Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
През 811 г. Византия е изправена пред ужаса от установяване на демокрация
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:65 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »
Предводител на команчите
08 Фев 2012 21:06
Мнения: 12,354
От: Bulgaria
Кое ли ще да е това чутовно съчинение?
Г. Петрински, 2008

Какъв е смисълът да цитираш съкратено някакви съчинения, без да прилагаш списък на литературата?
Изобщо какъв е смисълът да прилагаш изобщо справочен апарат във вестникарска статия?
Какъв е смисълът да трошиш народна пара под формата на заплата, при положение, че научната ти дейност се свежда до странни четвъртъчни текстове нине, присно и во веки веков?
генек
08 Фев 2012 21:08
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Боже, прибери си вересиите...
----------------------------------------------
Блогът на Генек

Гарамел
08 Фев 2012 22:04
Мнения: 1,048
От: Bulgaria
Абсолютно безсмислена статия с манипулативно заглавие.
GreenEyes
08 Фев 2012 22:05
Мнения: 4,538
От: 0
Не ми е ясно какво точно е внушението на автора, затова няма да коментирам статията. За мен много по-интересен е въпроса дали византийците са успели да превземат Плиска или не.
GreenEyes
08 Фев 2012 22:14
Мнения: 4,538
От: 0
И ако Никифор наистина е разбил българските войски и е превзел Плиска, то ми се ще да повдигна, подобно на някои мои колеги, и въпроса - била ли е Плиска въобще българска столица преди управлението на Омуртаг? Само повдигам въпроси, не давам мнение и не заемам позиция.
Manrico
08 Фев 2012 22:15
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Абе, къде е Котьо?
бонго-бонго
08 Фев 2012 23:45
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Може би става дума за планове на ранения император да установи демократично управление в империята? Или тук "демокрация" означава само "брожение, бунт на тълпата"? Както винаги истината вероятно е някъде по средата.Що за фантазии?
На Ставракий и през ум не му е минавало за "демократично управление на империята" (което си е оксиморон само по себе си).

Говорим за време, когато демос е загубила античното си значение, а думата "народ" се предава с "лаос".
Във визнатийските автори (Прокопий - за славяните, Константин Багренородни - за маджарите) думата означава най-вече "безвластие", "липса на законна власт" , но също и "власт на няколко фракции", а също и "междуособица".
В последния превод на английски, Сирил Манго, вниквайки добре в смисъла, изобщо не изпада в недоуменията на Петрински, а превежда пасажа по смисъл:
"Seeing himself to be in an incurable condition, Staurakios sought to secure the empire for his wife in preference to causing confusion among Christians on top of their previous misfortunes." (Mango&Scott 1997)
За сравнение давам и руския превод на В. Оболенски (който май е ползваният от Петрински): "Эта несчастная по примеру святой Ирины надеялась овладеть царством, хотя была бездетна. Ставракий, видя себя без надежды на жизнь, старался предоставить престол супруге своей, или в дополнение к прежним бедствиям ввесть между христианами демократию".
Ситуацията във Византия при походите на Крум повече или по-малко наподобява тази в България при походите на Константин V - бърза смяна на няколко императора под давлението на войската и "народа".
Но, като се имат предвид авторовите политически тежнения, няма защо да се учудваме на тенденциозното и изсмукано от пръстите заглавие

Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: бонго-бонго
Anastass Stasev
09 Фев 2012 01:22
Мнения: 3,150
От: Bulgaria
През 811 г. Византия е изправена пред ужаса от установяване на демокрация

Кофти заглавие. Много по-подходящо щеше да бъде: През 811 г. Византия е изправена пред ужаса да избере за царица на красотата Теофнано и с това поставя началото на конкурсите "Мис Византия"
бонго-бонго
09 Фев 2012 01:49
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Предводител на команчите
08 Фев 2012 21:06


Kotka
09 Фев 2012 03:33
Мнения: 13,187
От: Aruba
Интересно четиво! Иван Петрински
Oraсle
09 Фев 2012 05:18
Мнения: 15,092
От: Bulgaria
Bongo колумнист.
Foton Gyuro
09 Фев 2012 05:51
Мнения: 1,744
От: Bulgaria
Това и за приказка не може мина. Всяко дете би питало до забрава защо царският син се е оженил за грозната принцеса и за да заспи трябва да го излъжеш, че тя станала небивала красавица след като царският син я целунал по челото! А по-късно като прочете, че грозницата си е била курве с произход, ще си помисли, че и ти си една курва...
Добре, че се появи Котка!
Чичо Фичо
09 Фев 2012 06:33
Мнения: 24,838
От: United States
GreenEyes,

Прочети по въпроса статиите на Павел Георгиев, които пуснах преди време в темата си за столицата на Аспарухова България (Теми на форумците). Там е и хипотезата му какво точно е превзел Никифор. Като експерт по археологията на Плиска (Абоба) той твърди, че най-ранните следи от столичен живот там са от самия край на 8 в.

