Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Задържани лица при опит да преминат нелегално българо-турската граница
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:192 « Предишна Страница 4 от 10 2 3 4 5 6 Следваща »
потребител,07
11 Мар 2014 13:54
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
11 Март 2014 г. + (19)
----------------------------------


За периода от 6 часа на 10-ти март до 6 часа на 11-ти март на вход на зелена граница са задържани общо 19 души.

Натисни тук
потребител,07
12 Мар 2014 00:52
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
"Ал Кайда експрес"
----------------------------
Освен сирийци, през Турция в България влизат и граждани от много страни от Азия и Африка, където има вътрешни конфликти или се води война срещу джихадистки, екстремистки и терористични организации.

В доклад на премиера Орешарски до Министерския съвет се казва, че се очаква нова вълна мигранти към България от Турция и нарастват рисковете от „тероризъм и радикален екстремизъм, пандемии и епидемии, етнически, религиозни и политически конфликти, криминална престъпност“.

Голяма част от тези рискове могат да бъдат обобщени и конкретизирани с две думи – Ал Кайда, а реалността е доста по-тревожна от споменатото в доклада и информациите, които достигат до обществеността. По оценки на турското правителство, в южната ни съседка има над 700 000 сирийски бежанци, но е очевидно, че никой не знае точния им брой. Освен сирийци, през Турция в България влизат и граждани (или представящи се за такива) от много други страни от Азия и Африка, където има вътрешни конфликти или се води война срещу джихадистки, екстремистки и терористични организации.

По информации на израелското разузнаване, в края на януари, само на територията на Сирия е имало над 30 000 активни бойци на Ал Кайда. Повечето от тях са в редиците на основните свързани с Ал Кайда организации – „Джабхат ал-Нусра“ (официалният клон на Ал Кайда на Айман ал-Зауахири в Сирия), „Ислямска държава в Ирак и Левант“ (ИДИЛ) – прикриваща организация на Ал Кайда в Ирак, „Ахрар ал-Шам“ (Ислямско движение на свободните мъже на Левант) и „Джаиш ал-Ислам“ (Армия на Исляма). Към тези „скромни“ 30 000 следва да се добавят и още – тези, които след преминаване на подготовка и придобиване на боен опит в Сирия или съседни страни са се завърнали или „потърсили убежище“ в Европа.

Към края на 2013 г., броят на джихадистите (само тези, за които има информация), който са граждани на ЕС (практически почти всички страни от Съюза), Балканите и Русия в Сирия е поне между 2 000 и 3 000, като само гражданите на Великобритания са около 500, а на Русия – около 600. За тях, 822 км. граница на Турция със Сирия се е превърнала във „врата“ за безпрепятствено влизане и излизане.

Идеологията и съответно - стратегическите цели на джихада (Свещена война) на Ал Кайда, не са се променили през годините след създаването й от Абдуллах Аззам и Осама бин Ладен. По-близката е установяване на Халифат – от Индия, до Испания и от Виена до Ангола и Танзания. А по-далечната – установяване на „религията на Аллах“ като първенствуваща в света. Тези цели са станали кауза на хилядите свързани с Ал Кайда джихадисти.

Не е тайна, че Турция е една от най-активните държави в оказването на помощ за въоръжените формирования на опозицията в Сирия. Тя включва от предоставяне на въоръжение до бази за подготовка и възстановяване на собствена територия. Това се отнася и за свързани с Ал Кайда джихадистки организации, независимо от изявленията на правителството, че страната води борба с ислямисткия екстремизъм и тероризъм и някои „показни действия“ на турските служби за сигурност. За разлика от управляващите, опозицията в Турция открито заявява, че поради водената от правителството на Р.Т.Ердоган външна политика, страната се е превърнала в „подкрепяща тероризма“ на международната арена (изказване на заместник-председателя на Републиканската народна партия, Ердоган Топрак от 21 януари). И това – за съжаление - не е „празно политиканстване“.

На 29 януари, началникът на израелското военно разузнаване генерал Авиви Кочави показа карта на лагери и бази на Ал Кайда в района на Близкия Изток - три от тях са на територията на Турция. По думите му, в тях се подготвят присъединили се към Ал Кайда джихадисти.

Тези „тренировъчни съоръжения“ се намират в Караман (южно от Анкара), Османие (в близост до американско – турската авиобаза Инджирлик, източно от Адана) и Шанлъурфа – Урфа. „От там, тези терористи са получили лесен достъп до Европа“, заяви генералът. Той не съобщи подробности за лагерите, но каза, че ежедневно, джихадисти от целия свят идват в Сирия, но „те не стоят“ там, а някои от тях отиват в Турция.

