Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
In Technology We Trust
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:699 « Предишна Страница 32 от 35 30 31 32 33 34 Следваща »
D4D5
02 Апр 2018 13:40
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
От 31 март влезе в сила задължението всички нови автомобили и малки товарни автомобили в Европейския съюз да бъдат оборудвани със системата eCall, предаде италианската агенция "Аджи", цитирана от БТА.

Тя представлява ново устройство, което в случай на забавяне, причинено например от инцидент, автоматично се обажда на спешния номер 112, който е валиден за всички 28 страни - членки на ЕС. Сензори в автомобила, разположени във въздушните възглавници, автоматично ще съобщават местонахождението му, точното време и посоката, в която е пътувал по време на инцидента.


https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/04/02/3156851_novite_koli_v_es_veche_imat_sistema_za_avtomatichna/

Не им завиждам на шоферите.
Engels
02 Апр 2018 14:22
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Не им завиждам на шоферите.

Така е.
Очертава се тоталният контрол върху тях да става все по голям.
Докато накрая ги заместят с автономните автомобили.
Engels
03 Апр 2018 11:55
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Спортисти на бъдещето: да изкарваш милиони, докато играеш на PC
Ако никога не сте гледали игра на Dota 2, първият досег с нея може да ви докара световъртеж. Ще се изправите пред екран, пълен с подскачащи анимации, специални ефекти, странни битки с чудати средства. Ако пък изобщо не сте играли компютърни игри, ще ви се стори трудно да проследите всички действия.

Естонецът Клемент Иванов обаче гледа на екрана по различен начин. Той вижда всеки герой като пешка в бавно движеща се стратегическа игра, подобна на шахмата. „Това не е бърза игра. След като стигнете до определено ниво, стратегията става по-важна от времето за реакция“, казва Иванов, цитиран от MIT Technology Review.

Dota 2, или по-точно Defense of the Ancients 2, е една от най-популярните игри на световната арена на електронните спортове. Миналата година надпреварата „The International”, организирана от разработчика на играта Valve, събра над 92 милиона онлайн зрители, повечето от които в Китай. Сумарно са гледани над 509 милиона часове игра…

Професионалисти в един нов спорт

Иванов е само един от няколко дузини „професионални“ спортисти в електронния спорт. Бидейки „професионалист“ от 2010 г., той – според E-Sports Earnings – е изкарал над 1,65 милона долара – пари от награди в състезания. Те са натрупани от общо 93 турнира.

Общата сума на наградите, раздадени в турнири по електронни игри през 2017 г., възлиза на 1,5 милиарда долара, според статистическата фирма SuperData. Електронните игри се обсъждат като потенциален нов спорт за Олимпийските игри през 2024 г. Паралелно с това най-добрите играчи не само стават „професионалисти“, но и постепенно се превръщат в знаменитости.

Е, Иванов е един от щастливците. Да се издържаш само от наградите от турнири за електронни игри всъщност е рядкост – нещо практически невъзможно за повечето, освен за елита на най-добрите сред геймърите. Едва около 500 души по целия свят са спечелили над $150 000 чрез награди от е-игри.

Разбира се, има и спонсорство в подкрепа на геймърите от някои игри, като например „League of Legends“ и „Counter-Strike: Global Offensive“. Все пак засега там не са достигнати нивата, наблюдавани в утвърдените професионални спортове.

Нещо повече от забавление

28-годишният естонец Клемент Иванов е известен в света на игрите с псевдонима Puppey и е капитан на отбор на име Team Secret. Като професионален играч и капитан той прави нещо повече от това да играе и да е най-добрият в света.

В ролята си на капитан, отговорностите на Иванов включват наемане на нови членове в екипа, трениране на играчите да усъвършенстват уменията си, установяване на баланс в екипа, координиране на стратегията и о, да – играене на Dota 2! И той е изключително добър във всичко това. Неговото ръководство и насоките му са признати като едни от най-добрите в бизнеса.
За да стигне до такова ниво, играчът трябва сам да инвестира в себе си и то доста. „В момента в е-спортовете е по-трудно да стигнеш до успех, отколкото в покера, например“, казва Иванов. „Такова е положението и при Dota, която има много малък „прозорец“ за успех. Има 10 милиона играчи, а в момента само около 50 души печелят добре“.

