Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
БЕЗУСЛОВЕН БАЗОВ ДОХОД
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:1361 « Предишна Страница 18 от 68 16 17 18 19 20 Следваща »
Калки
16 Яну 2016 18:28
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
УвредЕн, повредЕн...

Има разлики. Например, отИдох става отидОх, но шопското е отидЕх.
Туткалчев
16 Яну 2016 19:30
Мнения: 30,781
От: Bulgaria
Ако следваме вашата логика не трябва да им плащаме.
Всеки трябва сам да си плаща за услугите им.

Е, това не знам откъде е изсмукано. Няма написан от мен текст, от който да произлиза подобно заключение.
Що за маниер да се води спор?
Engels
16 Яну 2016 20:39
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Е, това не знам откъде е изсмукано. Няма написан от мен текст, от който да произлиза подобно заключение.

Но ако следваме твоята логика ще е много по изгодно всеки сам да си плаща. Така хората няма да дегенерират с преяждане, алкохол и цигари. А който го прави да умира. Ами така де, нали и с ББД е същото, защо да позволяваме да дегенерират на наш гръб? Като не си намери работа за определено време да умира!
Така за няколко поколения ще се отървем от всички тунеадци, чревоугодници, алкохолици и наркомани.

В историята човечеството е наблюдавало неведнъж подобни явления, когато са се образували огромни неработещи маси - във Вавилон през 2-рото хил. пр. Хр., в Китай от края на ХVIII до Опиумните войни, в Древния Рим от края на Републиката и началото на Империята насетне, когато свободните човешки маси са се превръщали в лумпени, търсещи само хляб и зрелища и поставящи неразрешими проблеми пред властта. Краят на Древния Рим се дължи именно на тази деградация.

Рим е робовладелско общество.
В него по дефиниция работят робите.
Мнозинството от гражданите на Рим и без работа успешно са избутали 1000 години без да деградират.
Д-р Тормозчиян
16 Яну 2016 20:52
Мнения: 8,152
От: Botswana
Отгледал съм повече от едно дете по онова време, та със сигурност помня.


Като те хванат в лъжа, поне си замълчи, вместо да продаваш келешлъци.

Щото има документи и те все още се съхраняват в архивите.

Медикаментите при домашно лечение на деца до 3-годишна възраст стават безплатни едва през 70-те години. Това предложение е направено на декемврийския пленум на ЦК на БКП през 1972 г. Три месеца по-късно във вестник “Работническо дело” е публикувано Решение на ПБ на ЦК на БКП от 6 март 1973 г. “За издигане ролята на жената в изграждането на развито социалистическо общество”. И през зимата на 1972--73 година се въвеждат всички помощи и облекчения, сред които и безплатните лекарства за деца до 3-годишна възраст.

Следващата стъпка е през 1984 г., когато е публикувано Постановление на ЦК на БКП и МС за по-нататъшно изпълнение на Декемврийската програма за повишаване на жизненото равнище на народа в съответствие с решенията на ХІІ конгрес на БКП* С него от средата на 1984 г. се въвеждат

- правото майката да ползва отпуск за гледане на болно дете със 100 % парично обезщетение се увеличава от 7 на 9-годишна възраст на детето;
- безплатните лекарствени средства при домашно и амбулаторно лечение на болни деца да са безплатни до 6-годишна възраст на детето, наместо до 3 години;
- препоръчва се да се повиши социалната помощ, която народните съвети дават на неработищи жени при бременност и майчинство и
на семействата с ниски доходи и с деца до 16-годишна възраст;
- въвеждат се нови нормативи за издръжка и обзавеждане на детски заведения;
- с 30 % се завишават нормативите за месечно подпомоагане на деца в неравностойно положение;
- да се създаде заинтересованост у работоспособните жени пенсионерки да отглеждат деца до тригодишна възраст.


