Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Какво уби "Келтския тигър"?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:129 Предишна Страница 3 от 7 1 2 3 4 5 Следваща »
galia2
18 Ное 2010 07:55
Мнения: 1,418
От: Bulgaria
С пари или заповеди, без заеми и чужди инвестиции не можеш да потребиш и инвестираш повече, отколкото си произвел. А през годините на бума ние харчехме 20-25% повече, отколкото произвеждахме (дефицит по текущата сметка). И една част от парите вложихме в имоти, с които не могат да се връщат заеми. По това си приличаме с Ирландия. И затова можем да изпреварим останалите.
SINDBAD
18 Ное 2010 07:57
Мнения: 6,430
От: Bulgaria
Уби го строителният балон, който уби Испания, и тепърва ще убие Кипър!Другото- тук- Натиснете тук
Brightman
18 Ное 2010 08:01
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Пренебрегваш значението на паричните потоци

Не ги пренебрегвам. Няма противоречие. Едното (пренасяне на заповедите) е функция на парите, другото движението (ефектите) им.
-
А относно инвестициите, то в един отворен глобален пазар на стоки (а той е такъв и друг и да искаме, обективно няма как да бъде), (за услугите е друго - те са преобладаващо локални), в който има конкуренция, всеки пробив трябва да се защитава и устоява с непрекъснато развитие на продукта. Не е лесно, но друг начин няма.
-
И колкото повече един продукт се опира на местни суровини, технологии и въобще ресурси, толкова ще е по-устойчив на сътресения и в конкурентната борба на глобалния пазар.
Brightman
18 Ное 2010 08:07
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
не можеш да потребиш и инвестираш повече, отколкото си произвел.

Грешка. Отколкото е потенциалът ти да произведеш.
-
И веднага ти давам един много прост пример за илюстрация. Не е важно колко човека бръснарят до момента е подстригал, а ти дали ще имаш в джоба си отпечатана хартийка наречена пари с която "да му заповядаш" да те подстриже, и дали вече пред ателието му няма струпани повече хора, отколкото той може да подстриже.
ЗИП
18 Ное 2010 08:18
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Истината гаспада е много проста. Требе икономиката да е изградена върху здрава скала ( промишленост) а не върху пясък ( строителен балон, финансови шменти-капели и ипотеки).
Споминалия се келтски тигър беше от втория вид, докат кипящите от здраве Южна Корея, Хонг-Конг, Сингапур, Тайван са от първия вид.
Затова ще избушат и Португалия и Испания. Италия все още има голяма промишлена база и ще се отдели от тази компания. Балтийските котараци обаче също ще се споминат.
Някой задава ли си въпроса защо Полша да кажем понесе кризата по-добре от другите?. Заради производството.
В Карфур да кажем е пълно с полски стоки. Вчера пих някъква тяхна бира, кафе, сладкарски изделия, мое приятелско семейство си купи легло за хиляда лева внос пак от Полша. Дали в Полша някой си купува стока произведена в България? Въпросът май е риторичен.
galia2
18 Ное 2010 08:37
Мнения: 1,418
От: Bulgaria
Заповеди (пари) от вън ти трябват само за вноса.


През 2009 вносът ни е около 17 млрд.евро, а износът около 12 млрд.евро, а БВП около 35 млрд. евро. За да достигнеш потенциала ти трябва износ и внос, защото не можем всичко да произвеждаме сами. С валутата от износа трябва да плащаш заеми, да превеждаш печалба и да покриваш вноса, но първите са приоритет.
Руританец
18 Ное 2010 08:41
Мнения: 3,941
От: Bulgaria
и дали вече пред ателието му няма струпани повече хора, отколкото той може да подстриже.

С услугите положението е малко по-особено, отколкото със стоките. Това Маркс не го е отчел достатъчно добре, защото по негово време секторът на услугите не е бил толкова развит.
Ако пред ателието на бръснаря има твърде много хора, той ще им каже да дойдат утре. В общия случай утре той няма да си доведе помощник (хората искат да се подстрижат тъкмо при него, а той иска парите им).
Но ако за една стока има повече купувачи от очакваното, просто ще й бъде покачена цената, а утре ще се произведат нови бройки. (Ако не живеем в икономика на дефицита, каквато представляваше държавният капитализъм в Източна Европа, наричан още по разни причини "социализъм".
Бръснарят няма да се клонира, за да обръсне повече хора.
Бръснарят обикновено е самонает.
И т.н.
Руританец
18 Ное 2010 08:42
Мнения: 3,941
От: Bulgaria
Колкото до парите, моите уважения и съжаления, но те биха могли да са "просто заповед" в някакво друго общество, не в това, в което живеем в момента. Парите в капитализма са самоцел. Това, че ние получаваме някакви неща (стоки) е всъщност съпътстващ ефект от циркулацията на парите. Получаваме ги единствено за да могат парите да се увеличават, а не защото някой много се е загрижил да ги получим.
Tim
18 Ное 2010 08:43
Мнения: 6,853
От: Bulgaria
Чичо Фичо,

Консуъмативното общество всячески се мъчи да възпита точно обрано на твоя тип поведение.
За това и твоето поведение не е типично и не е и меродавно.

