Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
БЕЗУСЛОВЕН БАЗОВ ДОХОД
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:1361 « Предишна Страница 5 от 68 3 4 5 6 7 Следваща »
kaily
09 Дек 2015 19:20
Мнения: 35,647
От: Bulgaria


Didn't they try this in Russia?
Can we really improve capitalism or is this just theory?
Capitalism 2.0 sounds great and all but can we afford it?
Okay, it's affordable... but wouldn't people stop working?
But still, what about those few who WOULD stop working?
Wouldn't this simply just cause everything to cost more?
http://www.huffingtonpost.com/scott-santens/why-should-we-support-the_b_7630162.html
Engels
10 Дек 2015 01:34
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Безусловният базов доход е неморален, както е неморално и да се работи без пари!
доходът без труд винаги трябва да е условен!
трябва да има сериозно основание работещите да споделят резултатите от труда си с други хора
наистина ли има някой, който не разбира , че работата държи човека прав и обществото в кондиция?
ББД е от най-реакционните теории,поддържана от корпоративаната лудост

Какви удивителни неща научавам!
В интернет милиони предлагат труда си безплатно. Създават безплатни висококачествени програми. Колко съм бил наивен! Тези програмисти са били неморални типове, защото са работели без пари! А аз като един наивник на средна възраст даже съм ползвал тези програми. Ами като си помисля за всички тези неморални хора в интернет които разработват безплатно технологии! Как може тези неморални хора да споделят резултатите от труда си с други хора, без да имат сериозно основание за това. Абе между нас казано, направо нямат никакво основание. Наистина ли не разбират, че платената работа държи човека прав и обществото в кондиция.
С този безплатен труд, нарушават правата на честните и моралните които продават труда си! Тих УжасТ ме обзема при мисълта за безплатните сайтове и блогове създадени от неморалните. Боже, ами Укипедията! Та тя е връх на падение и неморалност!

ББД е от най-реакционните теории,поддържана от корпоративаната лудост
Аз също отдавна подозирам корпорациите че искат да плащат без да им работят!

Да, ама не, просто корпорациите искат да продължат да съществуват!
А цената за тяхното съществуване е плащането на ББД.
И те много добре го осъзнават, за разлика от наивните моралисти.
Противниците на ББД съдят само по себе си. Ако някой им плаща ББД, да не са луди да работят. Щяха да зяпат филми, да клечат из социалните мрежи и в бъдеще във виртуалната реалност.
И през ум не им минава че има достатъчно много хора, които са готови да работят безплатно любимата си работа. Готови са дори да плащат за да я работят.
А с развитието на технологиите тези хора ще стават все по технологично грамотни, за разлика от останалите! Затова корпорациите ще наемат само тях, а от останалите ще се освободят. А с ББД ще се откупят. В противен случай надявам се че никой от вас не се съмнява, какво би се случило при 70-80% безработни без редовен доход?
Може да ви е мъчно но това е бъдещето.
Съжалявам, но утопичната представа за някакво бъдеще в което всички ще имат работа, а който не работи, ако няма основателна причина да не работи, няма да яде, са плод на остра форма на технологичен примитивизъм.
Engels
10 Дек 2015 03:05
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Учудвам се че икономист като КАЙЛИ не знае елементарно счетоводителско правило - за да дадеш някому нещо тряба да го вземеш от друг. А "средства има", ама са ограничени.

Щом си толкова убеден че за да дадеш някому нещо тряба да го вземеш от друг излиза че Китайците са най глупавия народ!
От къде вземат Китайците изобилието от стоки с които заливат САЩ?
Срещу тях получават зелени хартийки, които дори не харчат, а трупат като валутен резерв!
От кого вземат китайците всички тези стоки? Явно от народа си. Излиза че Китайците са толкова глупави че осигуряват висок стандарт на САЩ, за сметка на собствения си народ!? А изглежда средствата на Китайците никак не са ограничени щом продължават да произвеждат за САЩ.
Даже напротив! Китайците са в състояние да предложат много повече стоки за САЩ, просто САЩ не са в състояние вече да ги поемат.
И защо правят всичко това Китайците???
Защото провеждат политика на технологична емулация!
Просто следват опита на Тайван, Сингапур и Южна Корея. България е безкрайно далеч от такава политика!
Затова и всичките ви изводи, базирани върху опита ви от Българската действителност са доста наивни!