Стигне ли човек до такова високо ниво, предстои му още работа. В Китай, например, където е-спортът е въпрос на национална гордост, очакват от теб да се преместиш да живееш другаде – да бъдеш в един дом със своите съотборници „на пълен работен ден“. Когато играчите преминават в други отбори, те сменят дома си и дори града, в който живеят. Иванов също прави нещо такова, макар и отчасти – той и отборът му се събират заедно за няколко седмици преди всяко голямо състезание.

Бъдещето на професионалните е-спортове

Иванов не вижда много промени, идващи от влиянието на технологии като изкуствения интелект и виртуалната реалност в електронните спортове. Казва, че тези иновации не са променили електронните игри особено. Общо взето турнирите по Dota са само за човешки играчи и не се очертава в скоро време ИИ да превземе тази роля.

Това, което се променя, е отношението към кариерата и профила на професионалния геймър. „Не знаем до каква степен един геймър може да остане такъв с напредването на възрастта и да бъде все толкова добър“, казва Иванов. „Стигнали сме до момента, в който някои конкуренти са два пъти по-възрастни от по-младите си съперници“.

Играчите напредват в годините, но същото се случва и с феновете. Все повече хора възприемат електронните спортове като реални спортове и виждат в тях бъдещата си професия – или тази на децата си.
Engels
03 Апр 2018 11:57
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Мобилният телефон навърши 45 години
Точно преди 45 години на днешната дата по тротоарите на Шесто Авеню в Манхатън се случва онова, което ще промени света завинаги. На 3 април 1973 г. на път за най-важната пресконференция в живота си, Мартин Купър, главен инженер в Motorola, провежда първия разговор, осъществен от мобилен телефон.

Както медиите, така и минувачите, които срещат Купър в предградията на Манхатан в Ню Йорк, стават свидетели на това историческо събитие. Точно там, на Шесто авеню, Купър публично провежда първия телефонен разговор от прототипа DynaTac 8000x, по-късно пуснат на пазара с името DynaTac 8500.
За привилегията да бъде негов събеседник Купър избира не кой да е, а своя най-голям конкурент по онова време – д-р Джоел С. Енгъл от AT&T. Набира неговия стационарен номер и казва: „Джоел, аз съм, Марти. Обаждам се от клетъчен телефон, истински безжичен клетъчен телефон”. Отсреща се чува само тишината на изумлението.
Разбира се, главното ръководство на Motorola подкрепя концепцията за мобилен телефон на Купър, инвестирайки 100 милиона долара в периода между 1973 и 1993 г. – още преди приходите да бъдат налице. Купър събира екип, който успява да проектира и сглоби продукт за по-малко от 90 дни.
Оригиналната слушалка, наречена DynaTAC 8000x (DYNamic Adaptive Total Area Coverage), тежала 1,1 килограма с дължина от 25 сантиметра и носила наименованието „тухлата” или „обувката”. Много важна част от DynaTAC била батерията, която имала тегло четири или пет пъти повече в сравнение с модерен мобилен телефон.
Възможността за разговори по телефона била само 20 минути, след което се изисквало 10-часово презареждане, но, както казва самият Купър шеговито, „животът на батерията не беше проблем, защото никой не можеше да държи телефона в ръка толкова дълго време!”.
Днес, повече от четири десетилетия по-късно, си даваме сметка, че революционното изобретение на Мартин Купър ни позволи да общуваме където, когато и с когото си поискаме. Даде ни шанса да споделяме празниците с близките си хора, дори и те да са на другия край на света. Разреши ни да изразяваме себе си, независимо от разстоянията, и ни подари усещането за информираност, свързаност и заедност.
Engels
03 Апр 2018 12:02
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
1372 едновременно танцуващи робота си извоюваха място в престижната Книга за рекорди на Гинес. Уникалното представление на роботите бе регистрирано като рекорд от съдия в Италия.

