Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Изселници в Турция съдят България в Хага за геноцид
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:270 « Предишна Страница 5 от 14 3 4 5 6 7 Следваща »
бонго-бонго
25 Сеп 2012 23:59
Мнения: 26,313
От: Swaziland
юсюлманите в България са наследници на поробените българи - приели исляма. Като се вземат в предвид репресията оказвана от централната и местната власт ( по времето на Османското робство ) , спрямо друговерците - наричани от тях с презрителното нарицателно - рая , репресия налагана в продължение на столетия , може да разберем хората , отрекли се от своята вяра в името на физическото оцеляване.
Проблем е , че допуснахме да изгубят българския си корен , по време на социалистическата диктатура в България.

Такова гранд обобщение просто не е вярно. Сред мюсюлманите в България има потомци и на различни тюркски преселници през периода на османското владичество, както и потомци на излямизирани християни (не задължително българи, доколкото българското самознание за мнозина от тях е проблематично за онзи период).
Brightman
26 Сеп 2012 00:03
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Считат се за турци от вчера. Не са били такива в деня на Освобождението, ние сме ги ги превърнали в 'турци' - с отношението си.

Абе ти въобще чуваш ли се ? То бива фантастика, ама твоята даже не е "научна".
бонго-бонго
26 Сеп 2012 00:05
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Кво изгонване, кво прочистване, като се мъчиха да ги уговарят и възпират да не заминават.

Уговаряха ги, да бе, наистина. И ги принудиха да напуснат.
Аз мисля, че посочих най-прекия път към разбирането на събитията. За миг само се поставете в положението на тези хора.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: бонго-бонго
бонго-бонго
26 Сеп 2012 00:07
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Брайтмана е бил пряк свидетел на всички по-значими събития от 19 и 20 век.

Интересно е , обаче, че набляга на това какво той им е говорил , а не на онова, което те са споделили с него.
Brightman
26 Сеп 2012 00:11
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Не Брайтман, не може да си гражданин на България, а да изискваш турците, също български граждани да обичат и да са предани на туркие,

Турците в България могат да се мост. Могат да са и пета колона. Но те ще си останат турци и това е факт, колкото някой да се мъчат да се залъгват. Затова трябва да сложим нещата на масата - ясно и открито. Достойнство и взаимно уважение.
-
Те са български граждани и трябва да имат всички права и задължения заедно с всички останали български граждани. Същевременно никога не трябва да забравяме, че кръвта вода не става.
paragraph39
26 Сеп 2012 00:12
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
БОНГО-БОНГО,
/:/ "Да принудиш 350 хиляди от една общност да разпродават набързо имота си и да напуснат родните си места, да не би да не е етническо прочистване..."
............................................................................
Посмали малко!...
Или, поне, по-малко лъжи!!!
Никой никога НЕ е принуждавал в България представители на етническа общност насилствено "да разпродават набързо имота си и да напуснат родните си места"! "Насилствено" е било "принуждаването" САМО за смяна та турско-арабските имена с български и славянски! Но това нито е "геноцид", нито е "етническо прочистване"! А, че тези НЕ са напуснали България с "принуда" или "насилие" от страна на държавата тогава, го потвърждава Споразумението между Турция и България, подписано от ген. К. Еврен и Т. Живков!
бонго-бонго
26 Сеп 2012 00:14
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Точно в целта . Считат се за турци от вчера. Не са били такива в деня на Освобождението, ние сме ги ги превърнали в 'турци' - с отношението си.

Не е така. Още със създаването си след Освобождението мюфтийството в България бива подчинено бива подчинено на шейх-юл-исляма в Стамбул. Освен това българите винаги са използвали "турци" доста свободно... още по "Турско". Дори помаците, които запазват българския си говор и обичаи са наричани "потурнаци", а приемането на исляма "потурчване".
Eisblock
26 Сеп 2012 00:18
Мнения: 9,157
От: Iceland
Доста голяма наглост да се отрича признатото и то в едно и също изречение:

...Уговаряха ги, истина е. Но ги принудиха да напуснат...


Пример за нонсенс!

Защо ли се сещам за носа на Пинокио?
Firmin
26 Сеп 2012 00:18
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Какви етнически турци в България ?
Ако не ме лъже паметта след края на Руско-турската освободителна война ( 1877-1878 ) всички етнически турци се изселват в Османската империя. В България остават потомците на насилствено приелите исляма българи.


Какви етнически българи в България?
Ако не ме лъже паметта, след края на похода на Илдъръм Баязид (1393-1396) всички етнически българи се изселват оттатък Дунава. В България остават потомците на насилствено приелите християнството тюрки-прабългари.
бонго-бонго
26 Сеп 2012 00:19
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Никой никога НЕ е принуждавал

Не, просто превърнаха живота им в ад и сетне отвориха границата. И натиснаха Турция да я отвори от своята страна.
Всъщност изселването от България е стар демографски похват. От Освобождението до 1946 г. над милион мохамедани се изселват към Турция. Само една
трета от тях са заминали в следствие на официалните спогодби между двете страни.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: бонго-бонго
Brightman
26 Сеп 2012 00:22
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
а не на онова, което те са споделили с него.