От думите на Кочави става ясно, че Турция не само поддържа на своя територия три лагера на Ал Кайда, но е и оставила границите си отворени за терористите от организацията и те спокойно преминават през тях от и в съседните страни. Наивно е да се вярва, че това може да стане без знанието и/или съдействието на турските специални служби.

Разбира се, веднага след изявленията на Кочави, говорителят на МВнР на Турция, Танжу Билгич ги отхвърли като неотговарящи на истината. Щеше да бъде учудващо, ако не го беше направил.

Всъщност, генералът не е първият, който „открехва завесата“. Още през 2012 г. за тренировъчни лагери на Ал Кайда в Турция съобщи турският в.“Милиет“. В материала, дори беше назован и един от лидерите на организацията, отговарящ за снабдяването с оръжие и екипировка – турският гражданин Осман Карахан (по-късно убит в Сирия с още двама турци, също членове на Ал Кайда). В статията се казва също, че турското разузнаване знае за Карахан и неговата мрежа в югоизточните райони на страната. Потвърждение за сериозността на ситуацията, е и питането в Меджлиса през август същата година от депутата Сезгин Танръкулу до премиера Ердоган. Въпросът бе, дали членове на свързани с Ал Кайда групи получават военна подготовка в лагери, за които се счита, че се намират в планините около Болу (източно от Истанбул)…

Това съвсем не са единствените факти - има и други. През октомври 2013 г. британската журналистка Р.Шерлок взе интервю от Абу Абдулрахман, йорданец, който ръководи разпределителна мрежа от убежища в южна Турция - „доставчик на джихадисти“ на ИДИЛ. След идването им в Турция, те преминават проверка за надеждност, която понякога трае седмици наред, като се изискват и „препоръки“ - от членове на Ал Кайда. Най-често това става в жилища или хотелски стаи, наети под фалшиви имена. Доколко са реални и ефективни демонстрираните от турските власти усилия за справяне с проблема е друг въпрос. През есента на миналата година, журналисти от в. „Телеграф“ установиха, че членове на ИДИЛ спокойно си живеят в хотелите на гр. Килис, югоизточна Турция. По думите на един от тях - придружени с намигване към журналиста - независимо дали Турция го иска или не „тя е била много добра с нас“.

Какво ни готви Ал Кайда, също вече не „тайна“. В края на януари, беглец от ИДИЛ даде интервю на границата с Турция. Той заяви, че Ал Кайда подготвя стотици европейски джихадисти, които ще бъдат върнати „у дома“, за да създадат терористични клетки и да извършват атаки (вкл. и самоубийствени) – с коли-бомби и „шахидски пояси“. По думите му, много от тях мечтаят да извършат нещо подобно на атаките в САЩ през 2001 г. или на тези в Лондон през 2005 г.

Очевидно е, че с пристигащите от Турция „търсещи закрила“ у нас влизат и джихадисти от Ал Кайда. Дали специалните служби успяват да ги разкрият? Едва ли. За „възможностите им“ говорят и случаите с терориста със статут на бежанец (снимката на когото показа д-р Мохд Абуаси) и с арестувания по искане на немските власти член на „Ислямско движение на Узбекистан и Ал Кайда“ афганистанец с немски паспорт. Вторият случай е особено фрапантен, тъй като той не се крил „особено активно“ през десетината дни, прекарани в България - а все пак, Сюлейман Сидики е „рекламно лице“ на Ал Кайда от клип, разпространен в интернет…

Навярно, малцина си спомнят, че романът на Агата Кристи „Убийство в Ориент експрес“, започва с отпътуването на детектива Поаро с „Тавър експрес“ от Алепо за Истанбул, където той се прехвърля в Ориент експрес и разкрива убиеца.

Но това е в книгата. В реалния живот, „Ориент експрес“ се е превърнал в „Ал Кайда експрес“ и „оградата по границата“ няма да го спре. Въпросът е не „дали“, а „кога и къде“ някой от „пътниците“ ще „слезе“ в България…с всички произтичащи от това последствия.


Натисни тук
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: потребител,07
потребител,07
12 Мар 2014 01:09
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Заловиха трима бежанци в Троянско
---------

Трима бежанци от Пакистан са били задържани в троянското село Дълбок дол вчера. Тримата мъже били открити при разтоварването на товарен автомобил в двора на местна фирма за производство на химикали. В момента случаят се разследва от полицията, съобщи днес кметът на селището Дилян Дамянов.От Областната полицейска дирекция потвърдиха информацията, но отказаха подробности.