Герои в новия Гинес рекорд са роботите Ubtech Alpha 1S. Огромен брой подобни машинки танцуват едновременно, строени в няколко редици, се вижда от официално видео, разпространено в YouTube.
Рекордът на танцуващите роботи е регистриран от италианския съдия Лоренцо Велтри. На фона на пълзящата роботизация във всички сфери на живота ни подобни постижения все по-често ще попадат в Книгата за рекорди на Гинес.
Ubtech Alpha 1S е робот, който се продава свободно на пазара като играчка за деца или член на семейството. Моделът е изключително гъвкав, благодарение на 16 сервозадвижвания, може да се управлява от iOS и Android смартфони и работи около час с едно зареждане на батерията.
https://youtu.be/FjGEg9M8GxI
Engels
03 Апр 2018 12:04
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Процъфтява контрабандата на iPhone с дронове
Контрабандата с използване на безпилотни летателни апарати (дронове) придобива масов характер в Китай, твърди публикация в 9to5Mac.
Освен за панорамни снимки и видео, дроновете се явяват и удобно средство за контрабандна доставка на стоки. С помощна на квадрокоптери през границата могат да се пренасят оръжия, наркотици и други стоки.
Но докато в САЩ се борят с дронове, пренасящи амфетамини, граничните власти в Китай следят за безпилотни апарати, пренасящи смартфони. Тъй като iPhone е по-евтин в Хонконг, отколкото в континентален Китай, находчиви контрабандисти пренасят незаконно устройствата на Apple по неконтролируеми митнически канали.
Максималният капацитет на традиционните контрабандисти, пренасящи айфони под дрехите и в чанти, възлиза на около 150 хиляди долара в стойностно изражение. С използване на дронове обаче контрабандните доставки на iPhone се изчисляват на милиони долари.
Китайските контрабандисти използват дроновете за пренасяне на закачени с кабели чанти, пълни с айфони. За една нощ са прехвърлят до 15 хиляди смартфона на въжета с дължина около 200 метра. По този хитър начин контрабандистите са пренесли от Хонконг в Китай смартфони за общо 80 милиона долара.
Властите на Китай вече са задържали 26 заподозрени за контрабанда на iPhone с използване на дронове. За да разкрият престъпниците, граничарите също използват дронове, които патрулират денонощно в околността.
Engels
03 Апр 2018 18:46
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Intel пуска първите си 6-ядрени мобилни процесори
Intel обяви днес нова линия процесори Core от осмо поколение, която включва първите 6-ядрени мобилни чипове и е част от семейството Coffee Lake. На пазара излизат 11 мобилни процесора Coffee Lake H и Coffee Lake U.
Моделите Coffee Lake H идват с графично ядро UHD Graphics 630, докато процесорите Coffee Lake U включват Iris Plus Graphics 655. Това е и основната разлика между Coffee Lake U и предишните модели Kaby Lake Refresh (Core i7-8550U и др.).
Флагманският модел Core i9-8950HK има разблокиран множител и максимална тактова честота 4,8GHz, която е постижима само при определени условия, благодарение на технологията Thermal Velocity Boost (TV.
В допълнение към мобилните чипове, Intel пуска и нови настолни процесори от семейството Coffee Lake, разширявайки съществуващия асортимент. 17 на брой са новите десктоп чипове, вкл. енергоефективни модели и начално ниво CPU Pentium и Celeron.
Всички CPU Pentium и Celeron, по-слаби от модела Pentium Gold G5500, използват GPU UHD Graphics 610, докато старшите модели разчитат на UHD Graphics 630.
Intel обяви и четири нови чипсета – H370, H310, Q370 и B360. Первият и последният от тях са насочени както към потребителския сегмент, така и към корпоративния, докато останалите два чипсета са предназначени за потребителски системи. Броят на линиите PCIe е съответно 20, 6, 24 и 12, а максималният брой USB портове – 14, 10, 14 и 12.
Engels
03 Апр 2018 18:54
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Windows вече не е слънцето в Слънчевата система на Microsoft
През 2012 г., докато Microsoft подготвяше силно променената версия на своя компютърен софтуер Windows, главният изпълнителен директор посочи кой е неговият топ приоритет.
“Няма нищо по-важно за Microsoft от Windows”, обясни Стив Балмър по време на технологично събитие. В типичния си прекалено енстусиазиран стил Балмър започна своята презентация с думите “Windows! Windows! Windows!”.
Това беше тогава. От няколко години Windows не е сърцето и душата на Microsoft, а компанията го обяви и официално миналата седмица, пише Bloomberg BusinessWeek.
В рамките на корпоративна реорганизация Windows беше понижен в йерархията на Microsoft. В момента човекът, който отговаря за Windows, е на по-нисък пост в организацията от своя предшественик и се отчита на старши директора, който е нагърбен със сегашните топ приоритети на компанията: корпоративния софтуер, облачните услуги и изкуствения интелект.
Това е по-скоро бюрократична промяна, но е наситена със символизъм. Windows вече не е слънцето в Слънчевата система на Microsoft, около което да се въртят останалите планети. По-скоро е Луната - важна е, но не чак толкова. “Бъдещето на Windows е светло”, коментира главният изпълнителен директор Сатя Надела в имейл до служителите в четвъртък.
Корпоративната промяна в Microsoft отразява нейната финансова реалност. През 2010 г. операционната система Windows за персонални компютри беше най-големият източник на приходи за компанията, като носеше около 28% от общите ѝ приходи от продажби. През последната фискална година на Microsoft Windows е едва третият по големина източник на приходи след Office и група технологии за бизнеса, включително сървърния софтуер, базите данни и Azure.
Делът на приходите на Windows от общите е спаднал до едва 16 на сто.
Надела, който ръководи компанията от четири години, пое по коренно различен път от своите предшественици Бил Гейтс и Балмър. И нищо не поставя толкова силно разделителна линия между миналото и бъдещето на Microsoft, колкото изборът на Надела да остави назад Windows. Тази промяна във фокуса стана ясна още в първите месеци, в които той беше на новия си пост.
В бележка до служителите, изпратена през 2014 г. - първото му голямо изявление към тях като главен изпълнителен директор, той спомена само 10 пъти Windows като система за персонални компютри в своите близо 3000 думи, и то чак след 21-вия параграф. За сметка на това използва думата “облак” 21 пъти.
Engels
04 Апр 2018 21:02
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
По улиците на Калифорния вече ще се движат напълно автономни автомобили
В Калифорния вече се издават разрешения за тестове на напълно автономни автомобили, които ще се движат без водач зад волана. Информацията съобщи CNet и беше потвърдена от местната агенция, отговаряща за автомобилите в щата.
Досега в Калифорния, както и в другите щати, беше разрешено да се тестват автономни автомобили, но само с водач зад волана, който да се намеси в критична ситуация. Компаниите, които искат да извършват тестове на напълно автономни автомобили, ще трябва да отговорят на няколко важни условия, за да получат такова разрешение.
Първото е, че колите трябва да са максимално защитени от кибератаки. След това, возилата трябва да са оборудвани със система за двупосочна комуникация и освен това, в електрониката, управляваща колата трябва да е заложен режим, за да не може да напуска тестовата зона.
Анализаторите определят решението на властите в Калифорния като смело с оглед на фаталния инцидент в Аризона, където автономен тестов автомобил на Uber блъсна и уби пешеходка.
От щатската администрация обясниха, че издаването на новите разрешителни ще е „много строго” и освен това властите ще имат правото да анулират всяко такова разрешително, ако се установи, че тестовете застрашават другите участници в движението.
Engels
05 Апр 2018 23:30
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Rocket Lab подготвя за пуск евтината ракета Electron
Първият комерсиален полет на ракетата Electron, разработвана от Rocket Lab, е планиран за последната третина на април или най-късно в началото на май, съобщиха от компанията.
Electron е компактна и сравнително евтина ракета-носител с дължина едва 17 метра, способна да изведе в орбита товар с тегло до 225 килограма. Изстрелването на ракетата се оценява на около 4,9 млн. долара, което е доста по-малко, в сравнение с конкурентните решения.
Времевият прозорец за изстрелване на Electron е 14 дни и започна да тече на 20 април, уточняват от американската компания. Планираната първа комерсиална мисия на ракетата носи името „It’s Business Time“.
Ако всичко мине по план, Rocket Lab ще влезе в историята като частната компания, която за най-кратък срок е успяла да премине от тестови към комерсиални изстрелвания на ракета. Първият успешен тестов пуск на Electron се състоя на 21 януари миналата година

