Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Разговор с Тито
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:232 « Предишна Страница 10 от 12 8 9 10 11 12 Следваща
Чичо Фичо
18 Дек 2011 06:56
Мнения: 24,838
От: United States
Явно Чоки не знае нищо за историята на ПСВ, примерно за отношенията на българи и немци като съюзници примерно при "кондоминиума" в Северна Добруджа. Да чете, има материали на нета.
stoyancho
18 Дек 2011 12:48
Мнения: 1,363
От: Bulgaria
Чичо Фичо, да отричаш героизма на сръбските войници през ПСВ е меко казано некоректно, при положение, че го е признал самият фелдмаршал Макензен, който е казал на войниците си: "Вие не отивате нито на италианския, нито на руския, нито на френския фронт. Вие отивате в борба срещу един нов противник- опасен, жилав, храбър и остър. Отивате на сръбския форнт, а сърбите са народ, който над всичко обича свободата и който се бори и жертва до последно. Внимавайте този малък народ да не помрачи славата ви и да не развенчае досегашните успехи на славната германска армия".
В момент, когато Антантата е в отстъпление по всички фронтове и падането на Париж изглежда неминуемо, сърбите нанасят тежки поражения на Австро-Унгария в битките при Цер и Колубара.
Чичо Фичо
18 Дек 2011 15:46
Мнения: 24,838
От: United States
Стоянчо,

Сърбия е една failed state, която причини огромни вреди на България и Балканите като цяло.

Иначе да, на Солунския фронт в ПСВ Сърбия ни беше "нов" противник - новосформиран от Антантата след пълния си и светкавичен разгром и бягство на Косово поле.
stoyancho
18 Дек 2011 16:01
Мнения: 1,363
От: Bulgaria
"Нов" противник е била за некадърното германско и българско командване, което е отписало рано-рано сръбската армия. Няма войска в света, която да не е отстъпвала. По тази логика при Добро поле българската армия е бягала през глава.
widenow
18 Дек 2011 16:09
Мнения: 1,156
От: Bulgaria
Сърбето са най-убавите и най-силни от всички на свето!!!Това Гойко Митич, Винету......
Неверния Тома
18 Дек 2011 16:12
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Някъде съм чел че след Косово нашата армия е имала готовност да обкръжи и плени сърбите, но германците са били против. Така цялата сръбска армия благополучно се евакуирала в Корфу. Не знам верно ли е, но е вероятно.
Drug
19 Дек 2011 06:23
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
"В момента на съприкосновението с целта муницията от обеднен уран (част или цялата) изгаря, отделяйки уранов оксид и уранови частици, които са слаборадиоктивни (алфа и бета радиация). Именно вдишването или поглъщането на такави частици причинява сериозните здравни проблеми."
***
таваришМавзьор, има-нема па току изтърсиш нещо от което поназнайваш, ама дотам. Тук би следвало да ти изнеса една лекция за разликата между алфа, бета и гама радиацията и токсичността, но не му е мястото. Важното, е че нямаше кой да им каже на сърбите да не дишат. Е, тогава ни радиоактивност, ни токсичност нямаше да ги лови.
svg
19 Дек 2011 09:26
Мнения: 16
От: Bulgaria
he, he!
Angel Kandiloto
19 Дек 2011 09:37
Мнения: 3,829
От: Burkina Faso
Евела Дон , много силно !
Stupido
19 Дек 2011 11:40
Мнения: 2,907
От: Belgium
я, що историл що чудо се е навъдил под тази статия...

и що специялиС по първата световна война... 'тц, 'тц, 'тц...
ма нищо де, поне ще науча нещо

иначе интересно - сърбофилите си спомнят за сърбите с понятия като музика, скара... блазнат им за личните свободи и стандарт от едно време... за историята не им дреме особено - дедите им са се били там по разни причини (обикновено насъскани от разни царе, кньазе и тем подобни) ма какво толкова - о времена о нрави...
докато Фичлеристите са воинствено настроени - битки, победи, поражения, чудесии... музика?! скара? какви са тези глзотийки - бойна слава е нащо вино! противника е наща храна! на щик!! о времена о нрави...
a.paladio
19 Дек 2011 13:40
Мнения: 579
От: Bulgaria
Ми нали "Омега" пяха в София преди няколко месеца. Фронтмена им пред БТВ говори само за "единственият" си хит - как бил вдъхновен от едно момиче, което седяло на първия ред на един концерт и имало еди каква си коса и той никога повече не я видял. Хайде стига. Иначе сърбоманията наистина се заключава в "плескавици" и "Лепа Брена". То друго по-съществено няма. Езикът им е (цитирам точно) "Средновековна редакция на българския църковно-книжовен език". А това, че на еди кой си баща му работел във ФРГ-то, не е кой знае каква хвалба. То и селянките от Гоце Делчевско са камериерки в Гърция, а Сливенските циганки - проститутки в Германия. Въпросът е какъв е процента на БГ студентите в сегашна Германия от броя на всички чуждестранни и какъв е на сръбските. Иначе всеки може да върти плескавици на "Александър плац" и да кара такси по "Ундер дер линден"...дори и аз...даже двете едновременно
a.paladio
19 Дек 2011 13:53
Мнения: 579
От: Bulgaria
...и на всичкото отгоре, САЩ подаряват на Югославия целия архив с личните вещи на Никола Тесла и сърбите му правят музей в Белград, понеже е бил столица на Югославия, а не защото е сърбин. Питайте един сърбин, Никола Тесла какъв е по народност. То по тази логика цар Иван Александър е англичанин, защото Четириевангелето му е в Лондон. Абе смешници
Зе Мария
19 Дек 2011 17:55
Мнения: 2,227
От: Bulgaria
Идеята за "Югославия" обаче беше напълно компрометирана от сърбите, и то завинаги

