Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Една жена на 47. От най-ошашавеното поколение
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:206 Предишна Страница 3 от 11 1 2 3 4 5 Следваща »
Утринен зов
24 Юли 2014 00:30
Мнения: 1,538
От: Bulgaria
А аз се моля да не се разколебае за заминаването, да успее и да не се връща тук.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Утринен зов
OLDMAD
24 Юли 2014 01:13
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
Родена съм през 1967 г.
Малий, що млади булки имало у Форума!
Да сте ми живи и здрави!
Европеец45
24 Юли 2014 02:04
Мнения: 1,645
От: Bulgaria
и от два месеца съм от т.нар. терминал 2. и тука гледам набор /69/, дето преди две години си купил апартамент и ще го изплаща 30 години. още 28 години - вноски. човекът оптимист, вика "кво толко, работим си, то сега на 50 на всички им се бачка, животът сега почва" и така.

какъв му е проблемът - човекът си има някаква работа, да му даде Господ живот и здраве и по време на пенсията ще го плаща - минимални вноски по 300-500 евро при 2 заплати по 1000-1200 евро или дори само една от 1700-1800 е ПРЕДОСТАТЪЧНА за такова нещо.
Аз също изплащам, но по български - в съкратени срокове, като петилетките едно време - 240 000 за 15 години при 1,97 % лихва.
Но съм батко на писателката с 2 години и не искам да изплащам къщата си и с пенсията си.
Най-откачения начин на финансиране чух за швейцарците - там взимат огромни кредити, "купуват" си жилища и изплащат много години наред само лихвите му, без главницата.По този начин жилището никога не може да стане тяхно, но месечната сума на вноските им по лихвите била 30-50 % от актуалните наеми за подобно жилище.А повечето от договорите имали и клауза за наследяването на заема от наследниците на кредитополучателя.
За мен - един луд свят, за тях - нормално ежедневие.
Та от кое поколение бяхме, казвате?
Европеец45
24 Юли 2014 02:13
Мнения: 1,645
От: Bulgaria
Според мен,това е художествена измислица.Аз съм 68 набор,почти набор на авторката.Много неща са поднесени,като обобщение за повечето хора в България.Млад човек,току що завършил 90 г,все още можеше да си намери работа по специалността.

Не съм съгласен с нито едно от трите твърдения - освен това за набора.
Разказът е съвсем реалистичен, мога да потвърдя и голямата част от подробностите - поне за времето до 1989.
Също и за "На всеки километър" - не познавам момче от квартала, на което Митко Бомбата да не беше любимец.
И за ваканциите на село помня, и за картите за море по 15 лв за 14 дни, и за компотите от горски ягоди, които майка ми вареше след сладкото от тях, само и само да употреби кофите с прекрасни дъхави ягодки, брани от цялото ни семейство над хижа Върховръх през лятото....
Neopol
24 Юли 2014 02:19
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
Поредният опит да се пренесат собствените проблеми върху поколението. Разбирам поколението от 50-те и предните да са имали проблеми, защото вече са започнали реален живот приспособен към перспективата за "вечнят и нерушимият" и загазили в доносничество и натегачество, ама поколението от 60-те ? Че то реално започна съзнателният си живот в новите условия. Е вярно, не отчитам някой вундеркинди, дето са започнали доносите, натягането и кариерата от ранна детска възраст.
Neopol
24 Юли 2014 02:34
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
защо толкова много крадат и защо толкова много лъжат. Всъщност вече не я интересува, защото реши да учи в чужбина.

Не крадат. "Кражба" е евфемизъм за системата. Тя просто е такава. Нищо не са откраднали. Всичко придобиха и придобиват съвсем законно по закони гласувани специално за целта.

И стига вече с тази съзнателна или несъзнателна пропаганда на изнасянето на работна ръка и мозъци. Старите "демокрации" не си ли получиха вече репарациите за победата им в студената война ?
Европеец45
24 Юли 2014 02:36
Мнения: 1,645
От: Bulgaria
Че то реално започна съзнателният си живот в новите условия