Чок觧
10 Дек 2015 16:07
Мнения: 7,337
От: Israel
Не е баш така ! Не може комунизма да победи в една отделно взета страна или съюз ....при отворени граници ! Веднага ще се задейства "принципът на скачените съдове" - от страни , където няма въведен ББД ще започнат да прииждат мигранти и сегашната мигрантска вълна ще ни се стори нищо пред тази , която ще последва !
В един момент ще се съберат толкова търтеи на социална издръжка или ББД , че работещите няма да са в състояние да ги издържат !
Друг момент е , че ако досега някои хора са се принуждавали да вършат черна , физически непривлекателна работа за минимално заплащане , от сега нататък ще решат , че не си струва да се бъхтят , като и без труд ще получават приблизително същите пари и ще имат много свободно време .
Трети момент - за да работиш без пари , някой трябва да ти покрива разходите за храна , ток , квартира , вода , Интернет и пр.
Четвърти момент - все пак трябва да имаш стимул ! Защо българите масово напускат страната ? Защото за същата работа в Чужбина ще получат по-добро заплащане и ще работят при по-добри условия . Само незнанието на чуждия език и страха пред неизвестното ги спира останалите в България да напуснат , но ако им кажат - осигуряваме ви жилище/квартира и работа , идвате и почвате веднага ...страхувам се , че един нископлатен българин няма да остане в България !
В Израел например има хора , които работят безплатно....втора или трета работа , но това им се зачита и им се намаляват драстично данъците !
Или , ако имаш основна работа , която ти дава добри доходи , можеш да си позволиш да работиш друга работа безплатно , но само безплатна работа и да стоиш на някакъв минимум , наречен ББД ..... не го виждам ! Как си го преставяте мъж , глава на семейството да работи без пари работа , която би му донесла 3-4 ББДохода ? Че жена му веднага ще го изгони ! Или пък жената да работи някъде за без пари ? На Пиатцата/Околовръстното ??
Бих се съгласил за един ББД но за хора , отработили поне 15-20 години трудов стаж ! Тогава хора , които са се доказали и са търсени като специалисти ще останат на работа , а други , които по една или друга причина не са успели да се утвърдят , ще преминат на ББД , но те ще са си го заработили . Някои хора след 15-20 години работа се износват и е престъпление да ги караш "да навъртят" 30 или 40 години трудов стаж . Но от млад да започва да получава ББД без нито един ден трудов стаж също е престъпление !
kaily
10 Дек 2015 18:35
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Чоки, нищо не си разбрал...
Примерно всички получават ББД от 400 лв. Който му се работи, получава още 200 от работата си, ако е нискоквалифициран, или още 100, ако работи няколко часа в седмицата. Който е високо квалифициран, може да получава и 3000.

Веднага ще се задейства "принципът на скачените съдове" - от страни , където няма въведен ББД ще започнат да прииждат мигранти и сегашната мигрантска вълна ще ни се стори нищо...

Явно не следиш новините, съдът в Германия отсече, че всеки мигран там има право на 400 евро месечно. Сега тия помощи ги получават само социално слабите, идеята е да ги получават всички, точно с ББД работещите ще имат повече от социално слабите.
Чок觧
10 Дек 2015 19:18
Мнения: 7,337
От: Israel
kaily
10 Дек 2015 18:35
Мнения: 31,756
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Чоки, нищо не си разбрал...
Примерно всички получават ББД от 400 лв.

В момента в който ВСИЧКИ почнат да получават ББД по 400лв , потребителската кошница ще почне да расте , докато направи безмислен този ББД ! Не съм икономист , не зная дали се изразявам правилно , но парите необходими за покриване на нуждите ще за почнат плавно или рязко да нарастват . Нещо такова наблюдавам в Израел - след всяко повишаване на минималната заплата , цените на хранителните стоки , а и не само на тях , започват да растат , понякога изпреварващо .
И като въвеждането на еврото в Европа - след въвеждането му намаля покупателната способност на европейците - с малко , но намаля . С въвеждането на ББД предполагам ще стане същото .
Lillian
10 Дек 2015 19:22
Мнения: 3,710
От: Bulgaria
Да, ама не, просто корпорациите искат да продължат да съществуват!
А цената за тяхното съществуване е плащането на ББД.


да де, именно!
bokoto1971
10 Дек 2015 19:47
Мнения: 502
От: Tokelau

Engels
2015-12-10 01:34:27
Аз също отдавна подозирам корпорациите че искат да плащат без да им работят! Да, ама не, просто корпорациите искат да продължат да съществуват!
А цената за тяхното съществуване е плащането на ББД.
T.e. да разбираме, че си за корпорациите да продължат да съществуват бидейки за ББД?
Противниците на ББД съдят само по себе си. Ако някой им плаща ББД, да не са луди да работят. Щяха да зяпат филми, да клечат из социалните мрежи и в бъдеще във виртуалната реалност.
Нет, не познаваш за всички. Аз съм от тези дето няма да седят така просто на дивана, зомбирайки се - ама съм против ББД. Даже отдавна ме гложди мисълта да взема участие в някой OS проект ... или да учствам в доброволни и безплатни соц. дейности.
Може да ви е мъчно но това е бъдещето.
искаш да кажеш,че бъдещето на 70-80% от хората ще е такова благодарение на ББД?
Lillian
10 Дек 2015 19:49
Мнения: 3,710
От: Bulgaria
А тези които не могат да работят? А тези които не искат да работят - щото има такива? Неморално е да не искат ли?