Освен това Rocket Lab може да постигне безпрецедентно висока честота на изстрелвания, благодарение на технологията си за производство на ракетата. В перспектива компанията може да произвежда по една ракета Electron всяка седмица.

Още тази година Rocket Lab планира да пусне 100 двигателя Rutherford, всички компоненти на които се произвеждат по технология на 3D печат. Ракетата Electron е оборудвана с дузина такива двигатели, вкл. един с повишена мощност.
Engels
07 Апр 2018 00:09
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Virgin Galactic тества VSS Unity с пилот и включен двигател
Космическата компания Virgin Galactic на британския милиардер Ричард Брансън извърши за първи път пълноценни изпитания на кораба SpaceShipTwo VSS Unity с включен двигател. Това е поредна стъпка към ерата на частния космически туризъм.
Тестовите изпитания са проведени успешно в четвъртък, 5 април, съобщават от компанията. VSS Unity идва да замени кораба VSS Enterprise, който претърпя катастрофа през 2014 г. по време на тестов полет, поради неправилни действия на един от пилотите, коствали и живота му.
Досега изпитанията на VSS Unity се извършваха изключително в режим на планиране, т.е. при изключени двигатели. За първи път тази седмица Virgin Galactic тества космическия кораб в пилотируем полет с включен двигател.
VSS Unity е излетял със самолет-носител WhiteKnightTwo VMS Eve, като на височина 14,17 км корабът се е отделил от носителя и след няколко секунди е пуснал собствените си двигатели. Впоследствие VSS Unity е достигнал свръхзвукова скорост, набрал е височина 25,685 км и се е върнал на земята с успешно кацане в пустинята Мохаве.
Изпитанията от тази седмица са начало на финалната фаза на тестване на кораба за туристически космически полети, отбелязва Virgin Galactic. Корабът може да побере на борда си осем души – шестима пътници и двама пилоти.
Билетът за космически полет с VSS Unity ще струва 250 000 долара. Срещу тази сума туристите ще могат да разгледат Земята от космоса и да прекарат няколко минути в безтегловност. Очаква се първите полети да се състоят до края на текущото десетилетие.
Engels
08 Апр 2018 18:39
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Aвтомобилният бизнес на бъдещето – наем, а не покупка
На 26 март 2018 г. автомобилните марки в Европа станаха с една повече, след като Lynk & Co представи официално бизнес модела си за Стария континент. Марката, която е 70% собственост на китайския гигант Geely и 30% на Volvo, ще произвежда първите си европейски модели в завода на шведите в Гент, Белгия, на същата поточна линия като Volvo XC40.
Но дистрибуцията им ще е съвсем различна. Lynk & Co очаква повечето ѝ клиенти да не купуват колите си, а да ги наемат с абонаментен план. Всички модели ще са снабдени с автоматичен бутон за споделяне, така че някой друг да може да ползва колата ви, докато сте на работа например (разбира се, срещу заплащане). Освен това Lynk няма да има своя собствена дилърска мрежа, а само верига имиджови магазини в градските центрове, молове и т. н.
Предаването "КОЛЕЛА" дискутира този нов бизнес модел с неговия главен идеолог - Ален Висер, вицепрезидент по маркетинга на Geely и Lynk & Co. Преди това заемал същите позиции във Volvo, Chevrolet и Opel, роденият в Белгия Висер попада в две поредни години сред 10-те най-влиятелни маркетинг шефове в света в класацията на Forbes.
Висер коментира парадокса, че споделянето – сърцевината на новия бизнес модел, се противопоставя на активната продажба на автомобили, което де факто значи, че новата компания работи, за да намали продажбите на автомобили.
„Може би звучи странно, но е факт. Разбира се, ние не сме благотворителна организация и искаме да правим пари. Но няма да ги правим, като продаваме колкото се може повече коли. Вместо това искаме да продаваме бизнес модела си, нашата концепция за мобилност, която е за абонамент вместо покупка. И действително искаме да намалим броя на колите по улиците, като предложим споделяне“.
Новият бизнес модел предвижда по-голямата част от приходите да идва не от продажби, а от абонаменти. „Бизнес планът ни предвижда те да са над половината от всички приходи. Остатъкът ще е разделен между отдаване под наем, лизинг и класически продажби“, пояснява мениджърът.

