Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
БЕЗУСЛОВЕН БАЗОВ ДОХОД
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:1361 « Предишна Страница 14 от 68 12 13 14 15 16 Следваща »
Дежурния
12 Яну 2016 21:01
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
единственото, което мислех през цялото време е, докъде сме се докарали
на какво ниво сме като общество и медии, че е допустимо да бъдем облъчвани денонощно
от подобни медийни Франкенщайни
какво прави на екрана тази жена, с този изказ, с този нрав, с тази агресия
кого представлява, какво й дава право да ни нравоучава?
ама само тя да беше

Такива ги има навсякъде по света. Бедата е че у нас преобладаващо те вземат думата и се опитват да налагат безумните си идеи не защото вярват в тях, а за отчет относно някой и друг дребен грант взет със зъби и нокти. Намират си и последователи, докато в по-цивилизованите държави само им говорят със спокоен тон....
Калки
12 Яну 2016 21:06
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
те вземат думата и се опитват да налагат безумните си идеи не защото вярват в тях, а за отчет относно някой и друг дребен грант взет със зъби и нокти.

Е, не всички.
Кайлето, наример, пък и приятелят на Маркс, са безсребреници , залагам си мустаците
Дежурния
12 Яну 2016 22:32
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Е, не всички.
Кайлето, наример,

Кайлето е в ролята на шаранчето което се опитват да ловят на лъскава, но празна кукичка.
kaily
12 Яну 2016 23:19
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Признавам си, че дотук ми остана време само да изгледам първите 10 минути от предсложения от мен филм, но ми се струва повече от смислен и ви предлагам да го изгледате и вие, за да задоволите Сичкото си любопитство наведнъж.
Повтарям
„Базовият доход – културен стимул” – филм-есе на Даниел Хани и Ено Шмид
http://vbox7.com/play:ab1846f20b
Здравка
13 Яну 2016 14:11
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
Кайли драга,
Беше писала преди време, че нищо необходимо не ти липсва. Ако е така, за какво конкретно на теб ти е безусловния базов доход?
Ако някому липсват необходими неща, а той е здрав, образован, работи му се и е в трудоспособна възраст, вариантите са:
-сменя си работата
-започва втора работа
-сменя населеното място, ако там първите две са неосъществими
-сменя държавата
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Здравка
kaily
13 Яну 2016 14:58
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
нищо необходимо не ти липсва


Липсва ми сигурност из волатилните времена. На всеки му се случват разни неща рано или късно през живота, а заплатите не са такива, че да можеш да си позволиш лукса да не работиш няколко месеца, ако нещо ти се случи, недай боже.
Освен това ми липсва вдъхновяваща работа, от която да не искам да си почивам и в която да горя. Трябва да работя неща, които не са ми по сърце, и да избягвам работа, която ми е по сърце, защото не ми позволява да се издържам.
Липсва ми възможността да опитам нещо ново като самонает, защото, ако се проваля, ще ме глобят с ония 1000 лева за ровене в кофите.
Липсват ми едни сокчета от татово време, които се правеха в едни будки, пълни със стъклени съдинки с различни сокчета и заливани накрая с газирана вода от една чешмичка.
Липсват ми изложените картини по улиците от непризнати художници, писането ми ей така, защото ми харесва и отвреме навреме ме публикуват, магазинчетата с бръмбъзлъци, които не са китайски и всички ония дейности, от които не стига да живееш и затова изчезнаха през годините на капитализма.
Не искам да работя на две работи, за да имам какво да ям, и да не ми остава време за нищо друго, липсва ми усещането, че работя, за да живея по-добре, защото в последните години работя, само за да оцелявам.
Липсва ми непосилната лекота на битието.

Липсва ми онова спокойствие от отминалите време, когато знаеш, че работа ще се намери, когато решиш да сменяш досегашната.

Сега всеки се е озъбил и върти ли върти и знае, че а е спрял да върти, а е излязъл извън колелото и не се знае дали ще успее да се върне. Защото работа няма. А работа с доход над нивото на простото оцеляване пък съвсем.

Навремето, чела съм, през 50те години или 60-те в едно американско семейство мъжът е работил и е осигурявал достатъчно да издържа жена си домакиня и децата. Сега върти, напрегнал жили, мъжът, върти жена му, децата учат и работят, за да се издържат. И пак са затънали в дългове.

И това се приема за нормален живот. И висшата цел на някои американски приятели от България е да се хванат на три места на работа. Един се хвалеше колко е успял в живота, намирайки си даже трета работа. Това се превърна в ценност - да си намериш още работа.