*Работническо дело, бр. 116/25.04.1984, с. 12.
Engels
16 Яну 2016 21:10
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Само се огледайте във форума, колко наивни са рецептите за просперитет на България.
Най често се свеждат до илюзията че ако намерим едни чесни и способни хора да управляват държавата и готово.
Да не говорим за глупостите на тема Русия vs САЩ. Ние сме техногенна цивилизация. Предстои ни бясна технологична конкуренция.
И дума не може да става за създаване на балансиран свят.
ББД ще бъде въведен като средство на защита на елита от гнева на прекариата.
Иначе условно-демократичният модел загива. Въпросът е не дали, а кога ще се въведе ББД.
Знам че ви изглежда фантастично, но все пак да не забравяме че повечето българи не са виждали все още на живо робот, въпреки милионите бройки по света.
Калки
16 Яну 2016 21:24
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Д-р Тормозчиян
16 Яну 2016 20:52

Докъде го докарахме... Тъкмо ти да вярваш на "Работническо дело" .... Не ме провокирай, че ще отворя една специална тема с цитати от тоз вестник
doodle
16 Яну 2016 22:00
Мнения: 777
От: Bulgaria
И дума не може да става за създаване на балансиран свят.

Всъщност, точно за това ще става дума в близките 10 - 20 години.
Кога ще ни дадат и по една антигравитационна тротинетка да си джиткаме на воля, докато роботите се потят?
Или ще запеем:
Живеем зад оградата на двора
в кошари, в кочини, в обори.
Кокошка някоя, прескочила стобора,
ни кудкудяка, дуе се, мърмори.

Единствен котарака - богохулник
нервира песа - вярна стража,
но ни е тъпо щом го видим
премазан нейде на паважа.

А свинята ни го сочи
и ни повтаря всеки ден:
"Достойно е във името на нещо,
на нещо свято, да живеем, да умрем."

Достойнството ни стопанин храни
със смески вкусни, калорични
и ние трупаме усърдно килограми,
стаили в бронята им своите душички.
Engels
16 Яну 2016 23:02
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Ведущий бизнес-консультант и исполнительный директор консультационной фирмы Fast Future Рохит Тальвар предупреждает - школы должны готовить детей для работы до 100 лет. Тальвар говорит, что по мере того, как бизнес становится всё более автоматизированным, рабочих мест будет становиться всё меньше, и многие привычные вакансии достанутся роботам.
Это может означать, что людям придётся адаптироваться к ряду различных рабочих мест и быть готовыми определенные периоды времени сидеть без работы.
Молодежь, говорит он, должна быть готова поменять за свою жизнь около 40 рабочих мест, "потенциально работая вплоть до ста лет", при средней продолжительности жизни в 120 лет.
И чтобы подготовиться к этому, говорит он, школы должны прививать детям умение решать проблемы.
Он указал на исследования, которые предполагают, что от 30 до 80 процентов существующих сегодня рабочих мест в следующие 20 лет исчезнут.
"С одной стороны, жить мы будем дольше. С другой - мы не уверены в том, как люди смогут зарабатывать, чтобы купить товары и услуги, которые в основном будут производиться роботами и программным обеспечением… Правильно ли будет считать, что у всех по-прежнему будет работа? Или это будет нормальным, когда 50 процентов людей не будут работать… А если у них будет работа на всём протяжении их карьеры, это будет означать, что они будут работать вплоть до ста лет. И за этот период у них может быть до 40 работ в 10 разных карьерах", размышляет Тальвар.

Engels
16 Яну 2016 23:56
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Высокие пособия по безработице лишают людей стимула искать работу. Концепцию безусловного основного дохода тоже критикуют за якобы стимулирование тунеядства. Но очевидно, что она может решить одно важное противоречие. В европейских странах с высоким уровнем соцобеспечения "профессиональный безработный" получает от пособий доход, сравнимый с доходом среднего работника после налогов. Замена пособий выплатой всем гражданам приведет к тому, что даже небольшая зарплата на непрестижной работе увеличит доход по сравнению с "доходом тунеядца".
В условиях старения населения и замедления роста экономики социальные государства все больше задумываются о смене модели. В сентябре 2013 года в своей тронной речи король Нидерландов Виллем-Александер объявил, что на смену традиционному социальному государству приходит государство всеобщего участия. Базовый доход - удобная переходная модель. Речь идет не о перекладывании на граждан заботы о своем благосостоянии, а о смене их социального мышления - побуждении самостоятельно распоряжаться своими социальными гарантиями.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Engels
Калки
17 Яну 2016 10:23
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
самостоятельно распоряжаться своими социальными гарантиями.

