Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Гражданите няма да плащат такси за преводи към бюджета
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:66 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »
генек
09 Мар 2012 20:28
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
"Ще"...
-----------
Блогът на Генек


Dinain
09 Мар 2012 20:40
Мнения: 18,280
От: Bulgaria
Една правилна стъпка.
Forza NATO
09 Мар 2012 21:02
Мнения: 11,582
От: Bulgaria
А "корпоративните" граждани, т.е. фирмите?
Те ще продължат с кеф да си цакат левчетата за всяко измежду 150-те вида отделни безумни платежни към НАП, така ли да разбираме (явно да)?

Неголяма сума... Пък що така скромнинко, дай им голяма, да крепне йощ системата...
axsbf67
09 Мар 2012 21:27
Мнения: 1,052
От: Bulgaria
докато не извият вратовете на банкерската мафия, няма да стане.
Dinain
09 Мар 2012 21:35
Мнения: 18,280
От: Bulgaria
Банките, както всяка друга фирма, не работят за чест и слава. Ако ги няма, ще броиш кеш на гишетата като едно време.
Че някакви такси трябва да вземат за услугите си, е ясно. Кой трябва да поема тези такси и колко да са, относно задължителни услуги, в които държавата е монопол, е друг въпрос.
emacs
09 Мар 2012 22:12
Мнения: 7,577
От: Bulgaria
А защо просто не се ползват таксови марки за всички разплащания към държавни органи? Напълно безплатно е и няма никакви банки в цялата схема.
ablepsia
10 Мар 2012 04:38
Мнения: 26,566
От: Bulgaria
Всичко - в името на банките, всичко - за благото на банките
annetaz
10 Мар 2012 05:14
Мнения: 1,778
От: Bulgaria
И защо държавата да плаща на банките като парите й стоят в тези сметки и банките оперират с тях?!Защо няма каси в институциите,където да се плаща в брой или на терминал?!Може да се плаща и таксови марки за подаване на документи и други дребни услуги.Съда вече е поискал да се махне този обир чрез посредник!Връзването на сметките към една банка е причината да се искат такси за превод,когато картата ви е на друга,банките постоянно вдигат и таксите за вноските от други лица по съществуващите сметки.За това и за фирмите няма да е изгодно да ползват електронното банкиране и пак ще се набутват.Наистина ли няма да плащаме?!Когато държавата плаща-пак плащаме ние!Стига са ни будалкали!Да направят конкурс на банките и тази,дето не иска такси от гражданите-тя да спечели!Това е решението,някой ще пита ли Дянков защо не го прави,а,къде е конкуренцията и до кога ще вземат пари под масата?!
Роки Балбоа
10 Мар 2012 09:23
Мнения: 880
От: Bulgaria
Защо няма каси в институциите,където да се плаща в брой или на терминал?!

Не може. Държавните служители ще се претоварят ако вършат и работата на касиерка в магазин. Това е официалната версия. Неофициалната е, че те (държавните служители) просто НЕ са толкова интелигентни (колкото касиерка в магазин) и НЕ могат да се оправят с терминал за плащания. Просто такъв е мат'ряла. Мъка.
Калки
10 Мар 2012 09:23
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Идеята е добра, реализацията - ще видим.
Но държавата безспорно може да направи нещо за улесняване на хората - да премахне случаите като този " изискването на повечето институции всяко плащане да е с отделен банков превод. Например при молба за издаване на талон за собственост на МПС се вземат такси за разглеждане на молбата, за проверка на данните, за изработването и получаването й. Всички те трябва да бъдат преведени поотделно."
Тодор Бойчев
10 Мар 2012 09:37
Мнения: 13
От: Bulgaria
[size=2][size=3]Не ме интересува, ни Дянков, ни Тянкова-предедател на Окръжен съд-Хасково, ни Точкова-предедател на Административен съд-Хасково, аз ще искам да плащам в брой на каса в съда, в МВР-то и т.н...
Да се оправят, защото щом може в инспекциите по труда да се плаща в брой на каса, що да не може и в съда, и МВР-то??!
Ние, гражданите, имаме право на избор, но не книга, а на практика, и си го търсим, поне аз!
Така,че, търсете си правата. И не бъдете управлявани слуги, а управлявани граждани, със съзнанието на суверен на властта![/size=3][/size=2]
Heat
10 Мар 2012 09:54
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
Ха-ха-ха, андрешко щастлив, че няма да е по врата а по шията. Няма той да плаща банковата такса а от сумата която дава, държавата ще превежда таксата.
Между другото таксовите марки са един от най-неефективните начини за плащане. Те са ценни книги и изработването им струва немалко пари, разпространението също се плаща. Държавните чиновници са виновни, че не са въвели ред до сега. Превеждането на една сума от 50 лв например "струва" 1 до 2 лв чрез банков превод направен от човек с елементарен интелект който не отива на гише в банка където тази услуга е нежелана и за тази цел са сложени обезкуражаващи такси. Същото нещо с държавни таксови марки излиза сигурно между 5-6-7 лв но платени от преведената сума. Ако има касиерка в повечето случаи разходите са още по-високи, защото андрешко не иска да се цани за касиерка работеща без пари, но другите трябва да правят така.
Сгугню
10 Мар 2012 10:11
Мнения: 15,094
От: Rwanda
Мярката е добра - крачка във вярната посока!
Относно начина на плащане - с марки, на каса или чрез превод - трябва да се пресметне кое е най-евтино - защото действително касиерките взимат заплата, както се спомена по-горе.
На пръв поглед - на каса за гражданина е най-евтино - нищо не доплаща. Но ако се вземат предвид всички нужни каси и заплатите на всички необходими касиерки - току виж излязло, че чрез банков превод (при разумен размер на таксата, което именно се цели с новата мярка) ще е по-евтино като цяло. Защото да не се забравя, че заплатите на касиерките са пак от бюджета, т.е. от моя и вашия джоб, но по опосредено.
popangelov
10 Мар 2012 10:31
Мнения: 18,928
От: Bulgaria
"Ако ги няма, ще броиш кеш на гишетата като едно време."
Да де, ама аз и сега броя кеш на гише, само, че банково, ама ми вземат 2 и нещо за превод от 4 лева
emacs
10 Мар 2012 11:02
Мнения: 7,577
От: Bulgaria
Превеждането на една сума от 50 лв например "струва" 1 до 2 лв чрез банков превод