А къде отиде идеята, че за степента на развитие на едно общество се съди по свободното време на членовете му? Днес, дори да имаш свободно време, трябва да си стоиш в къщи или на село, защото нямаш средства да го оползотвориш по друг начин.

Не може цялата планета да е толкова ненормална и хората толкова покварени, че да приемат за нормално човешко съществуване вечния стрес, докато си на нежелана работа, или огромния стрес, когато си извън борда без работа.

А отделно, че работа вече наистина няма. Ако само съумееш да погледнеш глобалната картина, не да се втренчваш във всеки отделен случай - количеството на работни места и количеството хора - ще установиш, че работа няма за всички. Много повече са хората без работа от наличните работни места. И това прави хората още по-стресрани. И това ще се задълбочава занапред, защото машините изместват все повече хората. Нима трябва да се превърнем в лудити, чупещи машините, за да се отварят работни места за нас? Не е ли по-добре да се използва научно-техническия прогрес, за да се осигури на човечеството благоденствие и да се освободи време за творчество.

Какъв е смисълът на съществуването на човека – Човек, това звучало гордо? В последните десетилетия този смисъл се сведе до това да си намериш работа, за да има какво да ядеш.
Това ли е бъдещето на човека? И, когато автоматизацията навлезе навсякъде, когато 3Д принтерите започнат да принтират всичко – от пържола до къща за живеене с всички легла, покривки и килими вътре? Тогава хората като работна ръка ще станат съвсем непотребни. И изходите са няколко – или хората се изтребват и планетата се населява от малцина двукраки и много роботи и машини. Или хората се освобождават от материалните си задължения, за да развиват способностите си.
Защото всеки има способности, полезни за останалите. Но днес никой не гледа на тия способности, защото пазарът налага да се търсят само онези, които носят печалба на капитала.
Човешкият живот е сведен до необходим инструмент за правене на печалба. А печалбата не може да се яде, но изяжда всичко живо по пътя си. Докога ще продължаваме да се кланяме на единия бог – Печалбата, и нейните пророци – корпорациите, банките и спекулантите?

Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: kaily
Engels
13 Яну 2016 16:30
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Шофьор - още една професия без бъдеще!
Бош обещава автоматизирано шофиране и паркиране.
Автомобилът сам си намира място, а на тръгване отива на изхода.
Очаква се през 2020 г. автомобилите, оборудвани с автоматичен пилот на Бош,
да се движат самостоятелно по магистрала.
Важна част от интерфейса между интелигентните градове и свързаните автомобили е напълно автоматизираното паркиране, което Бош планира да реализира до 2018 г. Идеята е шофьорът просто да слезе от колата на входа на паркинга. Автомобилът сам ще си потърси място и ще паркира. А стане ли време за тръгване, возилото се връща само на изхода.
Бош усъвършенства и магистралния пилот – електронен шофьор за пътуване по магистрали. Очаква се през 2020 г. автомобилите, оборудвани с автоматичен пилот, да се движат самостоятелно по магистрала.
Това не само ще увеличи безопасността, но и ще облекчи живота на водачите – ако магистралният пилот е включен, шофьорът се превръща в пасажер. Бош вече тества автоматизираното шофиране на обществените пътища в Германия, САЩ и Япония.
Lillian
13 Яну 2016 18:55
Мнения: 3,710
От: Bulgaria




kaily
13 Яну 2016 14:58


Какъв е смисълът на съществуването на човека ........


единственият смисъл е да ставаш сутрин
абсолютно сериозна съм
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Lillian
Здравка
13 Яну 2016 19:16
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
Кайли, съгласна съм с доста от написаното от теб. Но този живот нали хората си го направихме такъв, още когато открихме огъня.
Така, че ставане сутрин му е майката, това е смисълът и после хоп в колелото на хамстера. Най-много ''Ред бул'' да ти даде крила.Това е положението.
С творческо писане малцина по белия свят съумяват да се издържат, а някой да получава пари за да пише за удоволствие и чат-пат да го публикуват не ми се вижда много справедливо. Нека си пише в свободното от създаване на добавена стойност време и да си харчи с кеф хонорарите. Заслужил си ги е.
Приятна вечер.
kaily
13 Яну 2016 19:42
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Но този живот нали хората си го направихме такъв, още когато открихме огъня.

Е та що? Като сме направили преди хилядолетия нещо си, това означава ли, че трябва до свършека на времето все да го въртим?