Демек, вместо да им плащат се наемите или сметките за отопление, да им се дават парите на куп и те да могат на воля да си купуват алкохол и дрога.
Патагонец
17 Яну 2016 12:55
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Замена пособий выплатой всем гражданам приведет к тому, что даже небольшая зарплата на непрестижной работе увеличит доход по сравнению с "доходом тунеядца".

Повтарям го сигурно за десети път: ако доходите на нископлатените се увеличат спрямо тези на неработещите, то високоплатените ще плащат двойно: хем ББД за себе си, който ще им се връща, хем и ББД за нископлатените.
Само в една от статиите намерих предложение за финансирането на ББД: 45 % плосък данък. Никъде другаде нямаше подобни сметки.
За България: Представи си да получаваш 3000 лева и от тях държавата да ти удържа 1500 (50% данък), като ти връща 400. На 3000 лева 1100 лева данък! Осигуровки - отделно.
За по-високите заплати става още по-зле. Всички висококвалифицирани, които сега плащат данъци и осигуровки върху целия си доход ще се изнесат, чуждите фирми, които ги наемат - и те.
Проблемът с професионалните безработни в Европа се решава много лесно и то без ББД за всички: БД да замени социалните помощи. Никакви други плащания, като ваучери за храна, квартира, помощи за отопление и т.н. Настаняване - единствено в общежитие. БД да се установи като някакъв процент от минималната заплата на пълен работен ден.
Само така неработещите ще могат да се стимулират за работа.
Manrico
17 Яну 2016 13:10
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Ся, да не забравяме, че ББД не означава непременно висок доход, както на някои им се иска или струва. Може да е висок, може и да е нисък. Четох някъде, че калкулираните за Финландия 800 евро на месец са в случай, че с ББД заменят и осигурителните плащания (държавни пенсии и обезщетения по безработица). Иначе излизало по 550. Напълно е възможно ББД да се формира, като се разпределят поравно сегашните суми за социални плащания плюс за работещите увеличение на данъка средно колкото ще получат като ББД. Ако за България съберем сумите за социални помощи, детските, помощите в натура (за отопление), държавната субсидия за пенсионния фонд на НОИ, плащаните от държавата здравни осигуровки за пенсионери, деца и социално слаби, ще се събере немалка сума. Добавяме данък доход върху пенсиите, които при ББД не би трябвало повече да са освободени, слагаме и някакво увеличение на данък доход - например от 10 става 15% и ще се събере сумата от 12 милиарда, която ще е необходима, ако на 5 милиона пълнолетни граждани се дават по 200 лева месечно.
Калки
17 Яну 2016 13:18
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
На 3000 лева 1100 лева данък! Осигуровки - отделно.
За по-високите заплати става още по-зле.

Ами, така беше в Бг в началото на хилядолетието. 2001-2002 ДОД беше 40% над 1200 (или около). На 3200 лв бруто заплата удръжките бяха около 1050 лв.
Калки
17 Яну 2016 13:31
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Manrico
17 Яну 2016 13:10
....
Ако за България съберем сумите за социални помощи, детските, помощите в натура (за отопление), държавната субсидия за пенсионния фонд на НОИ, плащаните от държавата здравни осигуровки за пенсионери, деца и социално слаби, ще се събере немалка сума. Добавяме данък доход върху пенсиите, които при ББД не би трябвало повече да са освободени, слагаме и някакво увеличение на данък доход - например от 10 става 15% и ще се събере сумата от 12 милиарда, която ще е необходима, ако на 5 милиона пълнолетни граждани се дават по 200 лева месечно.

