Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Какво мислите за модерирането във форума на вестник „Сега”?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:140 « Предишна Страница 4 от 7 2 3 4 5 6 Следваща »
Старшината
08 Сеп 2006 12:08
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
а не бойно поле, от което може да се получи краткосрочна пирова победа, последвана от значителни и ненужни загуби.

:-) веселичко ми звучи ....
gtch
08 Сеп 2006 12:10
Мнения: 1,659
От: Bulgaria
Ми аз целата съм си веселка и засмяна.
Сибила
08 Сеп 2006 13:24
Мнения: 15,613
От: Bulgaria


Lacey, наскоро превеждах по повод на подобен възникнал спор около правата и задълженията на модератора, правилата на вестник "Монд", който се наблюдава от ЕДИН или повече модератори.

Решенията на модератора/модераторите и там не се оспорват.

И това, при условие, че участието във форума е платено и е възможност само за ползване от абонати.


Les dé cisions des modé rateurs ne peuvent ê tre contesté es.


Ето, би ли погледнала тук?





Натиснете тук
Старшината
08 Сеп 2006 13:31
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
... несвързано с темата ... : Натиснете тук
bot
08 Сеп 2006 13:39
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Lacey, извинете ме, но ми омръзна да повтарям едно и също нещо. Прочетете "Помощ" и ако откриете необсъждан въпрос или проблем, то тогава го споделете.
Повтарям още веднъж за последно.
Там, където отивате да проверявате сега за форумни правила, аз оттам идвам още преди години.
Форумните правила както тук, така и в повечето останали българоезични форуми, са на базата на англо, немско, руско и френскоезични форуми.
Единствените промени са в по-свободните критерии на българските форуми (отчита се и манталитетът на съответната нация) . Затова и толкова си приличат.
Тоест, тук критериите при прилагане на Правилата са по-леки за участващите в сравнение с критериите на небългароезичните форуми и това е факт. За разлика от Вас съм преровил над 100 форума на нивото на Guardian, а не 4, така че просто е безсмислено да спорите точно с мен какви били правилата по другите форуми, както и аз не бих спорил с вас по някой заплетен казус от НПК. Правилата са стандартни в медийните форуми, разликите идват само от вида на модерирането (модериран или премодериран) .

За това, че в този форум трябва да има повече модератори, съм съгласен, но не зависи от мен... и този въпрос вече е бил обсъждан.
Геновева
08 Сеп 2006 14:49
Мнения: 24,361
От: Bulgaria
Науката за здравословното хранене гласи, че един залък трябвало да се сдъвче 30 (тридесет) пъти в устната кухина, преди да се преглътне.
В колко ли постинга трябва да се сдъвче форумното статукво, за да се преглътне...
А ако са ти кът дъвкателните инструменти (разбирани всякак), може и безкрай...
bot
08 Сеп 2006 14:55
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Съгласен съм, но защо да се дъвче 30 пъти и тук при положение, че има улеснение, което се нарича " Търсене" (отбелязано е с в горния десен ъгъл) ?