Това също е грабеж и то скандален. В по-голямата част от Европа SEPA преводите са напълно безплатни.
Stern
10 Мар 2012 11:04
Мнения: 10,462
От: Bulgaria
Защо община Варна е направила хубав сайт, в който мога да видя какви декларации по Закона за местните данъци и такси съм подал, какво съм плащал, какво имам да плащам, включително отстъпки и лихви и глоби, но е е добавила бутонче "Плати"? Да не би да е нещо извънредно сложно да си направят платформа за разплащане? Или да ползват готовата на банката, издала ми картите? Или на иПей?
Какво пречи на МВР, когато иска предложения от банките в коя да държи парите си, едно от изискванията да е глобите към КАТ, таксите за документи и т.н. да са без такса? За сметка на големия и постоянен паричен ресурс?
emacs
10 Мар 2012 11:10
Мнения: 7,577
От: Bulgaria
И пак между другото, таксовите марки са много широко разпространен метод за плащане на държавни такси, вкл. в страни с много, много по-развита електронна система. Примери от многото - Южна Корея и Япония. Не е вярно, че е скъп начин. Марките са ценни книги, но държавите така или иначе имат монетни дворове и печатат марки и пари.
Тодор Бойчев
10 Мар 2012 11:22
Мнения: 13
От: Bulgaria
Ето за ползата от държавните таксови марки, но от тяхната употреба печели държавния бюджет

http://www.minfin.bg/bg/pubs/3/4218

Нека критиците на държавните таксови марки да огледат числата.

Но, ние имаме права за да ги упражняваме, и за да избираме. Аз искам да плащам на каса, и не искам да създавам печалба в чужда икономика, защото банките са чужда собственост, например.

Държавната политика обогатява чужди икономики, а не българската. Но, това е друга тема. Аз имам права, и ги упражнявам, и не желая държавата да стимулира бизнес на чужда държава, а да загърбва българския дребен и среден бизнес!

Аз искам да плащам в брой на каса, а не на банково гише. Искам да плащам с държавни таксови марки за дребни държавни услуги до 50-100лв.
Тодор Бойчев
10 Мар 2012 11:38
Мнения: 13
От: Bulgaria
И още, защо държавата ще поема на частните банки част от разходите за комисионни, че това са търговски дружества, създадени на принципа на печалбата? Плащането на разходите на банките е плащане от вашия и моя джоб за държавен интерес, прокаран с лобистки способи в джоба на някой политик, та нали държавния бюджет се формира от нашите удръжки за данъци.
Плащането на гише е социален разход за откриване на работно място, но къде е интереса от печалбата, но с държавния бюджет е трудна кражбата.
Най-добре е каси и държавни таксови марки, а иначе създаваме работа с държавна пита на наши хора-частните банки. Ако е така, да стимулираме и дребните частници с държавни поръчки.
popangelov
10 Мар 2012 11:38
Мнения: 18,928
От: Bulgaria
Хийт, една касиерка, дори да взема 1000 лв. бруто, си избива парите от гледна точка на разход за данъкоплатеца някъде в края на първата седмица от месеца.
Следващите три седмици гражданинът пести пари.
Heat
10 Мар 2012 11:57
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
Попангелов, този разговор сме го водили няколко пъти. 700-800 лв брутна заплата на касиерка далеч, ама много далеч не е всичко което се дава. Издръжката на работното място без "средствата за производство" в този случай е около поне 2000 лв месечно. Освен заплата има и осигуровки, отопление, осветление, работна площ, охрана, метални каси, СОТ....Компютри, принтери, хартия (в 3 екземпляра)... Инкасото е %....внасянето на банкноти в банките при по-големи количества е %....Боравенето с кеш е скъпо удоволствие навсякъде по света. Сигурно има 10-20 места в София и някои от най-големите градове където някои от плащанията с ведомствена касиерка да са приблизително равни на 2-3 лева за плащане ( с цената на непрекъсната и дълга опашка), но всичко останало до няколко хиляди места ще е на много по-висока себестойност. В ерата на повсеместна електроника е смешно даже. Няма вариант да не се плаща за транзакция, въпросът е кой е най-евтиният и изгоден от всички гледни точки.
Добави мнение   Мнения:66 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »