Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
БЕЗУСЛОВЕН БАЗОВ ДОХОД
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:1361 « Предишна Страница 9 от 68 7 8 9 10 11 Следваща »
Здравка
12 Дек 2015 16:16
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
Един български пенсионер има изчислена реална пенсия от 16 000 лв. Заради този случай не се премахва таванът върху пенсиите.

Това съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Николай Николов. Ако бъде премахнат таванът, ще трябва да се обяснява за този човек, допълни той.

Ако човекът е заслужил тази пенсия с реален принос в икономиката и съвестно платени осигуровки, как така ще го лишават от нея? Трябвало било да обясняват. Защо, какво и на кого?!

Раждането на деца не бива да зависи от парите на държавата, иначе – къде отиват ценностите, попита финансовият министър Владислав Горанов пред Дарик.


Държавата плаща едни луди и грешни пари на едни хора, издържащи се само с раждане на деца, защото, видите ли, имали били тази ''културна особеност'', мин Горанов дрънка за ''ценности''. Това ако не е лицемерие, здраве му кажи.
Прощавайте за спама, не е съвсем по темата, но след като тук в две теми хубаво ме разсмяха, тези две неща ми вгорчиха кафето.


Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Здравка
TheGrimReaper
14 Дек 2015 16:52
Мнения: 304
От: Bulgaria
Най-добрия показател за бъдещото поведение на индивида (и следователно на обществата) е....поведението им в миналото.

И така - какво правят обществата когато хранилищата са пълни с зърно, има достатъчно млади и силни хора и от години не са ги връхлитали бедствия? Хи-хи-хи

Аз не познавам човек, на който да му стига. Пари, любов, свободно време, какво и да е. Няма такъв човек. ББД е опит с икономически инструменти да се реши най-фундаменталния човешки проблем - тиранията на желанията. В наносекундата в която му осигуриш безусловния минимум летвата е качена. Икономиката е подвластна на психологията, не на математиката. Силно се надявам да сме още тук няколко години след като Финландия въведе ББД за да сравним показатели - брой на алкохолиците, заетост, общ стандарт и т.н.

И обратното - ако си припомним слоносваляча от другата тема - ако той не иска златото е абсолютно неуязвим. То не му трябва за да оцелее - нали си е живял досега - само че той ИСКА. И аз искам, всички искат. И никой не иска това, което имат всички.

Шведът, който не може да реши с коя кола в коя вила да закара новата си любовница е също толкова нещастен, колкото българинът, на който не му стигат парите за дърва за огрев. И няма сила извън нас в тая вселена която да промени този простичък факт.

И, въпреки че не познавам хора, на които им стига, познавам МНОГО, за които смело мога да твърдя, че ако я нямаше тая страшна сила и заплаха, която да ги кара да се мъчат, търсят, учат, работят, те не само че нямаше да бъдат по-красиви и развити човеци ами просто щяха да се разпаднат. И обратното - ако не можеш да намериш мир и щастие в психо цирка, в който живеем - ако ще и всекидневно почистване на члена да е включено в ББД Натисни тук няма да има спокойствие и от там няма да има щастие и от там няма да има мир.


Леко офтопик - Добре, каква е разликата между 'армия от технически грамотни' и 10% техноменталистическа върхушка? При наличната достъпност на познанията, защо да е задължително образуването на елит, като е много по-логично знанията да се разпрострат в т.н. техноармия? Единствения начин е елита да има на разположение жесток репресивен апарат, който да поддържа системата, вкл. пазене на патенти, авторски права и ноу хау. Иначе все ще се намери някой тарикат в прекариата да подобри/оптимизира дизайна /на каквото и да е/ на 3-И принтера в мазето и да подбие пазара. Ей така, за славата.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: TheGrimReaper
kaily
14 Дек 2015 17:02
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
И аз искам, всички искат.

Ти искаш, това е сигурно, останалото ти е от рефлексията. Не са малко вече хората, които имат нужда не от дрънкулки, а от свободно време и са готови да заменят едното с другото. Пък познавам доста млади, които имат пари и не купуват дрънкулки, а поправят старите, за да не замърсяват излишно планетата.
TheGrimReaper
14 Дек 2015 17:10
Мнения: 304
От: Bulgaria
Ти искаш, това е сигурно, останалото ти е от рефлексията.


