Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Мозъци за втичане и изтичане
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:81 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »
cymen
15 Фев 2016 20:08
Мнения: 2,779
От: Bulgaria
хмм, не съм много съгласен. за психологията наистина има наплив, но не е като да няма за финанси, счетоводство и контрол и прочие. просто хуманитарни алабалистики са евтини, можеш да ги предлагаш във филиал във смолян, кърджали, първомай и прочие. второ, не съм съгласен, защото това не е български феномен. всичките алабалистики ги взимаме като идея от демократичния запад. университетското обучение по четири години за специалности като камериерки, медицински сестри, архивисти също го възприехме от запада. и трето, г-н ламбовски би трябвало да знае, че личното преживяване е най-малко меродавно. интересно ми е ако беше се оказал в един влак с някакви напушени пройдохи.
Шаман
15 Фев 2016 20:13
Мнения: 1,054
От: Bulgaria
А просто мързелът?
Едно е да учиш седем години медицина, да се ровиш из моргите и да подлудяваш преди всеки изпит.
Също така - да извеждаш по пет страници формули по хидравлика и термодинамика, да се блъскаш със съпромата.

И съвсем друго - "връзка с обществеността на малки общини", "аграрен мениджмънт" "работа с групи в неравностойно положение" "японистика".
В медицината и инженерните науки се учи много, а после се работи в завод или болница, често - за частник. В другите специалности при определени връзки и природни дадености може и изобщо да не се работи. Защо да се мъчиш със желязо-въглеродната диаграма, като можеше да зазубриш няколко неща, които и преподавателят не разбира добре. Пък и друго си е да кажеш - аз съм "японистка". Звучи направо като гейша.

Идете пред някой ВУЗ, вижте колите на преподавателите и не говорете за романтика. Бизнес, просто бизнес.
хикса
15 Фев 2016 20:42
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
Мислех, че те лягат и стават ако не с Деснос, поне с Бретон. И с Бодлер и Верлен. Момчетата и момичетата, с които разговорих, не мучаха невразумително, като ги засипвах с имена от техните читанки, но им се виждаше някак непродуктивна тема за разговор със случаен спътник и чужденец иззад Желязната завеса. Въпросът, който ги заинтересува, беше кой и дали ми плаща за тези мои странни занимания. И колко.


Българските (и руските) писатели можеш да ги различиш по това, че мутри, завършили спортно училище или кърджалии, видели книге, без да я отварят, за пръв път на 50 години, непрекъснато мучат невразумително цитати от читанките си, а полицаите или аяните направо знаят наизуст цялата литература на своето време и предишните времена и непрекъснато се ръководят от нея в живота си. Най-после един, който, макар и веднъж и за кратко, е забелязал, че изглежда може би странно, може би смешно.
ВладиГео
15 Фев 2016 20:52
Мнения: 3,701
От: Bulgaria
Обобщавате и затова грешите.
Нещата не са се променили кой знае колко. Оставям настрана по-загубеничките деца, дето постъпват просто където ги приемат.
По-будните обаче обикновено започват да следват едно, завършват по второ, а работят по-трето и така е било винаги. Дядо ми е учил отначало в един европейски град, а е завършил във втори в друга страна, баща ми е почнал в Политехниката, после е завършил друго, а дисертацията му беше по трето. Аз също се преквалифицирах (имам предвид нова фундаментална преподготовка) само няколко години след завършването на първото вишо, децата ...
Нали така, Шамане
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: ВладиГео
reporter
15 Фев 2016 21:09
Мнения: 1,098
От: Bulgaria
Точно у нас в България има нужда от добри специалисти по психология и изобщо хуманитаристика. За съжаление у нас доминира силовият подход в човешките взаимоотношения, при който истинските проблеми на хората остават неразбрани и неразрешени и все повече се задълбочават.
генек
15 Фев 2016 21:12
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Да, основната грешка е обобщаването. И втората - а защо се отнема правото на младите да грешат? За съжаление са /според мен/ ония младежи, които са се консервирали и одъртели десетилетия преди тялото да стигне стегнатия разпад на душата. И защо се смята за нормално детето да учи това, което е необходимо на бизнеса? А за хептен модерно се счита децата в пети клас да са избрали финансово обезпечаваща професия...
Капиталният грях на обществото ни днес е приемането на фалшиви ценности. Представяте ли си - упрекват децата, че не МЕЧТАЯТ за работа като фризьори или политици... Мечта за сивота...
И накрая - също недобро. Психологията и други измислени "науки" /финанси, икономика, екология и т.н./ са просто параван за разтягане на детството във формалния вид на зрелост...
-----------------------
Сайтът на Генек
КЛЮЧАРЪ
15 Фев 2016 21:23
Мнения: 1,229
От: Albania
Ся, да си приказваме как Западът пак ни е виновен за сбърканото вишу, няма нужда. Ние сами си изкривихме системата. Младежите ни са готови да учат каквото и да е, само и само да не се налага да работят още 4-5 години.
Западняците имат подобни проблеми, но те се усетиха отдавна и вече действат.
хикса
15 Фев 2016 21:29
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
генек, начи сички не са прави, и сички са маскари, това добре. Ама дай поне малко некаква мисъл, с кое, примерно, генек е различен. Хлебарката, ако и откъснеш главата, живее около сездмица и умира от глад, щото нема уста.
kaily
15 Фев 2016 21:35
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Психологията по нищо не отстъпва на инженерството, ако инженер развали машина, най-много да го уволнят, а ако психологът развали човек?
zdran
15 Фев 2016 21:46
Мнения: 5,272
От: Saint Kitts and Nevis
Когато това "по-така" се изясни и избистри, се оказва, че е нещо хуманитарно

