Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
България подкрепи Италия срещу забраната на разпятия в училище
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:101 Предишна Страница 3 от 5 1 2 3 4 5 Следваща
водопроводчик
03 Юни 2010 12:59
Мнения: 18,847
От: Bulgaria
Делото срещу Италия е мракобесно. Италианските училища, в които винаги е имало Разпятия, са давали и дават светско образование. Тези училища не проповадват религиозен християнски фанатизъм. Тъпнята с "религиозните символи" е раздухана от ислямисти, които в Италия са застрашително много. Това, че в училището ще виси Разпятие, по никакъв начин не може да се съпоставя с носенето на забрадки от мюсюлманските момичета. Това е проблемът, а не някяви си права на атеистите. Аз също не съм религиозен, не намирам нищо общо между свободата на личността и подобна украса в едно училище, защото Разпятието не ограничава ничия свобода. А забрадките са символ на робското положение на жената в ислямските общества.

Редактирано от - водопроводчик на 03/6/2010 г/ 13:04:01

historian
03 Юни 2010 13:03
Мнения: 2,031
От: Bulgaria
Някой да е виждал разпятие в българско училище?
Сократ-май
03 Юни 2010 13:16
Мнения: 30,841
От: Bulgaria
Властващата и държавно налагана, чрез закона религия в момента в ЕС и САЩ е АТЕИСТИЧНИЯ ХУМАНИЗЪМ. Мотото на тази религия с философски корени е - човек е мярка на всички неща. Тоест ние хората решаваме какво ни харесва и го правим

БВВ,
Това много ми хареса. Пълно съвпадение със създадената от Великия вожд Ким Ир Сен идеология "чучхе".

Колкото до догматизма в науката - и аз преди време бях потресен, когато разбрах, че стройната наука космология е обоснована върху чисти догадки (като например Главната последователност). Е, от догадката нататък всичко върви строго последователно.
Пламен Пенев
03 Юни 2010 13:18
Мнения: 4,894
От: Bulgaria
Когато бях на времето в Русия, водопроводчик, там на пазара видях много местни жени с типично руски физиономии със забрадки... Не ми се видяха да са в "робско положение"... даже си бяха много нахакани...
BWW, ако не беше манипулирал едно от доказателствата си щях просто да ти вдигна пръст защото, въпреки че експозето ти не засяга темата която коментираме и следователно си е жив спам, напълно споделян твоето становище по въпроса с религията като социално явление в съвременното общество.
Все пак със смъртното наказание малко си се изхвърлил... Причината за отказ от него не се дължи на "обожествяването" на индивида, а е съвсем елементарна. Това са прекалено многото съдебни грешки и прекалената категоричност и необратимост на смъртта...
Бармалей
03 Юни 2010 13:21
Мнения: 15,926
От: Bulgaria
...Някой да е виждал разпятие в българско училище?...

След червената бубонна чума? Бе, те - бащите на днешните - пращаха в Белене само заради влизане в Храма на Великден - вий разпятия търсите...

***
Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
водопроводчик
03 Юни 2010 13:26
Мнения: 18,847
От: Bulgaria

Редактирано от - водопроводчик на 03/6/2010 г/ 13:27:59

Пламен Пенев
03 Юни 2010 13:35
Мнения: 4,894
От: Bulgaria
Бармалей като спамър:
След червената бубонна чума? Бе, те - бащите на днешните - пращаха в Белене само заради влизане в Храма на Великден - вий разпятия търсите...

Е! До'дохме си на думата
Iwan Wazow
03 Юни 2010 13:41
Мнения: 1,511
От: Bulgaria
Връзката между религията и марксизЪма е описана добре от Бъртранд Ръсел:

Еврейският исторически модел от миналото и бъдещето е такъв, че да намира отклик в сърцата на потиснатите и онеправданите във всички времена. Св. Августин приспособява този модел към християнството, а Маркс към социализма. За да бъде разбран Маркс в психологическо отношение, би било уместно да се прибегне до следния речник:
Йехова = Диалектически материализъм
Месията = Маркс
Богоизбраните = Пролетариатът
Църквата = Комунистическата партия
Второто пришествие = Революцията
Адът = Наказанието на капиталистите
Хилядолетния период = Комунистическата държава
Термините отляво разкриват емоционалното съдържание на термините отдясно, а това емоционално съдържание е много по-близко до хората, получили християнско или юдейско възпитание, което пък прави Маркс есхатологично правдоподобен. Подобен речник би могъл да се състави и за нацистите, но техните понятия са в по-висша степен старозаветни и по-малко християнски от тези на Маркс, като техният Месия е по-близо до Макиавеите, отколкото до Христос.


"История на западната философия" том. 2 - "Средновековна католическа философия", глава IV "Философията и теологията на Св. Августин". В моята книжка цитатът е на 91-92 страница. Нещо в същия дух, за връзката на религията с Маркс, е писал и Ерих Фром в "Бягство от свободата".
Пламен Пенев
03 Юни 2010 13:45
Мнения: 4,894
От: Bulgaria
Опитвам се разбера, Iwan Wazow, по какъв начин това се вързва с съдебната подкрепа на България по въпросното дело в Съда по правата на човека
Май надойдоха форумните спамъри...
ПП Аааа! Загрях! Иска ти се, въпреки че не можеш да кажеш нещо по темата, да блеснеш пред форума като много учен?! Браво! Много книжки си прочел!
Ха мирясай сега!