Оспорваш съществуването на най-огромната сила в човечеството. Погледни през прозореца - абсолютно всеки човек, който виждаш прави това, което прави защото иска нещо. 99% със далечна семантична връзка с истинските/минималните им нужди. А твоите млади хора искат планетата да не е мръсна хи-хи-хи.
А пък аз съм сигурен че вий за мене няма как да сте сигурна.

Едит(за да останем в темата): ония които са готови да плащат за да работят по призвание и любов няма да са повлияни от ББД - те без работа няма да останат. За ония, които имат най-много нужда нещо да ги накара да се обръснат, облекат и унижат на интервю с някой млад меринджей, ББД е смъртна присъда. Остават тези, които не могат да тръгнат след призванието си, или да се занимават с каквото им е интересно, защото са хванати в капана на ниско платена работа без перспективи и им трябва само малко рамо за да влязат в своите си релси. Пример за последните от живота нямам. Сериозно съм заинтересуван някой да ми даде - без капка сарказъм или ирония го казвам.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: TheGrimReaper
kaily
14 Дек 2015 17:12
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
защото иска нещо

Един иска пари, друг иска коли, а трети иска да живее в хармоничен и пълен с добро свят. И последните нарастват със страшна сила.
TheGrimReaper
14 Дек 2015 17:30
Мнения: 304
От: Bulgaria
Един иска пари, друг иска коли, а трети иска да живее в хармоничен и пълен с добро свят. И последните нарастват със страшна сила.


Междувременно на планетата Земя със "страшна сила" нарастват само хората с умерено до леко ортодоксален ислямски светоглед. И, да, от тяхна гледна точка когато цялата планета е един халифат ще се възцари хармония и доброта.

По-принцип съм съгласен, съпричастност и уважение са Пътят, само че да не изпадаме в делюзии.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: TheGrimReaper
kaily
14 Дек 2015 17:38
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Казвам ти какво наблюдавам. Реалността не е една, затова на изток казват, че всичко е илюзия, майя. Няма да живеем да една и съща земя скоро време. Мисли в квантови понятия.
TheGrimReaper
14 Дек 2015 17:45
Мнения: 304
От: Bulgaria
kaily, ако във Финландия има поне две като тебе, въведат ли ББД веднага отивам там да бачкам. Просто цялата им информационна мрежа ще има нужда от ъпгрейд

Едит: това, като се замисля, не е майтап - ББД ще повиши значително натоварването на всички сървъри на тракери и форуми, което ще създаде дефицит на кадри, което ще доведе до попадането на най-заинтересованите специалисти (те ще са готови да работят безплатно) в позиции, от които биха могли да манипулират форума! Да намират физически коментаторите! Хи-хи-хиии! Е т'ва ся е техноментализъм
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: TheGrimReaper
doodle
14 Дек 2015 22:07
Мнения: 777
От: Bulgaria
Ех, този ББД - голяма съблазън!
Усилията за осигуряване на собственото оцеляване, стимулират търсенето на решения и дават безценен житейски опит, стига да не отнемат твърде много време. Древните са имали достатъчно не само да оцеляват, а да измислят, експериментират, играят ...
Не могат да оцеляват със собствени усилия затворените в концентрационен лагер.
kaily
14 Дек 2015 23:25
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Древните са имали достатъчно не само да оцеляват, а да измислят, експериментират, играят

И сега имаме предостатъчно от това. От десетилетия го имаме. Само дето вместо във всеобщо благоденствие някой ни натресе в неолиберализма.
tryy
15 Дек 2015 09:15
Мнения: 1,325
От: Andorra
kaily
2015-12-14 23:25:22
... От десетилетия го имаме. Само дето вместо във всеобщо благоденствие някой ни натресе в неолиберализма.



TheGrimReaper
2015-12-14 16:52:08
Аз не познавам човек, на който да му стига. Пари, любов, свободно време, какво и да е. Няма такъв човек. ББД е опит с икономически инструменти да се реши най-фундаменталния човешки проблем - тиранията на желанията. В наносекундата в която му осигуриш безусловния минимум летвата е качена.