Бе то Уманитарите отдавна ги знам из форума. Ама не бива така "право, куме, в очите"
Свежарков
15 Фев 2016 21:51
Мнения: 2,583
От: Bulgaria
Психологията поне от 30 години е сериозна наука вследствие усилията и приноса на психиатри като Фройд, Адлер, Юнг, Райх и някои други, с навлизането на физиологията, неврологията и други медицински специалности.
Поне половината от напиращите да следват психология са ориентирани натам с оглед да поразберат нещо за собствените си психологически и психически проблеми.
zdran
15 Фев 2016 22:16
Мнения: 5,272
От: Saint Kitts and Nevis
Психологията поне от 30 години е сериозна наука

Свежарков, всичките тези дето сте ги изброили са покоиници от 70 години и нагоре. А ако психологията е станала сериозна наука, то това се забелязва само по хонорарите на shrinks.
ПС: Но те да са само психолозите, с мед да ги намажещ, ами социолозите и политолозите? Еле пък филолозите, преквалифицирали се в "експерти" по нещо.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: zdran
Втора смяна
15 Фев 2016 22:35
Мнения: 4,072
От: Bulgaria
за нашта младеж е прав автора, ма за западните младежи му е старо инфото. В момента и те учат масово история на изкуството, човешки ресурси и психология, докато индийци и китайци наблягат на индженерство, точни науки и математика.
щурчо
15 Фев 2016 22:48
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Текст от древен египетски папирус:
"Тия днешните млади за нищо не стават"
KaraKoliu
15 Фев 2016 22:51
Мнения: 2,142
От: Bulgaria
Нещата не са се променили кой знае колко. Оставям настрана по-загубеничките деца, дето постъпват просто където ги приемат.
По-будните обаче обикновено започват да следват едно, завършват по второ, а работят по-трето и така е било винаги. Дядо ми е учил отначало в един европейски град, а е завършил във втори в друга страна, баща ми е почнал в Политехниката, после е завършил друго, а дисертацията му беше по трето. Аз също се преквалифицирах
Към батальона беше разпределен „военен доктор“, старият медик и вечен студент Велфер. Той умееше да пие и да се бие, а при това знаеше на пръсти и медицината си. Следвал беше медицинските факултети в различните университетски градове на Австро-Унгария и беше практикувал в най-различни болници, но не си беше взел доктората. Просто поради това, че в завещанието, оставено от вуйчо му, беше казано, че на студента по медицина Фридрих Велфер следва да се плаща годишна стипендия до момента, в който същият получи лекарска диплома.
Стипендията беше поне четири пъти по-голяма от заплатата на болничния асистент и затова медикът Фридрих Велфер полагаше честни усилия да отдалечи колкото се може повече провъзгласяването си за доктор по медицина.
Така си е, нещата не се променят. По-загубеничките бачкат квото намерят- инженерства, медицини, по-отвореничките-социологии, политологии, истории, филологии и пр. алабалалогии- и си ги учат безкрай. Знаят си интересите и не бързат да завършват. Лошото е, че напоследък и по-загубеничките захитряха и се насочиха към алабалалогиите, и настана теснотия в сектора.
zdran
15 Фев 2016 23:31
Мнения: 5,272
От: Saint Kitts and Nevis
Лошото е, че напоследък и по-загубеничките захитряха и се насочиха към алабалалогиите,

Бе не е точно така. Просто по-загубеничките се насочиха натам, където има нужда от тях. Пък хитреците останаха да оправят България.
KaraKoliu
15 Фев 2016 23:53
Мнения: 2,142
От: Bulgaria
zdran
15 Фев 2016 23:31
Лошото е, че напоследък и по-загубеничките захитряха и се насочиха към алабалалогиите,

Бе не е точно така. Просто по-загубеничките се насочиха натам, където има нужда от тях. Пък хитреците останаха да оправят България.
И такава гледна точка приемам. Важното е, че в сектора на по-отворените настана теснотия, борбата за място под слънцето се води с нокти и зъби, с пари и връзки, с дупе и предник, и в резултат старите в бранша май са започнали да се нервят.
zdran
16 Фев 2016 00:03
Мнения: 5,272
От: Saint Kitts and Nevis
борбата за място под слънцето се води с нокти и зъби

Така си е, не е лесно да правиш от пр@дня боя.
reporter
16 Фев 2016 00:13
Мнения: 1,098
От: Bulgaria
Аз пък като гледам понякога продуктите на тия, дето не са от алабалогиите, страх ме хваща.
А алабалогиите поне нямат заслуга за замърсяването на природата.
ВладиГео
16 Фев 2016 00:17
Мнения: 3,701
От: Bulgaria
KaraKoliu
15 Февруари 2016 22:51

Вероятно не знаеш, но цялото обучение по магистърска програма у нас струва около 3 000 лева. Не е толкова непосилно за работещ човек, а други магистранти поне аз не познавам.

П.С. Велфер е един от най-симпатичните и любими на писателя персонажи на Хашек. В него е вложил и доста автобиографични моменти, например редактирането на "Светът на животните"
zdran
16 Фев 2016 00:18
Мнения: 5,272
От: Saint Kitts and Nevis
А алабалогиите поне нямат заслуга за замърсяването на природата.

За природата е повече от съмнително. Но позволете да цитирам един по-възрастен представител на Уманитарите, за да не останете с впечатление, че само младите гледат на баницата мекото:
"След избухването на демокрацията се наложи по-сериозно да подходя към въпроса за хляба насъщен"
Добави мнение   Мнения:81 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »