоцентрици да владеят "демократично" богатствата на света, надявайки се на "демократичното" послушание на няколко милиарда гои.
Пенка от Прокатния
14 Дек 2010 08:12
Мнения: 2,210
От: Bulgaria

paragraph39,

Кайли,
банките и банкерите са част от социалната политика на държавата. Как? Ами много просто - когато някой потребител си купи нещо на кредит (жилище, кола, телефон), то държавата на момента прибира (средно) около 40% от тази сума. А дългът остава да се изплаща в бъдеще от взелия кредита. Така държавата си получава "своето" и може щедро да го раздава. Така се получиха и царските и Станишевите излишъци - гражданите и бизнеса задлъжняваха, държавата си вземаше "нейното", а по-късно ще дойде време за плащане. Затова и никоя държава и никой политик (лев или десен) не прави и не казва абсолютно нищо срещу банките и банковата система. Защото в края на краищата държавата има нужда от това - нали знаеш - кредитът - модерното робство. Отделно пък взелите кредит са много по-съгласни да работят каквото и да е работа, за каквато и да е заплата, защото ако спрат да го изплащат ще загубят много повече.

_______________________________
Да живее ВССЕ -
Великата Световна Социалистическа Еволюция

right_or_wrong
14 Дек 2010 08:17
Мнения: 54
От: Bulgaria
Развитието на икономиките беше свързано дълги години с растеж.
Растежът на икономиките означава ли развитие?
Какво може да означава развитие без растеж?
Как се нарича свят , в който няма нито развитие, нито растеж?
wvw
14 Дек 2010 08:25
Мнения: 863
От: Bulgaria
Според мен има още една причина за настоящата криза ( а и за следващите кризи ). И това е все по намаляващите природни ресурси. А от това следва и по високата им цена...и т.н.
Якодим
14 Дек 2010 08:37
Мнения: 252
От: Bulgaria
Нема да се пУашите!
На времето всички пътища водеха за Рим. Днес почти всички стоки идват от там дето оня щеше даги тепа, ама нема къде да ги погребва.
Та въпроса е: Колко дявола могат да застанат на върха на иглата?.......Да де, ама дупе да му е яко на тоя, който е най отдолу и особено ако е беззащетен.
На беззащитна България й кръцнаха кранчето. Решението-ДВЕРСИФИКАЦИЯ. Собствениците на могъщи корпораций нямат притеснения за насъщния, но плебейте изхвърлени от употреба са безащитни. Та пътят на беззащитните е в диверсификация на приходоизточните си.
Директива 2020 ни подсказва: Обществените сгради със собствени енергийни източници, а вбъдеще и частните. Повече независимост, повече самостоятелност, повече собственици, повече капиталисти и капитализъм. Ведно с гигантите ще съществуват и микро пройзводствата. Техническата обезпеченост позволява това.
Mrx++
14 Дек 2010 08:53
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Но на такъв живот му идва краят. Западните икономики вече не са толкова конкурентни и