Вярно, но не съвсем.
Съществува и "тиранията на абсолютната нужда"
Под абсолютна в случая обобщавам: храна, топлина, здраве-хигиена... най-необходимите неща за физическо оцеляване
Та... доколкото разбирам, ББД би трябвало да реши не "тиранията на желанията", а "тиранията на абсолютната нужда".
И именно защото съществува и "тиранията на желанията", безпокойството, че хората ще спрат да работят и света ще се напълни с лентяи е неоснователно.
Сигурно ще се намерят и такива, който да си седят като Диоген в делвата и да се наслаждават на слънцето и размишленията си, неподвластни на "тиранията на желанията"...
Важното е да са под 84% от общото население! (Някъде бях чел, че всичко, което ползваме и консумираме и изхвърляме без да ползваме и консумираме се произвежда от под 16% от хората - 16% от заетите или населението - не помня...)
TheGrimReaper
15 Дек 2015 12:42
Мнения: 304
От: Bulgaria
Та... доколкото разбирам, ББД би трябвало да реши не "тиранията на желанията", а "тиранията на абсолютната нужда".
И именно защото съществува и "тиранията на желанията", безпокойството, че хората ще спрат да работят и света ще се напълни с лентяи е неоснователно.




Когато твърдя, че ББД ще е смъртна присъда за някои и че може да доведе до масово недоволство и нещастие (с всички произтичащи следствия) не приемам че това ще дойде от широко разпространено лентяйство.

Абсолютните нужди са изключително лесни за задоволяване - колко хора умират на ден (в България) от студ, глад, жажда или липса на въздух? Защото това са абсолютните нужди. Проблемът е че всеки истерично добавя в тоя списък всякакви други неща и решава че без еди какво си не може да живее. И точно на това добавяне никакъв ББД не може да насмогне.

За да не говоря наизуст : научна статия сравняваща относителното щастие между спечелили лотария, парализирани пациенти и контролна група 'нормални'. През цялото време говоря за щастие, задоволство, мир - като основа за социална стабилност и прогрес - може би гледам в грешната посока ако не това точно е целта на ББД.

Общество, в голямата си част убедено (и убеждавано от 'приятелите си'!!) че нещо не му достига е изключително лесно за разединяване, експлоатиране и заробване. Както е видно у нас и други места - държави с огромни ресурси, с всичко необходимо за достоен живот на цялото население, се превръщат в обгорени пустини, кръстосвани от подивели хора.

Уточнявам, че не се опитвам да проповядвам нихилизъм - предполагам сте съгласни че каквито и проблеми да имаме, се решават по-лесно и бързо на 'хладна' глава а не на пламнала от мераци такава.

Много ми хареса идеята за безусловен базов труд на колегата по-горе и искам да добавя колкото по физически и мръсен - толкова по-добре - самото физическо натоварване ни прави по-щастливи. Правенето на нещо за другите без да очакваш награда (приемам тук че безполезна работа няма) носи дълбоко чувство на задоволство.

Това не са ню ейдж алабалистики, колеги, дал съм линкове към нАучни трактати.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: TheGrimReaper
kaily
15 Дек 2015 14:17
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
колко хора умират на ден (в България) от студ, глад, жажда или липса на въздух?

За четвърт век намаляхме с 1/3, па кое от какво е не съм правила сметка, ама очевидно и ти не знаеш.
tryy
15 Дек 2015 14:48
Мнения: 1,325
От: Andorra
TheGrimReaper
2015-12-15 12:42:03
Абсолютните нужди са изключително лесни за задоволяване - колко хора умират на ден (в България) от студ, глад, жажда или липса на въздух? Защото това са абсолютните нужди.


Правилният въпрос (според мен) е: колко хора (в България) са под "тиранията на абсолютните нужди"?
Тъжният отговор е: твърде много! Цели категории работещи и то, не само неквалифицирани (примерно учителите).
Това ги прави много повече "изключително лесно за разединяване, експлоатиране и заробване"

Щастието е друг въпрос. На мен ми допада отговора даден от Солон на Крез.
bokoto1971
15 Дек 2015 15:31
Мнения: 502
От: Tokelau

TheGrimReaper
15 Дек 2015 12:42
Абсолютните нужди са изключително лесни за задоволяване - колко хора умират на ден (в България) от студ, глад, жажда или липса на въздух? Защото това са абсолютните нужди. Проблемът е че всеки истерично добавя в тоя списък всякакви други неща и решава че без еди какво си не може да живее. И точно на това добавяне никакъв ББД не може да насмогне.

