Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Кюфтета и стари дантели
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:18571 « Предишна Страница 923 от 929 921 922 923 924 925 Следваща »
onzi
02 Май 2018 18:27
Мнения: 9,528
От: Bulgaria
пробвай с доматени шайби над него, сиреч след запичането гарнираш с няколко търкалца домат отгоре.

а на мен току-що, докато ровичках из тасс, ми попадна интересен алгоритъм за печене на месо на скара:
Лично мне все объяснил сын. Он уже пару лет заправляет всем процессом нашего дачного барбекю: заранее покупает нужные куски говядины и устраивает целое шоу с обжаркой и подачей. Как-то он привез огромный и дорогущий "томагавк" (рибай около килограмма весом на длинной реберной кости). "Ты знаешь, — спрашивает, — как его правильно готовить?" "Ну а что, — говорю, — здесь сложного? Сначала хорошенько обжарить до хрустящей шоколадной корочки, а потом довести в прохладной зоне угольного гриля или в духовке".

"Нет, — говорит сын, — все надо делать наоборот: сначала довести до готовности в духовке, а потом быстро обжечь на открытом огне!" Так он все и сделал. Мы всей семьей попробовали: толстенный стейк получился нежным, сочным, розовым внутри и карамельно-хрустящим снаружи. А самое поразительное — прожарка: очень ровная во всем этом огромном куске! Такие увесистые стейки почти всегда или остаются местами сыроватыми внутри, или кое-где пересушенными. Новомодная техника, объяснил сын, называется reverse sear, то есть обратная обжарка. В гастрономии, как в медицине, завтрашние истины могут опровергнуть вчерашние.
и интересни снимки има, цялото: Натисни тук

ето и едно видео с интересни коментари отдолу: Натисни тук
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: onzi
Кайзер Созе
12 Май 2018 10:42
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
по-добрите кюфтета по чирпански



Натисни тук


Джудже кебаб




или и други класики

Натисни тук



Редактирано: 4 пъти. Последна промяна от: Кайзер Созе
Памфуций
21 Май 2018 00:24
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Вече е сезонът на черешите (започнахме днес) и наближават горещините, та предлагам една бърза, лесна и мързелива рецепта (само такива от мен), за сорбе от череши:
Продукти:
половин кило череши,
100 мл бяло вино
4 супени лъжици мед,
1 лимон

Почистваме черешите от костилките и ги смилате в блендър до хомогенна каша.
В друг съд смесвате меда с бялото вино, като в момента на бъркане изтисквате лимона. Едва когато вече са напълно смесени , добавяте черешите от блендера и бърате докато се получи хомогенна смес. Тази смес изсипвате в алпака тавичка и я слагате във фризера.
Почиствате и подсушавате блендера и съда, където сте правили сместа (10 мин) и разбърквате сместа в тавичката, защото не се изстудява еднкаво. След 15тина минути пак.
Надявам се да ви хареса.
onzi
31 Май 2018 20:56
Мнения: 9,528
От: Bulgaria
един бръз въпрос: сега пробвам една сьомга, добре е като мезе за ракия или водка, обаче ужасно солена. пушена, в олио. как се обезсолява това нещо? в смисъл, ако я оставя във вода, да не стане блудкава неква.

onzi
31 Май 2018 20:57
Мнения: 9,528
От: Bulgaria
бонго, тва сорбе може ли да се бърка с миксер или трябва по-първобитно, на ръка?
КараКолю
31 Май 2018 21:05
Мнения: 1,299
От: Russian Federation
дин бръз въпрос: сега пробвам една сьомга, добре е като мезе за ракия или водка, обаче ужасно солена. пушена, в олио. как се обезсолява това нещо? в смисъл, ако я оставя във вода, да не стане блудкава неква.