Консуматорските демокрации са си изяли отдавна хляба. Въпрос на време е кога ще ги отнесе историческата смърт.
Едни по-рано - други по късно.

След 30-50 години светът ще е доста различен.
galia2
18 Ное 2010 08:43
Мнения: 1,418
От: Bulgaria
В Карфур да кажем е пълно с полски стоки. Вчера пих някъква тяхна бира, кафе, сладкарски изделия, мое приятелско семейство си купи легло за хиляда лева внос пак от Полша.


А защо не избра българска бира?
генек
18 Ное 2010 08:55
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Отличниците загазиха, ама форумният гуру на битпазарната икономика още им пее дори. Така, докато почне погребални химни.
Пише се, че е не уманитар, но си е селско тарикатче. От типа "Ний университети не сме карали..."
----------------------------------
Блогът на Генек
ЗИП
18 Ное 2010 09:03
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Аз просто бях на маса, не съм я купувал аз. Иначе когато си купувах легло си купих българско.
Страна която не развива собствената си промишлена база е обречена да бъде обслужващ персонал в международното разделение на труда.
Може би пък точно там ни е мястото
milcho
18 Ное 2010 09:07
Мнения: 13,257
От: Bulgaria
И сега чий челен опит ще следваме...Пак май ще правим "насрещни планове", от тип Симо Дянков...Жалко само за възторга на Круелка, и как ни убеждаваше само за провалилия се социализъм, за доброволната експлоатация и още маса други "бисери"неин патент ...сега не се вижда на хоризонта...Де го и Иванчо Костофф, той и беше учителя и вдъхновителя...Балоните се пукат, те мислят, че празнуваме в тяхна чест ден на благодарността...Нейсе
claudius caesar august
18 Ное 2010 09:14
Мнения: 621
От: Bulgaria
А защо не избра българска бира?

Щото нашето картелче се изхитри да й вдигне цената. По-нискокачествените бирички, дето беха по 35-45 ст. половинката, днес са по 65-70, а полската "Donner" е 55. Има висококачествена немска по 1.09, при постоянни 30%-ни промоции, а нашите аналози почват от 1.20. Пък после вият, че производството им спадало. Ми нека
claudius caesar august
18 Ное 2010 09:19
Мнения: 621
От: Bulgaria
Руританец, прощавай, ама ваша милост какъв е по занятие? Питам, щото си вторият, след историчаря Брайтман, дето си задава на глас много въпроси от основите на политическата икономия и икономикса, отговаря си сам и всеки път неточно
StrikeEagle
18 Ное 2010 09:23
Мнения: 21,073
От: Bulgaria
Хубавото е, че биологическото часовниче на марскическия кружок тиктака неумолимо.
Срещата с The Mummy наближава...
StrikeEagle
18 Ное 2010 09:25
Мнения: 21,073
От: Bulgaria
Велферъджиите са рипнали с голи грди да бранят соцялизъма.
Иначе требва да вършат нещо смислено и полезно за обществото.
А пусто не могат...
КИР СПИТАМА
18 Ное 2010 09:58
Мнения: 888
От: Bulgaria
Не е на добро туй що става с Клетия тигър...ние сме тръгнали точно по неговия път...но понеже не сме тигър а лев, се надявам по леко да се отървем от чуждестранните инвеститори, от благородната финансова подкрепа на МВФ и т.н и т.н. а бе от всичките несгоди които са се случили на Клетото тигре.
По страшно ми стана обаче от един коментар !
Презокеанският Чичо ми се чини притеснен !!!
Дали му е дискомфортно, че е заобиколен от консумативно мислещи хуманоиди...
дали дилемата: американски или български пенсионер да бъде, го тормози...
дали пък "империята" не я полазиха прекалено много "варвари" вече...
Притеснен съм !!!
Кроткия
18 Ное 2010 10:22
Мнения: 2,299
От: Bulgaria
Нищо ново. Това е добре познатият модел на либералната пазарна икономика. От една страна свиване на държавните разходи до възможно най-ниския минимум и намаляване на държавният дълг. От друга страна безконтролно раздаване кредити на частни лица и увеличаване на частният дълг. Като следствие фалит на банките. Същата съдба ги чакат Бразилия, Индия и другите. В Китай вече се заформя хиперинфлация.
Anardil
18 Ное 2010 10:26
Мнения: 2,861
От: Bulgaria
Тов. ЗИП как всегда прав, но само за Испания ще си позволя да възразя.
Не че и там не ги тресна срива на спекулативния пазар, но испанците все пак също имат значително реално производство на което да стъпят (автомобилна промишленост, корабостроене, земеделие, стоки за потребление и т. н.).
Освен това Испания, бидейки грамотна държава не спира да инвестира в образованието и високите технологии. Ако преди 30 г. имаше неграмотност сред поколението на 50 - 60 годишните, дето по франково време от блъскане по андалусийските ниви не са имали време и средства да се изучат сега няма и помен от тая пасторална идилия.
И, разбира се страната си остава водеща туристическа дестинация щото (за разлика от тук) мутробароковите бетонни грозилища Франко ги разбута още през 70 - те - свиване в сектора разбира се има, но той продължва и ще продължава да генерира занчителна част от БВП на страната.
Добави мнение   Мнения:129 Предишна Страница 3 от 7 1 2 3 4 5 Следваща »