Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
БЕЗУСЛОВЕН БАЗОВ ДОХОД
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:1361 « Предишна Страница 15 от 68 13 14 15 16 17 Следваща »
Калки
13 Яну 2016 22:18
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Днес, дори да имаш свободно време, трябва да си стоиш в къщи или на село, защото нямаш средства да го оползотвориш по друг начин.

Еее, чак пък... Има толкова мноо занимания, неизискващи съществени разходи. Пешеходен туризъм, например. Да не говорим за музика, книги, филми.
Патагонец
13 Яну 2016 22:22
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Не сме се върнали в пещерите, само щото човечеството е вървяло напред, а не е слушало умковци като теб, които настояват нищо да не се променя с хилядолетия, щото промяната щяла да доведе до деградация...

Не съм съгласен да се възприемат всякакви глупави идеи само заради промяната.
А желанието ти да разполагаш с цялото си време ще се изпълни когато се пенсионираш. Получаваш пенсия и разгръщаш целия си визионерски потенциал.



Патагонец
13 Яну 2016 22:37
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Щерка ми ми домъкна едно бездомно коте преди коледа, аз котки никога не съм гледала, ама плюх три пъти през ляво рамо и реших да го задържа, докато минат студовете, да не умре, пък и коледно коте...сега ще взема, така и така го храня, да го уча да работи и да добавя принадена стойност не само към котешката тоалетна. То пък откъде накъде хората трябва да бачкат за храната си, а котките не...ей сега го почвам, само да го вдигна от парното...

Защо ще го караш да работи? Отпусни му ББД да му покрива разноските и готово! Нали това ти беше основната мисла.
kaily
13 Яну 2016 23:46
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
"стремежа да имам повече ще си остава

Няма заради бълхите да горим юргана. Който има стремеж да има, нека работи плюс ББД на две-три-четири места, ако иска, и ще има повече.
Дежурния
14 Яну 2016 10:34
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Няма заради бълхите да горим юргана. Който има стремеж да има, нека работи плюс ББД на две-три-четири места, ако иска, и ще има повече.

От бълхите няма да остане юрган. Не че е единствена причина за фантасмагоричността на ББД, но такава схема означава получаване на по-малко спрямо сегашното от хората правещи неща които другите намират за полезни и искат, за да се получава добър живот за тези които не правят такива неща. Това води до деградация на обществото с огромна скорост. Просто няма да има достатъчно желаещи да произвеждат необходимите неща. В едно общество се разпределя произведеното, с даването на повече пари като някакви знаци произведеното не се увеличава. ББД означава едно и също произведено да не се разпределя по сегашния начин а да се стимулира непроизвеждането. И приказките за 10% от населението дето можели да произведат всичко са за балъците. 10% могат да произведат селскостопанските суровини, но с машинария която се произвежда от други проценти, машинарията се прави с метали, пластммаси... произвеждани от други... работи с гориво добивано от други... използват се препарати направени от други.... в заводите за преработка на селскостопанската продукция, в мелници, пекарни... работят други...Всички на куп използват ток дето се прави от други, живеят в жилища дето се строят от други, пътуват по улици и пътища, ... .... Кой ще ги върши тези неща?
Всъщност около 10% е с паразитната нагласа да не работи, но да живее добре. Когато 10% станат желаещите да работят, по каквито и да са причини, обществото ще се пресъздава наново, след такива кланета спрямо които и първата и втората световни войни ще изглеждат като детски приказки.
Патагонец
14 Яну 2016 11:59
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Всъщност около 10% е с паразитната нагласа да не работи, но да живее добре.

Engels
14 Яну 2016 13:04
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
И приказките за 10% от населението дето можели да произведат всичко са за балъците. 10% могат да произведат селскостопанските суровини, но с машинария която се произвежда от други проценти, машинарията се прави с метали, пластммаси... произвеждани от други... работи с гориво добивано от други... използват се препарати направени от други.... в заводите за преработка на селскостопанската продукция, в мелници, пекарни... работят други...Всички на куп използват ток дето се прави от други, живеят в жилища дето се строят от други, пътуват по улици и пътища, ... .... Кой ще ги върши тези неща?

В момента средно за ЕС до 30% от населението в зависимост от технологичното развитие на държавата. В изостанали като България достига 40%
В още по изостанали извън ЕС достига и до 60-70%.
В най развитата държава в ЕС е само 15 %.
Така че се доближаваме до тези 10% които толкова те притесняват.