Благодаря TheGrimReaper, че подкрепяш тезата която аз споделям, а именно че промяната трябва да е в посока намаляване на неравенството и различията (в условията на живот) - а не както ББД проповядва в осигуряване на базис-минимум. Защото ако има ББД и неравенсвото продължава да се увеличава, стремежа да имам повече ще си остава. Не защото този сремеж е естествен, а защото хората се приспособяват към системата.
Много ми хареса идеята за безусловен базов труд на колегата по-горе и искам да добавя колкото по физически и мръсен - толкова по-добре - самото физическо натоварване ни прави по-щастливи. Правенето на нещо за другите без да очакваш награда (приемам тук че безполезна работа няма) носи дълбоко чувство на задоволство.

Аз също съм абсолютно за това. Не знам дали трябва непременно да е физ. и то тежък труд, но съм дълбоко убеден че трябва да е труд изцяло в полза на другите - резултатите от този труд могат да са най-различни - могат да се строят пътища, да се почиствта, да се оказва помощ на възрастни или малки деца, списъка е дълъг.
Сегашната система твърди, че егоизма ни е водещ и е най-ценното ни качествто, че е нещо от естествено и че като такова, не трябва да му се съпротивляваме, а напротив, да му се отдаваме изцяло. За да се срине тази система трябва да се покопае основата ѝ - а именно като правим точно обратното, да бъдем постоянно не-егоисти, вършейки неща за другите, без отплата за това, освен чисто човешка благодарност.
Неверния Тома
15 Дек 2015 17:23
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
да бъдем постоянно не-егоисти, вършейки неща за другите, без отплата за това, освен чисто човешка благодарност

Дайте да дадем!
Дай пример! Работи за другите, занимавай се с благотворителност, но не плащай с моите егоистично изработени пари.
ddantgwyn
15 Дек 2015 17:27
Мнения: 8,551
От: Bulgaria
@tryy
15 Дек 2015 09:15
TheGrimReaper
2015-12-14 16:52:08
„Аз не познавам човек, на който да му стига. Пари, любов, свободно време, какво и да е. Няма такъв човек. ББД е опит с икономически инструменти да се реши най-фундаменталния човешки проблем - тиранията на желанията. В наносекундата в която му осигуриш безусловния минимум летвата е качена.“


Вярно, но не съвсем.
Съществува и "тиранията на абсолютната нужда"
Под абсолютна в случая обобщавам: храна, топлина, здраве-хигиена... най-необходимите неща за физическо оцеляване
Та... доколкото разбирам, ББД би трябвало да реши не "тиранията на желанията", а "тиранията на абсолютната нужда".

Или казано с други думи, безусловният базов доход има за цел да осигури задоволяването на нуждите от първото или първото и второто нива от пирамидата на Маслоу (не ми се търси в паяжината, за да бъда по-конкретен). А желанията се намират на по-горните нива на тази пирамида.
TheGrimReaper
15 Дек 2015 17:37
Мнения: 304
От: Bulgaria
Дайте да дадем!
Дай пример! Работи за другите, занимавай се с благотворителност, но не плащай с моите егоистично изработени пари.


Ако бокото отиде да чисти междублоковото пространство, къде точно са твойте кинти в уравнението? И ако ББД (който и ти би получавал) е по-голям или равен на данъците, които плащаш, как точно ти крадат парите?
kaily
15 Дек 2015 18:00
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
но не плащай с моите егоистично изработени пари.

Я кажи ти точно какво си изработил, заради което са ти платили егоистично изработените пари?
Повече от половината население работи, ама нищо не създава, просто да се намира на работа. Та твоята заплата за какво са ти я плащали - за нещо създадено? какво? Или за това, че си висял на бюро ен на брой десетилетия?
Калки
15 Дек 2015 18:51
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
безусловният базов доход има за цел да осигури задоволяването на нуждите от първото или първото и второто нива от пирамидата на Маслоу

Доколкото следя проблема (не на квантово ниво, разбира се и не мжду редовете), съм останал с впечатление, че реалните планове за въвеждане на ББД имат за цел да оптимизират процеса на изплащане на социални помощи. Някои умни хора са си направили сметката, че е икономически по-изгодно да даваш една сума "на калпак", отколкото да имаш куп различни параграфи, да изискваш, издаваш и обработваш куп справки, да следиш за евентуални мошеничества и т.н. и т.п.

Сигурно ще има хора, на които ББД ще им дойде изцяло като аванта, но, вероятно, в повечето случаи ще има намаление на сумите, получавани като социални. У нас, например, ако се въведе подобно нещо, ще има поне стотина хиляди ощетени цигани.
Добави мнение   Мнения:1361 « Предишна Страница 9 от 68 7 8 9 10 11 Следваща »