Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
БЕЗУСЛОВЕН БАЗОВ ДОХОД
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:1361 Предишна Страница 3 от 68 1 2 3 4 5 Следваща »
Калки
31 Яну 2014 09:33
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
аз бих предложила Безусловен базов труд, ака „залудо работи”

На мен това определено ми звучи по-справедливо, но е неприложимо при близо милион признати инвалиди. Иначе - имаме го в някаква форма, нали за да си вземат социалните помощи безработните трябва да положат определени часове труд.

Колкото повече се замислям, толкова повече ми харесва идеята ББД да се обвърже с трудова повинност
Неверния Тома
31 Яну 2014 12:55
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
В същност ББД е просто социална помощ. Имало е и (надявам се) винаги ще има.
Патагонец
31 Яну 2014 18:28
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Утопии, разбира се. Развиващите се икономики скоро ще отнесат Европата с нейните огромни харчове за социални нужди и съответно скъпа работна ръка заради високите данъци и осигуровки плащани от работещите.
Все пак европейците показаха достатъчно здрав разум да не подкрепят подобни предложения.
Engels
01 Фев 2014 07:22
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Министерството на отбраната на САЩ планира да замени 25% от войниците с роботи до 2040 г. На всеки 4000 единици в състава на бойните подразделения 1000 ще бъдат дронове и роботи с различно предназначение, съобщи генерал Робърт Кон на форум на военната авиация.
Във военния сектор е необходима високотехнологична революция, пише в доклада си Робърт Кон. Според специалистите, сериозният пробив във военното дело ще настъпи между 2030 и 2040 г. Човечеството ще получи технологии, които в момента присъстват само в научно-фантастичните филми и книги.


Гигантски 3D принтер може да отпечата всички блокове за изграждане на къща само за едно денонощие. Машината е създадена от професор Бехрок Кхошневич от Университета на Южна Калифорния.
Принтерът е оборудван със специална дюза за наливане на бетон. Целият процес се синхронизира с компютър, а технологията за изготвяне на блоковете се нарича Contour Crafting.
Фабриките за дрехи скоро може да се сблъскат с неочаквано опасен конкурент. Амбициозен предприемач обеща към края на 2014 година да пусне 3D принтер, който печата дрехи.
Аарон Роули и неговият екип работят по проект за 3D принтер, наречен Electroloom – проектът е представен в Sustainability in Design & Technology. Твърди се, че машината ще излезе на пазара към края на годината.
В момента е наличен прототип на принтера, способен да отпечатва листове и тръби от полимер, както и плат, наподобяващ коприна. Предвижда се и производство на по-сложни влакна, които приличат на памук.
Очаква се към края на годината екипът на Роули да пусне в продажба 3D принтера, а по-късно да бъде усвоено производството на композитни дрехи, съчетаващи органични и синтетични материали.


Немският гигант Siemens планира да изготвя резервни части за газови турбини чрез технология за 3D печат. Иновативното производство ще започне през януари 2014 г., съобщи Файненшъл Таймс.
Технологията за 3D печат ще ускори ремонта на турбините и същевременно ще намали разходите за обслужване. В някои случаи, например при ремонт на двигателя, новият подход ще съкрати времето за изпълнение от 44 на 4 седмици.Siemens не е единствената голяма компания, която се обръща към 3D печата. От 2016 г. авиационното подразделение на концерна General Electric планира да използва системи за 3D печат в производството на горивни дюзи за новия двигател LEAP на самолетите Boeing 747 Max и Airbus A320neo.
До края на десетилетието General Electric ще напечата 100 хиляди дюзи. Те ще издържат пет пъти повече, а теглото им ще бъде със 75% по-малко от това на дюзите, произведени по традиционна технология.

Британската компания Rolls-Royce също обяви планове за използване на 3D печат в производството на части за своите авиационни двигатели. В момента технологията се използва най-активно в медицината, вкл. за печат на слухови апарати от Siemens и за стоматологични импланти.


3D принтерите се появиха на пазара като големи, тромави и скъпи устройства. Напоследък обаче тези машини стават по-леки, по-пъргави и по-функционални.В потвърждение на тази тенденция, компанията Boots Industries разработи модела BI V2.0 3D Printer, който има едно изключително свойство – може самостоятелно да се клонира. Принтерът прави сам копия на всички свои части, които след това се сглобяват в завършено устройство в рамките на само 30 минути.

Engels
01 Фев 2014 07:31
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Утопии, разбира се. Развиващите се икономики скоро ще отнесат Европата с нейните огромни харчове за социални нужди и съответно скъпа работна ръка заради високите данъци и осигуровки плащани от работещите.


Паричната политика на всяка страна е насочена към вътрешните й проблеми, но при отворена икономика ефектите се пренасят върху останалите пазари. А когато става въпрос за огромни икономики и за напълно различни цели, конфликтът между развиващи се и развити пазари става неизбежен и почти неразрешим. Федералният резерв вътрешно за себе си е прав - икономиката расте с 3.2% на годишна база, а безработицата падна до 6.7% - целевото ниво, което централната банка си постави, за да започне да затяга стимулите си. На този фон трудно може да се обоснове нуждата да се продължава с печатането на пари. Това обаче не означава, че спирането е лесно. При пристрастените към постоянните инжекции ликвидност това рискува паника и срив на цените на финансовите пазари.
Проблемът е, че колкото по-дълго Федералният резерв е в този режим на ускорено печатане, толкова по-трудно става да излезе от него. След първия кръг на quantitative easing за 800 млрд. долара, вторият - за 600 млрд. долара и ежемесечните (от октомври 2012 г. насам) - по 85 млрд., пред централната банка стои задачата да попие феноменалните над 2.5 трлн. долара - нещо, което макар и обещано, никой не знае как ще бъде постигнато, след като дори преди да е започнало изправи развиващите се пазари на нокти.
Гуверньорът на бразилската централна банка Александър Томбини цветисто предупреди, че "прахосмукачката" на покачващи се лихви в развитите икономики ще изсмуче пари от развиващите се и ще принуди останалите централни банки да затегнат паричната си политика, за да укротят инфлацията. Индийският му колега Рагурам Раджам още по-настоятелно изтъкна, че развиващите се пазари са помогнали да се измъкне светът от финансовата криза през 2008 г. и не е справедливо сега те да страдат, когато развитите страни започват да се възстановяват. "Индустриалните страни трябва да изиграят своята роля и не могат просто на този етап да си измият ръцете и да кажат ние ще си правим каквото трябва, а вие се приспособявайте", каза той в телевизионно интервю след решението на Федералния резерв да продължи със свиването на стимулите.
Засега можем само да гадаем как решението на турската централна банка да покачи лихвите ударно с 425 базисни пункта (и обещанието за още при нужда) ще се отрази на растежа, но посоката е ясна.
Именно страхът от това е единият от двигателите, които усилват натиска върху валутите на развиващи се страни - просто рискът спира да се покачва плавно (мога да загубя 1-2-5-10%), а става бинарен (може да загубя всичко). И много инвеститори логично предпочитат да приберат печалбите си и да потърсят сигурност, докато кризата не отмине.

Engels
03 Окт 2015 17:37
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Да продължим от миналата година.

Въпросът е прост: след, като в бъдещето роботите ще заемат повечето от трудовите места на хората, как последните ще ядат? Отговорът е повече от очевиден за тези, които възприемат темата сериозно и той е, че общественото благосъстояние ще трябва да бъде така преразпределено, че да осигурява всеки един гражданин, като негово човешко право.


В моето есе: "Стратегическата възможност за гарантиран базов доход в глобалната криза, създадена от изкуственият интелект, роботите, домашното производство и биомедицината." аз защитавам тезата, че широкото разпространение на технологичната безработица е не само предотвратимо, но и настоящите мерки, които се предлагат за създаване на заетост ще оказват само временно и слабо влияние върху степента на загуба на работни позиции. Ако машините извършват работата по-добре и по-евтино от хората и този процес се удвоява на всеки две години - политическата подкрепа за програми за заетост, регулации и данъчни стимулации за запазване на заетоста ще ерозират с течение на времето. Този процес няма да се повлияе в голяма степен и от "подобряването" на хората, чрез обучения, медикаментозни стимуланти или мозъчни аксесоари, които да държат хората пред машините. Ако приемем, че това е ситуацията, то някаква форма на разширен обществен доход, като негативния подоходен данък или гарантиран базов доход са просто неизбежни макар приложенията им да изискват голяма борба.

След това обхващам в по-обширни граници контекста на тази бъдеща борба, за да включа нарастващото съотношение между пенсионери и работещи данъкоплатци в индустриализирания свят и разнообразните фронтове на борбата, като резултат от политиките за повишаване на пенсионната възраст. Въпреки, че иновациите и откритията в медицината свързана с повишаване на човешкия живот е възможно да намали здравните разходи на увеличаващото, застаряващо население, то ще задължи обществата да натискат още по-усилено за увеличаването на пенсионната възраст, което ще доведе до повече търсещи работа на все по-свит трудов пазар. Така, че тези прости линейни трендове на изчезващи работни позиции и увеличаваща се продължителност на живот сред застаряващото население ще предизвикат предоговаряне на социално-осигурителната политика на държавата, докато не-линейни технологични открития и технологии изместващи труда от човек към машина, както и медикаментите увеличаващи продължителността на живот ще доведат до още по-бързо нажежаване на темата. След, като политическата класа започне да приема, че е необходимо разширяване на осигурителната система може би ще се открие възможност за ляво-дясна коалиция за гарантиран базов доход. Твърдя също, че такава коалиция евентуално ще претърпи и разцепване и отчуждаване след, като необходимото финансиране на един приличен базов доход стане ясно.
Engels
06 Окт 2015 15:49
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Ако един Intel-базиран Android телефон беше изграден с използването на технологиите от 1971, само микропроцесорът на телефона би бил с размерите на място за паркиране. Опитайте се да си направите селфи с това.
kaily
07 Дек 2015 21:45
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Финландия обмисля въвеждане на основен доход от 800 евро


Правителството на финландския премиер Юха Сипила обмисля пълна промяна на социалната система в страната.
Финландия планира да плаща на всички свои граждани, независимо от доходите им, по 800 евро на месец като част от програмата си за национален основен доход, съобщи сп. "Нюзуик". Според плана на финландския Институт за социално осигуряване (КЕLA) сумата трябва да замени всички други пакети за помощи и обезщетения. Шефът на KELA Лиза Хисала заяви, че планът може да спести милиони на правителството. Надеждата е, че новата програма ще намали безработицата, която отбеляза високи нива от 8.7% през октомври. Предложението ще бъде представено през ноември 2016 г. Анкета, проведена от правителствената агенция, която изготвя предложението, показва, че 69% от хората подкрепят идеята за безусловен базов доход. Премиерът Юха Сипила също е привърженик на плана, който е подкрепян от повечето големи политически партии. "За мен базов доход означава опростяване на системата за социална сигурност", твърди той. Основният доход има за цел да насърчи повече хора да потърсят работа, допълни Сипила.
Engels
07 Дек 2015 22:40
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Както винаги Скандинавските страни са водещи в социалния прогрес!
Ако ЕС успее да въведе ББД за всички държави в ЕС, склонен съм да се откажа от мрачните си прогнози за техноментализма.
ББД е уникална възможност за развитие на хората! Съчетан с безплатно висше образование, ББД ще бъде най голямото постижение на ЕС.

kaily
07 Дек 2015 22:55
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
ЕС ще го въведе, щото няма да има накъде другаде да върви.
Опасявам се, обаче, че България ще го въведе 50 години по-късно. Ако още е останал вътре.
bokoto1971
08 Дек 2015 15:00
Мнения: 502
От: Tokelau
Идеята е ББД да изведе от пазара излишната работна ръка, без да предизвикаме социална революция.

