Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
БЕЗУСЛОВЕН БАЗОВ ДОХОД
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:1361 « Предишна Страница 37 от 68 35 36 37 38 39 Следваща »
rki
09 Фев 2016 09:47
Мнения: 20,973
От: Albania
за запътилите се към финландия:

в Финляндии учетная ставка по ипотеке упала ниже нуля. 5 февраля она была зафиксирована на уровне -0.0002 % (Fontanka.fi)
Engels
18 Фев 2016 22:52
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Помолих за интервю авторът на Безусловен Базов Доход – Никола Дамянов. Прочетете го, надявам се да ви запали и след това да прочетете цялата концепция, защото има за четете и осмисляне, Повърхностното четене води до повърхностно разбиране, затова четете подробно. А след това, моля, ви предайте нататък…
Ето го и интервюто.
1. Привет г-н Дамянов, бихте ли се представили?
Казвам се Никола Дамянов, гоня 50-те, но се чувствам на 30-сет… Всъщност, като се замисля, ще излезе, че сравнението ми не е много точно…, защото когато бях на 25-30 години, не съм имал тези сили и енергии, които имам сега.
По онова време не обръщах много внимание на смислените неща и на здравословния начин на живот, така че не бях в цветущо здраве и добра спортна форма… Сега съм вегетарианец, обичам Природата и разходките… Нямам ДжПи и съм в прекрасно здраве, което поддържам вече 20 год. без лекарства!
Имам висше образование, за което хората сега полагат две магистратури, но аз не се гордея с него, а просто го споменавам, между другото, защото така е прието.
Считам, че основното и ценното в моето образование е „срещата” ми преди повече от 20-сет години, с българският духовен Учител Петър Дънов, от който възприех много мъдри препоръки и съвети за начин на живот… Съвети, които в последствие приложих в живота си и получих добри резултати и много добра лична реализация.
Навярно в тази връзка е важно да уточня, че не съм член на някакви духовни общности…, но и ще кажа, че изключително уважавам всички духовни стремежи на хората, да се усъвършенстват, независимо какви са техните духовни и религиозни убеждения! А иначе съм християнин по убеждение, дотолкова, доколкото вярвам, че Исус Христос е реална личност и велик духовен Учител, ама с тези ми убеждения, на дали някой религия или вероизповедание, биха ме приели в тяхното лоно?!
Какво да кажа друго за мен?
Към момента живея в пълно единение и хармония, както със себе си, така и с всички хора около мен… и изобщо със заобикалящия ме свят.
Принципно съм постигнал всичките си лични мечти и стремежи.
Нямам лични амбиции за реализация като политик или пък да успея в някаква професия. Нямам лични материални и житейски проблеми, които да разрешавам и предимно помагам на близки и приятели, ако ме помолят за някакво съдействие или помощ?!
Навярно горното споделяне ще породи доста допълнителни въпроси, в четящите го…, но който иска повече отговори – може да си купи моята книжка „Капани по Патя”, в която има още много изложени гледни точки… Там съм споделил и методиката, как намирам правилните и работещи отговори, независимо какви са въпросите.
Книжката не е комерсиална и събраните средства от нея, ще се дарят за преиздаване на вече издадения Проект „ББДоход за Българите”, който се подарява безплатно и съответно за популяризиране на тази кауза!
2. Как се роди идеята да напишете проекта “Безусловен Базов Доход за Българите”?
Идеята се роди спонтанно през тежката зима на 2013 г., когато гладните хора, които не можеха да си плащат тока, излязоха на улицата… и свалиха правителството! Тогава ми беше много тъжно и мъчно от повсеместния негативизъм и поголовно отричане на всичко и всеки… Изпаднал в униние и тъгувайки в онзи момент, си спомних една мисъл от Учителя Дънов, който е препоръчал – на българина да се дава безплатен хляб…, което мислено го свързах с ББДоход и видях една „осветена картинка”, която после се опитах да опиша в разработка.
Разбира се, че когато първоначално публикувах този материал, се вдигна вълна от упреци и негативизъм, за което съм много благодарен. Това ме амбицира и ми помогна да вниквам по-дълбоко, и по-дълбоко в детайлите на „картинката” и в крайна сметка – се стигне до издадената книжка за ББД, която имаме в момента!

