Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Задържани лица при опит да преминат нелегално българо-турската граница
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:192 « Предишна Страница 5 от 10 3 4 5 6 7 Следваща »
потребител,07
25 Мар 2014 20:42
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
25 Март 2014 г. + (3)
----------------------------------
За периода от 06.00 часа на 24.03.2014 г. до 06.00 часа на 25.03.2014 г. на българо-турската зелена граница са задържани трима души.

Натисни тук
потребител,07
26 Мар 2014 00:58
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Има ли бити бежанци от полицията заради комисар Малмстрьом?
---

Няма информация, че полицията е била бежанци, които са искали да се срещнат с г-жа Сесилия Малмстрьом. Имаше протести за по-бързо предоставяне на статут. Имаше не бунтове, а безредици. Няма информация за сбълъсъци. Обясни заместник-министърът на вътрешните работи Васил Маринов в "Лице в лице" по bTV.


Тези хора са заблудени. Смятат, че като получат статут ще тръгнат да пътуват. По принцип се предоставя статут на бежанец и хуманитарен статут. Първите могат да пътуват в Европа, докато лицата с хуманитарен статут трябва да кандидатстват за виза и тогава да пътуват, обясни Маринов.

Над 90 % от лицата нямат намерение да се установят на наша територия. Но ние още първите 24 часа ги регистрираме. И дори някой да излезе в Европа се прави проверка и се връщат у нас. У нас има около 7500 бежанци, които очакват статут. Около 1200 са получили статут на бежанци, но нямат възможност да излязат на адрес, а общо са получили статут около 3000, каза още той.

В момента се изработва стратегията за интеграция на тези лица. Бизнесмени проявиха интерес към тях. Но трябва да говорят български или английски и да имат някакви професионални умения. В началото те отказваха да учат български. Смятаха, че не е необходимо. Искаме да ги мотивираме да изучават езика. Обмисляме идея да сключваме договор с бежанците, ако не желаят, да не им се предоставя статут, информира Маринов.

Средно 1080 струва един бежанец на месец. Справихме се със собствени средства. Европейските започнаха да идват през януари.

Към 10 млн. евро има планирани за фонд убежища за бежанците, които са по-малко от получените досега. Ако не останат в България, бежанците се връщат в страните им. Само 431 са влезли от началото на година, по стотина и нещо на месец, завърши заместник-министърът.

....

http://frognews.bg/news_67526/Ima_li_biti_bejantsi_ot_politsiiata_zaradi_komisar_Malmstrjom/
потребител,07
26 Мар 2014 01:08
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Бежанци искат, но не могат да напуснат страната
---Млада бежанка със запалка в ръка опита да пробие полицейския кордон, за да се запали пред еврокомисаря Сесилия Малстрьом, която във вторник посети лагера в Харманли заедно с вицепремиера Цветлин Йовчев. Двамата бяха посрещнати със засилени мерки за сигурност, които обаче не успяха да попречат на друга бежанка да ги разцелува.

След посещението близо 150 бежанци от лагера блокираха международния път Е-80 към Турция заради слух, че държавата възнамерява да ги държи затворени в лагера и да не им дава статут 4 години.

"Това, което чух от тях е, че всички искат да отидат някъде другаде. За съжаление, съгласно европейското законодателство, това не е възможно, тъй като България е първата страна на прием на исканията за статут", коментира еврокомисарят.

За съжаление, България е страна с ограничени ресурси и бежанците представляват голям натиск за нея, допълни тя.

"Затова МВР и правителството като цяло работят върху разработването на стратегия за интеграция, за да могат бежанците да научат езика, децата да тръгнат на училище, хората да си намерят работа", каза Малмстрьом.

