Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Абракадабра
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:194 « Предишна Страница 7 от 10 5 6 7 8 9 Следваща »
Грациан
10 Окт 2012 18:40
Мнения: 4,060
От: Canada
Happy Together
(постинг с музикална илюстрацийка)
Гледам на календара, че днес е 10 октомври и усещам как само споменаването на тази дата винаги ме телепортира (вече четиридесет години) назад във времето. Точно на този есенен ден през далечната 1972 година трябваше да встъпя в онова дето му викаха "родната казарма". Както си му е реда, предишния ден трябваше да се прощавам с първо либе, да се понапия за последно,, да се простя с юношеството и да се подготвя за встъпване в мъжеството. Тия които са го изживяли, разбират какво точно имам предвид.
В общи линии, картинка погледната от четиридесетгодишна дистанция изглежда блудкавопасторална, с нюанси на соцреализъм. Някакъв си изнежен и невкусил истински предизвикателства от живота с грубите лапи челични софийски копелдак отива (както повечето от нас през ония времена) да даде своя дан за обществото. Смяташе се, че жена която не е раждала не е жена, а мъж който не е бил войник - не е мъж. Жените, значи бяха отговорни за възпроизводството, а мъжете пък за изтребването ( ако трябва) на същото...ташак, копеле.
През ония времена много от моите връстници превръщаха това събитие в картина достойна за филм на Шукшин - дрънчат дамаджаните, лее се онова ми ти руйно вийно и оная люта ракия. седи новобранеца облечен в някакъв скапан костюм с марка "Руен" ( или "Рила"...или нещо подобно), гледа тъпо насъбралите се авери, роднини и даже непознати му хора и се хили глупаво. Музиката свири до дупка, някой развява трибагреник с набучено гумено зайче-играчка отгоре. Разменят се някакви пролетарски шегички за "моркови и зеле", "чорба-каша", "най-вкусният боб в света" и разни такива свързани с войнишкия бит диетични препратки. Гаджето ужким ридае, ама гледа с ъгълчето на окото братовчеда-студент, майката дипли чисто бельо в мукавения куфар, бащата разказва спомени и изобщо веселбата е всеобща. Изпращането на войник беше събитие с еквивалента на сватба, абитюрентска вечер или погребение. В общи линии- народът обича да си хапва и пийва на гювеч и само си търси някакъв повод за това.
Ние от трудови войски ( вече се наричаха строителни се казваха по ония времена) бяхме оставени за "прибиране" след като всички благонадеждни набори са вече по поделенията си. Всички мои връстници, вече биеха крак по плацовете, когато дойде моят ред...не че бях планувал изпращане ( намирах го за доста примитивно начинание даже още тогава), но и да имаше такова щеше да бъде с лимитирана публика. Както и да е, бяхме в къщи само аз и моята изгора. Бяхме влюбени до уши ( барем, аз бях) и планувахме да сме заедно докато смъртта ни раздели, дето има една дума. Аз и бях купил нещо като годежен пръстен от СБХ ( ковано желязо, разбира се...от закуски не можеш да събереш за златен, в края на краищата), бяхме решили даже ако имаме дъщеря да я наречем Мелинда ( инспирирани от една песен на Юрая Хип), ако имаме син, то той ще бъде наречен Кими ( спомням си че това беше името на някакъв "Мунчо", който караше "илюзорен трамвай" в един филм на Куросава който ние тогава боготворяхме). Мечтаехме за някакъв си "комуно-пасторален" рай в който ние-всички приятели ще си живеем заедно и ще си хипарстваме, ще слушаме по цял ден "Led Zappelin", "Ten Years After", "Jethro Tull" и всичките онези наши икони и ще си купонясваме, както си знаем. К'во да правиш- тъпи копелета си бяхме и наивни. Целувахме се, значи, прегръщахме, ревахме и си се кълняхме във вечна любов цяла нощ на един диван, а през това време по радиото течеше представянето на най-новия концертен албум на моя любимец Frank Zappa. В един момент, който е запечатан ярко в съзнанието ми те започнаха да свирят и "Happy Together"...е как да не заподсмърчаш в края на краищата...сълзи и сополи и...изобщо. Разбира се, моята изгора ме заряза, както си му е редът, още на третия месец от службата ми, ама в края на краищата вие какво очаквате? Младо, здраво девойче кипящо от енергия и жизнени сокове да седне, както са седяли едно време момите и да чака две и кусур години да се завърне с дизела червен нейния бранител на Родината...ами, ами...тия неща са за фолклора и за девойките без никакъв шанс да се вредят с нещо по-така...на всичкото отгоре ние бяхме и от друга мая заквасени и никога дъщерята на бивш министър председател нямаше да разреши нейната собственна дъщеря да си "почерни бъдещето" с някакъв си "син на изменник на Родината"...ами, ами, как я виждаш ти тая работа? Не се стигна до социалистически Ромео и Жулиета, защото момичето се осъзна, в края на краищата и видя, че с "гола любов" нищо хубаво не я чака в бъдеще, пък и то нали раздялата викат била като вятъра, разпалва силния огън и гаси слабия.
Аз изживях раздялата много тежко...в края на краищата какъв избор имаш, нали? Докато животът си върви там в цивилизацията, дето му викахме, ти строиш и бдиш на някакъв си скапан обект, заобиколен с точно толкова грустни и копнеещи за "нормален живот" като теб набори. Дереш лисици, дето вика Селинджър като бесен и копнееш да свърши "каторгата". В най-хубавите години на живота си, вместо да гълташ с пълни шепи от него, ти висиш по скелетата и работиш ангария за Партия и Правителство. Строим и бдим викаш, а? Хубаво било, че се давал поминък на малцинствата, хубаво било че имало безплатна работна ръка ( както в Гулаците) за неатрактивни деяния...хубаво е разбира се, ако не си един от тия дето го извършват. Ние, второкласните девианти на системата- цигани, криминално проявени, гърци, арнаути, помаци, турци, хомосексуалисти, съботяни, ненадеждни елементи и вся подобная сволоч строяхме и бдяхме. Та така, значи тоя ми ти 10 октомври ме връща в ония години на развито социалистическо общество... Натисни тук
читатель
10 Окт 2012 18:43
Мнения: 9,158
От: Bulgaria
ДИ,
внимателният
10 Окт 2012 18:48
Мнения: 3,095
От: Bulgaria
Внимателно с думите САМО ЕДНА ДУМА МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА НЕЛЕЧИМА БОЛЕСТ В началото бе Словото

