Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Разговор с Тито
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:232 « Предишна Страница 11 от 12 9 10 11 12 Следваща
бонго-бонго
20 Дек 2011 04:21
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Явно Чоки не знае нищо за историята на ПСВ, примерно за отношенията на българи и немци като съюзници примерно при "кондоминиума" в Северна Добруджа. Да чете, има материали на нета.

Както и Фичо за българското , а сетне и за австрийското владеене на косовските земи по време на същата война.
Чичо Фичо
20 Дек 2011 04:57
Мнения: 24,838
От: United States
Чарли,
Терминът "Югославия" си съществува още от 19 в., а името на западната ни съседка беше такова от 1929 до 2003 г. Убитият в Марсилия (от Вл. Черноземски) в 1934 г. сръбски крал бил казал, преди да издъхне, "Чувайте ми Югославию". След разпада на СФРЮ в 1991 г. имаше "остатъчна" Югославия, "Савезна република Югославия" - Сърбия и Черна гора, която просъществува с това име до 2003 г., а в 2006 г. Черна гора обяви независимост и сега усилено създава черногорски език, църква и история. Както преди това беше създаден босненски език и т.н., а хърватският език се отдели още в 1991 г. от (поне до известна степен) изкуственото сърбохърватско езиково единство.
Чичо Фичо
20 Дек 2011 05:42
Мнения: 24,838
От: United States
Отношенията м/у българи и австрийци по границата им в ПСВ също далече не са били безукорни. Л. Милетич пише много интересно за съперничеството им в Дебърско.
Зе Мария
20 Дек 2011 05:59
Мнения: 2,227
От: Bulgaria
Няма лечение за бълг. сърбомани освен известното ни за гърбавия, но за щастие новите ни поколения са напълно свободни от сърбомания

Забавно, много забавно!
Предполага се, че форумът го четат умни хора. И те биха се попитали-щом има сърбомания, както признаваш-защо при тях няма българомания.
Зе Мария
20 Дек 2011 06:15
Мнения: 2,227
От: Bulgaria
Тито може да им осигури някакъв малко по-дъбър живот, но само в средносрочна перспектива, докато той беше на власт и малко след това. После Югославия беше накарана да плати сметката на тщеславието титово, плати го с лихвите, и цената беше тотален разпад

Ако си си чел учебниците по история за средното училище, щеше да знаеш, че бг историци обясняваха падането под византийска власт и под турска-изобщо сривовете на бг държава-след Симеон и Иван Александър-именно с техните царувания.Мързи ме да обяснявам повече-има си четвъртъчни колумнисти за народопопулярни историчарски тежнения.
Изречението е квитесенция на българщината.
Дори и премиер, дори и първи секретар на Партията, той мисли за себе си. Целува гъз, за да е вечен. Върви с менстрийма, търси да целуне заддника на Големия брат.
Къде по-голямо дупе се е искало да се озъби и да има повече свобода-за него и за народеца му. Ми ако му спретнат преврат здравите сили, Ами ако го убият?
Най-голямата оценка дава народът. Който има само една мярка, запомнете това. КАК живее! По-добре, или по-зле.
Аз живях зле, когато строихме социализма, чаках да живея по-добре, кат го построим, сетне развития социализъм, после Прехода и прочие-всеки некадърник, който избирахте, казваше да потърпим. Мина ми живота, докато го намерим и изчакаме.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Зе Мария
бонго-бонго
20 Дек 2011 06:30
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Ако си си чел учебниците по история за средното училище, щеше да знаеш, че бг историци обясняваха падането под византийска власт и под турска-изобщо сривовете на бг държава-след Симеон и Иван Александър-именно с техните царувания.Мързи ме да обяснявам повече-има си четвъртъчни колумнисти за народопопулярни историчарски тежнения.


Доколкото подобно обяснение е пресилено за Симеон, то Иван Александър, по-скоро неговата недалновидност и безотговорност, имат пряка връзка с с падането на българските земи под османска власт.
Зе Мария
20 Дек 2011 06:40
Мнения: 2,227
От: Bulgaria
Изобщо не е пресилено твърдението за Симеон, но не искам да обсъждам това.
Комунистическите владетели през нашия живот-Тито И Тато, кеф ви Фидел-обхващаха един живот.
a.paladio
20 Дек 2011 11:05
Мнения: 579
От: Bulgaria
Никола Тесла е родом от гр. Госпич. Гр. Госпич е в Далмация (левия крачол на панталона, наречен Хърватска ). Далмация никога не е била сръбска. Аре стига.
Stupido
20 Дек 2011 12:03
Мнения: 2,907
От: Belgium
Зе Мария

наистина народа има само една мярка: как е живял! останалото е чесане на езици та дано изчешем комплексариата...

още повече от патриотари дето живея по чужбинско... колко сме велики Българите... толкова че сума ти народ е забегнал на нейде по светО... търсейки де може да си изживее дните най-добре и пълноценно...
99, 9% от хората забравят че сме гости на този свят и сме за малко... вместо да се опитат да го изживеат този живот с добро и хубаво, повечето хора се чудят как да се правят по-по-най...
stoyancho
20 Дек 2011 12:50
Мнения: 1,363
От: Bulgaria
stupido, ако не ти е известно гр. Госпич се намира в областта Лика, населена преди 1995 г. от 98% сърби, така че Тесла си е чист сърбин, роден от майка и баща православни. Далмация Е била сръбско владение по време на цар Душан и там има много православни манастири.
stoyancho
20 Дек 2011 12:51
Мнения: 1,363
От: Bulgaria
Пардон, предния ми постинг беше към paladio. Stupido, извинявай!
бонго-бонго
20 Дек 2011 13:24
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Никола Тесла е родом от гр. Госпич. Гр. Госпич е в Далмация (левия крачол на панталона, наречен Хърватска