за които не могат е ясно, трябва някой да се погрижи за тях, не винаги държавата обаче
а за които не искат....хм, щях да напиша едни високопарни неща
обаче да ти кажа - тях не мога да ги мисля!

единствените, които мисля, са тези за които няма работа
и че една част от света - водачите му впрочем, е решила, че тя е , тази която
ще избута останалата част в някаква периферия, ще й плати за да не досажда
без грам грижа за това, какво наистина се случва с тези хора, с тези общества
от това, че им е отнет основния стимул за развитие
хората не са равни, не можем да очакваме всички да са гении
и когато се събудят всяка сутрин, да изобретяват мотивите за развитието си
материалният мотив е в основата на това!

и още - гетата, гето културата са едни от големите заплахи за света
израства вече трето, четвърто поколение, което не знае какво е да работиш,
няма понятие от труда и отношенията, които се пораждат от него, от трудова етика
от всички най-важни неща ,които определят нивото на развитие

не знам споменах ли вече, че ББД е абсолютно деградираща индивида и обществото възможност!
bokoto1971
10 Дек 2015 19:59
Мнения: 502
От: Tokelau
В момента в който ВСИЧКИ почнат да получават ББД по 400лв , потребителската кошница ще почне да расте , докато направи безмислен този ББД

Това имах предвид и аз, като питах за границата, тя винаги ще расте нагоре, движена от продавачите решили да печелят за сметка на системата. Т.е. след време или ще се стигне пак до нива на цените така, че за бедните пак да не достига или ще расте сумата за ББД, а как ще расте тя, не ми е ясно.
Сегашните минимални пенсии например играят ролята на ББД - и какво от това, нима хората не гладуват? Какво от това, че всички ще я получават, това не променя проблема с инфлацията.
kaily
10 Дек 2015 20:05
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
В момента в който ВСИЧКИ почнат да получават ББД по 400лв , потребителската кошница ще почне да расте , докато направи безмислен този ББД !

някъде пуснах линк и текст на английски за плюсовете, вземи първо го прочети, пък после вече запознат малко повече с идеята от хора, които дълго са мислили върху нея, а не се изказват емоционално на прима виста, можем да говорим, иначе си циклим на едно и също от хилядолетия
bokoto1971
10 Дек 2015 20:06
Мнения: 502
От: Tokelau

kaily
10 Дек 2015 18:35
Явно не следиш новините, съдът в Германия отсече, че всеки мигран там има право на 400 евро месечно.

Хм това, че съда е решил чесно казано нищо не означава. Чакам да видя кога ще бъде реализирано и колко дълго ще изтрае.
Пред 2-3 години имаше подобна ситуациа с румънски и български цигани - медиите ревяха (и не само те), че трябва да им се помага, че не могат да стоят на улицата, че имат права и как трябва да бъдат интегрирани и че държавите от които идват не правят нищо за интеграцията им- абсолютно същите песни каквито пеят сега за мигрантите. Е, търпилото им беше около 2 год. - взеха да се прокрадват идеи, че трябва да си ходят - щото много крадели, не спазвали реда и т.н. Само че ни вопъл ни стон по въпроса, защо тукашната държава не успя да ги интегрира.
kaily
10 Дек 2015 20:12
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
не знам споменах ли вече, че ББД е абсолютно деградираща индивида и обществото възможност!

няколко пъти го спомена, бъди спокойна
За сметка на това 40-50 и повече часовата работа за жълти стотинки за елементарно оцеляване е страхотно прогресираща индивида и обществото възможност

Пуснала съм два текста на английски, предполагам можеш да ги прочетеш, защото работата ти те е извисила и принудила да научиш и тоя език, аз го учих в свободното си време и от любов към хобитата си, за да се запознаеш и с другата страна на медала, с доводите на ония, които не реагират на обстоятелствата, а създават нови перспективи.
Нали знаеш, човек има два начина - или реагира, или създава. Трети просто не съществува. (това пак в свободното си време съм го научила и осмислила)
kaily
10 Дек 2015 20:14
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Чакам да видя кога ще бъде реализирано и колко дълго ще изтрае.

отдавна е реализирано и непрекъснато се реализира
тук и сега
няма какво да чакаш, освен ако разбира се не клечиш на брега на реката да чакаш трупа на социалната идея да мине покрай теб някой ден
Ако чакаш труп, труп ще получиш.
Иначе системата си е съвсем жива и функционира.