3. Каква е идеята на ББД?
Накратко идеята е заложена в самата абревиатура…, тоест – човек да получава безусловен доход, който да покрива базовите му нужди, необходими за неговото оцеляване! Съгласно българската разработка, ББДоход би трябвало да се дава на всеки българин, навършил пълнолетие…, до края на неговия живот!

4. Имаме поговорка, че който не работи не трябва да яде, така ли е?
Това е така, но в Библията се говори за „манна небесна”, чрез която Бог и в най-трудни моменти може да се погрижи за своите чада…, да ги нахрани и те да оцелеят. В този смисъл, ако нямаш условия за работа и реализация, редно ли е да бъдеш упрекван, че не работиш? Редно ли е да не ядеш?
5. Използвате принципът Аналогията за да обясните проекта, какво точно представляват той?
Това е втория Херметичен Принцип, който е познат на почти всички философи и езотерици… и който е ползван от редица учени, при откриването на ключови и важни теории, с общочовешко значение. Разбира се, че това не е повод да се смята, че всеки човек, базирал теорията си на този Принцип, ще сътвори нещо епохално или значимо?!
По-скоро аз ползвах този Принцип, за да докажа по косвен начин и чрез визуализация, приложимостта и функционалността на ББД… Така правейки съпоставка с функционирането на един жив организъм, който е създала Природата, бяха разработени най-вече защитите на Проекта ББД, срещу злоупотреби и провали.
Нали Природата създава най-съвършените системи, защо да не се учим от нея?
В последствие се отказах от този философски начин за представяне и доказване на идеята за ББД (нищо, че идеята бе „копирана” от Природата!) и използвах много по прагматични доводи и разсъждания, с които дори и слабообразован човек, имаш средна интелигентност – може да разбере същината на Проекта ББД и от къде ще се намерят пари за него.

6. Как ще се финансира ББД?
Парите за ББДоход ще се осигурят от косвените данъци, които плащаме…, а това са всички онези пари, които са включени в цената, на ежедневно закупуваните от нас стоки… Тоест за финансовото обезпечаване на ББДохода, ще се ползват събираните от нас пари, на които дори не обръщаме внимание и не знаем, че те са вид налог, който отива директно в държавната хазна!
Накратко казано идеята е следната – събираните косвени данъци, да се връщат директно (пряко) и поравно, към всеки един българин, който знайно или незнайно – всеки ден е данъкоплатец, ако излезе дори и с един хляб в ръка, от магазина!
В момента тези косвени данъци (ДДС и Ациз), се събират и после се преразпределят по усмотрението на управляващите, които трябва да определят, кой беден българин да подпомогнат… Или с други думи казано имаме субективно разпределение на косвените данъци от политиците, които определят бедния с 130 лв., – да го подпомогнат…, и същевременно лишават „богатия” с доход от 132 лв., от финансова помощ! „Велико”, нали?
Обобщено казано, днес имаме много несправедливо преразпределение на данъците които плащаме ежедневно, а като се има предвид, че доста българи изпаднали в нужда, имат достойнство и не биха се унижили да минат през „9-те адови кръга” на бюрокрация, за да докажат своята бедност – несправедливостта е още по-изразена и брутална!

7. Повечето хора ще кажат, че е прекалено хубаво за да е истина?
Всеки, който прочете непредубедено Проекта ББД и вникне поне малко в него, ще разбере, че тази идея не е приказка, а съвсем реално и изпълнимо нещо…, което е доказано в издадената българска разработка!
Виж сега, колко лесно ще се опитам да опровергая тезата, че пари за ББД нямало!
Еми, вземи всички пари, които сега се дават като социални помощи, на обикновено мързеливи наши сънародници… После закрий това безсмислено социално министерство и всякакви бюрократични негови структури, по цялата страна…
А накрая – вземи тези същите пари и ги изпрати поравно в банковата карта на всички пълнолетни българи, като ББД!
Е…, това е най-опростеното описание на системата, но какво нереално има в нея?
Да казваш, че няма пари за ББД, е все едно да твърдиш, че нямаме социална система, в която се харчат милиарди левове, по преценка на „загрижени” политици, така ли?