Впечатлен съм, Жана 22
Първото, за което се сетих, бе колко много истина има в това! И колко е прав граф Толстой, когато съветва да не се противим на злото. Защото злото живее от реакцията на добрите хора. Оставете го на самото себе си, и то неминуемо ще се самоунищожи.
Преди няколко седмици взех решение да качвам незабавно "на игнор" всички хейтъри : "кадровици", "копои", "модератори в сянка" и обикновени псувачи. Незабавно, при първата им изява! Няма да казвам колко ми е по- комфортно, интересното е друго. Отначало мислех, че след "игнора" няма да останат да ги чета и половината форумци.
Приятно ми е да кажа, че засега са едноцифрено число
Бъди здрава, Жана! Отлично попадение и много дълбока тема, струва ми се
Vatamov
10 Окт 2012 18:54
Мнения: 1,217
От: Bulgaria
Абракадабра, и ето ви досието на агент Стефан:


... това наистина е и лъжа и манипулация - там досие няма!
Captain Buddy
10 Окт 2012 18:57
Мнения: 3,294
От: Bulgaria
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Captain Buddy
Белкис Будур
10 Окт 2012 19:07
Мнения: 4,930
От: Bulgaria
Преди няколко седмици взех решение да качвам незабавно "на игнор" всички хейтъри : "кадровици", "копои", "модератори в сянка" и обикновени псувачи. Незабавно, при първата им изява! Няма да казвам колко ми е по- комфортно, интересното е друго. Отначало мислех, че след "игнора" няма да останат да ги чета и половината форумци.