Няма начин да отнемем детските и да плащаме само на пълнолетните.
Ако отнемем пък държавната субсидия за пенсионния фонд, пенсиите ще трябва да се намалят с 50 %. Допълнително пенсионерите да плащат здравни осигуровки 8% и ДОД 15% (след увеличението) - ами, от пенсиите им ще остане само една четвъртинка. Следователно, всички пенсионери, получаващи над 270 лв ще са на минус.

kaily
17 Яну 2016 13:38
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Само в една от статиите намерих предложение за финансирането на ББД: 45 % плосък данък. Никъде другаде нямаше подобни сметки.

Не търсиш не намираш твърдиш, че не съществува регресираш

Дадох един лик към немски филм с що годе приемливи субтитри на български, да беше го изгледал, да беше видял сметки, да беше коментирал.

За останалите щуротии няма да коментирам, направи си сам справка как върви ДОД в различните държави, у нас рано или късно ще го върнат прогресивния, не е лошо да се подготвиш психически.

Манрико за учудване е добре подготвен и логичен по темата.
Патагонец
17 Яну 2016 14:11
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
За останалите щуротии няма да коментирам, направи си сам справка как върви ДОД в различните държави, у нас рано или късно ще го върнат прогресивния, не е лошо да се подготвиш психически.

Кое те кара да мислиш, че няма да намеря начин да плащам толкова, колкото досега?

А ти още ли си тука? Стягай куфарите за Финландия докато не е станало късно!
Патагонец
17 Яну 2016 14:20
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Ако отнемем пък държавната субсидия за пенсионния фонд, пенсиите ще трябва да се намалят с 50 %. Допълнително пенсионерите да плащат здравни осигуровки 8% и ДОД 15% (след увеличението) - ами, от пенсиите им ще остане само една четвъртинка. Следователно, всички пенсионери, получаващи над 270 лв ще са на минус.

Е, то не може всички да са на плюс. Нали това е целта на занятието: изкуствена уравниловка.
Патагонец
17 Яну 2016 14:24
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Ами, така беше в Бг в началото на хилядолетието. 2001-2002 ДОД беше 40% над 1200 (или около). На 3200 лв бруто заплата удръжките бяха около 1050 лв.

Да, но тогава евопейските трудови пазари бяха затворени за българи пък и много по-малко народ получаваше/декларираше подобен доход.
Туткалчев
17 Яну 2016 14:35
Мнения: 30,781
От: Bulgaria
Но ако следваме твоята логика ще е много по изгодно всеки сам да си плаща. Така хората няма да дегенерират с преяждане, алкохол и цигари. А който го прави да умира. Ами така де, нали и с ББД е същото, защо да позволяваме да дегенерират на наш гръб? Като не си намери работа за определено време да умира!
Така за няколко поколения ще се отървем от всички тунеадци, чревоугодници, алкохолици и наркомани.

Това са си твои измишльотини, които нямат нищо общо с моите възгледи и написаното от мен.
Изповядвай си ги, колкото си искаш, само не ми ги приписвай, ако обичаш.
Manrico
17 Яну 2016 14:49
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Манрико за учудване е добре подготвен и логичен по темата.

Не е съвсем за учудване. Първо, ББД не е нещо принципно ново, а само една форма на социално подпомагане (което е хубаво нещо) и хрантутене на търтеи (което е лошо). ББД под формата на отрицателен данък доход всъщност е предложен от Милтън Фридман. И има положителни черти - намалява значително бюрокрацията, намалява зависимостта на индивида от държавата и чиновниците - вместо някой да решава дали ще получи нещо и под каква форма и колко да получи, всички получават еднакво, в пари и сами решават как да ги харчат. Не че съм привърженик на прекомерната социалност, но ако ще има социалност, по-добре да е в опростен вид - дай на всички по някой лев и всеки сам да решава как да си ги харчи - дали за храна на децата, за отопление или за ракия.
Между другото, и във Филандия и другите страни, където планират експерименти, става въпрос за ББД само за пълнолетни. За България е ясно, че ако даваме пари и за деца, поради общоизвестни етнокултурни особености някои, които и сега живеят чрез раждане на деца, съвсем на машини за деца ще се обърнат. Пари за пълнолетните, пък всеки да си прави сметката колко деца може да си позволи да изхрани!
Добави мнение   Мнения:1361 « Предишна Страница 18 от 68 16 17 18 19 20 Следваща »