„За нас споделянето е само част от уравнението, пък и не знаем в каква посока ще се развие то. За момента делът на споделените автомобили по света е много нисък. Ние вярваме, че той ще се развие много бързо - щом хората са склонни да споделят домовете си, споделянето и на колата ще е само още една малка стъпка. Даже бих казал, че по-логично би било да е обратното. Даваме си сметка, че не сме първите в тази област. И не вярваме, че споделянето е революцията в нашия бизнес модел. То е възможност, вградена в колите ни, което е наистина новост. Но истинската революция са абонаментите, а не споделянето“, пояснява още автомобилният експерт.
Engels
08 Апр 2018 18:43
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Криптографски технологии навлизат в автомобилите
Прогнозите сочат, че към 2020 година по пътищата в света ще се движат четвърт милиард транспортни средства, свързани към интернет. Но извън удобствата, това ще бъде сериозно предизвикателство за сигурността.
Услуги като отдалечена диагностика, телематика и информационно-развлекателни системи с достъп до интернет ще повишат комфорта и сигурността на водача и пътниците в колата, но същевременно ще разкрият нови възможности за киберпрестъпниците.
Ето защо производителите на автомобили отсега се насочват към по-развити технологии за сигурност. Японската компания Honda Motor, например, разкри плановете си да внедри нови технологии за защита на свързаните автомобили, способни да обменят данни през мобилни мрежи.
Концепцията на Honda предвижда използване на криптографски технологии. Японският производител ще внедри в колите си система Key Management Center за сигурно създаване на криптографски ключове, съобщи информационната агенция Nikkei.
Новата платформа ще обезпечи сигурен обмен на данни между критично важни компоненти на умните автомобили. Очаква се Honda да започне внедряване на криптографските технологии в автомобилите си, които ще влязат в масово производство през 2019 г.
Експертите прогнозират, че с нарастване на заплахите в сферата на свързаните транспортни средства, ще се развива и отрасълът на автомобилни системи за обезпечаване на киберсигурността. Този пазар се намира в момента на ранния етап на своето развитие.
Неотдавна Министерството на транспорта на Великобритания публикува списък с генерални принципи, целящи да направят киберсигурността основен приоритет за производителите на автомобили. На първо място, от компаниите за автомобили се очаква да разглеждат сигурността на най-високо ниво, а всички рискове да бъдат оценявани и управлявани по подходящ и пропорционален начин.
Един от принципите в документа гласи, че компютърните системи трябва да бъдат проектирани така, че да направят хакването трудно, т.е. да нямат „единични точки на срив” и да поддържат ранно предупреждение. Съхранението и предаването на данни пък трябва да бъде контролирано и защитено.
Engels
10 Апр 2018 18:39
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Напрежение в AI общността заради робот-убиец
Водещи експерти в сферата на изкуствения интелект от цял свят обявиха бойкот на южнокорейските си колеги, работещи по създаване на военен робот-убиец, съобщи The Verge.

Повече от 50 от най-известните изследователи в областта на изкуствения интелект (AI) и роботиката решиха да бойкотират колегите си от Корейския институт за перспективни технологии (KAIST), заради участието им в проект за създаване на военни AI системи.

Бойкотът бе обявен в навечерието на дискусия под егидата на ООН за нуждата от налагане на международни ограничения върху създаването на т.нар. роботи-убийци, която ще се състои идната седмица.

По-рано тази година KAIST обяви плановете си да създаде съвместен изследователски център с южнокорейската компания Hanwha Systems, ангажирана с военни разработки. Според публикация на The Korean Times, в рамките на проекта партньорите възнамеряват да разработят технологии с изкуствен интелект за използване в оръжия, които ще позволят унищожаване на цели без участието на човек.

Инициатор на бойкота срещу KAIST е професор Тоби Уолш от Университета в Нов Южен Уелс (Австралия). Според него, надпреварата за създаване на автономни оръжия вече е започнала, а прототипи на такива системи разработват в момента редица страни, вкл. САЩ, Китай, Русия и Великобритания.
В конкретния случай действията на KAIST допринасят за ускоряване на тази надпревара във въоръжаването. Бойкотът, който се свежда до преустановяване на всякакви контакти и научно сътрудничество с KAIST, бе подкрепен от редица известни учени в AI сферата.

Прекратяване на бойкота е възможно, ако представителите на корейския институт убедят общността, че оръжията, разработени с тяхно участие, ще бъдат под „значителен човешки контрол“.

Възможно е обаче Уолш и неговите поддръжници да са избързали с решението за бойкот, отбелязва Times Higher Education. Сун-Чол Шин, президент на KAIST, твърди, че институтът не разработва автономни оръжия.

„Като академична институция, ние ценим човешките права и етични стандарти. KAIST няма да извършва каквито и да е изследвания в разрез с човешкото достойнство, включително разработване на автономни оръжия, без достатъчно човешки контрол”, казва Шин.

Във връзка с това изявление Тоби Уолш коментира, че ще трябва да се консултира със своите съмишленици за по-нататъшни действия. В същото време той подчертава, че Шин е оставил няколко въпроса за KAIST без отговор.

Един от най-изявените противници на безконтролното развитие на роботиката и системите с изкуствен интелект е основателят на SpaceX и Tesla – Илон Мъск, който редовно предупреждава за заплахата от въстание на машините. Така например, през август миналата година той беше сред 116-те експерти, подписали писмо до ООН с призив за международна забрана на автономните смъртоносни оръжия, известни още като „роботи-убийци“.

