Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Какво уби "Келтския тигър"?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:129 Страница 1 от 7 1 2 3 Следваща »
claudius caesar august
17 Ное 2010 19:50
Мнения: 621
От: Bulgaria
"Ирландския тигър" бе убит от това, което убива всички, дето пренебрегват една простичка истина, установена още през XIX век и многократно наблюдавана след това. Свободният пазар е ефикасен, конкуренцията и икономическата свобода гарантират, че нещата се правят по най-добрия начин, но е неефективен. При него не се случва това, което е най-добро за обществото. Иначе казано, без държавно регулиране, свободният пазар води до краткотрайни и локални изгоди, но в крайна сметка гарантирано довежда и до пазарно фиаско.
Kotka
17 Ное 2010 20:00
Мнения: 13,187
От: Aruba
ха ха ха...
Ирландците и всички европейци се прекараха сами.
Измамно благоденствие на кредит, но в един момент се оказа, че излизане нема и гасят кредитите с нов кредит и т.н.
Тука некой беше сложил линк за дълговете на всека евр. страна, ако го пази да по постне пак.
Old_BG
17 Ное 2010 20:37
Мнения: 22,342
От: Kiribati
Освен това Ирландия влага значителни средства в образованието, особено гимназиалното и висшето. Разнообразието от технически университети например е поразяващо. Резултатът е висококвалифицирана (и евтина) работна ръка от местни IT специалисти, инженери и т.н., която е добре дошла за hi-tech инвеститорите.

Мчи и ний тъй - не е ли?Един тук нали изчисляваше, че сме имали повече места за студенти отколкото изкарва средния випуск, ама ей на - още една П.У.Т.К.А да изпраскаме ни криза, ни нещо ни спира!
ЗИП
17 Ное 2010 20:45
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Поредния балон се спука. На ред е Португалия.
А истината е проста. Мноо станаха маймуните на клона, та се налага вече швабата да бачка до 67 години за да може гърци, ирландци, португалци и так далее да си мандахерцат оная работа из барове и плажове
Вълчо
17 Ное 2010 20:54
Мнения: 2,798
От: Bulgaria
Котьо, а каква е точната рецепта, кой ще ни каже? Като ви чета вас двамата над мене, трябва да започна да се съгласявам с Дянков, че ние сме едва ли не най-добре от целия ЕС. Но здравият ми разум ми казва, че не е така. А "соросчетата" от отворено общество все ни навират в очите и ушите Естония. Ако сме били направили като Естония..., За разлика от нас, господа, Естония... и т.н. Сигурно е наред да изгърми сега Естония. Щото народът отдавна е рекъл, че много добро не е на добро.
schopova
17 Ное 2010 20:56
Мнения: 289
От: Bulgaria
След Португалия идва ред и на Испания. А след това - май и краят на ЕС.
Капитан Немо
17 Ное 2010 21:08
Мнения: 4,073
От: Papua New Guinea
На всички развити държави "идва ред", дами и господа. Целта на другарете, владеещи парите, а оттам и света е Световно Правителство (СП) - единственият начин за тотален контрол на всички ресурси и всяка живинка по нашата планета. Щото сега ако не ти харесва тук - отиваш там. При едно СП нема мърдане - ще си очипен, окаблен, пронумерован и прошнурован навсякъде. И за всичко ще си плащаш на Господарите там горе.
Хубуу, ама за да стане тая - стандарта трябва да се поизравни по света. И понеже ресурси вече нема, за да се изравнят бедните с богатите - възможен е единствено другия вариант - бедните да понамалеят - къде ествествено, къде с малко "приятелска" помощ И СЪЩЕВРЕМЕННО богатите съответно да пообеднеят.
Всичко си върви по план.
След едно, най-много две поколения ще си имаме една единствена държава, с едно правителство и най-паче ЕДИН ФЕД, който ще държи всичко в мазните си ръчички.
Пълен комунизъм, както и Маркс и Ленин не са го мечтали...
Manrico
17 Ное 2010 21:17
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Уффф, още свободният пазар им виновен, а държавната намеса им била малко и трябвало повече... Ако пазарът беше свободен и нямаше държавно гарантиране на влоговете и очаквания за бейлаути на всяка цена, банките щяха да мислят какви кредити дават, а хората щяха да мислят къде си влагат парите. А като има гаранции, що ти трябва да мислиш? Ако спечелиш, печелиш, ако загубиш, държавата ще ти покрие загубите, значи може да си позволиш безотговорно поведение. А от това безотговорно поведение, породено от държавните гаранции, дойде сегашната криза.