A идеята за социализма от кого беше компрометирана? От руснаци, българи и пр.
Толкова е тъпо да търсиш национализъм в някаква идея, че чак е примитивно-комплексарски. Както и да се ровиш в историята и да търсиш в нея някакви поводи за гордост и превъзходство. Историята е като живота-в нея има всичко. Голяма трагедия сме. В статията иде реч за няколко важни неща.
Да вземем една идея(песен) Йовано, Йованке. Прекрасна песен. Пеят я много хора. вкл и пишман виолончелиста Слави-бг патриот и културтрегер. Изпява я и един сърбин, топ изпълнител. Изпява я блестящо. И вместо да се зарадваме, че тази песен става все по популярна, все повече хора й се кефят, започва люто псуене. Тази песен е наша, българска. Не, македонска е, вие всичко наше вземате. Псуенето преминава в словесен кютек и яки балкански псувни. Минава се и през историята-вие, македонците, ние, българите, те, сърбите. Кой кого бил през 1278, през !886 и пр.
Защо всеки иска тази песен да е лично негова-защото е хубава. Защото кара хората да й се наслаждават. Чия е песента? На слушателите.Пеят я трите народа. Конфедерацията е идея, която е карала хората там да живеят по-добре. Това е важното-идеята да е добра, хората да живеят по-добре, песента да е хубава
Под външни въздействия и балканска простотия тази идея се рападна. Почнаха да се карат чия е песента-и днес живеят по зле. Както, вместо да се радват на песента под клипа в тубата се карат чия е.
Тази идея е на един сърбин-Тито. Имали са точния човек на точното място-живяли са по-добре. Какъвто народа-такива и човеци той си избира. Факт-народният характер винаги става социална реалност. Българите 70 години не могат да излъчат нещо по-добро от бай ганьо. А вие си приказвайте колкото си искате кой е по велик - и така, цели 70 години все по-зле.
Don
19 Дек 2011 18:48
Мнения: 19,057
От: Bulgaria

Да, тъжно, но верно.
Чарли Дарвин
19 Дек 2011 19:46
Мнения: 8,816
От: Bulgaria
Тъкмо пиша един по-обяснителен и дълъг постинг по темата, ама тука мернах нещо, което иска уточняване:

Тази идея е на един сърбин-Тито. Имали са точния човек на точното място-живяли са по-добре.


За коя идея става въпрос, за Югославия ли? Югославия я има от преди Тито, от края на ПСВ. И като идея не е по произход сръбска, а води началото си от националните тежнения на хървати и словенци. Тито също не е сърбин, а хърватин.

Тито може да им осигури някакъв малко по-дъбър живот, но само в средносрочна перспектива, докато той беше на власт и малко след това. После Югославия беше накарана да плати сметката на тщеславието титово, плати го с лихвите, и цената беше тотален разпад.
Така че Тито не може да се нарече точен човек на точното място. А егоистичен и късоглед държавник, в чиито тънки сметки всъщност поставиха началото на убийството на Югославия като идея.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Чарли Дарвин
Drug
19 Дек 2011 20:46
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
Бе, то и Тесла е хрватин, а не сърбин, ама нейсе. Едно време пък на езика му казваха србо-хрватски, както и на нацията ма се видя, че между усташи и титовисти не стана.
widenow
20 Дек 2011 00:16
Мнения: 1,156
От: Bulgaria
Друже, какъв хрватин - с майка и баща србе.
Drug
20 Дек 2011 01:08
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
widenow, то знае ли чиляк кому да верва. Май сал за променливия ток требе...
Bay Ganyo Balkanski
20 Дек 2011 02:18
Мнения: 70
От: Bhutan
По-скудоумна апологетика на бивша Югославия отдавна не се беше появявала в български вестник. Титова Югославия беше същата комунистическа диктатура както останалите страни от Източна Европа, само дето Тито беше малко по-хитър и разреши свободното пътуване, за да могат емигрантите да пращат долари на роднините си, останали да си живеят в братство и jединство и да си празнуват Дан Омладине на рождения ден на вожда, като така изкуствено се вдигаше и жизненият стандарт.
Димитри забрави драмата на десетките хиляди българи от Западните покрайнини насила откъснати от България, забрави селата с разделени от границата къщи, училищни дворове, гробища... Забрави Голи оток - тази титова версия на сталинските лагери, забрави десетгодишната присъда, налагана на всеки дръзнал да се нарече българин в Македония след 1944 г., забрави безмилостното обезродяване на българското население в цяла Титова Югославия.
Добре, че беше Милошевич с неговата колосална глупост, та това върна Сърбия в реалните й исторически граници от преди първата световна война. Така, че по-добре в следващия брой публикувайте подмазваческото писмо до него от държавния ни глава Г.Първанов, започващо със "скъпи другарю Милошевич"...
Чичо Фичо
20 Дек 2011 03:38
Мнения: 24,838
От: United States
След като Сърбия краде български земи и население, насъсква българи срещу българи и каля България пред света 113 години, дойде най-сетне сръбският Видовдан и сега Сърбия е държава-парий за един неограничен период, която още не е приключила с разпада си, а България (макар за съжаление в момента начело с примат) е в ЕС.

Няма лечение за бълг. сърбомани освен известното ни за гърбавия, но за щастие новите ни поколения са напълно свободни от сърбомания. Останалото е въпрос на малко време.
Добави мнение   Мнения:232 « Предишна Страница 10 от 12 8 9 10 11 12 Следваща