Според кмета, пакистанците влезли у нас от Гърция. Те имали мерак да се доберат до Румъния, а оттам най-вероятно да се прехвърлят в Австрия. По погрешка обаче се качили в друг камион и вместо в северната ни съседка, се озовали в балканджийското селище. Когато слезли от каросерията на ТИР-а, първото нещо, което поискали, било цигари, а не хляб.
Според непотвърдена информация, пакистанците вече са настанени в един от временните бежанските центрове в България.

Натисни тук
потребител,07
12 Мар 2014 17:32
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
12 Март 2014 г. + (7)
-----------------------------------


За периода от 6 часа на 11 март до 6 часа на 12 март на вход на зелена граница са задържани общо 7 души.

Натисни тук
потребител,07
12 Мар 2014 18:41
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Орешарски иска да се предоговорят поръчките за оградата с Турция
--------------------

Министър-председателят Пламен Орешарски e приел днес доклада на комисията, която проверява надутата сметка за оградата на българо-турската граница, съобщиха от МС. В документа са посочени три основни препоръки:
1. Заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи, министърът на отбраната, директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“-МВР и командирът на Сухопътни войски да преценят необходимостта от предприемане на действия за отстраняване на допуснатите пропуски, слабости и нарушения и предприемат действия спрямо служителите допуснали същите.
2. Предвидените разходи за изграждане на съоръжението през втория етап на операция „Съвместни усилия“ в размер на 1 540 894,00 лв. да бъдат за сметка на бюджета на Министерство на отбраната.
3. С цел намаляване на разходите за изграждане на съоръжението Министерството на отбраната да прецени възможността за прилагане на чл.43, ал.2, т.1, буква „в“ от ЗОП за промяна на договорените цени по сключените договори за доставка на материали.
Докладът е изпратен до вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и до министъра на отбраната Ангел Найденов. След запознаването и привеждането в изпълнение на дадените препоръки, министър Найденов ще даде пресконференция.

Натисни тук
потребител,07
13 Мар 2014 10:45
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
За "стената на срама" на границата, за мизерията на полицаите, за бежанците…
-----------


Любопитен материал четем на страниците на областното радио – „Радио 999″, касаещ новостроящото се защитно съоръжение, коeто към този момент би трябвало да се изгражда, за условията на труд на командированите полицаи, както и за бежанците, които по една или друга причина се опитват да стъпят на европейска територия.

В 21-ви век европейският български полицай е принуден да спи в найлонови палатки, покрити с клони, да мръзне и мизерства, да се грее на огън, да гази в калта… Всеки от тях е командирован тук от различни точки на България, за да подкрепи граничните патрули за справяне с бежанската вълна…
Изпитанието за тези мъже продължава 15 дни – дълги преходи през труднодостъпни места и дълги дежурства, давани сякаш накрай света…
След това идва нова група…

Досега броят на командированите полицаи от цялата страна надхвърля 1000…
Над 11 000 бежанци са задържани за период от няколко месеца.

Решението: изграждане на ограда по протежението на границата ни с Турция. Цената: 9,6 млн. лева.

Историята:
Числеността на сирийците, преминали незаконно на българска територия, се повиши чувствително в последните месеци на 2013 година. Изписаха се куп статии, видяхме десетки репортажи за мизерията, в която се настанявали бежанците, изслушахме речите на депутати от всякакъв цвят. Убеждаваха ни колко са опасни бежанците или, другото – как трябва да сме толерантни и да им подадем ръка. И още - как ЕС щял да ни помогне да се справим с поредната криза, превзела ежедневието ни, как всичко иначе било под контрол.
После всичко сякаш изчезна като с магическа пръчица…
Спря да се пише, водещите новини в централните емисии станаха други. Днес само бегло се споменава по нещо за прословутата ограда, която ще строим…

Но дори сред първоначалния новинарски изблик на посоки и теми, условията, в които родните полицаи дават дежурства и тогава, и днес, бяха пренебрегнати от журналистическия и обществен интерес. Тук-там се прокраднаха няколко кадри и снимки, които обаче бързо бяха забравени…
Сега, при затоплянето на времето, за търсещите само сензация издания и електронни медии темата ще бъде категорично забравена…

Но за полицаите – едва ли.