_______________________
АБВ - Аутсайдери Бълнуват за Власт
Блогът на Манрико
Mr Moonlight
17 Ное 2010 21:24
Мнения: 1,844
От: Bulgaria
Гърция - нокдаун
Ирландия - нокаут
Португалия - изхвърляне от ринга
Испания - срутване на спортната зала
Якодим
17 Ное 2010 21:28
Мнения: 252
От: Bulgaria
"Шейховете разбраха, че един ден петрола ще свърши и инвестират в имоти, за да продължат високия стандарт на своето поколение."
А някои народи, за да осигурят високия си стандарт печатат пари.
Цирейчето все още не е узряло- папка си от пълните магазинчета.Кълца, по точно чука, но банкерчетата здраво са залостили вратите. Чак когато станат собственици на ипотечните имоти, ша са размърдат , а витрините ще са празни. Е те тогава ще е грозотията....
Руританец
17 Ное 2010 21:30
Мнения: 3,941
От: Bulgaria
Добра статия, която доста точно обрисува проблема. В условията на неолибералния капитализъм Ирландия наваксва с неолиберална икономическа политика - горе е описана. По-простичко казано, ирландците казват, заповядайте да си вливате тука капитала, няма да ви взимаме данъци и ще ви работим евтино. Схемата проработва поради следните три фактора: а)много силното изоставане към онзи момент, респективно огромния спрямо предишния период растеж; б)много малкото население, което означава ниска безработица и ръст на заплатите; в)добрата стратегическа ситуация - новоприет член на ЕС, това включва не само фондовете, но и възможността на страната да играе като трамплин за американските компании към Европа.
Та, Ирландия, която ни сочеха за пример на българите, всъщност е добър пример как крайната либерализация на икономиката работи, обаче само при определени условия и само за известно време. В един момент идва келнерът, иска сметката и ти връща кредитната карта разрязана на четири.
Руританец
17 Ное 2010 21:35
Мнения: 3,941
От: Bulgaria
Ако пазарът беше свободен и нямаше държавно гарантиране на влоговете и очаквания за бейлаути на всяка цена, банките щяха да мислят какви кредити дават, а хората щяха да мислят къде си влагат парите.

Ама, Манрико, необходимостта от свободен поток на капитала не предполага такова нещо. Ако банките не дават на хората кредити, кой ще харчи? Кой ще купува разсрочено жилища, кой ще консумира постоянно, пък и кой ще плаща лихви? Нали ще се забави растежът? Историята много ясно показва, че капиталистическите кризи идват тогава, когато се появи бариера пред свободния поток на капиталите.
Бейлаутът е застраховката на тези, дето въртят парите - ако се осерат, държавата ще ги измъкне. Пак с парите на хората. Но ако я нямат тази гаранция, те няма да въртят парите.
Един от най-очевидните парадокси на капитализма, чичо ти Маркс го е забелязал навремето, но днес, когато вече и потреблението е основано на кредит, е съвсем повсеместен.
Manrico
17 Ное 2010 21:40
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Ми ще дават кредит като в доброто старо време - след като проверят можеш ли да си го изплащаш и поемат само разумен риск. А ти ще си вложиш парите в банка, само след като си наясно с политиката на банката. Така е създаден капитализмът, така се е развивал и е процъфтявал, а откакто държавата се меси на свободния пазар, почнаха големите кризи - от Голямата депресия, та досега.

_______________________
АБВ - Аутсайдери Бълнуват за Власт
Блогът на Манрико
Mr Moonlight
17 Ное 2010 21:44
Мнения: 1,844
От: Bulgaria
Сравнете келтския тигър с китайския дракон и няма защо да разсъждавате какво му е причинило смъртта. Хибридният модел се оказа печеливш в глобалното икономическо състезание. Светът изглежда другояче, когато имаш 2600 милиарда долара под ръка и годишен растеж от 10% в течение на десетилетия. И за да е пълно обяснението, не забравяйте, че Китай единствен запази своята АОН (Академия за обществени науки)
Old_BG
17 Ное 2010 21:59
Мнения: 22,342
От: Kiribati
Абе то и друго е верно, джурналята чули недочули, разбрали недоразбрали и ни облъчват с разни апокалипсиси мине не мине ден.
Дей Круелчето, нали "ухо" си има форума там, що ли не се обажда?
BGHUN
17 Ное 2010 22:40
Мнения: 3,188
От: Bulgaria
Абе и отличниците ли загазиха , кой следва, Португалия, Испания или Италия, а може и други да се наредят на опашката