Тя разговаря с бежанци и обясни, че някои от тях все още очакват да получат официалния си статут и е изключително важно да се осланят на надеждна информация.
...
Натисни тук
потребител,07
26 Мар 2014 02:22
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Еврокомисарка разбуни и поля със студен душ бежанците в Харманли
---

Бежанците в Харманли пак се разбунтуваха. Чужденците излязоха на пътя за Турция и блокираха едното платно. Протестът започна със сблъсък между чужденците и полицията, а имаше и такива, които получиха удари по лицето и главата. Протестът избухна, след като някой донесе слух в лагера, че те ще останат затворени в него и ще трябва да чакат за статут на бежанци най-малкото четири години.

Протестът изнерви и началника на лагера Йордан Малинов, който се опита с надвикване да успокои протестиращите. По-важна се оказа срещата на чужденците с министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и придружаващата го еврокомисарка Сесилия Малмстьом.

Наложи се двамата да влязат в лагера и да огледат условията, при които живеят чужденците. Дамата наля масло в огъня, след като каза на протестиращите, че съгласно европейското законодателство те не могат да се заселват на Стария континент каквато е целта на повечето от тях.

Еврокомисарката каза още, че условията в центъра наистина не са от добрите и обеща, че Евросъюзът има готовност да помогне за това.

Още повече, че вече са гласувани 15 милиона евро за лагерите и половината от тях са вече преведени по предназначение. Важното е те да се използват по най-добрия начин.

Натисни тук
потребител,07
26 Мар 2014 17:08
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
26 Март 2014 г. + (2)
---------------------------------

За периода от 06.00 часа на 25.03.2014 г. до 06.00 часа на 26.03.2014 г. на българо-турската зелена граница са задържани двама души.

Натисни тук

потребител,07
26 Мар 2014 21:40
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Фрог предлага: Да вдигнем ограда и по Западната ни граница
---


При посещението си в страната ни комисар Сесилия Малмстрьом бе повече от ясна: сирийските бежанци остават завинаги български. Взет ли им е отпечатък от пръста, те сa наши. Така е по европейското законодателство и никой не пита нито нашите управници, нито пък самите бежанци. А те още от тръгването си от Сирия са лелеели на сън и на яве за рога на изобилието на Западния свят. И никой не може да ги спре. Затова да вдигнем ограда и по Западната ни граница, за да не ни се стовари върху главите гилотината на някакви нови, модерни евросанкции.

Само преди дни в едно от селата по старата бразда със Сърбия местни хора открили чанта с два мобилни телефона и няколко ножа. Очевидно багажът е принадлежал на някой бежанец, който през дебрите е търсел пътека на Запад. Пак тукашни жители разказват, че имало дни, в които се забелязвало оживление по магистралата, където автомобили стоварвали мургави групички, които бързо се шмугвали по просеките пак на запад от Калотина.

Ясно е като бял ден, че на по-оправните от бежанците бързо им е светнало, че нямат работа в България и са потърсили свои начини да минат границата. Навярно и Кристалина Георгиева и върховете в Брюксел и София са знаели още от началото, че сирйиците ще останат завинаги наши, но просто са хвърлили пепел в очите ни, за да се спаси Европа от нежеланите гости. Помните, отечествената ни еврокомисарка дори предложи програми за интегриране на сирийците в някои безлюдни селски райони, видя лъч спасение с тяхно участие в решаване на демографския ни проблем.

Вятър работа. Ние не можем да задържим децата си в България, но ще спираме сирийците и африканците. Та те да не са пасли трева и да не знаят, че в Германия, Франция и Белгия се живее по-добре отколкото у нас. Знаят го открай време, имат роднини там, мечтата им е да се махнат час по-скоро от bg-територията. И никаква европейска система на убежища няма да ни помогне, дори и парите на Европа ще са временно решение. В България може да останат само най-бедните и най-простите от бежанците.

Председателят на агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев посочи пред проверяващите от Европа, че хората му ежедневно проучват желанията на бежанците у нас и 95% от тях са подведени, че със статут, издаден от България, могат да работят в целия ЕС. По думите му те искат да живеят в ЕС, а не в България. Комисар Малмстрьом изстреля като с автомат заучената фраза за "споделяне на общи отговорности" и дежурни обещания за помощ в интергрирането на сирийците. Заместник вътрешният министър Пламен Ангелов и правосъдният министър и вицепремиер Зинаида Златанова останаха неми пред дамата от Брюксел. В същото време от МВР прогнозираха, че през април и май се очаква нова бежанска вълна.