Може и да не си съгласна, ама светът има нужда от бачкатори все още, но има нужда и от визионери и изобретатели, а последните не винаги стават рано сутрин, за да произвеждат материални блага на офисното бюро, за да не се налага да ги храниш ти. Помисли върху това.
И се събуди, единственият смисъл на живота е човек да се събуди ... не рано сутрин. А да се събуди, докато е ужким буден.

Нека си пише в свободното от създаване на добавена стойност време ....

Е за горното ти предлагам да се събудиш. В главата ти е абсолютна мешавина между добавена стойност, пари-пари прим, пазарна икономика, печалби, спекуланти, борси, капитал, работна сила и научно-технически прогрес.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: kaily
Здравка
13 Яну 2016 20:02
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
В главата ти е абсолютна мешавина между добавена стойност, пари-пари прим, пазарна икономика, печалби, спекуланти, борси, капитал, работна сила и научно-технически прогрес.
Специално го отделям това, на Здравкин много ще му хареса
Здравка
13 Яну 2016 20:05
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
Хубаво, ако считаш себе си за личност с визия, защо не се захванеш професионално с политика? Плащали добре, казват
kaily
13 Яну 2016 20:17
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Защото визията ми е, че днешната политика и политици нямат визия и следователно нямат бъдеще.

Щерка ми ми домъкна едно бездомно коте преди коледа, аз котки никога не съм гледала, ама плюх три пъти през ляво рамо и реших да го задържа, докато минат студовете, да не умре, пък и коледно коте...сега ще взема, така и така го храня, да го уча да работи и да добавя принадена стойност не само към котешката тоалетна. То пък откъде накъде хората трябва да бачкат за храната си, а котките не...ей сега го почвам, само да го вдигна от парното...
Дежурния
13 Яну 2016 20:33
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
защо не се захванеш професионално с политика? Плащали добре, казват

Абе...
wreckage
13 Яну 2016 20:35
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
kaily
13 Яну 2016 20:17

Дежурния
13 Яну 2016 20:35
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Три хубави очи, душата на дете...
Патагонец
13 Яну 2016 20:42
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Е та що? Като сме направили преди хилядолетия нещо си, това означава ли, че трябва до свършека на времето все да го въртим?

Означава. Иначе рано или късно ще се върнем пак в пещерите.
Може и да не си съгласна, ама светът има нужда от бачкатори все още, но има нужда и от визионери и изобретатели, а последните не винаги стават рано сутрин, за да произвеждат материални блага на офисното бюро, за да не се налага да ги храниш ти. Помисли върху това.

Светът не страда от липсата на изобретатели, а тези които са супергениални и сега нямат работно време и не страдат от липса на пари. Но за да достигнат до това състояние са работили къртовски години наред, а не са съзерцавали тавана в очакване на гениална мисъл, която да ги осигури доживот и след това нищо да не правят.
На визионерите също се плаща: я колко народ учи философия, социология и политология. Техните дисертации, изследвания и публикации също се спонсорират от държавата.
А който иска да види какви "изобретатели" и "визионери" са тези, цял живот не пипнали работа може да отиде в квартал с общински жилища в който и да е западноевропейски град.
kaily
13 Яну 2016 20:47
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Три хубави очи, душата на дете.


тия помниш ли ги?
kaily
13 Яну 2016 20:50
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Е та що? Като сме направили преди хилядолетия нещо си, това означава ли, че трябва до свършека на времето все да го въртим?

Означава. Иначе рано или късно ще се върнем пак в пещерите.


Не сме се върнали в пещерите, само щото човечеството е вървяло напред, а не е слушало умковци като теб, които настояват нищо да не се променя с хилядолетия, щото промяната щяла да доведе до деградация...
doodle
13 Яну 2016 21:08
Мнения: 777
От: Bulgaria
Колкото и съвършени да са инструментите (технологиите), които измислят хората за да спестят време и облекчат бита си, винаги се стига до огромно множество без време за своите желания и малка група с твърде много време, което няма как да оползотвори.
Войните не са решили този проблем, макар да се опитват всеки път.
И изведнъж - ББД. Не е нужно да се грижете за оцеляване. Ще имате всичкото време за творческите си мераци. Прекрасно!
Да ама не.
"стремежа да имам повече ще си остава. Не защото този стремеж е естествен, а защото хората се приспособяват към системата"

Докато в обществото ни мярката за интелигентност и просперитет е притежаването на повече материални блага, а не качеството на действията в полза на това общество, ефекта от ББД ще е пагубен.
Въвеждането му не може да промени ценностната система, нито да активира творческия потенциал, скрит в множеството.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: doodle
Добави мнение   Мнения:1361 « Предишна Страница 14 от 68 12 13 14 15 16 Следваща »