Това е 2-я нокдаун, следват горните 3-и, и след това следва и нокаут-а, а може и след 3-я(Испания)да последва нокаут-а, щото преди няколко месеца се говореше за някакви си 280 млрд.евро за Испания.Много стават маймуните на клона, който рано или късно ще се счупи.На швабите май ще им се наложи да работят не до 67 а до 87 г.



Боят настанааа тупкат сърца ни...
Apolitichen
17 Ное 2010 22:44
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
Историята много ясно показва, че капиталистическите кризи идват тогава, когато се появи бариера пред свободния поток на капиталите
Това сериозно ли е? Що си мислех, че като се махнат преградите и свободният поток се излива отма в канала. Напр. капиталите на Колумбийския картел, "капиталите" на производителите на оръжие в Сомалия.
Пък ми е странно какво влияние е оказал свободният поток на капиталите в Южна Корея, особенно като гледам ръста на патентните заявки с произход от Корея, липсата на "христиенски" имена сред изобретателите, предоставените лицензии от Самсунг и ръста на продажбите на Нюндай и LG. Да не е свързано нещо с организацията на бизнеса, иновации? Що свободният поток, изсипан у нас по Черноморието безбариерно, удави ползващите го.
Болярчето
17 Ное 2010 23:01
Мнения: 2,995
От: Bulgaria
Как кой го уби. Гоце бракониера естествено
claudius caesar august
17 Ное 2010 23:57
Мнения: 621
От: Bulgaria
Брутният външен дълг на Ирландия бе 2.386 трлн. долара /това преди една година, днес спокойно може да се каже, че 4.8-милионна Ирландия има дълг около 2 трлн. евро, 1/10 от БВП на 480-милионния ЕС/, по 567 805 долара на глава от населението и почти 13, тринадесет! пъти БВП.
Манрико! сега внимавай, ако искаш да разбереш нещо за икономиката и да "израстеш" предучилищните си представи за свободния пазар. Държавният дълг е "само" 90 милиарда евро, чудовищна сума, но иначе само щрих към невероятно некадърното управление на Ирландия. Голямото престъпление на управниците им и същевременно голямата разлика между "келтския" /келявия, по-скоро/ и далекоизточните тигри е в начина, по-който различните държави използват потоците чужди инвестиции... щото 90% от този дълг е частен и представлява именно ПЧИ.
claudius caesar august
17 Ное 2010 23:58
Мнения: 621
От: Bulgaria
Свободният пазар дава, но в кошара не вкарва. Държавите - далекоизточни тигри използваха потоците частни ПЧИ, за да създадат анклавни икономики. Нови предприятия, но винаги смесени и в най-различни отрасли, зони за икономическа инициатива, но ръководени от държавата и развивани комплексно, 100% местна работна сила. Същевременно ирландският "елит" - затворен, мързелив и традиционно впияндурчен - допусна хаосът на свободния пазар да създаде ексклавна икономика. Чужда по собственост, с 50% имигрантска работна сила, концентрирана в два отрасъла - електроника и фармация, абсолютно незаинтересована в развиване на инфраструктура, свързани отрасли и междуотраслови връзки. По същество, отдаде страната под наем за жълти стотинки, независимо от изсипаните отвън трилиони. "Добрата" новина е, че вече има христоматиен пример за това, какво представлява свободен пазар без държавно регулиране.
Капитан Немо
18 Ное 2010 00:15
Мнения: 4,073
От: Papua New Guinea
Клавдий,
Особено ми хареса термина "впияндурчен". Колкото юнаци познавам тука с ирландско потекло - носят и къркат като казаци по време на сух режим.
Много ми е интересно, ако седнат в една кръчма руснаци и ирландци - кой ще навърти по-голем оборот...
Във всеки случай - кръчмаря ще е доволен, освен ако на възникнат юмрючни пререкания и после да се налага да сменя интериора...
Добави мнение   Мнения:129 Страница 1 от 7 1 2 3 Следваща »