Редактирано от - Пламен Пенев на 03/6/2010 г/ 13:48:23

водопроводчик
03 Юни 2010 13:48
Мнения: 18,847
От: Bulgaria
Пламен Пенев,
сигурно се правиш на утрепан. Няма да ти обяснявам разликата между забрадките на рускините на пазара и забрадките на мюсюлманките в училищата. Само ще отбележа, че въпросните рускини никой не ги кара да ги носят тези забрадки, докато за мюсюлманките са задължителни. А ако Италия не спечели срещу ЕСПЧ, нашенският, европски шариат ще придобие нечувана власт.
Iwan Wazow
03 Юни 2010 13:50
Мнения: 1,511
От: Bulgaria
Пламене, това беше допълнение към simo. Като не си чел книжки, недей да се биеш в гърдите. Конкретно тези води, в които се нагазил, са много дълбоки.
Пламен Пенев
03 Юни 2010 13:55
Мнения: 4,894
От: Bulgaria
Верно! Малко се направих на улав водопроводчик
Обаче защо намесваш забрадките след като делото е за РАЗПЯТИЯТА не можах да схвана... Обясни ми или се присъдеини към онези с приказките за Белене и Диалектическия материализъм на Йехова! Там ще си в безпорната зона на спама...
Нещо повече! Статията казва, че Италия е загубила някакво делото в ЕСПЧ. Какзва също, че ни в клин ни в ръкав, без наличие на правен интерес обжалва ... и България! За това кажи какво мислиш! Остави за момент забрадките! Ще ди дърпаме под друга статия
генек
03 Юни 2010 13:57
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
В българските училища няма не само разпятия, но и икони. Българското училище отдавна е извън религията.
И не само заради чиновниците. Мой приятел ми разказа как искали да поканят варненския Кирил, но той отговорил, че ще дойде само след като в училището бъде открито неделно школо, а децата всичките кръстени. Е?
А това за разпятията е ясно защо е. Но се фиксираме върху му, забравяйки забрадки и други мюсюлмански знаци.
-------------------
Блогът на Генек

Benedicta
03 Юни 2010 14:09
Мнения: 17,577
От: Bulgaria
Обаче защо намесваш забрадките след като делото е за РАЗПЯТИЯТА не можах да схвана...

Че не схващаш много неща е ясно, само не е ясно защо се напъваш да обясняваш....
Атеизмът е равен на примитивизъм в обяснението на вселената, защото атеистът стига само до видимите неща- тези които може да пипне и сдъвче, той е лишен от духовното усещане за света, сляп е за невидимото, но съществуващо около нас , за него светът се изчерпва с материята, без да подозира за всичко останало извън нея. А да с проповядва атеизъм е идиотизъм.
Пламен Пенев
03 Юни 2010 14:10
Мнения: 4,894
От: Bulgaria
Ееее! Не така Генек! И ти ли Бруте?! И ти ли се включи към дезинформаторите?
Имам ... позната в нета, която е завършила богословие. И не само че е завършила тази специалност, но дори я преподава в едно училище! Няма лошо! Ние атеистите, за разлика от "божиите овчици" не държим непременно ВСИЧКИ да са на нашия акъл. Но трябва да става без насилие! Не е нужно кръста на който е бил умъртвен по гаден начин един от най-великите философи на нащата цивилизация да се навира в очите на децата в кабинета по химия да кажем... анахронизъм е! А който иска - нека си изучава каквато му е кеф религия...
Пламен Пенев
03 Юни 2010 14:13
Мнения: 4,894
От: Bulgaria
Малко знаеш за Вселената Русокоса... Но още по-малко знаеш, вижда се и за атеизма и атеистите...
Iwan Wazow
03 Юни 2010 14:22
Мнения: 1,511
От: Bulgaria
Че не схващаш много неща е ясно, само не е ясно защо се напъваш да обясняваш....
Атеизмът е равен на примитивизъм в обяснението на вселената, защото атеистът стига само до видимите неща- тези които може да пипне и сдъвче, той е лишен от духовното усещане за света, сляп е за невидимото, но съществуващо около нас , за него светът се изчерпва с материята, без да подозира за всичко останало извън нея.Уви, Бенедикта точно обратното е. Примитивизмът е при религиозните възгледи за света. Не знам дали знеш, че основна философска доктрина на католическата църква (която се преподава за единствено истинна в католическите училища) е творчеството на Тома Аквински от 13ти век. Оттогава досега не се е родил никой ум, който да впечатли повече църквата.
Жертвите на "войнстващия атеизъм", за които пишеш по-горе са всъщност жертви на религиозен фанатизъм по същество. Цитатът от Ръсел, който дадох се отнася и за твоите реплики.
Benedicta
03 Юни 2010 14:24
Мнения: 17,577
От: Bulgaria
Атеистите, Пламене, са прозрачни като найлонови торбички, няма да затруднят никого...
Benedicta
03 Юни 2010 14:26
Мнения: 17,577
От: Bulgaria
Iwan Wazow, виждам, че не правиш разлика между религия и вяра, между Църква и Бог... Но както казах вече атеизмът е примитивен, така че не се учудвам.
водопроводчик
03 Юни 2010 14:42
Мнения: 18,847
От: Bulgaria
Обаче защо намесваш забрадките след като делото е за РАЗПЯТИЯТА
Защото са свързани. Има предостатъчно инфо. Ние просто подкрепяме италианското правителство и италианското общество.
Добави мнение   Мнения:101 Предишна Страница 3 от 5 1 2 3 4 5 Следваща