Не си решил проблемата, а си избягал от нея.
Това е като да кажеш на някого "Прощавам ти", ама на ужким. И колкото пъти го видиш или се сетиш за него, камъкът на обидата (незаслужена или заслужена) почва да те блъска в слепоочията.
Абе спомни си за Хитър Петър и "бялата маймуна".
Грациан
10 Окт 2012 19:08
Мнения: 4,060
От: Canada
Buddy,
уцелил си точно 10ката. "Reason to believe" - Rod Steward, беше нещо като неофициален химн на нашата "тайфа", ако мога така да се изразя.
Бяхме, дето има една дума млади и хубави...
Натисни тук
Captain Buddy
10 Окт 2012 19:15
Мнения: 3,294
От: Bulgaria
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Captain Buddy
VOCI
10 Окт 2012 19:18
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
Димитри явно много навътре е взел съмненията ( или направо отричането ) на неговият симултантен превод в ефир на репортажа от кацането на Луната.
Всъщност едно малко уточнение поставя всичко на място.
Вярвам че ДИ наистина е превеждал репортажа симултантно , ОБАЧЕ , въпреки всичко това си е било запис излъчен постфактум.
Аз съм гледал репортажа излъчван по БТ , обаче Н-то повторение години след това.
Осирацията с НЕизлъчването пряко ретранслиране в угода на братушките се вдига на квадрат с последвалото излъчване придружено със симултантен превод.
Това ( симултантването ) е много тънка работа ( вярвам че ДИ си я е свършил честно и почтено ) но към нея се прибягва само от немай-къде отразявайки произтичащо пред очите събитие.
Така или иначе не са показали прилуняването Овреме - абе вкарайте матряло в студиото и си го озвучете като си му е редът бе тиквеници!
Кого заблуждавате че излъчвате " онлайн " две седмици по-късно? Тва да не ви е петнайсти век ?
Прочее , изключая нашият уважаем автор - целото партийно , държавно и теле-визионно ръководство са си били селски парчоци парекселанс.
За професионализъм в общоприетият смисъл на думата никой не е и чувал по онуй време.
Това последното на заметка на носталгиците по краставиците и доматите на Тошо.
OLDMAD
10 Окт 2012 19:23
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
VOCI, ако си толко перфектен и пред тьощата - цена нямаш, ей!
На ръце тряба те носи !
Дорис
10 Окт 2012 19:32
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Ако иска да е перфектен пред тьощата, трябва да престане да завира това второ "т" в думата симултанен. Simultaneous, Воцик. Имай малце simultaneity с общоприетите форми.

И не го бъркай със симулантство.
внимателният
10 Окт 2012 19:33
Мнения: 3,095
От: Bulgaria
"Преди няколко седмици взех решение да качвам незабавно "на игнор" всички хейтъри : "кадровици", "копои", "модератори в сянка" и обикновени псувачи. Незабавно, при първата им изява! Няма да казвам колко ми е по- комфортно, интересното е друго. Отначало мислех, че след "игнора" няма да останат да ги чета и половината форумци."
Не си решил проблемата, а си избягал от нея.

Разбира се, че съм избягал, Белкис! Откъде- накъде ще припознавам хейтърите като свой проблем? Да се оправят с проблемите си, както могат.
Simplified Solutions
10 Окт 2012 19:42
Мнения: 35,462
От: Bulgaria
репортажа от кацането на Луната



Хм... Аз за днешната осирация да кажа - до месец Роженската обсерватория може да затвори.
За протокола - месечната издръжка на двете (!) ни обсерватории била колкото едно (!) пътуване на правителствения самолет от София до Варна.
Та така, ДИ... Да са пукат душманине*, ама как да рипнем при туй положение...
Освен... с гняв!

__________
* - На родопския говор е така - душманине. Душманине, гльодат, месечинко льо грейливка... най-красивият наш говор!
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Simplified Solutions
len
10 Окт 2012 21:24
Мнения: 5,045
От: Bulgaria
Симпли, това за Рожен сериозно ли?! Безобразие!

Пък за превода на Димитри на кацането на Луната - мъча се да се сетя дали имахме вече телевизор? Май да, първият Пирин татко го купи мисля през 68. Не знам пряко или не, нямам спомени, ама може би съм го гледала, защото яростно спорех с дядо ми /лека му пръст/, че няма господ, щото нали кацнаха на Луната и не са го видели. Трябва да съм била на 11 години. Дядо обаче ми рече - ти отде знаеш, че са кацнали. Викам - по телевизията дадоха. А той - а отде знаеш, че е истина това, което дават?! Хич не е чел конспиративни теории пък на, още тогава се е съмнявал човекът. Пък аз, атеистично възпитано пионерче съм тръгнала да споря досущ като Маркса с плюсовете. Ама тогава бях на 11, пък Маркса е май по-голям от мене и си е завършен атеист. Аз се осъзнах, макар и по-късно, не може църквата на село да е построена на земя, дарена от прабаба ми, а правнучката да продължава да вярва на атеистичната пропаганда.