8. Какви са най-големите пречки за въвеждането на ББД?
В Проекта ББД са анализирани едни от най-големите пречки…, но тук ще кажа само една, която се явява навярно главна, към настоящия момент.
Тази основна причина е липса на единно и силно ГО (Гражданско Общество), което да каже категорично „ИСКАМЕ ББД!” и после съответно да стане коректив на политиците, които ще обещаят такъв доход. Коректив в смисъл – да следи стриктно дали политическите обещания се изпълняват, съгласно етапите, описани във Проекта ББД.
Принципно само, чрез подобно единение и целенасоченост, на гражданската мисъл и желания, ще може политиците и икономисти ни, да се активират… и да започнат да действат, служейки на народа си… А не като е сега – политиците ни да се правят на богове, които имат право да определят нивото на бедност и после да разпределят порции, спрямо своите си „точни” сметки и прословутата система: „да нахраним нашия човек (фирма), защото той винаги е по-гладен”!

9. Ще можем ли да се справим правилно със свободата, която ще ни даде ББД?
Кой как ще използва дадена му свобода, независимост или придобивка…, си е негов проблем и най-вече негова отговорност, не мислиш ли?
Нима някой може насила да застави някой друг – да не пуши, да не злоупотребява алкохол или да не се дрогира? А нима може да се спре някой зависим човек, чрез финансови рестрикции, за да се промени? Може ли да настъпи промяна, без дълбок личен избор за това?
Задавам тези реторични въпроси, защото темата е дълга…, а извода се крие в това, че принципно на всяко полезно нещо, може да му се намери вредно приложение…, но проблема не е в това, а в съзнанието и носенето на отговорност!

10. Критиците на ББД казват, че този проект ще намали мотиваицята за работа и че много хора ще спрат да ходят на работа. Всъщност това води до много интересен въпрос, защо трябва да работим и каква е важната причина да работим, как бихте отговорили вие?
Човека е социално същество, което без комуникация и контакти – обикновено много страда и не може да води пълноценен и щастлив живот! Подобна теза не само науката е доказвала многократно, но сигурно и всеки човек има подобен опит?!
Навярно, основната причина за работа е получаване на доход (пари), но в предходния смисъл, никак не са маловажни и другите причини – социалния живот, новите запознанства, контактите и общуването, които възникват, когато човек ходи на работа…
Всъщност, нима човек не се усъвършенства по този начин, дори и неосъзнато (на подсъзнателно ниво), чрез общуването си с околните?
Отговаряйки си на тези и на много подобни въпроси, съм убеден, че Природата е гарантирала еволюционното развитие на хората, със стремежа им към блага и придобивки…, но това е много философска тема, която не бих искал да засягам.
Искам да кажа само, че на човек е кодирано да бъде активен, а и доста научни изследвания вече разбиват митове, около това, че ако човек бил задоволен, то той щял само да лежи, да пие и да яде! Примерно в западни анкети и изследвания, само 10% заявяват, че няма да ходят на работа, ако получават такъв безусловен доход…
Същите тези хора (10%) съм сигурен, че ще ходят на работа, ако получават българско ББД, защото с него няма да могат да си зареждат колите, да ходят по ресторанти или да си купуват скъпи парфюми, дрехи и т.н.
По същество, целта на нашия Проект е да даде сигурност и спокойствие на хората, изпаднали в трудни моменти (намалели лични доходи или безработица)…, а не да подсигурява някакъв висок стандарт на живот!
Принципа заложен в Проекта ББД е, че стандарта на живот си го заработва и прави всеки сам, със своя труд, потенциал и личен избор…, а не се подсигурява.

11. Имали държава в света, в която този модел да е приложен?
Не! Няма такава държава за сега…, но се говори за много пилотни проекти, които стартират в различни страни по света! Който го интересува нещо по-конкретно – може да си прочете информация във Интернет.
Може би тук стои въпроса, защо са тези пилотни проекти? От какво се страхуват управляващите по света, за да проучват толкова детайлите нещо, от което има толкова много ползи, за хората?
Навярно имат право да се страхуват западните политици, защото има доста разлика в тяхното разбиране за ББД и нашето, изложено в проекта!
Накратко различието е в това, че те искат да дават и раздават ББД на хората, съгласно някакъв измислен стандарт от тях, който навярно пак някой бого-човек (политик) трябва да изчисли… А пък, ако излязат криви сметките, какво правим? Всичко рухва… и следват големите проблеми! В този смисъл нещата при тях са много несигурни и рискови, защото при минимални пробойни, „кораба” може да потъне лесно…
При нас тези проблеми не са актуални, защото ние искаме само онова ББД, което сме заработили и толкова, колкото сме си платили като данъци!
Е…, може да е малко това ББД, но то има възможност да расте доста…, та не е ли по-добре да заложим на сигурно и после да развием потенциала си като нация? Или може би е по-добре да слушаме още десетилетия ББД-популизъм и политическо надцакване?
Схвана ли разликата?
Нашият проект следва Природните закони, при които става преразпределение (справедлива подялба) на реални и съществуващи блага – толкова колкото сме си изкарали като нация…, а при другите ББД системи, се „пържи рибата”, ама не се знае, дали улова ще стигне за всички. С две думи казано, при тях се иска не само сигурност, достойнство и спокойствие, както е при нас…, но се иска и стандарт!
Да, ама при стандарт – риска вече е голям!
12. Как, аз, моите приятели или всеки човек може да помогне за въвеждането на ББД?
Това е много ТРУДЕН въпрос!
През 2013г. , с няколко приятели ни беше обхванал патриотичен ентусиазъм и имахме мащабен проект за популяризиране… В крайна сметка ни удари не само виртуалния негативизъм, но и реалния такъв, когато излязохме на протестите с плакати, за да отговаряме на ББД-въпроси и да раздаваме безплатни книжки.
Дори ни скочиха да ни бият и решиха да ни изгонят от протестите, с идеята – да не мътим мозъците на протестиращите, навярно защото те трябваше само да надуват свирки и да викат – „долу!” и „оставка!”
Това не е упрек към никой, защото хората бяха изнервени и на никой не му се четеше и обсъждаше… Споменавам тези факти обаче, защото това беше причината да се разформирова просветителската „чета”, а ентусиазма ни, че може да се промени нещо в България за момента, се изпари.
И с такова убеждение останахме, не защото нямаме политици с потенциал да въведат ББД, а защото имаше протестиращо ГО (гражданско общество) и народ, които не знаеха какво искат?! В този смисъл си спомни, колко спасителни проекти имаме само – за мажоритарно гласуване, за пряка демокрация, за забрана на партии и т.н. Като прибавите към това и различните предложения за референдуми и прочие + над 140-те партии, които ни заливаха с всевъзможни благи обещания и добри намерения… и т.н. В крайна сметка – кашата беше тотална!
Е…, какво излезе след оставката и след проведените избори?
Излезе, както в оная приказка – „събудил се Илия и пак у тия”! Едните свалихме, за да дойдат уж по-добрите други…, а в крайна сметка си останаха същите управляващи…
Но виж…, пак повтарям – това не е проблем!
Проблема е, че народа и ГО не може да се обедини около една идея и всъщност излиза, че не знаем какво искаме…, а как тогава политиците да ни служат и да изпълняват, нашата воля?
Проблема е в това, че 25 години все кълвем на една и съща стръв (обещания)…, а в крайна сметка вече и стръв няма на куката, но ние по инерция – пак си кълвем, подтикнати от негативизма и отричането, вместо да искаме нещо конкретно!
Виж сега една „картинка”… Ако всички бяхме казали на протестите – „Стига! Стоп на популизма! Обещайте ни само ББД и само за него говорете, а не ни баламосвайте, че ще сте социални или че ще сте загрижени за нас” и т.н. – дали сега така ще изглеждаха нещата?
Няма значение! „Изпуснахме влака”, както се казва, а сега не се знае кога ще се акумулира подобен силен обществен заряд, който неразумно се пропиля тогава, защото нямаше ГО, а имаше само протестиращо и отричащо общество, което не знаеше какво друго да иска, освен оставка!
Та…, трагична е картинката и затова трудно се дава препоръка или съвет – какво да се прави сега, в момента?! Преди плановете бяха други и се провалиха, а сега трябва да се правят нови планове, но няма вече кой да ги прави!
В момента всички сме „приспани” като общество, с „нови” планове за икономически растеж, усвояване на евро-фондове, топене на безработици и подобни шаблони, които ни се набиват ежедневно в главите!
Да отговоря конкретно на въпроса ти като го разгледам в перспектива…
Навярно е добре да се започне от спиране на негативизма и взаимното отричане!
Това трябва да стане, когато хората започнат да се обединяват около стойностна идея, каквато е ББД и тя да стане единствената, която обществото да коментира.
В този смисъл навярно трябва повече интелигентни хора, да разучат по-подробно българската разработка и да се отдадат на нейната популяризация… И така после около тях да се сформира вече стабилно и позитивно ГО, което да следи и контролира дискусиите около ББД и да подкрепя партии, в чиито програми има заложена конкретно българската разработка за ББДоход, а не общи ББД-приказки, които се тиражират в Интернет…
Така постепенно (след години) Народът ни ще е подготвен и на избори, подпомогнат от създадените ББД-дискусии…, но хората би трябвало да гласуват спазвайки следните две простички правила:
1-во. Да гласуват само за партия, която е предложила ББДоход, в програмата си!
2-ро. Да избират само политици, които виждат поне ТРИ положителни качества и достойнства, в своя опонент и неговата програма!
Да! Пътя е доста труден…, но навярно, ако тръгнем по него – така малко, по-малко ще започне да се изчиства негативизма, омразата и взаимното отричане в обществото ни (на всички нива)…, и ще започне да се гради единството, което може вече да ни направи силен народ… и да се възродим като една просперираща нация!
Обобщено казано друже, мога да ти отговоря и с едно изречение: Трябват съвестни, почтени и отговорни Българи, които да искат да променят тази порочна, несправедлива и гнила система, в която живее…, а когато се намерят такива Човеци (Българи!), Духът ще ги научи какво да правят.
Това е!
Ето и сайта на Безусловен базов доход за да прочете всеки спокойно и подробно цялата концепция.
http://bbd.bg
Автор: Стефан Русев
http://www.stefanrusev.net/2016/02/nikolay_damqnov/


Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Engels
Engels
18 Фев 2016 23:18
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Одобрявате ли въвеждането на безусловен базов доход?
http://www.investor.bg/polls/view/623/

Както се вижда от анкетата противниците на ББД имат съвсем минимална преднина.
А с влошаване на икономическото положение на мнозинството българи, подкрепящите ББД ще стават все повече.
doodle
18 Фев 2016 23:49
Мнения: 777
От: Bulgaria
Проблема е, че народа и ГО не може да се обедини около една идея

Една идея не може да обедини цял народ за дълго време и последователни действия. Може го една колективна житейска философия.
Чок觧
20 Фев 2016 16:30
Мнения: 7,337
От: Israel
Лейбъристите са за ББД :
https://kittysjones.wordpress.com/2016/02/19/the-labour-party-is-considering-a-universal-basic-income-policy/
Engels
23 Фев 2016 02:55
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
След края на Студената война пред света остана един въпрос – какъв модел на капитализъм да избере. Изказването на Чърчил, че капитализмът е лоша система, но другите са по-лоши, вече остаря. Има редица бележити икономисти и нобелови лауреати, които предлагат конкретни идеи как доминацията на капитала и нарастващото неравенство да бъдат обуздани. Най-видният сред тях е Джоузеф Стиглиц.

Професорът в Колумбийския университет не е единственият, който смята, че свободните пазари са се провалили и че не функционират така, както теорията повелява. Най-простият пример е, че пазарното равновесие се установява в точката на пресичане между търсенето и предлагането. Допусканията, че и двете криви са еднакво еластични, няма изкривяване на информацията и има достатъчно ликвидност, не са факт абсолютно никъде. Дори най-развитите и ликвидни финансови пазари не дават пример за съвършен пазар. Във всяка сфера може да бъде посочен пример за пазарен провал.

Особено болезнен е провалът на пазара на труда, тъй като търсенето и предлагането са некохерентни. Казано на съвсем прост език работникът не може да издържи повече от три дни без храна (трансакция), докато бизнесът може да издържи колкото трябва без работника, докато не го принуди да приеме предлаганите условия. Изкривен по този начин, пазарът на труда бива доминиран изцяло от капитала, въпреки че по дефиниция този пазар е и ликвиден, и еластичен, и достатъчно прозрачен.

Оказва се, че търсенето на рента – доход, произтичащ от собствеността на земя или капитал, вече е единствената цел на играта. А играта в най-добрия случай е с нулева сума. Това, което се случва в момента, е безапелационният поход на Джини коефициента нагоре. Презумпцията, че всички заедно се придвижваме напред, заедно с икономическия ръст, се оказва също толкова утопична, колкото и идеите на комунизма. И причината е в незаслуженото доверие, с което е дарена „невидимата ръка“ на Адам Смит.

Към днешна дата държавната регулация, която ограничава властта на капитала над човека, е минималната работна заплата. Няма точка на планетата, в която бизнесът да приветсва нейното повишаване. Тази „пазарна несвобода“ ерозира рентата на капитала (доходът без труд) за сметка на доходите на трудещите се. Всеки бизнес, който плаща минимална работна заплата на служител, всъщност обява, че ако можеше, щеше да плаща и по-малко.

Безборй са критиките и към данъчните системи по света. Най-богатите корпорации като Facebook, Alphabet (собственикът на Google), Microsoft, банките, фармацевтичните компании и компаниите от хранително-вкусовата промишленост плащат данъци в размер на 3-4% от печалбите си. В същото време потребителите плащат огромни косвени данъци. Не бизнесът, а крайният клиент плаща данъка върху добавената стойност и акцизите, които заедно формират значителен дял от държавните бюджети.

Не бива да се подминава и теорията на пределната полезност. Това е теория от пазарната икономика, не от комунизма и плановото стопанство. Флуктуациите в потреблението не се дължат толкова на сезонната нужда от блага (човек яде, облича се и ползва услуги целогодишно), колкото на нарастващото неравенство.Така бедните изпадат в невъзможност да участват на пазара от страната на търсенето (например на автомобили и недвижими имоти), цените ерозират, а оттам и корпоративните печалби. Спирала, в която пътят е само надолу. Следователно каузата, която рано или късно ще излезе на дневен ред, е борбата с неравенството при запазването на определени пазарни свободи.

Безусловният базов доход е един от инструментите, които могат по-бързо и по-радикално да решат системните проблеми, посочени дотук – пазарът на труда и твърде голямото неравенство. С основание се допуска, че известен процент от работната сила ще отпадне от пазара на труда. Това ще окаже натиск над капитала да повиши заплащането и да се конкурира по-сериозно за талантите. В следващият момент стимулите за труд ще станат такива, че безусловният базов доход вече няма да изглежда привлекателен. Дори 10% да изберат да не допринасят за общото благо с труда си, тази цифра ще бъде съпоставима с актуалните нива на безработица. От своя страна разходването на разполагаемите средства от най-бедните прослойки ще се отрази позитивно на потреблението. Кръгът отново се затваря, но този път спиралата отвежда нагоре.

На практика единственият проблем, който безусловният базов доход създава, е преразпределението на благата от капитала и земята към труда. Има икономически субекти, които ще понесат тежестта на тази реформа, но техният брой е относително малък и болката няма да е непоносима. Тя ще бъде далеч по-малка от тази, която изпитват трайно безработните, инвалидите, пенсионерите, гладуващите деца и... да, и мързеливците. Безусловният базов доход ще даде глътка въздух на системата, ще озапти икономическата миграция, ще отложи войните, ще създаде и условия за просперитет. Някои може би смятат, че алчността е по-голям стимул от ценностите и те имат основание. Но гладът е още по-голям стимул.

Радко Кръстанов
Патагонец
23 Фев 2016 10:51
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Има икономически субекти, които ще понесат тежестта на тази реформа, но техният брой е относително малък и болката няма да е непоносима. Тя ще бъде далеч по-малка от тази, която изпитват трайно безработните, инвалидите, пенсионерите, гладуващите деца и... да, и мързеливците.