Три пътя има пред бежанците в България. Единият е да заживеят при нас. Другият е да се върнат в Сирия, ако войната там спре някога. И третият - без или със статут да минат границата на Запад, като направят опит да останат завинаги в Европа. Няма данни от Гранична полиция или сигурно крием нещо, но навярно и до днес доста бежанци нелегално са напуснали страната ни. Европейското законодателство обаче е такова, че от Брюксел, ще ни ги върнат отново. Защото са наши. Ще последват и санкции. Ето затова трябва да помислим за ограда и по Западната ни граница, въпреки големият риск в обществените поръчки.

Натисни тук
потребител,07
27 Мар 2014 18:04
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
27 Март 2014 г. + (61)
--------------------------------------
За периода от 06.00 часа на 26 март 2014 г. до 06.00 часа на 27 март 2014 г. на българо-турската зелена граница са задържани шестдесет и един (61) души.
Натисни тук
потребител,07
28 Мар 2014 00:18
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Задължаваме бежанците да учат български и да не отказват работа
-------
Държавата ще сключва договори с бежанците у нас, които вече са получили статут. Целта е те да могат да се интегрират и да не затрудняват социалната ни система. Идеята е заложена в промените в закона за убежището и бежанците, съобщи вицепремиерът Цветлин Йовчев след заседанието на кабинета в сряда. По примера на Унгария страната ще сключва договори с бежанците, дошли на наша територия. „След получаването на статута държавата се задължава да се грижи за тях, но при определени условия. Бежанците ще трябва да учат български, да придобият квалификация, която им позволява да започнат работа, както и да нямат право я отказват“, обясни Йовчев. По думите му, в много европейски държави имало такава практика. Идеята си за промените в закона министърът е споделил и с еврокомисар Сесилия Малстрьом.

„Тя каза, че това е една добра практика“, обясни Йовчев. По думите му, имало много хора, които дори нямали желание да започнат работа, а искали просто да имат достъп до социалните системи. „И по този начин те стават в тежест на обществото и няма никакви опции те да бъдат интегрирани“, обясни още вицепремиерът.

Ако бежанецът обаче въпреки всичко откаже да работи, държавата може да спре да му плаща издръжка. Договорът ще е обвързан с определени срокове. Очаква се и общините да се включат активно в интеграционната система за бежанците у нас, като помагат да не се събират и капсулират имигрантите на определени места. „Ако ние позволим те да останат в такива големи групи, това означава, че те ще продължат да прилагат същите модели на управление, които са прилагали от страните, в които идват. Тоест не можем да очакваме интеграция“, обясни МВР шефът. Йовчев заяви, че първите стъпки в тази насока се очаква да са факт до края на годината.

Натисни тук
потребител,07
28 Мар 2014 18:01
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Европа ни връща 5000 бежанци
------Пълнят самолети с нелегални пришълци

Европа на връща 5 хиляди бежанци до началото на лятото. От няколко европейски столици готвят чартърни полети за екстрадирането на имигранти, прекарали нелегално повече от 3 месеца с български паспорти. 90% от тях са от Африка, а не от Сирия, и са били хванати в Европа като престъпници, сочат и данните от доклади на чуждите служби.

Официално те нямат право да напускат България без издаден пасаван, но много от пръшълците в лагерите у нас си хващат багажа и нелегално тръгват към Македония, Сърбия и Румъния. Стотици са случаите на хванати от граничарите, но много успяват да се промъкнат незабелязано. Онези, които са успели да се сдобият с български документ за самоличност, могат да пребивават в други държави от ЕС до 3 месеца.

