Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Какво да е новото дясно? И как да го познаем, когато се появи?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:108 Страница 1 от 6 1 2 3 Следваща »
Yantar
11 Юни 2013 20:15
Мнения: 5,304
От: Bulgaria
В представите на по-образования десен избирател новото дясно има няколко ясни апофатически параметъра.

Той очаква то:

1. да не е милиционерско,
2. да не е мутренско,
3. да не е криминално,
4. да не е популистко,
5. да не е чалгарско,
6. да не е олигархично.
To по същата логика и "по-образования" т.нар. ляв избирател иска същото. Е, кое от тези неща изпълнява БСП?
*
Същността на проблема, който статията дори не докосва, е че у нас никога не е имало ляво или дясно. Това са размити концепции, както в съвременния свят, така и особено в България - където условия за развиване на "дясна" политическа платформа, по начина по който тя е възникнала в Западна европа просто никога не е имало. СДС не е дясна политическа платформа, а група бивши партийци възползващи се от желанието на хората за промяна - т.е. те някога бяха прогресивна партия бореща се срещу консервативната БСП (въпреки че го правеха със същите празни лозунги,... но те хората толкова си знаеха). По подобен начин прогресивна партия беше НДСВ, а после и ГЕРБ. Не бива да се бърка желанието за промяна с преследването на конкретни политически идеологии. Защото е ясно че БСП много по-добре се вписва в идеологията на т.нар. дясно - масова приватизация, плосък данък, олигархични кръгове на едър капитал и т.н. Отдавна не сме 19ти век, че да разсъждаваме с плитки концепции на "ляво" и "дясно" гаче днешната политическа система има нещо общо с Генералните Щати на Франция преди 200 години. Партиите не са леви или десни - а са консервативни, т.е. пазещи статуквото или прогресивни. Това което се търси е алтернатива - прогресивна идея за промяна на днешната система за управление на страната. В момента и ГЕРБ и БСП, че и ДПС представляват консервативната идея - съобразена с Брюксел - и се чепкат на принципа "стани да седна". Единствената прогресивна партия реално е Атака. Хубаво-лошо - това е. Може би има интерес от прогресивна идея различна от тяхната - но такава не се предлага. Или не по този начин, че да убеди избирателите да я последват.
aver4e
11 Юни 2013 20:28
Мнения: 12,201
От: Bulgaria
Елементарно, Ясене ! От 23 години положението ни е "у лево".
Firmin
11 Юни 2013 20:33
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Дорис, за да уважаваме авторите на любимата газета и те трябва да ни уважават. Неуважение е за сий достолепний да се твърди за идеята на Ленин за горката "кухарка" нелепост, при положение, че ти лично , а и други, провеждайки необходимата политпросвета, са цитирали първоизточника, където всичко е ... наоборот. Стигам дотам и ми е необходимо усилие да продължа. ЗаСЕГА непосилно.
Forza NATO
11 Юни 2013 20:35
Мнения: 11,582
От: Bulgaria
Статия като вица за чукчата:

Надо трактор утроба.

И дотам.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Forza NATO
Дорис
11 Юни 2013 20:50
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Драги Фърмин, не мога да помогна с нищо. Ако някой си е набил в главата и за кухарката, и за няма човек, няма проблем, то е завинаги. Но пък колко е уютно "припомнянето" на нещо небивало в този му вид, че и тъй жарко публицистично, изпълнено с интелектуално презрение през зъбки...

А кухарка може и да отимаме. Само да досготви още някои бедствия и кризи, и май е готова. Кухарка, ама с вишу и иде от оназ баш-банкасъ on top of the world.


Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Дорис
kaily
11 Юни 2013 20:58
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
интересно що никой не говори за въюпиющата необходимост от ляво, а заслепени сички се ръгат у десното, да не са им извадени левите очи?
Бай Любен
11 Юни 2013 21:13
Мнения: 916
От: Bulgaria
Кайли взе ми клавиатурата от ръцете,докато отпивах от вечерната си доза анти-оксидант,във вид на домашна гроздова.Точно това е бедата на България - вопиюща нужда от истинска лява /комунистическа,но ъпгрейдвана/ партия.Дясното у нас ,а вече и по света, си отмира.Нема начин!!! Може още дълго време ново-излюпените /конюнктурни/ антикомунисти да оревават орталъка за пазарна свобода,но това е истината.90 % от новите ни капиталисти си въобразиха,че могат да купуват стоки от гърците и да ги продават на евреите и да печелят при това. А за образованието ни - реквием!!!!! Сега гледайте кои ще се надпреварват да се нарекат комунисти,веднага щом от запад се появи този прословут призрак!
duzov
11 Юни 2013 21:37
Мнения: 9,106
От: Bulgaria
Сега гледайте кои ще се надпреварват да се нарекат комунисти,веднага щом от запад се появи този прословут призрак!

Е как, кои! То е ясно - всички онези, които първи се нарекоха "демократи" и репресирани от БКП, после набързо преоблекли се в царедворци и накрая - съгласили се да ги наричат прости, за да се разбират с Простия Пожарникар!
щурчо
11 Юни 2013 21:55
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Всички партии на прехода бяха деца на Великата Мутра Майка, ако ни бъде позволено така почтително да наречем партията, която зададе посоката и старта на т.нар. демократичен преход.


Те това е. Ясно и точно. Нема лево, десно и център.
mercury
11 Юни 2013 21:59
Мнения: 6,675
От: Bulgaria
Той очаква то:

1. да не е милиционерско,
2. да не е мутренско,
3. да не е криминално,
4. да не е популистко,
5. да не е чалгарско,
6. да не е олигархично.


Той трябва да е различен от хлевоустата реч на Мая Манолова и Корнелия Нинова, различен от просторечието на Бойко Борисов и мисловно тромавия изказ на Цветан Цветанов относно всичко, което имаме като каквото и да било, различен от маниерното фразьорство на Лютви Местан, както и от френетичните изблици на Сидеров.


При тези характеристики, интересно какво трябва да е новото ляво.
За туй, сър Бориславов другата сряда да напишете материал под заглавие "Какво да е новото ляво?".
mercury
11 Юни 2013 22:00
Мнения: 6,675
От: Bulgaria
От дясното не се очаква да кокетничи с простотията - нито с чуждата, нито със собствената. То е някак по условие образовано. И лявото може да бъде образовано, но има известен нюанс. Лявото е образовано някак "между другото", докато дясното е "преди всичко" образовано. При лявото образоваността е по-скоро желана екстра, докато при дясното е по-скоро императив. Естествено, по отношение на собствената образованост никой не е застрахован срещу самомнителност и фанфаронство, поради което тези неща се срещат еднакво често и отляво и отдясно.


mercury
11 Юни 2013 22:03
Мнения: 6,675
От: Bulgaria
Новото дясно у нас може да се окаже със "зелен" оттенък. Това би го направило различно от традиционното европейско дясно, където екологичните движения са по-скоро в левия спектър.


Недомислица в резултат на нарушение на най-новия закон в Турция.

Репер на новото дясно може да се окаже и г-н Николай Бареков

Чува се, че щял да прави дясна партия. Това може да е виц, а може и да е истина, която да се превърне във виц.
Отношението към този майстор на новинарския трилър може да бъде индикация за автентичност или сигнал за фалшива политическа бременност. Не знам защо, но като чух за този авторски проект за реанимиране на дясното, се сетих за един епизод от романа "Папеса Йоана" на Емануил Роидис. Там някъде в началото бъдещата папеса и нейният любовник Фрументиос бягат от някакъв германски манастир, яхнали и двамата едно магаре. И докато преминавали в магарешки тръс през манастирското гробище, хайванчето свило уши в знак на протест срещу непосилния товар и надало такъв гръмък рев, че "умрелите се пробудили, помислили, че е прозвучала тръбата на Страшния съд, и подали плешивите си глави из гробовете". Та Бареков с нещо напомня за единия от тримата участници в тази сцена.Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: mercury
mercury
11 Юни 2013 22:07
Мнения: 6,675
От: Bulgaria
Ако се получи, след време това може да отвори път и за едно ново ляво, което също така да не бъде милиционерско, мутренско, криминално, популистко, чалгарско и олигархично, защото демокрацията наистина има нужда от два крака. И това би било началото на края на прехода.