Много изпростяват някои форумци, какви са тези откровени псувни един към друг - айде да са към Боко или 240-те разбойника, приемам, ама другото - не. Къде е Сибил? И що някои говорят за бота, той бота беше преди години?!
Drug
10 Окт 2012 21:35
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
crossfit75
2012-10-10 02:16:22 Drug,
Викаш как "1. Обращенията към хейтърите станаха твърде много."
Ми оправдава се Димитрий бе. Или се ядосва. Какво да го правиш--пусти му хейтъри! Развалят му купона под колонката...не щат да му ядат "дъхавите кайсийки"! Пусти му хейтъри!
Да ти напомним---Димитрий даже не е атакувал Ромни, та нема защо ти да се напъваш тука...знаем те как не ги любиш Републиканците, щото ще ти спрат помощите, и на тебе и на отрочетата
***
креслива фитко, нямам проблем нито с "дъхави кайсийки", нито с републиканци, нито дори с просташкия ти маниер изразен на цветущ български език. Приеми, че съм умрял от глад и затова си губя времето с питекантропи, като теб. Гледай си дебеланите и не бери грижа.
Drug
10 Окт 2012 22:01
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
dissidentbg
10 Окт 2012 13:44
Мнения: 95
От: United Kingdom
Скрий: Име,IP Защо обиждаш гне Meto ot Interneto?
Да ти еба путката майчина просташка. Дори факти не може да спомене човек от гадини мръсни както теб. Къде казвам за отношение на чехите?
***
Ето я квинтесенцията на демократичната проекция. Той ти обясни отлично, но аргументите му са неприемливи за теб и кохортата на форумните клакьори по-долу. Гужа Раданова моментално изчислила Метовите координати под глупашкия пример за чужденката със завод в БГ (ей, не е шега работа, ей - чужденка със завод в БГ, ей ръка да и целувате и на снимка!?) дето трябва а приори да приемем за гласът на мъдростта, Едноокия смок с присъщата му арогантност и разбира се, ама къде без наш бонго - политкоректния потурнак с фес, на всяка манджа мерудия и дълбок познавач на всяка душевност, вкл. чехската. Моля заслужилите, но пропуснати да не се обиждат. Ще им обърна внимание като му дойде времето.
nevy
10 Окт 2012 22:11
Мнения: 15
От: Bulgaria
Както винаги страхотно, за здравето и дълголетието на автора
Simplified Solutions
10 Окт 2012 22:29
Мнения: 35,462
От: Bulgaria
това за Рожен сериозно ли?!


Напълно сериозно, Len. Натисни тук.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Simplified Solutions
tempranillo
10 Окт 2012 22:35
Мнения: 45
От: Bulgaria
crossfit7510 Октомври 2012 02:16

Drug,
Викаш как "1. Обращенията към хейтърите станаха твърде много."
Ми оправдава се Димитрий бе. Или се ядосва. Какво да го правиш--пусти му хейтъри! Развалят му купона под колонката...не щат да му ядат "дъхавите кайсийки"! Пусти му хейтъри!
Да ти напомним---Димитрий даже не е атакувал Ромни, та нема защо ти да се напъваш тука...знаем те как не ги любиш Републиканците, щото ще ти спрат помощите, и на тебе и на отрочетата , ама автора нищо лошо не казва за нито един от САЩ-кандидатите (защо ли.. ще си замълча, нищо че си имам мойте идеи защо...Идат избори, позициониране има, пак ще се кльопа от питата, а автора хрупа от различни пити целия си живот.) Учи се Drug, има много да се учиш---"ом, ом, омммммммммм"


(crossfit ли си, middlefinger ли си, крокодил ли си?) забрави да споменеш за мастьр дегриито, децата на Drug, ролекс, бегането и корабите -
forfucksake, уейнкь
Don
10 Окт 2012 23:04
Мнения: 19,057
От: Bulgaria

Някой тук спомена Огнян Велков.
Човекът, или по-точно генната му еманация, продължава да твори
Натисни тук
Добави мнение   Мнения:194 « Предишна Страница 7 от 10 5 6 7 8 9 Следваща »