Радини вълнения. Думата "демокрация" съвсем не е монопол на сините. В някои древногръцки градове-държави за известно време имало "демокрация", при което обаче мнозинството от населението били робите, а жените и чужденците нямали права. В нашите учебници пишеше, че у древните народи (например славяните) имало на определен етап "военна демокрация" (по Енгелс). В средновековни градове (и като руския Новград Велики) също имало "демокрация". В Ромейското царство, за разлика от повечето западни, наистина имало реален шанс човек с долен произход да се издигне до василевс, а и василисите понякога се избирали от простолюдни моми с конкурси за красота и ум, което е влязло солидно в ромейския и балканския фолклор. Това явно са били източни обичаи, персийски. У мюсюлманите и най-окъсаният "факир" почти винаги имал достъп до дивана на пашата, и не случайно ислямът завладял сърцата на толкова народ в Азия и Африка с по-голямата си демократичност от западното християнство.
Бат Димо
09 Фев 2012 06:47
Мнения: 1,233
От: Bulgaria
преследва и ранява Ставракий (811) ... на 26 юли, събота, 811 г. ... Ставракий умрял в страшни мъки от gangraena humida на 11 януари 811 г.

Мамка му и призрак ...
mercury
09 Фев 2012 07:56
Мнения: 6,675
От: Bulgaria
Каква демокрация през ІХ век в един от християнските пъпове на средновековна Европа! Става въпрос за междуособици, които улесняват действията на българите в Тракия.
бонго-бонго
09 Фев 2012 08:23
Мнения: 26,313
От: Swaziland
В Ромейското царство, за разлика от повечето западни, наистина имало реален шанс човек с долен произход да се издигне до василевс, а и василисите понякога се избирали от простолюдни моми с конкурси за красота и ум, което е влязло солидно в ромейския и балканския фолклор. Това явно са били източни обичаи, персийски.


И тоя почна с фантазиите. Иде реч за старата римска доктрина за върховната власт. Всеки узурпатор може да се наложи, ако получи признанието на "SRQR", а сетне на войската. В ранна Византия сенатът се запазва, а "народът" са това са димите. В момента, в който източното влияние става осезателно , вече няма хора с долен произход, които да стават императори. Последният такъв е Василий Македонец, но за да стигне до узурпацията (867), той се издига в двора като любимец на императоа Михаил III (дори някои вярват, че му бил любовник). Насетне всички, които успяват да се доберат до трона са или висши военни или от знатни семейства.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: бонго-бонго
Mrx++
09 Фев 2012 08:55
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Не ми е ясно какво точно е внушението на автора, затова няма да коментирам статията. За мен много по-интересен е въпроса дали византийците са успели да превземат Плиска или не.
Абе вие какви внушения непрекъснато искате. Дали наш Боко прилича на Никифор или на Ставракий. В статиите на Петрински се дава историческа информация за станали събития. На вас все трябва нещо да се внушава. Да се пише за комунисти и ченгета във Византия ли искате, защото това ви е само в главите.
Mrx++
09 Фев 2012 09:00
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Що за фантазии?
На Ставракий и през ум не му е минавало за "демократично управление на империята" (което си е оксиморон само по себе си).
Ти пък откъде знаеш какво му е било на ума. Да не си му бил любовник. Това го е пишело в спомените на Теофан, това пише Петрински.
mvebus
09 Фев 2012 09:02
Мнения: 161
От: Bulgaria
Понякога ми се струва, че такива като Петрински са създали "другия синод"
Сократ-май
09 Фев 2012 10:58
Мнения: 30,841
От: Bulgaria
През 811 г. Византия е изправена пред ужаса от установяване на демокрация

... а след единайсет века ужасът постепенно нахлул в целия свят...
Herodiada
09 Фев 2012 12:02
Мнения: 91
От: Taiwan
Статията ми беше интересна!
Относно Бонго и неговото мнение за "лаос" и "димос". И двете понятия си имат определени значения в средновековния език. "Лаос" значи (както и на нгр.) "народ" като цяло. "Димос" (както и днес) има по-административно и конкретно значение ("дими" - циркови партии с политическа окраска). Към тези две понятия трябва да прибавим и две "трети" - "охлос" и "стифос", които означават "тълпа". "Димократия" е странен термин за Византия, каквото и да си говорим. Самата му употреба му от Теофан, независимо дали то се натоварва с класическото си Аристотелево значение, е показателна. Да, Теофан се плаши от анархия, но тази анархия е и чисто административна (както административен е терминът "димос" - той се притеснява да не падне императорската власт и да бъде заменена от власт на зловещите за всеки високопоставен византиец "дими". Сигурна съм, че ако той искаше да каже "власт на тълпата" (гр. "охлокрация", щеше да си го каже
Добави мнение   Мнения:65 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »