Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
БЕЗУСЛОВЕН БАЗОВ ДОХОД
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:1361 « Предишна Страница 38 от 68 36 37 38 39 40 Следваща »
Engels
23 Фев 2016 15:17
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
капиталът ще си бръкне в собствения джоб за да компенсира повишението, така ли си мисли авторът ?

Когато настане дефицит на работна ръка, тъй като следствие на ББД доста хора ще откажат да работят за жълти стотинки, ще се бръкне и още как.
Ефектът е същия като вдигане на минималната заплата.
Вече съм ви го разяснявал.
Вдигането на заплатите ще повлече вдигане на цените, което си е жива инфлация. И следователно ББД ще се обезцени.

Заблуждаваш се! В отворена икономика не можеш лесно да вдигнеш цените.
Евтиният внос бързо ще ги свали.
Ако зависеше от БГ бизнеса и сега картофите щяха да са по 2 лв за кг, а млякото по 3лв за литър.
Обаще не става след като ни заливат с евтини картофи от Германия, Полша и дори Франция.
А литър мляко в Испания в супермаркетите е по евтино от колкото в България.


Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Engels
Engels
23 Фев 2016 15:44
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
По повод пенсиите и Испания:
- Здравейте! Живеете и работите в Испания, бихте ли споделили какви са предимствата за човек, който работи и след пенсионна възраст?
- Стимулите за лицата, които продължат да работят след пенсионна възраст, са много. За всяка година след навършването на пенсионната възраст бонусите се увеличават в зависимост от общия брой прослужени години. За работници с по-малко от 25 г. трудов стаж стимулите са 2 процента, от 25 до 36 са 2,75 процента, а за 37 и повече години са 4 процента. По отношение на наследствените пенсии помощите за вдовиците, навършили 65 и повече години, които не получават друг вид пенсия, ще се увеличават постепенно от 52 на сто от основната заплата на починалия съпруг до 60 на сто от началото на 2012 г. В допълнение, пределната възраст за получаване на наследствена пенсия на сираците ще се увеличи от 18 на 21 и до 25 за студентите, чиито доходи се равняват на минималната работна заплата. Доколкото ми е известно, минималната пенсия в Испания е 600 евро - достатъчно, за да се заплатят сметките и да се живее спокойно.


Възрастта за пенсиониране нараства от 65 на 67 г.
от 2014 - с 1 месец на година до 2018 г., а след това с 2 месеца на година до 2027 г. Осигурителният стаж, който е необходим за пенсиониране, нараства от 15 г. на 25 г. през 2022. Въпреки това остава възможността за пенсиониране при минимален осигурителен стаж от 15 г., но лице с такъв осигурителен стаж ще получава 50 процента от размера на нормалната пенсия. Нараства и осигурителният стаж, от 35 г. на 38,5 г. от 2025 г. Пенсионната възраст на тази масова категория лица остава 65 г. Пенсионният закон предвижда и доброволно ранно пенсиониране (с намален размер на пенсията), започвайки от 63-годишна възраст с минимум 33 г. трудов стаж. Също в “кризисни ситуации” (като уволнение заради състоянието на икономиката или смърт, пенсиониране или инвалидност на работодателя) работник с 33 г. трудов стаж ще може да се пенсионира преди навършване на пенсионната възраст, при навършване на 61 г.
Engels
23 Фев 2016 15:47
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Ето и по подробно.
Новата пенсионна реформа в Испания влиза в сила от 1 януари 2013 г., като основните промени са свързани с промяната на възрастта за пенсиониране и увеличаване на изискването за осигурителен стаж.

По отношение на възрастта за пенсионира същата нараства от 65 на 67 години от 2019 - с 1 месец на година до 2018, а след това с 2 месеца на година до 2027.

От друга страна осигурителния стаж, който е необходим за пенсиониране нараства от 15г. на 25г. през 2022. Въпреки това остава възможността за пенсиониране при минимален осигурителен стаж от 15 години, но лице с такъв осигурителен стаж ще получава 50% от размера на нормалната пенсия.