Редактирано от - bot на 08/09/2006 г/ 14:57:14

Старшината
08 Сеп 2006 15:00
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
.. а Намиране с к'во е означено ....
Гичка Граматикова
08 Сеп 2006 15:11
Мнения: 1,729
От: Bulgaria
Защо идеята за повече модератори е неприемлива засега?
bot
08 Сеп 2006 15:28
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Практика по форумите е освен постоянните да има и доброволни модератори от средата на самите форумни участници (погледнете по-големите бълг. форуми - dir.bg, gbg.bg , data.bg и т.н. )) . Така се постига по-добра ефективност и избягване на субективност при оценките или спорните случаи (тъй като има още едно ниво на проверка - от мен) . Тъй като този форум е сравнително голям като участници, а количеството ежедневни постинги - огромно, то наистина се затруднявам във всекидневното прочитане и модериране на толкова голям брой. Засега се справям де, но когато и "се обяснявам" на участниците по мейл, то се струпва множко.
За да има доброволни модератори трябва да има 1. желаещи, 2. одобрение на редакцията, но преди всичко - 3. чисто технически средства за тяхната работа. От съображения за сигурност модерирането на форума е свързано и с определени IP за достъп до модераторската част, самият форумен скрипт е поостарял в сравнение с по-новите, с които повечето участници по форумите са свикнали (phpBB и IPB например) и администраторите трябва ръчно да добавят модераторските функции. При положение, че това беше трудно да се направи дори за мен и продължи доста време като срок, то виждам в това основния проблем за повече модератори - просто няма как да модерират. Оправи ли се техническият проблем, то останалите неща са свързани единствено с логика и административни решения.
Гичка Граматикова
08 Сеп 2006 15:51
Мнения: 1,729
От: Bulgaria
Жалко е, че нещата тук опират до техника. Все пак, нали сме се запътили към Европейския съюз и едно подобно оправдание звучи меко казано смешно на фона на переспективите, извинете. Обаче, така или иначе, нещата стоят в този ред на този етап и вие нищо друго не можете да направите, освен тихо да агонизирате, Бот. Или да се откажете, нали? Апропо, искате да ни кажете, че от 2004 г. не сте си взимали отпуска? Работите нон-споп? В случай, че нещата при вас стоят по този начин, това е нечовешко и нехуманно.
bot
08 Сеп 2006 15:58
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Не съм си взимал, защото все още не съм пожелал. Телеуъркинга ми дава известна свобода на действие и начини нещата да не излизат извън контрол дори и при мое отсъствие. Мога да работя по форума от всяка точка на света (с известни ограничения на модераторските функции) . Така че не се оплаквам от тази гледна точка. Проблемът е 1. в ежедневния обем преработвана информация 2. избягване на постоянните дуднения за субективност, тъй като появят ли се още модератори, то ще стане смешно да се обвиняват 5-6 човека накуп в субективни действия, докато сега при сам модератор винаги може да се прибегне до подобна атака.
Гичка Граматикова
08 Сеп 2006 16:23
Мнения: 1,729
От: Bulgaria
Бот, всеки човек има капацитет, не го забравяйте. Понякога когато яхнеш метлата се задвижваш от началния тласък и от инерцията, която набираш в последствие. Да, ама идва един момент, когато всичко това си дава своето неблагоприятно отражение. Имам предвид от здравословна гледна точка. Сега, едва ли аз съм човекът, който трябва да ви поучава или ще ви дава безплатни медицински съвети, но все пак изхождам от позицията на един доста ангажиран кадър в близкото минало. Докато не получих сериозни усложнения и се наложи да сменя работата. От две години насам го давам по-лежерно, дори имам предостатъчно време освен да работя и да се забавлявам - чрез приятели, чрез нета, чрез друго свободно и запълнено по моя инициатива време. Мислете за ваш заместник. Мислете сега, за да не страдате утре, недай си, боже. Тва го приемете като приятелски съвет.

Редактирано от - Гичка Граматикова на 08/09/2006 г/ 16:26:32

bot
08 Сеп 2006 17:32
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Сега намерих време да погледна и останалите линкове от Lacey (Гардиан си го знам) . Нищо ново, както и очаквах. Стандартни форумни правила, каквито са и тук с малко по-строги изисквания към участниците. Единственото, което ми направи лошо впечатление, е "резюмето" й. Надявам се да не е направено тенденциозно, а просто да е в резултат на недобро познаване на английския език.
Цитирам дословно, а после сравнете как тълкува текста Lacey в превода си:
• HARASSMENT OF MODERATORS AND ADMINISTRATORS
If you have a problem with anything on this message board, it is very important that you follow the grievance procedure (see below). Once you have exhausted all 5 steps, you will have to live with the decision made by the administrators. Under no circumstances should you harass anyone on the moderating/administrative teams in any way. This includes, but is not limited to, sending numerous PMs or emails, using obscene or profane language directed at any member of the mod/admin teams, or making derisive statements about members of the mod/admin team on the public message board.
Натиснете тук


А това бе тълкуването на горния текст от Lacey:
2) Не само, че може да се спори с модератора, но се предвижда и дори случаи на нарушения от модератора ("HARASSMENT OF MODERATORS AND ADMINISTRATORS".


