Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Македония отнася еврошамар заради антибългаризъм
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:646 « Предишна Страница 33 от 33 31 32 33
Breitling
27 Мар 2012 12:18
Мнения: 3,409
От: Bulgaria
През европейското средновековие държавите не са национални, а регионални.


А авторът на тази глупост е световен!
Germanik
27 Мар 2012 16:49
Мнения: 3,187
От: Bulgaria
Естествено, че не успях да прочета всичките постове! Та вие(повлияни вероятно от пословичното вироглавство на Брайти) направо сте се оляли!

А може би нямаше да се стигне дотам, ако повечето от вас си бяха направил труда да изгледат линка на Брайти от 10 Мар 2012 02:39 с видеото за процентите на различните древни етноси у съвременните балкански държави ДОКРАЙ! ДОКРАЙ, за да видите накрая кой го е изтипосал това "изследване"! Ми че то обяснява всичко и целия плам на Светльо!
Ако ви мързи да търсите, ето го Натиснете тук
axsbf67
27 Мар 2012 17:11
Мнения: 1,052
От: Bulgaria
така е, прав си. Учудващо е благоволението и толерантността, на която определено се радва "генетикът"
Че е куха лейка, е друг въпрос.
Преди време се зачетох по форумите с негово участие, поведението на въпросния е като на всяко гърне - похлупак.
Но очевидно е да му се плаща за това. Според мен нормален човек не може да е толкова ... пространствено вакуумен
бонго-бонго
26 Май 2012 19:26
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Бонго е прав в критиката си на абсурдната Брайтова теза, че етнонимът "българи" произхождал от лат. "вулгарес". Очевидно тази лат. форма е повлияна от средновековното гръцко "вулгари", дължащо се на редукцията на старогръцката бета във вита, което може би е вече факт към 4 в.н.е., времето на анонимния хронограф. Още по-вероятно е Ziezi ex quo vulgares да е по-късна добавка към текста. Всички лат. извори, които са чули името "българи" пряко и устно от самите българи, а не са го чели от гръцки източник, пишат bulgares, като например в Responsa Nicolai ad consulta bulgarorum от 866 г.

Всички старобългарски извори говорят за "българи" (по-скоро блъгари). Бонго твърде много набляга на формата "блъгари", която според него е единствена чак до 14 в. и е променена под чуждо влияние - гръцко, турско, а Виталиус - на сричкотворността на "л". Според мене обаче още в 9 в. се срещат и други форми - в "Чудото на св. Георги с българина" от края на 9 в., в Приписката на Тодор Доксов от началото на 10 в. се среща и "болгар-" редом с "блъгар-" (вж. Д. Ангелов, "Образуване на бълг. народност", С., 1971 г., стр. 327).


Тези простотии са ми убегнали: папската кореспонденция на папите Николай I, Йоан VIII , както и текстовете в Liber Pontificalis (на Анастасий Библиотекар?) изобилстват с формата "vulgares", "vulgarorum" и прочее.
Приписката е известна от 4 пълни и един частичен препис от XV в., от два преписа от XVI и един от XVII в., всички руски. Най-старият от тях е писан през 1489 г. в Новгород, по нареждане на дякон Герасим Поповка от брат му Митя, и в него изрично се съобщава, че е преписан „от стари български книги” (ръкописът се намира в Руската Национална библиотека в Санкт Петербург).
simofil
06 Юни 2012 11:35
Мнения: 150
От: Bulgaria
Боже,боже!Вие имате ли някакви дипломи,бе?
Добави мнение   Мнения:646 « Предишна Страница 33 от 33 31 32 33