И аз, понеже спадам към категорията на търтеите ще бъда облагодетелстван с ББД над доходите ми, които ще получавам като пенсионер.

П.П. Когато ми дойде време за пенсия (живот и здраве) ще се пенсионирам с пълен трудов стаж. Кайли дали ще събере пълен стаж за пенсиониране? И ако не, кой от двамата ни е търтей?
Страх ме е, че като прочете горното ще се изметне и ще започне да агитира за изключване на пенсионерите (или поне някои от тях), но тогава ББД няма да е безусловен, а условен.
kaily
23 Фев 2016 11:32
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Когато ми дойде време за пенсия (живот и здраве) ще се пенсионирам с пълен трудов стаж. Кайли дали ще събере пълен стаж за пенсиониране? И ако не, кой от двамата ни е търтей?

Ми като не го събере кайли, нали няма да получава пълната пенсия, няма да получава дори пенсия според изработените години, а ще получава социална пенсия, ако е работила повече от 15 години, и няма да получава никаква пенсия, ако е работела по-малко от 15 години.
Та къде и е на кайли пенсията, ако се е осигурявала на 5 пъти минималната заплата, ама само 10 години? Къде го има това в цивилизования свят да си внасял примерно 10 години и да не получиш нищо? Знаеш ли, че примерно в една Италия, и това излезе преди време по телевизиите, една жена е гледала възрастни хора малко по-малко от 3 години и е работила като библиотекарка у нас 30 години, накрая едната пенсия беше приблизително равна на другата.
Кажи, отворко, ако тук работиш 3 години само, после дали ще получиш дори примерно 5 лева месечна пенсия за тия 3 години?
rki
23 Фев 2016 11:36
Мнения: 20,973
От: Albania
Има икономически субекти, които ще понесат тежестта на тази реформа, но техният брой е относително малък и болката няма да е непоносима.


rki
23 Фев 2016 11:39
Мнения: 20,973
От: Albania
Безусловният базов доход е един от инструментите, които могат по-бързо и по-радикално да решат системните проблеми, посочени дотук – пазарът на труда и твърде голямото неравенство. С основание се допуска, че известен процент от работната сила ще отпадне от пазара на труда. Това ще окаже натиск над капитала да повиши заплащането и да се конкурира по-сериозно за талантите. В следващият момент стимулите за труд ще станат такива, че безусловният базов доход вече няма да изглежда привлекателен.


с други думи разликата между ББД и нетната заплата ще се мери в пъти.
при това фрапиращо неравенство кайлито ще поиска изравняването на ББД със средната заплата.
Патагонец
23 Фев 2016 12:19
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Ми като не го събере кайли, нали няма да получава пълната пенсия, няма да получава дори пенсия според изработените години, а ще получава социална пенсия, ако е работила повече от 15 години, и няма да получава никаква пенсия, ако е работела по-малко от 15 години.

Ти и 15 години стаж ли няма да събереш? Тъй като предполагам, че си работлива и си работила повече от 15 години (щом наричаш другите търтеи), единственият вариант е да не си плащала данъци и осигуровки.
Това, което ми го изкарваш като пенсия за 3 години работа в Италия, вероятно е социална пенсия, а не за прослужено време и стаж.
Патагонец
23 Фев 2016 12:20
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
с други думи разликата между ББД и нетната заплата ще се мери в пъти.
при това фрапиращо неравенство кайлито ще поиска изравняването на ББД със средната заплата.

Калки
23 Фев 2016 12:26
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Това ще окаже натиск над капитала да повиши заплащането

И капиталът ще си бръкне в собствения джоб за да компенсира повишението, така ли си мисли авторът ?

Вдигането на заплатите ще повлече вдигане на цените, което си е жива инфлация. И следователно ББД ще се обезцени.

За което си хортуваме тук - че ББД ( в пълен размер и пълен обхват ) няма как да се получи от друг източник освен инфлацията.
kaily
23 Фев 2016 12:27
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
с други думи разликата между ББД и нетната заплата ще се мери в пъти.
при това фрапиращо неравенство кайлито ще поиска изравняването на ББД със средната заплата.