Нараства и осигурителния стаж, който е необходими на работниците с дълъг стаж, от 35г. на 38,5 г. от 2025. Пенсионната възраст на тази категория лица остава 65.

Пенсионният закон предвижда и доброволно ранно пенсиониране (с намален размер на пансията), започвайки от 63 годишна възраст с минимум 33 години трудов стаж. Също в “кризисни ситуации” (като уволнение заради състоянието на икономиката или смърт, пенсиониране или инвалидност на работодателя) работник с 33 години трудов стаж ще може да се пенсионирапреди навършване на пенсионната възраст, при навършване на 61 години. От друга страна, стимулите за лицата,които продължат да работят след пенсионна възраст се увеличават. За всяка прослужена година след навършването на пенсионната възраст бонусите се увеличават от 2% до 4%, в зависимост от общия брой прослужени години. За работници с по-малко от 25 години трудов стаж стимулите остават 2%, от 25 до 36 са 2,75%, а за 37 и повече години са 4%.

По отношение на наследствените пенсии, помощите за вдовиците навършили 65 и повече години, които не получават друг вид пенсия, ще се увеличават постепенно от 52 % от основната заплата на починалия съпруг до 60% в началото на 2012г.. В допълнение, пределната възраст за получаване на наследствена пенсия на сираците ще се увеличи от 18 на 21 и до 25 за студентите, чиито доходи се равняват на минималната работна заплата.

В закона са приети и промени свързани с признаването на стаж за пенсия, периодът през който майката или бащата напуснат работа, за да се грижат за дете(независимо дали става въпрос за биологично, осиновено или прието),като от 2013 до 2019 нараства този период от 112 дни на 270 дни.
Engels
23 Фев 2016 15:50
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
А това е за работилите в няколко държави в ЕС.
Ако сте работили в няколко страни от ЕС, може да сте натрупали пенсионни права във всяка от тях.

Трябва да кандидатствате пред пенсионните органи в страната, в която живеете или в която сте работили последно. Ако никога не сте работили в страната, в която живеете, тази страна ще препрати вашата молба за пенсия на страната, в която последно сте работили.

След това тази страна е отговорна за обработката на вашата молба и за събирането на информация за пенсионните ви вноски във всички страни, в които сте работили.

В някои страни пенсионният орган следва да ви изпрати формуляра за кандидатстване, преди да сте навършили пенсионната възраст на тази страна. Ако не го получите, проверете в пенсионния орган, за да разберете дали ще ви го изпратят автоматично.

Трябва да потърсите информация за получаване на пенсия поне 6 месеца преди да се пенсионирате, тъй като процедурата за отпускане на пенсия от няколко страни може да отнеме време.
Необходими документи

Документите се различават в различните страни, но обикновено трябва да предоставите вашата банкова информация и някакъв вид документ за самоличност.


Разлика в пенсионната възраст

В някои страни от ЕС ще трябва да почакате по-дълго, преди да започнете да получавате пенсия.

Можете да получите пенсия само в страната, в която живеете в момента (или сте работили последно), след като навършите законната пенсионна възраст в тази страна. Ако сте натрупали пенсионни права в други страни, ще получите тези части от вашата пенсия едва след като навършите законната пенсионна възраст в съответните страни.
Калки
23 Фев 2016 15:55
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
В отворена икономика не можеш лесно да вдигнеш цените.
Евтиният внос бързо ще ги свали.

Значи, идеята е ББД да се приложи в Холандия, а китайците да продължават да блъскат за жълти стотинки . Щото, ако се прилага глобално, няма никакво значение дали икономиката ти е отворена или затворена.
kaily
23 Фев 2016 15:57
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
ми калки намери си някой икономически теоретик, на който се доверяваш, и прочети из трудовете му за произхода на лихвата
Дежурния
23 Фев 2016 16:01
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Когато настане дефицит на работна ръка, тъй като следствие на ББД доста хора ще откажат да работят за жълти стотинки, ще се бръкне и още как.
Ефектът е същия като вдигане на минималната заплата.