През юли 2017 г. Илон Мъск призова властите да създадат организация, която да наблюдава развитието на технологиите за изкуствен интелект. Той лансира предложението си на срещата на Националната асоциация на губернаторите на САЩ.

По-късно идеята на Мъск коментира основателят и главен изпълнителен директор на Facebook, Марк Зукърбърг, който нарече подобни предупрежденията „безотговорни“. Вече покойният британски астрофизик Стивън Хокинг също изразяваше често своята загриженост от безконтролното развитие на технологиите за изкуствен интелект.
Engels
10 Апр 2018 18:42
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Автономните коли ще виждат зад ъгъла с лазерна система
Автономните превозни средства стават все по-добри в разпознаването и разбирането на околната обстановка, но им е необходима пряка видимост, за да могат да „съзрат“ опасностите в обкръжението си. Изследователи предлагат решение на този проблем.

Екип от учени в Станфорд е разработил лазерна система, която може да позволи на автомобилите без шофьор да виждат зад „слепите“ ъгли и да спрат, преди да е станало късно – преди да е изскочило на пътя дете или да е нахлула фучаща друга кола.

За да изобрази обекти, които се намират извън пряка видимост, технологията разчита на отскачането на лазерни импулси „зад ъгъла“ до желания обект и назад. Високочувствителен сензор улавя връщащите се фотони светлина. Алгоритъмът ги анализира и крайният резултат е размита снимка на нещото, което се крие непосредствено зад ъгъла.

Това е точно толкова високотехнологично, колкото и звучи, и далеч не е първият опит на учените да направят подобно „светлинно шоу“. Екип от MIT експериментира със сходна система през 2012 г., а през 2014 г. европейски и канадски изследователи успяха да пресъздадат „светлинно ехо“ на скрити обекти.
Станфордските учени казват, че новият им принос е предимно от математическа гледна точка. Тъй като светлината се разсейва от обектите, които достига, светлинните сигнали могат да отскочат към сензора от което и да е място. Това води до много „шум“ в изображението, който може да размие образа на целта.

За да помогне за преодоляването на проблема, екипът е разработил усъвършенстван алгоритъм, който може да изчисли пътя, изминат от уловените фотони, и да го използва за визуална реконструкция на обекта.

„Същественото предизвикателство при изображенията на обекти, които са извън видимост, е да се намери ефективен начин за извличане на 3D структурата на скрития обект от зашумените данни“, обяснява Дейвид Линдъл, съавтор на доклада, описващ технологията. „Мисля, че голямото значение на този метод е фактът, че е изчислително ефективен“.

Изследователите казват, че техният алгоритъм може да анализира данните от фотоните за по-малко от секунда. Софтуерът е достатъчно ефективен, за да може да работи на обикновен лаптоп.

Проблемът в практиката до момента е първоначалното сканиране – за да се генерират достатъчно данни за изображението на скрит предмет, системата трябва да изстреля много импулси лазерна светлина. Процесът може да отнеме до един час и в този си вид не би бил много полезно, защото не може да предупреди за дете, което е на път да изхвръкне иззад ъгъла и да попадне пред колата.

Другият основен въпрос е околната светлина. При внимателно контролирани лабораторни условия, системата с лазера работи добре, но когато бъде изведена навън в условията на ярката светлина на деня, сензорите се оказват претрупани от светлинни сигнали.

Имайки предвид това, при тестовете на открито учените са установили, че технологията е в състояние ясно да да „подбере“ обекти с висока степен на отразяване, като например ярки облекла, пътни знаци и маркери.

В бъдеще изследователите планират да работят за ускоряване на сканирането, подобряване на способността на системата на дневна светлина и откриване на движещи се обекти. Изследването е публикувано в списание Nature.
Engels
10 Апр 2018 19:48
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Smart сложи край на двигателя с вътрешно горене
Марката Smart, която принадлежи на компанията Mercedes-Benz и на концерна Daimler, вече ще произвежда единствено електрически модели. Процесът към преориентация на проиводството в Европа ще приключи през 2020 г., съобщи шефът на германския концерн Дитер Цетше.

На пазара в САЩ тази трансформация вече е факт и Smart предлага моделите си ForTwo Coupe и ForTwo Cabrio само с електрически двигатели. Те са оборудвани с мотор с мощност 81 к.с. и 160 Нм въртящ момент, който се захранва от батерии с капаците 17,6 кВт/ч. Това е достатъчно за пробег от 93 км.