много обичам, като трето око се отваря у нищо неподозиращи обикновени досега хора и вангите се увеличават прогресивно

Ти и 15 години стаж ли няма да събереш? Тъй като предполагам, че си работлива и си работила повече от 15 години (щом наричаш другите търтеи), единственият вариант е да не си плащала данъци и осигуровки.
Това, което ми го изкарваш като пенсия за 3 години работа в Италия, вероятно е социална пенсия, а не за прослужено време и стаж.

Виждаш ли сега що няколко пъти те тургах на игнор? Щото мисленето ти е елементарно. Понеже си егоист първа класа и всичко свеждаш до личната си кожица, проектираш това у всички останали.
Питам те, ако човек у нас се е осигурявал 10 години и после не получи никаква пенсия, няма ли да е по-измамен от теб? Можеш ли да разсъждаваш по същество или се измяташ като глист на дъжд?
И ако е социална пенсия, а тя не е, но нямам намерение да ти отварям очите защо, положи малко лични усилия да разбереш защо не е, та ако е социална пенсия, да не излезе, че 3 години работа в испания ти носи по-голяма социална пенсия от 30 години работа в България?
kaily
23 Фев 2016 12:29
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
За което си хортуваме тук - че ББД ( в пълен размер и пълен обхват ) няма как да се получи от друг източник освен инфлацията.

инфлацията е единственият източник на лихвите на банките до тоя момент, затова от началото на 20-и век досега е такава чудовищна, колкото по-голяма инфлация-толкова по-големи или по-лесно изплащащи се лихви...затова 97% от шумата по света няма материално покритие...как предлагаш да се урегулира този въпрос?
Дежурния
23 Фев 2016 13:34
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Парите за ББДоход ще се осигурят от косвените данъци

Можем малко да посмятаме. Косвените данъци са 12 млрд лева делено на 8 млн човека стават по 125 лева месечно на калпак. До тук добре. Само дето няма да може да се изхарчат за нещо друго на държавна издръжка. 20 милиарда харчове сега, без 2 милиарда дефицит останаха 18. Махаме още 2 милиарда лихви и главници по дългове и останаха 16, без вноската в ЕС станаха 15 и като извадим 12 вече дадени за ББД останаха 3. Оставяме част от армията и полицията и съдебната власт, че за всички няма и нещата отиват на 0. Няма бюджетни плащания за външна политика, пожарна, образование, здравеопазване, пенсии, майчински.... за местно управление същи нищо, за улици съвсем...., екология - нъц, който иска да не го залее язовир - да събира пари по частен път и да го пази,
Едва ли има толкова голям идиотизъм колкото харченето на едни и същи пари за няколко неща, когато парите стигат само за едно от тях. Някаква част от матрияла обаче по неизвестни причини и без логическо обяснение (за елементарни сметки да не говорим) го смята за възможно.
Калки
23 Фев 2016 14:13
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
инфлацията е единственият източник на лихвите на банките

Пак нелепици ...
kaily
23 Фев 2016 14:18
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Калки, ти книжки не четеш, материали не търсиш, филми не гледаш, само се шляеш насам натам из форума и дуднеш това глупаво, онова глупаво..ми нямам основа за разговор с теб, щото на голо твърдение нищо не може да се отговори
Калки
23 Фев 2016 14:39
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
ми нямам основа за разговор с теб, щото на голо твърдение нищо не може да се отговори

Точно така, Кайле - какво да коментира човек на глупотевините, дето ги пускаш периодично ? Отбелязвам, че са такива и толкоз. Да не би да очакваш да ти обяснявам как функционира банковата система ?
Все пак, ако от време на време затвориш третото око, престанеш да четеш и гледаш налудни материали и се опиташ да разсъждаваш, може и да ти се получи. Например, да отбележиш какви са печалбите на банките ни през последната година, каква е инфлацията и други подобни.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Калки
Патагонец
23 Фев 2016 15:06
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Пак не разбрах: ще ми даваш ли ББД и пенсия в пълен размер или не?
Добави мнение   Мнения:1361 « Предишна Страница 37 от 68 35 36 37 38 39 Следваща »