Ами да ти кажа. Януари 1985 г.. Аз съм войник в Ябълково, в строителни войски заедно с цигани и турци. Работим в химкомбината. Пращат ни трима - мен и две турчета до Хасково за нещо. Решаваме да отидем на гости на някакви роднини на едната в Хасково в турската махала. Отиваме, сядаме на земята "по турски", постилат месал и сервират хляб и храна. Хапваме. И си говорим. Домакините споделят, че разчитат на Торгут Йозал да ги защити. Споменават някакви негови изявления.
-
1988 г. Крумовград. Седим в заведение и пием кафе с двама турци. Между другото казват - "Знаеш ли, че и ние си имаме нашия Левски, но няма да го издадем ?". Вероятно са имали предвид Доган.
-
И още много, много такива разговори. Боготворяха Турция и си представяха, че там е раят. Първият им сблъсък с реалността дойде, когато действително отидоха, видяха и започнаха да се връщат.
---
Та ми подсещаш - като са ги гонили, как така свободно си се връщаха и защо голямата емиграция на етнически турци е през 90-те, когато вече ДПС бе в парламента, че даже и формираше правителства със свой мандат ?
paragraph39
26 Сеп 2012 00:23
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
/:/ "Не, просто превърнаха живота им в ад ..."
............................................................................
НЕ, просто САМИ( и с помощта на МИТ, ходжите, Доган-"Сава" и сие, де) си "превърнаха живота в ад"!
Yantar
26 Сеп 2012 00:23
Мнения: 5,304
От: Bulgaria
Иначе - и преди съм казвал, Т. Живков имаше правилната идея. В ЕС естествено всяка страна защитава националната си идентичност. Във Франция, забулванията са забранени. В Латвия - хората бяха преименувани да са с нови латвийско-звучащи имена. В другите балтийски държави, дори местни жители нямат гражданство, защото са задължени да положат тест по история и език.
*
Просто в дупенето си на силните на деня минахме всякакви граници. И сега всеки откачен - като Мюмюн може да си прави каквото си иска - а глупостите му да стигат до първа страница.
intel_inside
26 Сеп 2012 00:24
Мнения: 8,642
От: Bulgaria
Изселването на турците е било една върло голяма простотия на ЦК.
Навъпреки съветите на службите, против здравия разум, и обратно на съветите на всички експерти по темата.
Раздуване на проблем и дуене на мускули за печелене на мизерни предимства във вътрешен план "аз съм патриот" за сметка на дългосрочни щети върху държавата и разединение на популацията .
Просто поредната порция междуличностни боричкания между неуки и ограничени хора, с цел спечелване симпатиите на още по ограничени от тях.
Това не трябва да се забравя, а да се припомня на принципните комунисти - перкрасен пример за великауправленска глупост провокирана от опити за късоглед личен ПР и вупиющ безогледен популизъм.
Държавата Бълария загуби в случая и много глупаво си изигра картите, нещо което трябва да се помни и да се знае. Соченето на вътрешен враг, гоненето на целенасочена сегрегация в обществото обслужва само едни много тесни и много конкретни интереси. тръгне ли някои да ви сочи "вътрешния враг" и да се вайка за народа смятайте че е някой най вероятно втасал за разстрел.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: intel_inside
Brightman
26 Сеп 2012 00:26
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Не, просто превърнаха живота им в ад

Отново фантазии. Противно на нечии представи много, много не им пукаше за имената в паспортите им. Нищо не се промени, като изключим, че демонстративно почнаха да носят шалвари и фереджета и да говорят българският развалено. Преди това шалварите и фереджетата бяха останали в миналото и най-много някоя престаряла баба да ги носеше.
Brightman
26 Сеп 2012 00:30
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Т. Живков имаше правилната идея. В ЕС естествено всяка страна защитава националната си идентичност.

Ква национална идентичност със 100 % "етнически хомогенна" нация. Нормално в националните държави има водеща нация и национални малцинства, чийто права се признават и зачитат. Никой не оспорва, че държавата е на основната нация, както и зачитането на правата на националните малцинства.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Brightman
Васик
26 Сеп 2012 00:31
Мнения: 14,574
От: Bulgaria
Знаеш ли, че и ние си имаме нашия Левски, но няма да го издадем ?". Вероятно са имали предвид Доган.

Брайтмане,
те са имали предвид "Вие издадохте вашия Левски".
Firmin
26 Сеп 2012 00:32
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Това не трябва да се забравя, а да се припомня на принципните комунисти - перкрасен пример за великауправленска глупост провокирана от опити за късоглед личен ПР и вупиющ безогледен популизъм.


Всъщност, "принципните комунисти" бяха против Възродителния процес. Съветският съюз бе техен пример, а той бе многонационална държава. Принципният комунист не можеше да разбере защо турските другари - работници, селяни, интелигенция - следва да стават "български" другари и какво това има общо със световния комунизъм. Възродителният процес бе националистичен по своя характер и като такъв - дребнобуржоазен, чужд на социализма и вредителски. Необходимо уточнение.
Brightman
26 Сеп 2012 00:32
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
те са имали предвид "Вие издадохте вашия Левски".

Да, и това.
бонго-бонго
26 Сеп 2012 00:32
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Защо лъжеш? Шалвари и забрадки носеха (а и днес носят) преди всичко помаците. И помакините конкретно НИКОГА не са ги сваляли по селата - колкото по шарени, толкова по-носени.
Добави мнение   Мнения:270 « Предишна Страница 5 от 14 3 4 5 6 7 Следваща »