Ускорението от 0 до 97 км/ч (60 мили по американския стандарт) при електрическия Smart отнема 11,4 секунди. Времето за зареждане от специална станция е 3 часа, докато от стандартната електропреносна мрежа е 21 часа.

Smart става втората марка, която през тази година обявява пълно преминаване към електомобили. Това стори и брандът Lagonda, принадлежащ на Aston Martin. За разлика от компанията майка, която ще продължи да развива двигатели с вътрешно горене, британският производител ще залага само на модели с нулеви вредни емисии.
Engels
11 Апр 2018 22:13
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Откритие на Microsoft обещава пробив в квантовите компютри
Група изследователи на Microsoft от Делфтския технологичен университет в Холандия извършиха експеримент, резултатите от който ще помогнат за създаване на квантов компютър, десетки хиляди пъти по-точен от съвременните изчислителни системи.

Специалистите експериментално потвърдиха съществуването на фермион „Майорана“, който представлява квазичастица и същевременно притежава свойствата на полупроводник и свръхпроводник. Съществуването на такива квазичастици е изследвано от италианския физик Етор Майорана още през 30-те години на миналия век.
Кубитите (квантови битове) на изчислително устройство, изградено на базата на споменатите частици, се очаква да бъдат по-малко зависими от външни влияния, да дадат по-точни резултати и следователно да покажат по-голяма производителност, съобщават от Microsoft.

Ако учените успеят да създадат работещи кубити въз основа на фермион „Майорана“, рано или късно клиентите на Microsoft ще могат да използват ресурсите на високопроизводителен квантов компютър чрез облачната платформа Azure Cloud.

Предполага се, че системите от нов тип ще могат да решават определени задачи с най-висока ефективност, в сравнение със съществуващите изчислителни машини. Това, по-специално, ще бъдат задачи, свързани с криптографията, търсенето на нови лекарства и др., за които са необходими огромни изчислителни ресурси.
Д-р Тормозчиян
13 Апр 2018 22:30
Мнения: 8,152
От: Botswana

На первых испытаниях беспилотного КАМАЗа грузовик разрушил цех, в котором был собран
Апрель 12, 2018Неудачно завершились первые испытания беспилотного грузовика «КАМАЗ» на полигоне в Набережных Челнах. В ходе управления произошла ошибка, вследствие которой автомобиль врезался в заводской сборочный цех, что привело к полному разрушению помещения. К счастью, в момент аварии внутри не было рабочих.

Несмотря на казус, завод намерен продолжить работу над первым беспилотным грузовиком российского производства.

«Ничего страшного не случилось. Пока наша татарская «Тесла» не готова штурмовать серьёзные высоты, но всё впереди. Мы сейчас нашу малышку починим, подрихтуем, подкрутим кое-где и поедет. Куда она денется?», — сказал руководитель проекта Василий Пякин.

Также в руководстве компании пообещали заново отстроить цех, разрушенный в результате аварии.


Натисни тук
дъртреалист
14 Апр 2018 07:58
Мнения: 11,678
От: Bulgaria
ще виждат зад ъгъла

Ега ти!
Демистифицирана фантастика...
Engels
17 Апр 2018 02:08
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Toyota уеднаквява батериите за електромобили и дома
Toyota разработва концепция за съвместно използване на батерии (battery sharing), която ще позволи да бъде удължен срокът им на експлоатация, съобщи японската информационна агенция Nikkei.

Идеята се свежда до производство на акумулаторни модули със стандартни размери. Това ще направи възможно използването на едни и същи батерии за различни приложения по време на експлоатация – например в електромобили и впоследствие в домашни системи за съхранение на енергия.
Подобен подход ще обезпечи ефективен срок за работа на акумулаторните блокове до 15 години. В първите 5-7 години батериите могат да се използват в електрическите превозни средства, а в следващите 8-10 години – в други системи.

Освен това уеднаквяването на акумулаторните модули ще опрости процеса на разработка на електрически автомобили от различни типове. Собствениците на такива коли ще могат безпроблемно да сменят оригиналния блок батерии с по-съвременен – например, с повишен капацитет, при запазване на размерите.

Неотдавна Toyota обяви план в началото на следващото десетилетие да пусне в продажба по целия свят 10 модела електромобили. Компанията планира да увеличи инвестициите в разработка на батерии за електромобили до 13 млрд. долара към 2030 г.
Добави мнение   Мнения:699 « Предишна Страница 32 от 35 30 31 32 33 34 Следваща »