За незапознатите с английския уточнявам, че Харасмент в случая се отнася за тормоз над модератори и администратори от страна на форумци, а не обратното.


Редактирано от - bot на 08/09/2006 г/ 17:53:43

Геновева
08 Сеп 2006 18:34
Мнения: 24,361
От: Bulgaria
Е, това с OF е класическият пример за двузначност на предлога с
"The shooting of the hunters", цитира се в структуралистката литература,
във второто по-нереално четене е един вид "отстрела на ловците",
ама за нашия случай съвсем си пасва...
Чок觧
09 Сеп 2006 06:43
Мнения: 7,337
От: Israel
Хитър 5ър
10 Сеп 2006 15:44
Мнения: 2,501
От: Bulgaria
Авторът премести това мнение в темата Въпроси към бот като проява на разбиране към забележката на администратора за неуместността на публикуването му тук.


Натиснете тук

Редактирано от - Хитър 5ър на 10/09/2006 г/ 16:52:58

bot
10 Сеп 2006 15:54
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
1. Ще ви помоля да пуснете постинга си или във "Въпроси към бот" или в нова тема в тази рубрика. Тази има друга идея или поне заглавието и е такова.
2. Давайте линк при подобни въпроси или оплаквания.
3. Преглеждах форума през почивните дни и забелязах някакъв спор в една от темите, но доколкото си спомням пръв го провокирахте вие.
4. Ще ви помоля да задавате конкретни въпроси или оплаквания в рубрика "Помощ" , а не да изразявате личното си мнение спрямо други участници, камо ли да използвате "момче, дете" и т.н. спрямо хора, които не познавате.
5. Също така ще ви помоля да не ми посочвате какво трябва да правя. Дали има нарушение или не и какви мерки трябва да предприема решавам аз, а не вие. Вие можете само да ми посочите с линк къде според вас е трябвало да се намеся, тъй като сте забелязали нарушение на правилата..
Хитър 5ър
10 Сеп 2006 16:23
Мнения: 2,501
От: Bulgaria
1. Ами добре. Сега ще я преместя. Вижте колко добронамерен съм, когато са вежливи с мен. Аз го пуснах тук, щото... Ми гледам за некакви сиренца и мишенца и за разни други работи си говорите, дето не са по темата та затва.


2. И линк ще добавя, само да го намеря мястото.


3. Спор имаше между мене и Параграфа, съвсем по темата беше и е спорно дали аз съм го предизвикал, ако човек се зачете. Но дори и така да е, това е спор по темата, в който не са употребявани обиди към спорещите от тяхна страна. Все пак по темите се спори, а не се прави друго. Така, че - нищо противозаконно.


4. Благодаря, ще го имам предвид тва за питанията. Само не разбирам откога "момче" и "дете" са лоши думи. Апропо... Лелее ква работа Ви се отваря ако трябва да режете всяко "девойко", "госпожо", "приятелю" и т.н.


5. Ама аз не съм Ви посочвал какво да правите, а само Ви помолих да бъдете снизходителен. Но друго едно нещо бъркате много и това Ви и ще Ви създава проблеми:

Не Вие решавате дали някъде има нарушение и какво да предприемете. Това го решават ПРАВИЛАТА. Вие само ги изпълнявате.


Опитайте да го проумеете. Иначе вместо онзи списък от правила е достатъчно да сложите само едно изречение: Модераторът преценява какво и кога да предприема.


Редактирано от - Хитър 5ър на 10/09/2006 г/ 16:54:19

tri_topki
10 Сеп 2006 16:32
Мнения: 10
От: Bulgaria
ама разбира се! "момче" и "дете" са толкова по-обидни думи спрямо някого, когото не познаваш, от "суек" и "кикимора"!
разбира се, че за "момче" и "дете" трябва да се санкционира, а за "суек" и кикимора"... какво? може би - часовник, от редакцията
някой се излага, някакси, като че ли
Добави мнение   Мнения:140 « Предишна Страница 4 от 7 2 3 4 5 6 Следваща »