Защото, докато те мръзнеха сред ледения вятър в първобитните палатки, едни други момчета в костюми явно ударно са работили за друго – да бъдат наместени така условията и изпълнителите на съответните поръчки, та от цялата тази сага с бежанците, да се „удари келепирец“. И успяха.

Днес съоръжението, което трябва да се изгради на границата ни с Турция, вече е с двойно по-висока цена. Фирмите-изпълнители са „съответните“ и разбира се аргументите за изборa им са бетонни.


Обяснението (министерско при това!):
М-р Ангел Найденов обясни – първоначалната стойност на съоръжението от 5 млн. и 100 хил. лв. е била на основата на идеен проект, който е включвал само необходимите материали.
Колко ли и какви са необходимите материали за изграждане на 33 км ограда?
И кой изобщо изготвя проект за каквото и да е на база само на необходимите материали?!?!
Министърът дообясни, че в окончателния вариант на работния проект, изготвен от избраната от МВР проектантска фирма, стойността на материалите е около 8 млн. и 75 хил.лв. Освен това били необходими и средства за резервни части и за наемане на подизпълнители за високо специализирани дейности. „9 млн. и 600 хил. лв. е крайната стойност за реализирането на този проект“, удари гонгът на окончателната цена министърът на отбраната.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев в отговор подчерта, че от неговото ведомство цени и цифри не са давали и доколкото знае техен е само идейният проект, на база на който, експерти от Министерство на отбраната са извършили анализ.
Какво обаче означава „доколкото знам“, когато го казва човекът, оглавяващ министерството?!?
Кой друг трябва да знае?

Че за пореден път институциите си прехвърлят топката и виновни няма е ясно… „бетонната“ аргументация на министрите обаче е някак пропукана от противоречията между тях.
Проверка във връзка с оскъпяването на проекта все пак беше назначена. „Ще преценя дали има хора за наказания и уволнения“, заяви от високо премиерът Пламен Орешарски.

А полицаите и тяхната мизерия по границата…
За тях дори нямаше онова почти сълзливо, но пък официално (!) извинение, поднесено на бежанците за мизерните условия, при които са настанени. Нямаше дори и традиционното оправдание, което също бе отправено към имигрантите – липса на финансиране.

Мизерията на полицаите – обида към силовите институции, които винаги са били достойният образ на една държава.
Мизерията на бежанците – в противовес с всички европейски ценности, към които уж и ние българите се присъединихме.
И на фона на всичко това – една безумно скъпа ограда, която не случайно мнозина наричат „стената на срама“.


Натисни тук

потребител,07
13 Мар 2014 16:04
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
13 Март 2014 г. + (15)
----------------------------------

За периода от 06.00 часа на 12-ти март до 06.00 часа на 13-ти март 2014 г. на българо-турската зелена граница са задържани 15 души.

Натисни тук
потребител,07
14 Мар 2014 15:37
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
14 Март 2014 г. + (1)
---------------------------------


За периода от 06.00 часа на 13-ти март до 06.00 часа на 14-ти март 2014 г. на българо-турската граница е задържан един човек.

Натисни тук
потребител,07
17 Мар 2014 22:03
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
17 Март 2014 г. + (5)
-------------------------------

За периода от 6 часа на 14.03.2014 г. до 6 часа на 17.03.2014 г. на влизане в България са задържани 5-ма души на зелена граница.
Натисни тук
потребител,07
18 Мар 2014 14:21
Мнения: 8,146
От: Bulgaria

Двама афганистански граждани са задържани при сбиване тази нощ в София

Четирима афганистански граждани са се сбили в района на централната част в столицата тази нощ, съобщиха от пресцентъра на МВР. При инцидента, 25-годишен мъж е намушкал в областта на корема 17-годишен. Пострадалият е настанен в „Пирогов“, без опасност за живота. След подаден сигнал и незабавни действия на полицията, двама са задържани. Работата по изясняване на случая продължава.

Натисни тук
потребител,07
18 Мар 2014 14:25
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
18 Март 2014 г. + (13)
-----------------------------------

За периода от 6 часа на 17.03.2014 г. до 6 часа на 18.03.2014 г. на вход на държавната граница на Република България са задържани двама души на ГКПП и 11 души на зелена граница.

Натисни тук
потребител,07
18 Мар 2014 22:34
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Седем имигранти се удавиха край остров Лесбос
Нова трагедия с поне седем загинали имигранти се разигра в Егейско море. Други двама продължават да се издирват, а осем души са били спасени от гръцката брегова охрана.