"Новите" условия от 89 насам са си мътна боза, в която не можеш да разбереш кой какъв е, на какво се прави и що за стока е.
По-рано всичко беше ясно - партийци и техните ..ъзолизци и останалият плебс, разказващ на всяко събиране с познати и роднини политически вицове за бай тошо , псуващ псуващ празните квартални бакалии, плод-зеленчуци и "супермаркети" (в които "супер" бяха най-вече добре показаните голи рафтове) и мечтаещ за някаква дреболийка от "Кореком"-а и за банани и портокали за децата по Нова година - тогава Коледата още не беше "измислена".
Господи, на какво унижение подлагаха социалистите собствения си народ!
А сега пък хората са принудени да гласуват за недоразумения като ББ само и само да не застанат на власт отново фашистите от произведението на Жельо.
И отново на принципа "Ела , зло, че без теб - по-зло!"
GStradford
24 Юли 2014 02:46
Мнения: 89
От: Bulgaria
И цялото това тръшкане за по комфортно размножение. Няма нужда имаме достатъчно роми за тази цел и ни излизат много по евтино. Който не го устройва прехода, сори! Правилата на играта се създават от активните и агресивните, както във всяко едно стадо. Логично е да са в техен интерес.
diana
24 Юли 2014 02:52
Мнения: 792
От: Canada
И аз да кажа- е и ? Разбирам-лято, горещо отпускарско време, страшна скука.По света, и у нас също. Нищо интересно. Всъщност от вестник "Сега" вече не чакам нищо.За съжаление.Мина ми разочарованието.С много от пишещите във форума се оказваме акрани.Чудя им се защо се връзват на такива писания.Наистина ли ви е горещо отпускарско скучно нищо интересно по света и у нас, че участвате в поредното претопляне и ненужно и лъжливо многословие?
Neopol
24 Юли 2014 02:58
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
въпросът е вие какво сте очаквали? Чели сте за партизаните и сте рецитирали Вапцаров ама нищо не сте разбрали - иначе какво ще правите на площада да ревете като магаре чие било времето? Какво си мислихте, че ще се случи? Че някой ще ви даде нещо? Не можахте ли поне малко да проумеете на 20 и нещо години, че когато държавната (в смисъл - вашата) собственост стане частна вие най-вероятно няма да сте частника? И кой ви е виновен? Мутрите и "политиците" ли, за това че не сте имали акъла или способността да защити това което беше постигнато от българския народ и разпиляно безогледно?

Yantar
Neopol
24 Юли 2014 03:06
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
"Новите" условия от 89 насам са си мътна боза, в която не можеш да разбереш кой какъв е, на какво се прави и що за стока е.

Това може да бъде проблем само ако търсиш на кой да се подмажеш, на кого и срещу кого да доносничиш, на кого да се натегнеш за да намажеш келепира. Това не е въпрос на поколение или обществен строй, а на манталитет. Личен манталитет. Още Бай Ганьо е решавал този въпрос и го е решил съобразно своя манталитет с "горе долу Стамболов". Да не търсим проблема там където не е и да не петним поколението прехвърляйки му личните си вини.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Neopol
Откровение Варухово
24 Юли 2014 04:38
Мнения: 736
От: Bulgaria
Относно писанието:
Верятно уважаемата авторка се е целила във възрастовата група на повечето читатели на уебкафе (30-). Помним обаче какво беше по селата тогава. Аз телефон 'с ръчка' съм виждал само на кино. В някои села даже имаше кабинки за разговори. Телевизори 'Опера' наистина имаше но почваха да изчезават и да ме прощава Мила, ама телевизор имаше в почти всяка къща.
Относно поповете и кръщенетата: пълна лъжа! Живеехме до църква и убедено ви казвам че по църковни празници се събираха 2 пъти повече хора от колкото сега. Хората си правеха кръщенета, вярно не парадираха много с това. Имаше и много църковни погребения.
За роднините на авторката не знам. В никакъв случай не искам да обиждам паметта за тях, но описанията звучат някак изкуствено, всякаш взети от сценарий на български филм: баба комунистка с партиен билет в ръката на смъртния одър, другата баба тиха и набожна, дядо бивш офицер със снимка с царя. Липсва само дете еврейче което заминава за Израел през ранното детство на авторката и оставя празна къща и картинката ще е пълна.
Относно самата авторка:
Не мога да изпитвам и грам съпричастност към човек "плакал от вълнение" при завръщането на мадридския шмекер. Чудя се на убедността й (искрена?), че половин България правела същото.
Скъпа Мила, време е веки един от нас да признае своята отговрост за случилото се през последните 25г. първо честно пред себе си, а после и пред децата си.