Когато се вдигнаха заплатите, доста от цехчетата дето шиеха или правеха обувки и маратонки при (недостойно) ниско заплащане на заетите, собствениците не вдигнаха възнагражденията а затвориха кепенците. Това са реалните факти, без значение какво казва теоретизирането по темата. Дефицит на работна ръка може да има за дейности където при дадено ниво на възнагражденията се прави добавена стойност. Когато нивото на възнагражденията докара добавената стойност до 0 дефицитът на работна ръка изчезва веднага и се появява дефицит в социалното подпомагане.
Engels
23 Фев 2016 16:03
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
И нещо екзотично!
Пак за Испания.
Общие требования для получения социальной пенсии в Испании

Социальные пенсии – это финансовая помощь для тех инвалидов и пенсионеров, которые нуждаются в финансовой помощи и при этом не имеют права на пенсию по инвалидности или по старости из-за стажа.

Чтобы получать социальную пенсию, все же нужно выполнить некоторые условия.

1. Гражданство или проживание 10 лет
Во-первых, нужно быть гражданином Испании или резидентом, который прожил на законных основаниях на территории Испании не менее 10 лет.
2. Доход
Второе требование – недостаточный доход, когда годовой доход «не дотягивает» до минимума, который на конец 2013 года составлял 4755. 80 евро.
В случаях, если претендент на пенсию живёт не один, учитываются также и доходы его близких.

Если претендент проживает со своим супругом(ой) и/или родственником второй степени родства, то для получения права на социальную пенсию совместный доход не должен превышать :
8084,86 евро — на двоих человек;
не больше 11 413,92 евро — на троих человек.
не больше 14 742,98 евро - если семья состоит из четырёх человек.
Доходы семьи между кровными родственниками (один из родителей или детей пенсионера), с которым живёт пенсионер, могут превышать эти цифры.
До 20 212, 15 евро — на двоих человек;
не больше 28 534, 80 евро — на троих человек ,
и, если семья пенсионера состоит из четырех человек , доход не должен превышать 36 857, 45 евро в год.
Engels
23 Фев 2016 16:17
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Когато се вдигнаха заплатите, доста от цехчетата дето шиеха или правеха обувки и маратонки при (недостойно) ниско заплащане на заетите, собствениците не вдигнаха възнагражденията а затвориха кепенците. Това са реалните факти, без значение какво казва теоретизирането по темата.

Да, ама Не!

На 19 юни 2013 "Блумбърг" публикува моята статия „Защитата на един капиталист за минимална надница от 15 долара”. Форбс отговори с „Ник по пътя към лудостта”.
Въпреки това едва няколко седмици след публикацията моят приятел Дейвид Ролф, организатор на синдиката на работниците в сферата на услугите, започна стачка сред служителите във веригите за бързо хранене, изисквайки минимална надница от 15 долара на час.
И едва 350 дни след публикуването на статията ми кметът на Сиатъл Ед Мъри подписа наредба за същото нещо, превръщайки го в закон.
Как се случи това, чувам ви да питате?
Случи се, защото ние напомнихме на масите, че те се изворът на растежа и просперитета, не ние, богатите. Напомнихме им, че когато служителите имат повече пари, бизнесите имат повече клиенти и имат нужда от повече служители. Напомнихме им, че ако служителите, които живеят с надница, която е една идея над границата на бедността, данъкоплатците не би трябвало да доплащат разликата.
И когато свършихме с напомнянето, 74% от гласоподавателите в Сиатъл се съгласиха, че 15 долара на час минимална заплата е страхотна идея.
Основният довод срещу повишаването на минималната надница, който се предлага от републиканците, техните спонсори, а и от доста от демократите е, че повишаването на минималната заплата ще причини намаляване на работните места.
Този довод е показателен за настоящия възглед към икономиката. Ако сте учили „Основи на икономиката” в университета, знаете, че ако надниците се увеличат, служителите трябва да се съкратят. Законът за търсенето и предлагането и такива ми ти работи…
Тогава обаче защо имаме Джон Бойер и други републиканци в Конгреса, които твърдят, че ако поставите по-висока цена на труда, ще получавате по-малко от него?
Сериозно?
Защото ето какво е странно.
По време на последните три десетилетия компенсациите за президентите на компаниите нарастваха 127 пъти по-бързо, отколкото тези за работниците. От 1950 съотношението между заплатите на президентите и служителите се е повишило с 1000 процента, и не, пръстът ми не се подхлъзна на нулата.
Президентите получаваха 30 пъти по нормалната заплата, сега взимат около 500 пъти повече. И все пак нито една компания, за която аз съм чул, не е елиминирала висшия си мениджмънт или ги е аутсорснала в Китай, или е намерила начин да бъдат заместени от компютър.
Вместо това сега имаме повече от всякога изпълнителни президенти и висш мениджмънт.
Същото важи за финансовите служители и технологичните специалисти. Те ни струват все повече и повече и ги наемаме все повече и повече.
Това е номерът с нас, хората от бизнеса - ние си харесваме клиентите богати и служителите - бедни.
Откакто е имало капитализъм, капиталистите казват същото при всеки опит за повишаване на надниците. 75 години оплаквания от големия бизнес - от моментът, в който минималната надница е приета като закон, когато жените изискват равно заплащане, когато законите срещу детския труд влизат в сила.
Всеки път капиталистите казват същото нещо по същия начин: "Ще се разорим. Ще трябва да затворим. Ще трябва да уволним всички".
Не се е случило досега.
Всъщност изследванията показват, че когато служителите са по-добре платени, бизнесът като цяло е по-добър.
Повечето от вас сигурно мислят, че 15 долара минимална заплата в Сиатъл е безумие, което поставя икономиката ние в риск. Но в Сиатъл дори настоящата ни надница от 9,32 долара е с 30% по-висока от федералното изискване.
И съсипана ли е икономиката ни?
Е, оплакващи се икономисти, вижте какво казват цифрите: на национално ниво има два града с най-висок растеж на заетостта от малки бизнеси - Сан Франциско и Сиатъл. Познайте сега кои градове имат най-висока надница? Сан Франциско и Сиатъл. Най-бързо развиващият се град в Щатите? Сиатъл. 15 долара не е рискова политика. Просто е добавка към стратегията, която вече дава възможността на нашия град да бие вашия град по точки.
И ако се замислите, е напълно логично. Ако служител изкарва 7,25 на час, каква част от надницата на този човек ще се върне в касите на местните малки бизнеси?
Почти никаква, ето каква.
Този човек ще си плати наема, ще напазарува от най-евтината верига магазини и, ако има късмет, ще си купи карта за градския транспорт. Но няма да иде на ресторант. Няма да си купи нови дрехи. Няма да купи цветя на 8 март.
Дали това е тема, много по-сложна, отколкото я описвам?
Разбира се. Има много фактори, които участват в определянето на заетостта.
Но моля ви, моля ви, спрете да настоявате, че ако плащаме повече на работниците на надница, безработицата ще стигне невиждани нива и ще съсипе икономиката. Това е пълна глупост.
Най-лошата част от сегашната икономика не е вярването, че ако богатите забогатеят още повече, това е добро за икономиката. Най-лошото е вярването, че ако бедните забогатеят, това е лошо за икономиката.
Дежурния
23 Фев 2016 16:42
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Сиатъл не е адекватно сравнение за предлаганата схема. Ако се сравни произвежданото на глава с минималната надница от 15 долара и същото сравнение за България, тук минималната месечна заплата трябва да стане доста под 200 лева. Адекватният пример в САЩ за увеличаване на заплатите без съобразяване с реалностите е Детройт, не Сиатъл.
Engels
23 Фев 2016 17:15
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Ако се сравни произвежданото на глава с минималната надница от 15 долара и същото сравнение за България, тук минималната месечна заплата трябва да стане доста под 200 лева.


Свалянето на минималната заплата сваля и производителността на труда. Ниската работна заплата привлича само бизнес с ниска добавена стойност. Намаля търсенето на квалифицирана работна ръка. Това довежда до обща загуба на квалификацията на населението. А въстановяването на тази квалификация после отнема десетки години. Класически пример е загубата на квалифицирана работна ръка в България.
Излизането от този порочен кръг изискава повишаване на минималната заплата.
Само наивник може да очаква, че при ниска минимална заплата бизнесът ще повишава производителността на труда.
Да не говорим за въвеждане на модерни технологии и роботизация.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Engels
kaily
23 Фев 2016 17:28
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Акцентът не е върху Сиатъл, пак ли не разбра...
Акцентът е върху икономическия постулат, че повишаването на заплатите е лошо за икономиката срещу икономическия постулат, че повишаването на заплатите е добро и развива икономиката.
rki
23 Фев 2016 17:31
Мнения: 20,973
От: Albania
Свалянето на минималната заплата сваля и производителността на труда.


Engels
23 Фев 2016 17:34
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Значи, идеята е ББД да се приложи в Холандия, а китайците да продължават да блъскат за жълти стотинки .

Ако не си разбрал досега, всяка държава гледа да прецака дугите. Затова и държавите с ниски заплати се явяват спонсори на тези с високи.
Това е модерен техноколониализъм. Едни държави източваат национален доход от други.
Китайският инженер работи за по малка заплата, за да може сервитьорката в Холадия да получава по висока от него!
Ползата за Китай е повишаването на квалификацията на населението.
Но само ако допускат на територията си производства с висока добавена стойност, а ограничават тези с ниска.
И ако държавата се управлява правилно, след време инженерите в Китай ще получават повече от сервитьорките в Холандия.
Класически пример - Сингапур.
Engels
23 Фев 2016 17:37
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
rki
23 Фев 2016 17:31
Мнения: 16,352
От: Albania
Скрий: Име,IP

В Албания може да имате други икономически закони!
kaily
23 Фев 2016 17:41
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
И ако държавата се управлява правилно, след време инженерите в Китай ще получават повече от сервитьорките в Холандия.

Определено се управлява правилно, щото вече китайската заплата е над българската, а в някои провинции и доста над българската.
rki
23 Фев 2016 17:44
Мнения: 20,973
От: Albania

В Албания може да имате други икономически закони!

същите са си.
Engels
23 Фев 2016 17:53
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
същите са си.

Ами намаляйте минималната заплата да видим дали ще се вдигне производителността на труда.
Ще ми посочиш ли пример в света, където с намаляне на минималната заплата са постигнали висока производителност на труда?

Ако номерът минаваше, първо в САЩ щяха да намалят минималната заплата.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Engels
rki
23 Фев 2016 18:00
Мнения: 20,973
От: Albania
Ами намаляйте минималната заплата да видим дали ще се вдигне производителността на труда.

и как намаляването на минималната заплата ще намали реалната заплата на квалифицирания персонал и неговата производителност на труд?
Калки
23 Фев 2016 18:02
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
И ако държавата се управлява правилно, след време инженерите в Китай ще получават повече от сервитьорките в Холандия.

И тогава няма да има кой да произвежда евтини стоки, цените ще се вдигнат и ще настъпи инфлация, както вече отбелязах.
Добави мнение   Мнения:1361 « Предишна Страница 38 от 68 36 37 38 39 40 Следваща »