Дали това е основната цел? T.e. това е икономическо средсво за потушаване на социално недоволство или неудовлетвореност? Предполагам, че работещи модели със сигурност могат да се измислят, но дали са стабилни? Т.е. дали няма пак да се стигне до подобна ситуация, само че при по-високи нива.
Според мен основната цел е конкурентно-неспособните да не се налага да участват в състезанието по печелене на пари. Дали с това ще станат по-удовлетворени?
То и сега се случва под формата на соц. помощи - в Германия има хора които са цял живот на такива - и никога не им се работи и единствената им цел е да дремят пред телевизора по цял ден.
И понеже тенденцията е прекариата да се увеличава, то и тази прослойка да расте - от вегетиращи хора, поставени на венозно хранене? Това ли е идеала за ново общество?

kaily
08 Дек 2015 16:35
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Дали това е основната цел? дали няма пак да се стигне до подобна ситуация, само че при по-високи нива.
Дали с това ще станат по-удовлетворени?

Според твоите разбирания няма. Според моите - ЩЕ.
Що приемаш на нож подобна ситуация, можеш ли, преди да изследваш обществото, да изследваш себе си?
А сега кажи кое ти пречи? Че който не работи, няма да умира от глад, да ти рови в кофите за боклук и да ти краде чантата на улицата? Или че е несправедливо който не работи, изобщо да е жив?
bokoto1971
08 Дек 2015 20:16
Мнения: 502
От: Tokelau
kaily
2015-12-08 16:35:18
Що приемаш на нож подобна ситуация,
изобщо не я приемам на нож, знам отдавна за идеята, в някаква част можеш да я видиш на практика реализирана - просто не е за всички и поравно.
можеш ли, преди да изследваш обществото, да изследваш себе си?
- мииии, аз правя първо второто и евентуално си правя някакви изводи за обществото от това, но те не са меродавни.
А сега кажи кое ти пречи? Че който не работи, няма да умира от глад, да ти рови в кофите за боклук и да ти краде чантата на улицата? Или че е несправедливо който не работи, изобщо да е жив?
kaily, ако погледнеш някой от предишните ми постинги, ще видиш че задавам подобен въпрос, касаещ тези които поради недъг например не могат да работят т.е. аз съм абсолютно за осигуряване на ББД. Не ми пречи тази идея, нито пък съм против да бъде реализирана - просто задавам въпроса "а след това какво ще стане". Това в което ме обвиняваш си има име - analysis paralysis, да на моменти страдам леко от него, но не съм нелечимо болен.
ББД е вероятно само една от стъпките за предприемане, но тя няма да премахме неравенството, само ще осигури по-добра база (или изобщо база) за съществуване на най-бедните - не казвам че това е лошо, в никакъв случай. Но за истински промени е нужна социална енергия, а с ББД недоволсвтото намалява, което е част от тази енергия.
kaily
08 Дек 2015 20:56
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
ББД е вероятно само една от стъпките за предприемане, но тя няма да премахме неравенството

кой твърди, че неравенството трябва да се премахне?
Калки
08 Дек 2015 21:47
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
кой твърди, че неравенството трябва да се премахне?