Седемте жертви се удавили близо до нос Коракас на остров Митилини (Лесбос), след като лодката, с която пътували към гръцките брегове потънала. Кораб на бреговата охрана продължава да издирва изчезналите двама души.

Гръцките власти били информирани за инцидента в полунощ, когато екипажът на кораб на бреговата охрана, който патрулирал региона на Лесбос открил в морето двама имигранти. Те разказали на членовете на службата, че заедно с други 15 души пътували с лодка, която по неизяснени до момента причини започнала да се пълни с вода и потънала.

По нареждане на оперативния център на министерството на флота започнала спасителна акция с участието на три кораба на бреговата охрана, един военен хеликоптер “Супер пума” и един траулер.

Според местния информационен сайт Lesvosnews.gr до момента в болницата на острова са били транспортирани труповете на един мъж и едно дете, а кораб на бреговата охрана пренася още петима удавени към пристанището на острова.


Натисни тук
потребител,07
18 Мар 2014 22:53
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Бунт в бежанския лагер в Харманли, имигрантите искат статут и пари

Бежанците от лагера в Харманли организираха протест на портала на центъра по обяд. Недоволството им е провокирано от бавната процедура по разглеждане на документите им и от факта, че не са получили дължимите им от държавата помощи от 65 лева месечно.

Огромна част от хората в лагера, които са там от няколко месеца, досега не са получавали нито стотинка, въпреки че държавата трябва да плаща по 65 лева на месец на всеки от тях, за да се издържа и да си купува храна. Причината е, че на практика регистрацията на имигрантите в лагера започна след средата на януари, а ако не са регистрирани, те не могат да получават помощите.

Основното искане на бежанците обаче си остава по-бързата процедура по разглеждане на документите и даването на статут. Едва тази седмица са готови първите двайсетина статута на хора от лагера в Харманли, обясни директорът му Йордан Малинов. Всички около 1 300 обитатели обаче вече са регистрирани, а на голяма част от тях са минали и интервютата, което означава, че до няколко месеца всички ще имат решения.

Натисни тук
--------------------
Бежански бунт - ВИДЕО Натисни тук
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: потребител,07
потребител,07
19 Мар 2014 21:41
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
19 Март 2014 г. + (2)
--------------------------------

За периода от 6 часа на 18.03.2014 г. до 6 часа на 19.03.2014 г. на вход на държавната граница на Република България са задържани двама души на зелена граница.

Натисни тук
потребител,07
20 Мар 2014 18:46
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
20 Март 2014 г. + (11)
------------------------------------

За периода от 06.00 часа на 19-ти март до 06.00 часа 20-ти март на българо-турската граница са задържани единадесет души.
Натисни тук
потребител,07
21 Мар 2014 20:44
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Бежанци посрещнаха Нова година, веселиха се за Навруз
--------


Бежанци посрещнаха кюрдската Нова година.Бежанците в лагерите в София и Харманли посрещнаха днес кюрдската и персийска Нова година - Навруз и Деня на майката в арабските общества.

За празника Навруз кюрдите от бежанския лагер във Военна рампа представиха програма с техните традиции и обичаи. Това е един от големите празници за кюрдската общност.

Празникът беше организиран от Бежанско-мигрантската служба на БЧК и Съвета на жените бежанки.

"Навруз“ е персийска дума, която означава "нов ден“. Празникът е свързан с пролетта, възкресяването на природата, новото начало, новото раждане. Навруз съвпада с първия ден на пролетта, когато кюрдите отбелязват началото на Новата година с редица ритуали. В навечерието на празника се пали огромен огън, около който се събират.

Празникът е символ на свободата и победата на доброто над злото. С него се изпраща зимата и се посреща пролетта.

Натисни тук
потребител,07
22 Мар 2014 00:54
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
21 Март 2014г. + (7)
--------------------------------


За периода от 6 часа на 20.03.2014 г. до 6 часа на 21.03.2014 г. на българо-турската зелена граница са задържани седем души.

Натисни тук
потребител,07
24 Мар 2014 15:03
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
24 Март 2014 г. + (20)
-----------------------------------


За периода от 06.00 часа на 21-ви март до 06.00 часа на 24-ти март 2014 г. на българо-турската зелена граница са задържани 20 души.

Натисни тук
потребител,07
24 Мар 2014 15:08
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Вземат пръстови отпечатъци от всички бежанци
---


Пръстови отпечатъци от всички имигранти в България ще вземе Държавната агенция за бежанците.