Ако властите там ги засекат, че са превишили срока, имат право да ги върнат обратно. Както „Всеки ден" вече писа, лагерите в София са опразнени с 1/3, тъй като все повече чужденци от Сирия и размирните африкански страни се сдобиват с ценната хартийка за бежански статут. След това имат право да кандидатстват за български паспорт.


Натисни тук
потребител,07
28 Мар 2014 18:34
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
28 Март 2014 г. + (2)
---------------------------------


За периода от 06.00 часа на 27.03.2014 г. до 06.00 часа на 28.03.2014 г. на българо-турската зелена граница са задържани двама души.

Натисни тук
потребител,07
29 Мар 2014 19:57
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Над 400 метра от оградата по границата с Турция сa готови


"Повече от 400 метра от оградата по границата с Турция вече е изградена в окончателен вид, това са около 800 метра по права линия", каза министърът на отбраната Ангел Найденов, цитиран от пресслужбата на ведомството си. Според него има сериозно натоварване на личния състав, ангажиран с тази работа. Според военния министър това е несвойствената задача за Сухопътните войски.

Той обясни, че съществуват проблеми, свързани с доставката на материалите заради трудно проходимия терен и силно пресечения релеф. "Малко са структурите, които биха могли да работят в подобни условия и да изградят това съоръжение", подчерта министър Найденов

По повод проверката от инспектората на Министерството на отбраната, който откри нарушения в процедурите по воденето на преговори и възлагане на обществени поръчки, министърът уточни, че ще бъде преценена степента на отговорност на всеки един от длъжностните лица и тогава ще се пристъпи към налагане на наказания.

Натисни тук
потребител,07
30 Мар 2014 00:20
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Африкански мигранти отново опитаха да проникнат в испанския анклав МелиляАфрикански мигранти днес отново са опитали да преминат границата, която разделя Мароко от испанския анклав Мелиля, предаде AFP.
Испанският град, който се намира на африканския континент, е обект на все по-засилен натиск от страна на нелегални мигранти от Африка.
Стотици хора са щурмували границата на няколко различни места, но малцина от тях са успели да проникнат на испанска територия.
В четвъртък около 1000 мигранти от Субсахарска Африка се опитаха да влязат незаконно в Мелиля.

Натисни тук
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: потребител,07
потребител,07
01 Апр 2014 00:00
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
31 Март 2014 г. + (20)

За периода от 06.00 часа на 28.03.2014 г. до 06.00 часа на 31.03.2014 г. на българо-турската зелена граница са задържани двадесет души.

Натисни тук
потребител,07
01 Апр 2014 00:04
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Роди се черна борса с адреси за бежанци
---

До 500 лева плащат бежанци, за да бъдат регистрирани на адрес, показа проучване на “Труд”. Процедурата е необходима, за да получат чужденците лични документи и да продължат към държавите на запад, каквато е целта на повечето от тях.

В Държавната агенция за бежанците (ДАБ) има информация за адреси, на които са регистрирани над 20 души. В такива случаи от агенцията искат проверка от МВР, за да са сигурни, че не става въпрос за злоупотреба на гърба на бежанците. Свидетелства на сирийци, че са плащали суми на собственици, за да ползват адреса им, има и в неправителствените организации. От там обясняват, че има няколко причини за търговията с адреси. Едната е, че дори чужденците да успеят да наемат жилище, хазаите им не желаят да се занимават с регистрацията, и хората са принудени да търсят начин да узаконят престоя си на друг адрес - срещу заплащане. Втората е, че получилите статут искат бързо да напуснат България, но за да вземат документи за самоличност, спешно се нуждаят от адресна регистрация.

Това не винаги означава, че ако десетки са вписани на един адрес, има престъпна схема. Проверка на “Труд” на един такъв адрес в Банкя показа, че въпреки данните в гражданските регистри, в една къща живее само едно, а не няколко семейства. Причина за хаоса с местонахождението на бежанците е, че преди да заминат към Германия или друга западна страна, те не се отписват от общините.
От ДАБ уверяват, че скоро търговията с адреси ще бъде ликвидирана. Чужденците ще могат да ползват адреса на лагера, в който са приети дори и след като получат статут и би трябвало да излязат на квартира. Към момента около половината бежанци от настанените 3400 в лагери у нас са със статут.