Само дето e син на сръбски православен свещеник и внук също на сръбски православен свещеник по майчина линия.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: бонго-бонго
Don
20 Дек 2011 13:33
Мнения: 19,057
От: Bulgaria

Век живи, век учись...
Срам ме е да си призная, но аз досега си мислех, че и Тито, и Тесла са хървати.
Don
20 Дек 2011 13:46
Мнения: 19,057
От: Bulgaria
Но да се върна на основната тема.
Идеята за конфедерация на всички южни славяни е не само благотворна, но и държавотворна. Издигането като "най-важен аргумент против" на дългогодишните напрежения между България и Сърбия е просто смешен на фона на вековното противоборство между Франция и Германия, въплътено в поредица от жестоки войни, две от които световни. И въпреки смазващата тежест на спомена за милиони жертви, днес и двете държави са локомотивът на обединена Европа, при това са се засилили да я теглят заедно още по-натам.
Прав е Зе Мария, че мечтите на обикновения човек да живее по-добре трябва да имат шанс да се реализират. И това може да стане именно в такава, федерална или конфедерална структура, нежели в насипните одиозни държавици от региона, една от друга по-карикатурни и нежизненоспособни, една от друга по-неспособни да осигурят живот на поданиците си поне на една степен над случайното между живота и смъртта, въпреки формалните си членства в ЕС.
Да не говорим за достойнство и чест.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Don
dude3075
20 Дек 2011 13:54
Мнения: 3,462
От: San Marino
Никола Тесла е роден в Смилян, Австро-Унгария (днешна Хърватия) и е етнически сърбин /майка и баща сърби/
Интересното е, че ако и днес Европа и Русия спорят кой е първооткривателя на радиото Маркони или Попов, то за американците е пределно ясно, че това е Н.Тесла.
stoyancho
20 Дек 2011 13:55
Мнения: 1,363
От: Bulgaria
Don, за Тито няма защо да те е срам- наистина беше хърватин
Чичо Фичо
20 Дек 2011 14:13
Мнения: 24,838
От: United States
Зе,
В България има(ше) сърбомания заради Ньоийи и заради изхода от ВСВ, както и (най-вече) заради "необвързаността" на СФРЮ след 1948 г. -сиреч Грациановите шушкавци, рок тави и цигари дъвки, т.е. беше карго култ, разновидност на големия карго култ към "западни стоки и телефони без шнур". Преди Ньойи не е имало и помен от нея, виж почети малко.

Сега нещата са съвсем други - България е в ЕС и НАТО, Сърбия е парий, обикновеният сърбин емигрант в Ню Йорк вече мисли за България като за huge country, обикновеният бивш югославянин гледа бълг. ТВ сериали и слуша в колата си бълг. чалга и ме пита" "какво значи "всичко", сърце ли? - Не бе, къде си го чул? - "Всичко ти давам".
stoyancho
20 Дек 2011 14:32
Мнения: 1,363
От: Bulgaria
След като си градиш представите от "сърби-имигранти" в Ню Йорк значи зле е работата. Средните заплати в България и Сърбия са почти еднакви. Какво означава ние да се сравняваме със страна, преживяла разпад на СФРЮ, три последователни военни конфликта, ембарго, бомбардировки и 400 000 бежанци на нейна територия? И след всичко това да се радваме, че сме на едно ниво с тях!!!!
Няма такова нещо като "сърбомания" в България. Огромна част от нормалните хора и в Сърбия, и в България нямат проблеми помежду си, поддържат приятелства, ходят си на гости и т.н. Разделението винаги е било дело на политиците от двете страни. Разбираемо е, че преди Освобождението Сърбия е била единствения близък пример на освободила се славянска и православна държава и много от българите от пограничните райони (най-вече Северозапада) са пътували до там с цел търговия или гурбет и са носили обратно различни културни влияния, които са намерили почва и у нас, най-вече в музиката. Оттам и силното разпространение на духови оркестри в Северозападна България.
Stupido
20 Дек 2011 15:05
Мнения: 2,907
От: Belgium
Чичо Фичо, този цитат
Огромна част от нормалните хора и в Сърбия, и в България нямат проблеми помежду си, поддържат приятелства, ходят си на гости и т.н. Разделението винаги е било дело на политиците от двете страни.
си го разпечатай и си го закачи някъде където може да го гледаш ката ден...
бонго-бонго
20 Дек 2011 16:35
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Оттам и силното разпространение на духови оркестри в Северозападна България.

Северозападна България надали е уникална за духовата си музика. Виж, "Дунавска България"' е като че ли по-подходяща отправна точка. Доколкото ми е известно, Русе е градът на първия духов оркестър по нашите земи (1863 г.). Духовите оркестри в България са плод на повече централноевропейско (най-вече чешко) отколкото сръбско влияние върху българската култура и подчертават голямото значение на р. Дунав за българската култура през Възраждането. Това е още по-валидно за самата Сърбия. Сръбските, а и общо "югославските" преимущества спрямо България са пллод преди всичко от пряката връзка с централна Европа и (отчасти) Италия.

Трябва само да добавя, че както идеализацията, така и отхвърлянето на културните връзки на България и Сърбия говорят за емоционална заслепеност.
Що се отнася за скритата същина на дискусията за произхода на Тесла, струва ми се, че етническият произход е маловажен и във всеки случай не бива да засенчва културната среда формирала пътя на този голям изобретател и инженер. Макар и сърбин, Тесла надали би надали би влязъл в историята ако бе роден в някое село до Белград например.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: бонго-бонго
Добави мнение   Мнения:232 « Предишна Страница 11 от 12 9 10 11 12 Следваща