отново трябва да се учат да създават богатство,

а това означава по-малко гаранции и дотации...
Значи ето го икономическият цикъл при капитализмът. Народонаселението работи, създава богатство, а големите акули накрая го обират чрез различни инструменти на банките. И след това народонаселението пак трябва да работи и т.н. Обаче на този цикъл вече има една сериозна пертурбация - това са икономиките на Китай, Бразилия, Индия и Русия.
Инак статията е повече объркана, отколкото са объркани съответните икономисти, които се борят с кризата.
plamen44
14 Дек 2010 09:27
Мнения: 2,341
От: Bulgaria
Мръсните амерички свине не моат да съществуват без конфликти.Икономиката им е изградена на ограбването и избиването на хора, колонизацията на икономиката на други държави.Да видим коя ще е следващата нападната независима държава.
voivodata
14 Дек 2010 10:11
Мнения: 3,135
От: Bulgaria
Северната Корея
Firmin
14 Дек 2010 10:11
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Днес ми е ден за хрумки. Представете си игра, нещо средно между покер, черен Петър и руска рулетка. Представете си, че, както при покера, картите са ви раздадени. Само че те не са постоянни, а непрекъснато се променят, така както и на другите играчи. Сред картите е подмушен и един черен Петър (на Насим Никълъс Талеб му харесва да го нарича "черен лебед", а може и повече - Дяволът скучае. Падне ли ви се, независимо от това колко са ви добри картите и колко е голям залогът, като при руската рулетка - наганът гръмва и ви издухва от играта. Добрата новина е, че поне сте жив. Лошата - че сте вън от играта.
Firmin
14 Дек 2010 10:50
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
О, не! Съвсем не. Светът въобще не е загубил потенциалът си за растеж и развитие. Но му се налага да си смени "продуктовото портфолио". Има стотици милиони азиатци и африканци, на които им се кара Тойота, Фолксваген, Хюндай и даже Бюик. Проблемът е, че не могат да карат кола. А, да не забравя. Нямат си и пътища. И даже няма с какво да си платят бензина. То пък, като няма пътища, няма и бензиностанции, навярно. Следователно? Следователно ще трябва да ги напоим, нахраним, образоваме, а после да ги наемем да си построят пътищата, по които ще джиткат с Тойотите, дето ще им продадем после. Да, ама не. Щото, за да се научиш да караш кола са ти нужни три седмици, пък за автомат Калашников - три дни. Я по-добре да ви продадем Калашников. Нататък вие си знаете.
Приблизително така се случи и с нас. И слава Богу! Щото можеше да решат да ни продадат Калашников. Втора употреба, но затова пък качествен - ние сме го произвели. Нататък? Ние си знаем.
Kotka
14 Дек 2010 10:55
Мнения: 13,187
От: Aruba
Той Плебса, ако е тарикат мое и да занули сметката, но Плебса е ПроЗд и се оставя да го работят и гърбят.
Сократ-май
14 Дек 2010 11:12
Мнения: 30,841
От: Bulgaria
Фирмин,
Безкрайно си прав с последните изречения.
През 1989 година извадихме огромен късмет с две неща: бяхме абсолютно наивни и имахме управници, готови да се подложат на всекиго. Големият брат знаеше, че като ни хвърлят във водата, ще се удавим като слепи котета. Затова ни остави да деградираме на воля (само подбутваше от време на време).
Виж, в Югославия липсваха горните две условия. Което наложи да се вземат по-строги мерки.
Anardil
14 Дек 2010 11:16
Мнения: 2,861
От: Bulgaria
Сократ, Фирмин -
Само че сме извадили късмет не съм съгласен. Спрямо бивша вече Югославия - да.
А спрямо Чехия, Унгария, Полша?
И там липсваха нашите условия, резултатите са налице.
Сократ-май
14 Дек 2010 11:29
Мнения: 30,841
От: Bulgaria
Анардил,
Две държави направиха циркаджийски преврати - България и Румъния.
Това е достатъчен отговор.
Maximus II
14 Дек 2010 11:37
Мнения: 9,741
От: Bulgaria
Да като станат много маймуните, клона се чупи. А в Европа маймуните наистина станаха мнооого. Напълни се с хора живеещи без да работят. Докато европейците хранеха само техните си мързеливци нямаше проблем, но като се напълни с емигранти от Африка и Азия- проблем. Така е и у нас. Знаете ли че поне 300 000 цигани са фалшиви пенсионери по болест.
Anardil
14 Дек 2010 11:40
Мнения: 2,861
От: Bulgaria
Сократ, за циркаджийските преврати ясно.
Но те бяха (поне според мен) само следствия на по - дълбоки процеси и реалности, а не определящи събития.
Идеята ми беше че не можем да кажем, че сме извадили късмет (макар и това да зависи от гледната точка).
Bira
14 Дек 2010 11:50
Мнения: 9,171
От: Bulgaria
пълните гащи много рядко са плод на лош късмет или външна намеса.
Добави мнение   Мнения:102 Предишна Страница 3 от 6 1 2 3 4 5 Следваща »