За тази цел държавата ще закупи 6 комплекта станции за снемане на дактилоскопични отпечатъци.

Стойността на уредите е 152 100 лв. с ДДС, установи проверка на BNews.

Парите прибира „S&T България“ ЕООД чрез порочната процедура „договаряне без обявление“.

По стар навик, шефът на Агенцията Николай Чирпанлиев обяснява, че ситуацията е „извънредна“ и няма време да провеждане на нормална обществена поръчка.

„Служителите са изключително натоварени по изготвянето на документации за процедури за възлагане на обществени поръчки и не достига физическата възможност за стартирането на всички процедури едновременно“, пише в документите.

Затова Чирпанлиев еднолично избира фирмата за доставчик на техниката.

От тръжната документация става ясно още, че центровете за бежанци са препълнени.

Почти всички са подали молба за международна закрила. Производството по предоставяне на статут на бежанец налага чужденците да пребивават определен период от време в центровете.

За тази цел европейската система за автоматизирана идентификация на пръстови отпечатъци ЕВРОДАК дава възможност за бързо и ефикасно установяване на лицата подали молба за международна закрила.

Закупуването на 6 комплекта станции за снемане на дактилоскопични отпечатъци

в система ЕВРОДАК със софтуер дава възможност в новопридобитите центрове да се извършва цялата дейност по снемането на пръстовите отпечатъци и с това да се ускори самото производство по предоставяне на статут.

Станциите ще бъдат използвани за най-отдалечените места

за настаняване на чужденци подали молба за международна закрила в столичния кв. „Враждебна“, бул. „Ботевградско шосе“ № 270, кв. „Военна рампа“, ул. „Локомотив“ № 11 и Центъра в Харманли.

Натисни тук
потребител,07
24 Мар 2014 20:49
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Сирийските бежанци остават у насВ София еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом приветства стъпките, които България е предприела, за да се справи със ситуацията с бежанците. Малмстрьом призна, че през последните месеци държавата ни е била изправена пред бежанска вълна, за която не е подготвена. Тя увери, че следващия месец комисията ще се произнесе дали да не започне процедура, която някои български евродепутати наричат наказателна, а Малмстрьом смята, че тя показва наличието на проблем и се търси начин да се помогне за решаването му на принципа на солидарността.

Еврокомисар Малмстрьом видя и двете лица на условията, в които живеят бежанците у нас. В центъра във Военна рампа тя се запозна с бежанците, дошли предимно от Сирия.

Тя призна, че България е била изправена пред безпрецедентна ситуация с бежанците, но също така отчете, че въпреки напредъка все още има какво да се желае. Премиерът също смята, че още трябва да се работи по отношение на условията за живот на бежанците, както и да има план за оставането им в България.

Пламен Орешарски -министър-председател: Казах й откровено, че в момента имаме проблем с интеграционната стратегия, работим върху нея, надявам се в следващите седмици да имаме един вариант на такава стратегия, която ще бъдем много доволни, ако комисията ни подпомогне в нейното дооформяне.

Сесилия Малмстрьом даде да се разбере, че дошлите у нас бежанци ще си останат тук. Тя отговори отрицателно на въпроса на председателя на Агенцията за бежанците, който попита дали ще се промени законодателството така, че бежанец който е получил статут у нас да може да работи във всяка друга страна членка на Евросъюза.
Сесилия Малмстрьом – еврокомисар по вътрешните работи: И възрастните, и младите да могат на научат българския език и да имат достъп до пазара на труда. Ние можем да дадем някои съвети, да обменим опит при изработване на интеграционния план, да помагаме в експертно и финансово изражение за България.

Законодотелството е такова, че не позволява с издаден статут в една държава, да се работи в друга, независимо че е членка на Евросъюза. Засега няма политическа воля това да бъде променено. Разбирам, че сирийци идващи в България искат да се присъединят към приятели и роднини в Белгия например, но това не е осъществимо.

Еврокомисарят призна, че има трудности в ЕС с аргумента за солидарност по темата с бежанците, но се надява да всички да осъзнаят, че държавите трябва да се подкрепят при подобни бежански вълни. По време на срещата си със Сесилия Малмстрьом държавният глава Росен Плевнелиев е благодарил за навременната подкрепа на Европейската комисия по кризата с бежанците, а тя е изразила увереност, че българските институции работят още повече с хората, търсещи закрила.


Натисни тук
Добави мнение   Мнения:192 « Предишна Страница 4 от 10 2 3 4 5 6 Следваща »