А технологичната революция е едва в началото!
Дежурния
14 Яну 2016 13:27
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
В момента средно за ЕС до 30% от населението в зависимост от технологичното развитие на държавата. В изостанали като България достига 40%

Това за цялата верига ли? От суровините до следгаранционния сервиз например за някоя стока включително проектиране, маркетинг, реклама? Включва ли съпътстващите вериги като образование, здравеопазване, управление, безопасност ред и сигурност, екология...
Хайде в България да пуснем роботите да оправят улиците и тротоарите, да ремонтират шосетата, да извозят боклука, да се грижат за стари и болни хора....
Може и мебели да ги пуснем да правят, като се почне от сеченето на дърветата, транспорта, преработката до продажбата в магазина и доставката...
Новите технологии закриват едни работни места и отварят други. В примера с шофьорите (при хипотетично допускане че се изместват от роботи монтирани в колите) да кажем изчезва професията шофьор, но се появяват огромен брой работни места за производство, проектиране, ремонт и поддръжка, ... ..... на роботизирани системи за шофиране.
Село_
14 Яну 2016 13:52
Мнения: 5,494
От: Bulgaria
А желанието ти да разполагаш с цялото си време ще се изпълни когато се пенсионираш. Получаваш пенсия и разгръщаш целия си визионерски потенциал.


И аз така мислех, преди да се пенсионирам. Много бързо разбрах колко дълбоко съм грешала.
Сега имам по-малко време отпреди, но затова пък всеки наоколо (рода де) разполага и разпорежда моето време както му е удобно.
Най-лошото е, че аз не се оплаквам.
Дежурния
14 Яну 2016 15:07
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
А сега да видим защо привържениците на ББД бягат като дявол от тамян от конкретните числа и наблягат на общите приказки или на източници от типа "ЕЖК в интернет"
В момент на просветление реших да направя едно планче и да преценя как би работила схема с ББД да кажем между мен и г-жа Кайли.
Начални условия: Аз работя нещо неприятно и вземам 400 лв на месец, г-жа Кайли работи нещо по-добро и търсено и взема 1000 лв месечно. Решаваме да въведем ББД от 400 лв на човек, тоест нещо около минималната работна заплата.
Месец 1
Аз и г-жа Кайли трябва да отделим общо 800 лв за осигуряване на ББД. Правим го пропорционално аз отделям 228 лв и 57 стотинки а г-жа Кайли 571 лв и 43 стотинки
В крайна сметка аз получавам ББД 400 лв и 171 лв и 43 с (заплатата намалена с отделеното за ББД) или общо се оказвам с 571 лв и 43 стотинки и особата ми е изпълнена с радостни чувства. Г-жа Кайли се оказва сумарно с 828 лв и 57 стотинки спрямо 1000 лв предишния месец, а с какви чувства посреща промяната ми е трудно да преценя.
Месец 2
Истински интересното все още предстои, но вече се появяват варианти.
Вариант 1 - Оставам да работя същото за същите пари, г-жа Кайли също (доволна и щастлива, че ще работи както преди, но ще пазарува с 20% по-малко от преди).
Вариант 2 - Решавам че не ми се работи тази гадна работа и започвам да се занимавам с медитация и други приятни неща, разчитайки на изработеното от г-жа Кайли за да получа ББД. Тя радостна и щастлива започва да получава вече 600 лв за същата работа и да отделя 400 лв за моя ББД. Нейното щастие даже се усилва от това, че моите изработени неща за 400 лв вече ги няма и тя ще трябва или да ги изработи сама (в добавка на изработеното преди) или да отдели 400 от останалите на нейно разположение 600 за да си купи тези стоки и услуги от друго място (тоест де факто остава с 200 лв за друго харчене).
Вариант 3 Г-жа Кайли решава да си почива а аз продължавам да работя. Първата голяма греда - вече имаме изработени само 400 лв а за ББД за двама ни трябват 800 лв. Появява се пресечната точка на коня, реката и ББД.
Вариант 4 И аз и Г-жа Кайли решаваме да си почиваме, а за ББД има налични 0 лева. Конят, реката и ББД се сливат в едно цяло.

Месец 3
ББД все още има само за варианти 1 и 2. До кога - може да се види само с трето око, обикновените 2 не могат да прозрат.
Патагонец
14 Яну 2016 16:06
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
В момент на просветление реших да направя едно планче и да преценя как би работила схема с ББД да кажем между мен и г-жа Кайли.

Гледай сега, г-жа Кайли имаше предвид ти да отделяш примерно 400 лв. за нея и 400 лв. за тебе от твоя доход от 1000 лева, а тя да се занимава с по-приятни неща от работата за пари. Накрая тя да получи 400, а ти - 600.
Малко е несправедливо, защото всички имат еднакви нужди...

За да се внесе справедливост може да се вдигне ББД до 500 лв. и така двамата трябва да сте доволни: тя, че се занимава с каквото иска, а ти - че й осигуряваш тази възможност.