Извод - политическото днес е манджа с грозде.
beagle
11 Юни 2013 22:13
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
Истината е, че псевдолявото у нас, утрепа разсада на дясното.
Всяка вечер ли ще глупеем, за едно и също ?
Време е да сетим, от къде тръгнахме и кой упорито продължава, да ни заблуждава в обратното.
И да си удвои щата дори, Хамбасадата няма шанс, така да влезе в 42-я паралел...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: beagle
T72_не_е_трактор
11 Юни 2013 22:16
Мнения: 7,821
От: Dominica
Е, кое от тези неща изпълнява БСП?

сигурно греша.Но дясно си имаме.Даже в излишък.Не мога да разбера,защо някои смятат БСП за "лява".Вече съм писал-това е "дясна " партия с "десен " електорат.Масовият "партиен член" е "рентиер".Това ,че пенсиите са мизерни не значи че "членовете" са "леви".Просто се бърка "количество" с "качество" Представете си български пенсионер,одобряващ аборта(изключение прави безпътната внучка осмокласничка,която пести от "Бареков" щото аборта е икономически изгоден) или съгласен че малцинствата имат същите права(сексуални или етнически) , или......не одобряващ "чип" и задължителна адресна регистрация,или професор Мишок със същия електорален глас като мургавия рециклиращ на улицата,"учи мама да не работиш" и резултата-синтез на държавен чиновник с рентиер -бедняк.Просто проблема е поколенчески,а не политически.БСП е "статукво" а разликата "ръководство" партийна маса-количествен ,а не качествен.Затова имаше "преливане" виденов-цар-борисов."Десните" създаваха класа,разпределяха земята на едно урбанизирано общество и с десни лозунги поведаха ляв електорат.Либералите се оказаха "етнос" .Сбъркана история-бъркаме количествени с качествени отлики,мешаме пропагандни лозунги с интерес.Резултат-Тиквоний и Цвък. Дълга тема.
VOCI
11 Юни 2013 22:16
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
Леле, тука още ли нема кютек, миризма на изгорела гума и разбити паници ?
emacs
11 Юни 2013 22:17
Мнения: 7,577
От: Bulgaria
Кое е дясно ли? А кое е лявото?

В България проблемът лево-дясно не стои. Имаме една престъпна организация БСП наследница на комунистическата партия. Всеки който спомага за нейното затриване печели моя глас.
mercury
11 Юни 2013 22:19
Мнения: 6,675
От: Bulgaria
Yantar
11 Юни 2013 20:15
Реално, в годините прехода БСП е класическа консервативна дясна партия.
СДС играеше функцията на прогресивната сила, която уж да осъществи промяна след рухването на тоталитаризма, като привържениците на Съюза бяха представителите на лявоориентираната интелигенция, оттеглили се след предателството на Костов. Дори по-рано - при изработването на конституцията. Всъщност Костов направи първия и единствен опит досега да изгради партия действително на базата на десните консервативни партии от европейски тип, но беше и е компрометиран, а и заложи на върлия безсмислен антикомунизъм.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: mercury
Руританец
11 Юни 2013 22:23
Мнения: 3,941
От: Bulgaria
Г-н Бориславов,
За да имаме нормално дясно и нормално ляво, необходимо е да имаме ясни, значими общности от хора, които живеят по сходен начин, имат сходни ценности и интереси, и са готови да ги отстояват чрез съответните десни и леви политики. Все още ги нямаме, макар да се забелязват признаци, че са на път постепенно да се оформят. Когато това стане, неизбежно ще се появи реално политическо представителство. Разбира се, то няма да е имунизирано срещу простотия, олигархия и чалга, но поне няма да е родено и кръстено в тези неща. То ще произлезе от сдружаването на хората, а не от някоя политическа лаборатория.
beagle
11 Юни 2013 22:24
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
T72_не_е_трактор,
Според свежите изследвания над Хфорума, най-вероятно е поръчан Глупак...
T72_не_е_трактор
11 Юни 2013 22:24
Мнения: 7,821
От: Dominica
Липсва левица-идиотското е че се привнася ,имплантира от Сорос.Добре дошли в Огледалния свят.
Добави мнение   Мнения:108 Страница 1 от 6 1 2 3 Следваща »