Натисни тук
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: потребител,07
потребител,07
01 Апр 2014 00:32
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Жените в Харманли вече ходят с ножове

Страх от бежанците кара жителите да взимат мерки за охрана
-----------Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров посети Харманли, но това не реши проблемите на местнитеХарманлийски майки са стигнали дотам, че се движат по улиците на собствения си град само в определени часове от денонощието и с оръжие в джоба, за евентуални проблеми с бежанци. Това призна младата майка Нина Костова, която преживяла неприятен инцидент наскоро. Без разрешение млад бежанец се приближил откъм гърба и и вдигнал на ръце 15-месечната щерка на Костова, която си играела в парка. Жената първо се уплашила да не и изтърват детето, а после се паникьосала при мисълта, че при малко невнимание от нейна страна могат да и отвлекат детето.

Чужденецът бил арестуван и впоследствие екстрадиран, но оттогава Нина носи нож в джоба. Още повече, че преди това неколкократно била „задиряна” от похотливи бежанци.

„Едва ли мога да се справя с мъж дори и с нож, но поне мога да го респектирам” казва жената. Иначе добре изглеждащата жена логично бе запитана нямала ли е подобни проблеми и с не дотам възпитани българи и също ли е разчитала на оръжие. Нина категорично направи разликата.

„Тях мога да ги респектирам с думи, с тези не се разбираме”. Обмисля дори, да смени ножа с пистолет, за по-ефективен респект. Нейни съгражданки пък носят спрейове в дамските си чанти по време на протеста в града през уикенда.

Натисни тук
-----------------
ПП

Tе горките не са разбрали, че това вече не е техният град.
потребител,07
02 Апр 2014 01:45
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
01 Април 2014 г. + (3)
----------------------------------

За периода от 06.00 часа на 31.03.2014 г. до 06.00 часа на 1.04.2014 г. на българо-турската зелена граница са задържани трима души.

Натисни тук
потребител,07
02 Апр 2014 23:02
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Бежанци на протест, не искат да живеят у нас
---------


Бежанците не искат да живеят у нас. И днес се вдигат на протест с искане да получат документи, с които да заминат за Германия или друга страна от Евросъюза. Бунтът ще е пред сградата на представителството на Европейската комисия в София.

Ако досега проблемът на търсещите убежище у нас беше бавната процедура по даване на статут, сега се оказва, че дори да имат български документ за пътуване зад граница, с него не могат да стигнат до страни от ЕС. Миналият петък група бежанци е внесла протестна декларация в президентството, представителството на ЕС и Министерския съвет и чакат отговор.

Натисни тук
потребител,07
02 Апр 2014 23:06
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
2 Aприл 2014 г. + (6)
----------------------------------


За периода от 06.00 часа на 1.04.2014 г. до 06.00 часа на 2.04.2014 г. на вход на държавната граница на Република България са задържани 6 души на зелена граница.
Натисни тук
потребител,07
02 Апр 2014 23:45
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
По данни на МВР от началото на 2014 г. до 28-ми февруари задържаните незаконно преминали чужди граждани на държавна граница са двеста шестдесет и осем (268).
За периода от 04.03.2014 г. до 01.04.2014 г. на българо-турската граница са задържани двеста тридесет и двама (232) нелегални емигранти.
От началото на 2014 г. до 1-ви април задържаните нелегални емигранти са общо петстотин (500).
Bay Hasan
03 Апр 2014 08:45
Мнения: 8,555
От: United States
Интересно ... все още немаме никви данни за периодо от шест нула нула часа на 2-рий април до шест нула нула на 3-тий април.
Потребителю ????
Добави мнение   Мнения:192 « Предишна Страница 5 от 10 3 4 5 6 7 Следваща »