Е, търпилото им беше около 2 год. - взеха да се прокрадват идеи, че трябва да си ходят

И?
ХодИха ли си?
Lillian
10 Дек 2015 20:22
Мнения: 3,710
От: Bulgaria
Пуснала съм два текста на английски, предполагам можеш да ги прочетеш, защото работата ти те е извисила и принудила да научиш и тоя език,


а тази ирония за какво ти е?
kaily
10 Дек 2015 20:28
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Отразявам твоята, нищо повече
Engels
10 Дек 2015 21:19
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Противниците на ББД тръгват от грешнен логически извод, че получаването на ББД е изгодно за тези които не работят, и неизгодно за тези които работят.
Но истината е обратна! Огромната изгода е за тези които работят! Отношенията Китай - САЩ го доказват на практика.
Китай не само осигурява на САЩ стоки, но им предоставя и заеми (скрита форма на ББД) за да купуват тези стоки.
Точно такива ще бъдат отношенията между тези които работят (китайците) и тези които не работят (американците).
Макар привидно от това да печелят американците, изгодата е за китайците. Иначе китайците нямаше да го правят.
На Китай също рано или късно ще му се наложи да приложи ББД за да продължи растежа.
Модела който следва Китай сега е модела на Тайван и Сингапур. Но този модел не работи добре при големи като население нации. Просто защото света не може да поеме тяхното производство. Затова Китай никога няма да може да постигне стандарта на Сингапур! Може да го постигне само за част от населението си. На света повече от 200-300 милиона работещи за износ китайци му идва в повече. Но чрез ББД Китай може да създаде успешен вътрешен модел на сегашните отношения Китай-САЩ.
Предимството на ББД е по малката зависимост от външния пазар.


Engels
10 Дек 2015 21:43
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
T.e. да разбираме, че си за корпорациите да продължат да съществуват бидейки за ББД?

Аз може и да си мечтая за свят без корпорации, но осъзнавам че е утопия.
Както осъзнавам че комунизмът е утопия. За мен ББД е компромисен вариант между корпорациите и комунизма.
Нет, не познаваш за всички. Аз съм от тези дето няма да седят така просто на дивана, зомбирайки се - ама съм против ББД.

Ти си против ББД защото изхождаш от българските условия. Но икономика като българската с 70% прекариат, според средния ЕС стандарт е по скоро изключение за ЕС. Пак повтарям в икономика където всички получават ББД изгодата е за работещите, тези които получават само ББД без да работят на практика са прекарани.
Този който работи ще може да получава многократно по висока заплата, за сметка на тези които са само на ББД. Другото огромно предимство на работещите ще е високотехнологичната квалификация която пак е за сметка на тези които са само на ББД.
искаш да кажеш,че бъдещето на 70-80% от хората ще е такова благодарение на ББД?

Ако не искаме войни и революции друго решение няма!
Но ако някой вярва че има друго решение с удоволствие ще го чуя!?!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Engels
Чок觧
10 Дек 2015 21:51
Мнения: 7,337
От: Israel
Engels
10 Дек 2015 21:19
Мнения: 2,668
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Противниците на ББД тръгват от грешнен логически извод, че получаването на ББД е изгодно за тези които не работят, и неизгодно за тези които работят.
Но истината е обратна! Огромната изгода е за тези които работят! Отношенията Китай - САЩ го доказват на практика.

Опаааа ! Чакай да се разберем ! За една държава с един стандарт на живот ли говорим или за две държави с различни стандарти на живот ?
Можеш ли да сравняваш стандарта на живот на едните със стандарта на живот на другите ?
Ако в Китай въведат ББД - китайците ще намалят производителноста си , а много от тях ще престанат и да работят ! Ако стандарта на живот на китайците се изравни с този на САЩ-ците , цените на стоките от Китай ще станат високи и за САЩ ще е неизгодно да ги купуват ! За да се раздадат тия пари под формата на ББД , трябва от някъде да се вземат . А ще се вземат от продажбата на това , което се изнася ! Не може да си скъп на триците , пък евтин на брашното ! Да плащаш скъпо(заплата +ББД) на работниците , а да продаваш стоката си евтино ! Защото в един момент ще се хванеш за палците ! Ще фалираш !
Това ББД трябва от някъде да се вземе . И то ще се вземе от данъците . А като обложиш производителите с данъци те , за да избият(за да не загубят от печалбата) , ще увеличат цената на стоката . А тази стока я купува работника . И като вдигнеш цената на стоката парите , дето ги е взел като ББД изгарят , за да покрият повишението на цените !
Аз така го виждам .
Калки
10 Дек 2015 21:56
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Чоки, нищо не си разбрал...

Кайле, скъпа, добре известно е, че никой, освен теб, нищо не разбира и че ти никога не си в състояние да напишеш нещо конкретно, та все се налага да те четем между редовете, ама... давай го малко по-лежерно, а ?
Добави мнение   Мнения:1361 « Предишна Страница 5 от 68 3 4 5 6 7 Следваща »