Сакън ! Нещо пушено и в олио няма начин да се обезсоли във вода. Повечко лимон и водка !
Наздраве !
67
31 Май 2018 21:18
Мнения: 7,197
От: Benin
КараКолю е прав, няма да стане във вода. Можеш да опиташ да й смениш олиото, ама ще помогне слабо. Другият вариант е да я пуснеш на суши (макар че едно време баба ми му викаше канапе от ориз) с авокадо или безсолно крем-сирене за туширане на солта. Ако сърце ти дава - ръц в блендера с безсолното крем-сирене, става страхотна замазка с половин клонче копър (повтарям, половин КЛОНЧЕ, а не СНОПЧЕ, да не ме бият после мен за даване на акъл).
onzi
31 Май 2018 21:52
Мнения: 9,528
От: Bulgaria
а бе за сто грама сьомга отиде един лимон и пак солено ми беше. ще я сменям.
format
03 Юни 2018 08:13
Мнения: 76
От: Cook Islands
Кило лимони на пазара е около лев, що плачеш? Тургай лимони и яж по малко с бело хлебче и масълце, все едно е аншуичка.
Тя и солта е солена, ама си слагаме по малко, та и ти така, използвай рибката за подправка и никва смяна. Ако диетата ти е на сьомга,
купувай си сурова и я застройвай с малко пушеносолена. Бе, да ти имам грижите!!!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: format
AzBuki
03 Юни 2018 08:34
Мнения: 499
От: United Arab Emirates
67, на това клонче копър ще му гилат 2 фино стрити скилидки чесън, черно пиперче смляно и сокче от лимонче. Препечени филйки, маз, ам, и заливане обилно с каквото студено бутилирано набарате из хладилника: водка, бирица, бяло сухо.
Здравка
03 Юни 2018 12:53
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
с бело хлебче
Аз бих казала с черно, от истинска ръж. И бих изключила виното, въпреки, че съм любител на бялото сухо през всички сезони. Въпрос на вкус, на мен вино с лимон не ми се вързва.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Здравка
Mirios
05 Юни 2018 00:56
Мнения: 9
От: Bulgaria
Много стари дантели от нафталина и без кюфтета: https://www.youtube.com/watch?v=0JVj1J07X-4
КотВасилий
05 Юни 2018 08:43
Мнения: 315
От: Bulgaria
В неделя набрах една кошничка млечници и няколко манатарки. Манатарките на чорбичка, а млечниците панирах снощи - облизахме си пръстите! И малко от вече свършващото винце
Кайзер Созе
18 Юни 2018 21:49
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Капричио на тема леща.
Тъй като миналата седмица мина под знака на Пенка, днес предлагам нещо почти вегетарианско, като извинение към веганите. Може и да съм бил малко рязък, но от първите седем години съм повреден, че "Човекът изяде кравата" е тема за меню, а изядоха на Човека кравата" е тема за разказ. Затова, ако уважаемата публика позволи, готвя фураж. Символ на беднота и реквизиции.
И все пак-малко изкуство , дори и да не сглобявам абсурдна инсталация.
В литър и половина кипяща вода пускам половин пакет червена, турска леща. Прибавям глава чесън. Не е нужно да белите освен външната люспа, оставете скилидките накуп, друг вариант е да ги сложите в марля или сито, но нали искате икономия на труд? Оставете двайсет минути под капак след като заври отново. Проверете на сол, извадете главата и оставете на дъската да се поохлади. Сега е момента за запръжката-за количеството отива кафена чашка мазнина от печено пиле, печено агнешко-лойта, не сока, от печено свинско или в краен случай -олио. Слагате съхо тиганче(има)м руски чугун -цял комплект, най-малкото е за две яйца или чаша запръжка, загрявате , слагате лъжичка смляна куркума и разбърквате да усетите аромата, но не бива да сменя цвета, лисвате мазнината, изчаквате да почне да кипи, прибавяте лъжица, супена, червен пипер. Предпочитам от смленият лют, като кипне, преди да смени цвета, дърпате от огъня и слагате две трети в кипящата чорба. Върнете капака и се заемете със салатата като намалите огъня до минимум След като сте готови, свалете тенджерата, на котлона заьечете малко клонче чубрица, главата чесън срежеге на две, измъкнете станалите на пюре скилидки и намачкайте на пюре с останалата запръжка. Сложете клончето чуврица в чорбата. Трябва да е оридобило консистенция на кремсупа, но със зърнеста текстура. Поднасяте като застройвате с чесново, куркумоопиперената смес. По лъцичка в средата на чинията. Изхвърлете чубрицата.

Няма домати и лук. Няма моркови или целина. Топло, но не горещо. Всеки да си подкисели с оцет.

Бон апети. Труда за наьисване е повече от тоя за приготвяне.
g_ringo
18 Юни 2018 22:20
Мнения: 1,047
От: 0
афена чашка мазнина от печено пиле, печено агнешко-лойта

Отврат. Това са мазнини, които се втвърдяват като изстинат. А добрата леща се яде студена.
Кайзер Созе
18 Юни 2018 22:27
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Всъщност птичата и стопената агнешка лой са полутечни при стайна температура. Баба ти явно не ти е оравила маслени курабии със стопена агнешка лой за да оцениш разликата с масленките от свинска мас. И съм посочил топло, не врящо за капричиото. Отхвърляте априори отказвайки опита?
g_ringo
18 Юни 2018 22:29
Мнения: 1,047
От: 0
Всъщност птичата и стопената агнешка лой са полутечни при стайна температура.

Не е верно.
Основавам се на богат опит като готвач и консуматор.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: g_ringo
Кайзер Созе
18 Юни 2018 22:36
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
За Вас-придържайте се към слънчогледово масло, царевично и ако сте в настроение за откривателство-капнете олио от сусам и толкова от винени семки. В никакъв случай зехтин екстра върджин или порнографията от рапица.
g_ringo
18 Юни 2018 22:38
Мнения: 1,047
От: 0
Ще.
А вий си яжте лойта. Да ви е сладко !
Кайзер Созе
18 Юни 2018 22:38
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Тогаба опитът ви не може да обясни кашата в буркана със патешка мас пред очите ми в момента. Освен да сте на камчатйа с отвирен джам?
Добави мнение   Мнения:18571 « Предишна Страница 923 от 929 921 922 923 924 925 Следваща »