Engels
14 Яну 2016 16:43
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
да кажем изчезва професията шофьор, но се появяват огромен брой работни места за производство, проектиране, ремонт и поддръжка, ... ..... на роботизирани системи за шофиране.

Заблуждаваш се!
Всички тези дейности съществуват и сега в автомобилната индустрия.
Не разчитай на нови работни места.
Виж от старите работни места, доста ще станат излишни.




Калки
14 Яну 2016 16:49
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
В момент на просветление реших да направя едно планче и да преценя как би работила схема с ББД да кажем между мен и г-жа Кайли.

Аз пък, в момент на просветление, реших малко да посмятам.

Понеже всички примери как тук или там се въвежда експериментално ББД са по същество подмяна на сложжна система за социални помощи с единна сума, потърсих да видя колко, аджеба, плаща социалното министерство по това перо. Оказа се внушителната сума 968 000 000 лева. И разделих аз тази сума на 7 250 000 българи, после разделих полученото на 12 месеца и стигнах до числото 11,12 лв. Единадесет лева и дванадесет стотиники.

Така че, в направените по-горе калкулации следва мечтаното число 400 да се замени с реалното 11 лв 12 ст. Само за сведение на любопитните - за да годокараме до 400 лв на човек на месец, държавата трябва да събира от данъци около 35 млрд лева. При сегашен брутен бюджет от около 20 млрд.
Дежурния
14 Яну 2016 16:59
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Само за сведение на любопитните - за да годокараме до 400 лв на човек на месец, държавата трябва да събира от данъци около 35 млрд лева. При сегашен брутен бюджет от около 20 млрд.

Не исках да включвам проценти, че ще се разводни темата. Както лесно може да се види, смятам около 57% данък върху моята скромна заработка от 400 лв месечно само за целите на ББД. За останалите неща за които се харчат данъци е отделно.
Дежурния
14 Яну 2016 17:07
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Така че, в направените по-горе калкулации следва мечтаното число 400 да се замени с реалното 11 лв 12 ст.

Само дето това означава отпуск по майчинство 11 лв 12 ст месечно, помощ за безработица 11 лв 12ст месечно, детски 11 лв 12 ст месечно, помощи за отопление 11 лв 12 ст месечно, подпомагане на инвалиди 11 лв 12 ст месечно ... ....
Калки
14 Яну 2016 17:19
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Само дето това означава отпуск по майчинство 11 лв 12 ст месечно, помощ за безработица 11 лв 12ст месечно, детски 11 лв 12 ст месечно, помощи за отопление 11 лв 12 ст месечно, подпомагане на инвалиди 11 лв 12 ст месечно ... ....

Значи нещо повече - детски за всички деца ПЛЮС помощи за отопление ПЛЮС за безработица ПЛЮС за самотни майки ПЛЮС ... ПЛЮС ... ПЛЮС - общо 11 лв 12 ст.
kaily
14 Яну 2016 20:14
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
11 лв 12 ст.

Значи добре сме се докарали, щом тая сума у нас се равнява на 800 евро във Финландия.
Дежурния
14 Яну 2016 22:47
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Във Финландия от кога ги въведоха 800-те евра за всеки?
Туткалчев
14 Яну 2016 22:53
Мнения: 30,781
От: Bulgaria
За някакви форми на ББД ще трябва да се говори след 30-40 години, когато технологическият напредък наистина ще остави страшно много хора на улицата, а секторът на т.нар. услуги не ще може да поеме цялата човешка маса в трудова възраст.
Но ББД е край на цивилизацията, това е сигурно. Всяко развитие досега от памтивека се гради върху трудовата етика и неизбежността човек да се труди. Всяко освобождаване от тази неизбежност води до деградация.
В историята човечеството е наблюдавало неведнъж подобни явления, когато са се образували огромни неработещи маси - във Вавилон през 2-рото хил. пр. Хр., в Китай от края на ХVIII до Опиумните войни, в Древния Рим от края на Републиката и началото на Империята насетне, когато свободните човешки маси са се превръщали в лумпени, търсещи само хляб и зрелища и поставящи неразрешими проблеми пред властта. Краят на Древния Рим се дължи именно на тази деградация.
Сега сме в процес на упадък на трудовата етика сред хората от Западна Европа и Северна Америка (главно бялото население). Новата цивилизация на удоволствията и забавленията съвсем скоро ще си плати за мързела и новопоявилата се страст към удоволствията.
kaily
15 Яну 2016 13:16
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Във Финландия от кога ги въведоха 800-те евра за всеки?

От момента, в който в България въведоха 11-те лева и 12-те стотинки.
Добави мнение   Мнения:1361 « Предишна Страница 15 от 68 13 14 15 16 17 Следваща »