Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Страсбург топна православието в законовия си купел
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:76 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »
Manrico
16 Мар 2009 22:29
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Доколкото съм чувал, "Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ)" хич не се е занимавал с църковни, канонически и други подобни спорове. Занимал се е с въпроса "може ли камуняки, без да поглеждат закон и законност, да бият и изхвърлят някого отнякъде, който и да е, без решение на законен съд?". И решили - не. А камуняките дуднат и подскачат.

_______________________
Блогът на Манрико
UNIVERS
16 Мар 2009 23:30
Мнения: 5,614
От: Bulgaria
Дядо Инокентий - патриарх български !

БПЦ има нужда от духовно силен лидер и свещеници без петолъчки на челото и досиета на доносници, без брокери на недвижими имоти, облечени в расо, на каквито са се превърнали светите отци от синода на Максим.
Дядо Инокентий е моралният победител не само заради решението на европейския съд, а и защото иска независима БПЦ , разблична от васалните отношения по някогашната ос БКП - КПСС, които по инерция синода на Максим иска да проектира отново в църквата.
Дядо Инокентий има качествата на ЛИДЕР, за разлика от безличните свещеници от синода на Максим , лидер от какъвто се нуждае църквата ни в условията на настъпващия ислямски фундаментализъм.
Изборът е прост - или държавата ще уважи решението на европейския съд или заради бетонните кратуни на някои другари в България , страната ще има вече 2 синода....България обаче не е Гърция , където те са 6 или Украйна - с 2. Тези държави не допускат местни феодали като тези в община Гърмен - Рибново , където не е ясно в 21 век ли живеем и това част от България ли е.
Oraсle
17 Мар 2009 00:06
Мнения: 15,092
От: Bulgaria
Страсбург плюе Прaвославието.

Манрико,

Редактирано от - Oraсle на 17/3/2009 г/ 00:07:45

Tim
17 Мар 2009 00:38
Мнения: 6,853
От: Bulgaria
В същото време съдът приема, че през последвалите десет години от неправомерния акт на правителството са произтекли реални религиозни права за последователите на Пимен и Инокентий. Разделението, макар и противоканонично и последвано от противозаконно и дори криминално окупиране на храмове и църковни имоти, ги е превърнало в действителна църква, чиито права държавата вече трябва да признае. Иначе казано, от неправомерното поведение на държавата тогава впоследствие са произтекли реални религиозни права.


E те това ме смая ала минут!

По същата логика може да се приеме, че след като мафията плячкоса нещо и го задържи във владение 10 г, от това произтичат реални имуществени права в полза на мафията. Ашколсун.

При същата логика се води и цялата ни република, между другото, но то у нас републиканизъм и комунизъм почиват на един и същи политически манталитет.

След като бандюгите са удържали над 40 г. беззаконно положение, значи всичко е ОК.

Тази европейска институция май си мисли, ч е паленето на свещ на гявола си е пълноценна религиозна дейност.
Brightman
17 Мар 2009 01:02
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Manrico,
пропуснал си. Изхвърлянето на алтернативния синод от храмовете не е незаконно. Преди изхвърлянето им НДСВ промени закона, така че то да е законно.
Brightman
17 Мар 2009 01:12
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Съществена за ЕСПЧ е видимата църква, а за православните църковници - невидимата, т.е. благодатната.

Вярно че ги интересува благодатната страна и то съвсем буквално - тази, която им носи блага от глупостта на бабичките и снобизма на ритуалстващите, от земи край морето .
Ама че е невидима ? Няма как да е невидим един храм, свещоливница или земи за строителство на хотели. Много са си видими, даже.
Peter Botha
17 Мар 2009 02:26
Мнения: 80
От: Bulgaria
Do Universal studioДедо ти Инокентий е парво натрапник, второ измамник и трето орадие на определени полит сили всредата и края на 90 те.лЛи4но познавам този мо6еник и ако ниакои ден оглави БПЦ ставам йа католик протестант или будист
Leitenant Kotzev
17 Мар 2009 02:28
Мнения: 410
От: Bulgaria
Тука пак налазиха брадатите седесари.
Болярчето
17 Мар 2009 03:33
Мнения: 2,995
От: Bulgaria
Майната му на православието
paragraph39
17 Мар 2009 03:35
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
/:/ "...В мотивите си ЕСПЧ приема, че през 1992 г., когато започна разколът, тогавашното правителство в лицето на директора на изповеданията, който "уволни" патриарха и двама митрополити и "назначи" ново църковно ръководство, неправомерно се е намесило в делата на църквата. В същото време съдът приема, че през последвалите десет години от неправомерния акт на правителството са произтекли реални религиозни права за последователите на Пимен и Инокентий. Разделението, макар и противоканонично и последвано от противозаконно и дори криминално окупиране на храмове и църковни имоти, ги е превърнало в действителна църква, чиито права държавата вече трябва да признае. Иначе казано, от неправомерното поведение на държавата тогава впоследствие са произтекли реални религиозни права.
......................................... ....................................
КАЗАНО е, още от Римското Право, че "Никой НЕ може да черпи Права от правонарушения!"
Само да напомня, че "реститутките" от СДС навремето поискаха и оправдаха искането си за Реституция на национализирани или експоприирани техни или на Наследодателите им имоти, позовавайки се на "НЕзаконни"/всъщност, законни, защото е имало съответни закони!/ действия на "комунягите" след 1944 г.! Значи, по сегашната логика на Европейския Съд за Правата на Човека, НЕ е трябвало да има Реституция в България, понеже, макар и "НЕзаконни"/ а, всъщност, законни при това!/ от действията на "комунягите" при Национализацията и Експоприацията са "произтекли реални права" за Държавата и/или за новите някогашни собственици на тогава национализираните и експоприирани имоти!?
Всъщност, май, същото важи и за църковните имоти, които Държавата/"комуняжката"/ някога е отнела от БПЦ?!