П.П. А ти, Мила, какво обясни на дъщеря си за партизаните?
JJ6
24 Юли 2014 06:22
Мнения: 721
От: Canada
Какво си мислихте, че ще се случи? Че някой ще ви даде нещо? Не можахте ли поне малко да проумеете на 20 и нещо години, че когато държавната (в смисъл - вашата) собственост стане частна вие най-вероятно няма да сте частника? И кой ви е виновен? Мутрите и "политиците" ли, з



"...Ние няма да работим с тебе,отсега нататък другите ще работят за нас..." /лично дочута незабравима останала за мен реплика на баща средна възраст към син -нищо особено, обикновени хорица - през великите времена../
Разбира се,че нищо такова не се случи в последвалите над 20 години с тях двамата .Карат едва -едва някак...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: JJ6
Slava
24 Юли 2014 06:29
Мнения: 10,564
От: Bulgaria
Откровение Варухово
24 Юли 2014 04:38
Не прочете ли първите коментари
Над 12 000 младежи стягат куфарите за чужбина през тази година. Толкова млади българи са поискали легализация на дипломите си за средно и висше образование до момента. По-голямата част се отправят към западни университети. 6301 млади българи са поискали легализация на тапиите си за средно образование, отчетоха от просветното ведомство. Това поставя пред още по-голямо предизвикателство българските университети. Броят на местата за прием на студенти у нас е 77 000, а випускът от абитуриенти доста по-малък - 59 000.

Според справката на образователното министерство 5897 младежи пък са поискали легализация на дипломите си за висше. Това на практика означава, че те или заминават да работят зад граница, или да учат магистратура.
До края на годината броят им дори може да се увеличи защото експертите продължават и в момента да превеждат документи.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Slava
Пенчо бре
24 Юли 2014 07:57
Мнения: 20,364
От: Bulgaria
Както разбирам, авторката е постигнала мечтата на единия си дядо, онзи царския офицер, с каруците и нивите в ТКЗС?! Чекмеджето я бие в корема, а нещо не й достига...
Клео за стихотворението.
В онези ранни 90 години пазарувах за мижавото си магазинче салфетки и тоалетна хартия с един друг "фирмаджия", чието първо име бе Геройко. Заради това, че все пак оцелявахме, настоявах в къщи и на мен така да ми викат!
Bay Hasan
24 Юли 2014 08:06
Мнения: 8,555
От: United States
"Дъщеря ми завърши училище. От обърканите учебници по история горе-долу успя да разбере кой е Тодор Живков. Така и не проумя обаче що за идиоти ни управляват през последните 25 години, защо толкова много крадат и защо толкова много лъжат. Всъщност вече не я интересува, защото реши да учи в чужбина.
А аз се моля да не се разколебае за заминаването, да успее и да не се връща тук. Защото моят искрен пионерски оптимизъм, че някога ще живеем чудесно в България, отдавна е затрит някъде. Заедно с пионерската ми връзка и сребърните монети с лика на царя."



Искрено се надявам положението в майка България да не е толкоз безнадеждно и отчайващо за младото поколение.
Ако е ... това е жива ТРАГЕДИЯ.
Бог да пази България !



Доси
24 Юли 2014 08:10
Мнения: 11,509
От: Bulgaria
Клео_ 23 Юли 2014 20:44
Въпросът е - само ошашавено или и изгубено поколение сме?

И двете, Денеб, и двете,
даже и трите - онова поколение, дето доживя интересни времена...


Колеги, ние сме излъганото поколение! А интересните времена предстоят...
Сократ-май
24 Юли 2014 08:11
Мнения: 30,841
От: Bulgaria
Не е, бай Хасане.
Имам вяра. Децата са чудесни. Между другото и ... ех, маамустара, как да се изразя... и твоите, де. Тая пролет имах четения в Разград - честно ти казвам, доплака ми се от радост.
Bay Hasan
24 Юли 2014 08:19
Мнения: 8,555
От: United States
Вярвам ти ,братко Сократе !
Европеец45
24 Юли 2014 08:21
Мнения: 1,645
От: Bulgaria
Това може да бъде проблем само ако търсиш на кой да се подмажеш, на кого и срещу кого да доносничиш, на кого да се натегнеш за да намажеш келепира.

Това е дилемата на обикновения български избирател от нецигански, нетурски и не-номенклатурчески произход - за останалите такъв проблем няма,понеже гласуват за пари, от страх и поради заблуда - иначе не гласуват.
Натегачите, за които говориш, не се обвързват твърдо с никого и се ориентират лесно - на принципа на ветропоказателя.
И не всички българи имат бай-Ганьовски разбирания като твоите.
Добави мнение   Мнения:206 Предишна Страница 3 от 11 1 2 3 4 5 Следваща »