Никой, разбира се. Цялата дандания е в това кой да бъде по-неравен
Вчерашен
08 Дек 2015 22:09
Мнения: 517
От: Costa Rica
Чета в момента поредицата за Хонър Харингтон Хонър Харингтон.
Действието се развива някъде около 40 век в бъдещето където хората откривайки свръхпространственото пътуване са заселили голяма част от Галактиката. В една от държавите - Република Хевън (Рай) всички получават ББД. Първоначално са само "излишните хора" които не могат да се интегрират в производството по различни причини. Това довежда до обяснимо поскъпване на стоките и услугите, което от своя страна увеличава количеството на "долистите" (не знам как е в българския превод), т.е. обществото влиза в отрицателна спирала.
Рязко пада качеството на образованието (губи се стимула) което води до милиони необразовани, естествено вливащи се при долистите. Оттам рязко пада поддъжката (няма достатъчно образовани и мотивирани техници) и всичко почва да се руши. С годините тази част от обществото добива все по-голямо значение (демокрация...) и постепенно налага нейните си интереси, които естествено настояват единствено за увеличаване на ББД.
Управляващата върхушка - пожизнен президент и депутати, (т.е. де факто Монархия, именуваща се обаче Демократична Република) за да намери пари завладява съседните системи заради природните им богатства и образованото, работещо население. Постепенно новите колонии приемат новата система и проблема пак излиза на дневен ред, което води до ново завладяване...и т.н.
Големия проблем е че армията, като част от икономиката, също страда от разпадащо се въоръжение, лошо тренирана войска (основно връзкари), липса на иновации и т.н. и печели войните само заради подавляващото си количество и страха който всява сред съседните малки системи. Естествено това може да продължава или докато свърши Вселената, или докато най-накрая си "намери майстора".

Може да ви изглежда фантастика, но си е жива сатира на съвременното Западно общество. На Запад може официално да няма ББД, но пък един слабо образован бюрократ, вършейки никому ненужна работа печели колкото цяла фабрика за дрехи в Бангладещ. Всичко останало също си е така...замислете се!
Lillian
08 Дек 2015 22:34
Мнения: 3,710
От: Bulgaria

Безусловният базов доход е неморален, както е неморално и да се работи без пари!
доходът без труд винаги трябва да е условен!
трябва да има сериозно основание работещите да споделят резултатите от труда си с други хора
наистина ли има някой, който не разбира , че работата държи човека прав и обществото в кондиция?
ББД е от най-реакционните теории,поддържана от корпоративаната лудост
Lillian
08 Дек 2015 22:38
Мнения: 3,710
От: Bulgaria
А сега кажи кое ти пречи? Че който не работи, няма да умира от глад, да ти рови в кофите за боклук и да ти краде чантата на улицата? Или че е несправедливо който не работи, изобщо да е жив?


усилието трябва да бъде всеки да работи, а не да му се плаща за да не работи
не може половината свят да е излишен и небрежно изхвърлян от живота
недопустимо е!
bokoto1971
08 Дек 2015 22:55
Мнения: 502
От: Tokelau

Lillian
2015-12-08 22:34:08
Безусловният базов доход е неморален, както е неморално и да се работи без пари!

Хм, откъде идва това заключение? Извод на логически съждения ли е или морална аксиома, неподлежаща на дискусия?
А тези които не могат да работят? А тези които не искат да работят - щото има такива? Неморално е да не искат ли? Ами ако за всички има достатъчно за да се покрият базисните нужди? Сега реагираш така защото ресурсите винаги не достигат, но ако направим система в която някой ресурси са в излишък или са поне достатъчно?
ББД се опитва да направи това с пари на калпак. Обаче въпроса е и какво ще дефинираме като базисна нужда? Храна, подслон, сигурност, здраве? Къде е границата на тези нужди? Ако мислите, че тези въпроси са неправилни/неморални, мога да ви кажа горе-долу какво се покрива от немската социална служба ... ще завидите на получаващите помощи.


bokoto1971
08 Дек 2015 22:59
Мнения: 502
От: Tokelau
Вчерашен
08 Дек 2015 22:09
В една от държавите - Република Хевън (Рай) всички получават ББД.

Мда, оказва се че няма истински рай, в който всички да са доволни и щастливи. Въпроса е дали такова ни изглежда бъдещото, защото само това сме виждали в миналото? Дали просто не ни е бедна фантазията да измислим нещо хармонично?
Добави мнение   Мнения:1361 Предишна Страница 3 от 68 1 2 3 4 5 Следваща »