Редактирано от - paragraph39 на 17/3/2009 г/ 04:37:31

Гн Фотон
17 Мар 2009 06:36
Мнения: 1,612
От: Finland
Е, па, нема да плАтим. Нека до'дат да си ги вземат парИте.

генек
17 Мар 2009 06:56
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Интелигентна, аналитична, смислена статия!
Преоблемът сме разглеждали многократно.
Но пак ще кажа - колеги, бягате от същността. Дрейфите по тъча. Никакви доводи - само етикети. "Комуняги" е най-изтърканият.
За Иван Кучето, назоваван Инокентий, ви дадох малко информация в събота. Далавераджия, никакви религиозни интереси, никаква духовност.
Ако този съд беше нормален - щеше да гледа само дали нещата са по закона. А те са! Има закон, има самоуправство, има опити за присвояване, има опити и за мошеничество, представяйки една компания за синод.
Но и канонът не служи на съдиите. Защо - казано е.
Изобщо, днес пещерните антикомунисти, налазили отрано форума, ще плюят и размазват. Защото НЯМАТ АРГУМЕНТИ!
И са настъпени в болната точка - джоба.
Ако е въпросът "Кой е духовен водач на БПЦ?" - на него е отговорено отдавна и от всички КОМПЕТЕНТНИ в православието институции.
Ако е въпросът за имоти и пари - отговорила е държавата чрез съда.
Впрочем, какви бяха преди 1989 година Инокентий, Поптодоров, Бараков? Горяни?
Но злобата, злобата, завистта и алчността - те водят всичките тези хлебарки, позалили и тук.
Kotka
17 Мар 2009 07:51
Мнения: 13,187
От: Aruba
Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург е свърталище на Сатанисти и Нечестивци! Всички го знаят даже и поддръжниците им. Да горат у Пъклото дано и по -скоро!
Софиянеца
17 Мар 2009 07:51
Мнения: 336
От: Bulgaria
Спорът за БПЦ в Страсбург въобще не е каноничен, а въпрос за религиозните права. Не е законно да се изгонват свещеници и да се изземват църкви с полиция и прокурори.
Бай Драган
17 Мар 2009 08:31
Мнения: 12,047
От: Bulgaria
Котка ,
ти да не си попадия? Иначе и аз заставам зад тебе.
pecheneg
17 Мар 2009 08:34
Мнения: 1,228
От: Bulgaria
софиянец ами я да пратим група православни свещеници да окупират руската православна църква в софия да речем?няма ли да ги изгонят от там.
Бармалей
17 Мар 2009 08:45
Мнения: 15,926
От: Bulgaria
Добре е, че от време на време има и такива "съдебни определения"...За да ни светва лампичката...За да ни става ясно, че "европейски" не означава непременно "правилни"...И за да разберем, че алтруизма??? на имащите минава първом през личният им интерес -търбуха...Иначе и тази статия не съм я чел...

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
seggaa
17 Мар 2009 08:50
Мнения: 136
От: Bulgaria
Много добра статия. Според мен, проблемите в Църквата започнаха именно с дебелашката намеса през 1992 г. на държавата в делата на Църквата. Това беше много по-опасна намеса от изгонването на хората на Инокентий от църквите, защото беше и незаконна. Много са малко въцърковените православни, които подкрепят шайката на Инокентий. А, къде е той всъщност 8)
Brightman
17 Мар 2009 09:09
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург е свърталище на Сатанисти и Нечестивци! Всички го знаят даже и поддръжниците им. Да горат у Пъклото дано и по -скоро!

Kotka,
абе направо на кладата.
-
А сега малко по сериозно. Има едно нещо наречено човешки права. И това нещо предполага гаранции, че всяка откачалка може да си вярва в каквото си иска стига да не се опитва насилствено да налага вярата си другиму.
В случая, точно едни откачалки се опитват да пречат на други откачалки. Първо едните на другите, после другите на първите.
-
Само дето и при едните и при другите всъщност не става въпрос за никаква друга вяра, освен в телеца нарязан на щамповани кръгчета.
Mutant4o
17 Мар 2009 09:17
Мнения: 3,341
От: Bulgaria
Проблемите на църквата почват със закриването и през 60те
seggaa
17 Мар 2009 09:22
Мнения: 136
От: Bulgaria
Brightman, това че наришаш хора, които вярват в Бог откачалки показва единствено посредствеността, инфантилността и необразоваността ти. Коментарът ти освен неграмотен е и обиден. И е пряка последица от действията на властта в 1992 г., когато се направи всичко, за да не заеме Църквата полагащото й се място в обществото /направено беше от ДС чрез СДС/

Добави мнение   Мнения:76 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »