Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Защо не България?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:114 Страница 1 от 6 1 2 3 Следваща »
kiro or efiro
14 Яну 2018 19:41
Мнения: 1,468
От: Bulgaria
atlantic1
14 Яну 2018 19:57
Мнения: 406
От: Andorra
Антизападничеството - последното убежище на мутрокрацията у нас ! И понеже главните мутри на републиката не могат да го говорят , оставят задачата за придворните си шутове. Т.н.български капУталисти , банк/ст/ери ,"анализатори" , наблюдатели и други нечистоплътници. Те са все едни същи от четвърт век и са абонирани за медиите , който и да управлява , каквито и перипетии да има икономиката ни...
същото клише "най-бедната и корумпирана страна
Какво клише бе , аламколум ? Това не е никакво клише а 100 % факт , и няма как да е иначе... България е най-мизерната страна в Европа с най-ниските доходи на хората , а самата територия се управлява от МАФИЯТА . Висша форма на корупция ! Шенген ? Евро ?? Моля ???
Neopol
14 Яну 2018 20:23
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
Много хубаво, само дето присъединяването на България към еврото, преди или тя да стане с производствени възможности колкото Германия , или преди еврозоната да се сдобие с общ държавен тип бюджет с пряко финансиране на дейности и безусловно регионално субсидиране, би било грешка. Опитът на южна Европа го показа недвусмислено.

Не може да има обща валута без общ държавен тип бюджет. Такава валута е от полза само на силните икономики, като ги прави много по силни, за сметка на източване и хвърлянето в криза на по-слабите.

Приемането на еврото докато не е съпроводено и с общ бюджет, ще обрече България на свръхзадлъжняване. България не само, че няма да е изключение от южна Европа, но кризата ще бъде много по-остра. Поради много по-слабата българска икономика в сравнение с тези на Гърция, Италия или Испания.
mick
14 Яну 2018 20:26
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
И с евро.. надали ще ни отпускат евтини заеми като на другите страни.. просто не сме в техния отбор.. ние сме набелязани за източване..


Просто за да имат едни евтини пари.. други трябва да плащат и да бъдат източвани.
Neopol
14 Яну 2018 20:32
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
Това не е никакво клише а 100 % факт , и няма как да е иначе...

И ти как разбра, че е факт ? Някое НПО, дето има интерес да има корупция за да я бори, ли ти го каза ?

Корупция има там, където има много пари и големи икономически субекти с големи бизнесинтереси. България и да иска, няма как да надмине страните от западна Европа и по корупция. Просто вече (за разлика от периода на Костов, когато се разпределяше собственост за милиарди) няма ресурс за много корупция. Огромна корупция имаше при управлението на ОДС (щото тогава се правеше подмасовата приватизация). При царя се опитаха да я интегрират с Европейската, докато приватизираха ЕРП-та и БТК. След това просто няма ресурс за корупция.

България реално е на последните места и по корупция в ЕС. Другото са мантри за краставичката.
Maximus II
14 Яну 2018 21:00
Мнения: 9,741
От: Bulgaria
какво губим ние от това, че 20 години работим във валутен съвет, какво и колко губим от това, че нямаме достъп до рефинансирането и до паричните пазари на еврозоната,


Да г-н Хърсев, но когато ние нещо губим, друг го спечелва, световната система е като казармата, нищо не се губи, само си сменя собственика.

И за това не ни пускат! Но не са виновни те, виновна е българската политическа и икономическа класа, неспособна и нежелаеща да отстоява интереса на народа си, а когато някой е некадърен да си върши работата, какво - уволняват го, така ни казват българските работодатели...

Всеки елит незагрижен и отчужден от народа си, го губи, и в прекия смисъл, и кой тогава ще защити българския елит, западните ненаситни акули ще го изядат с парцалите, празно няма на тоя свят, нищо ли не научиха от диамата и исмата, база - надстройка...

Каквито комунисти бяха, такива капиталисти са сега! Е, давам си сметка че външният натиск е огромен, ама я вижте Полша, Унгария, Чехия, как се зъбят за интереса си, ами сърбите даже воюваха със САЩ !
щурчо
14 Яну 2018 21:20
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Язе предпочитам българскио ЛЕВ да се запази.
Като конвертируема валута у назе и на Балканите...
редник
14 Яну 2018 23:33
Мнения: 9,547
От: Bulgaria
За съжаление нашите йесмени глупаво пригласят, дори когато министри говорят за присъединяване към еврозоната, споменават, че тепърва ще "кандидатстваме", вместо ясно и силно да заявят: "ще упражним нашето договорно и вече платено право". Ами "чакалнята", ами "условията"? Никаква "чакалня за еврозоната" няма...
М-да, чете Хърсев форума, а моето мнение го е чел и препрочитал!...

редник
11 Яну 2018 17:03

Аман от обещания за щастливо бъдеще!...
Ако ще приемаме €, каква чакалня – щом отговаряме на изискванията, да го въвеждаме до края на годината, та дано най-после доживея светлото бъдеще, че не остана много...
Докога €бюрократите ще се е... , така де, бъзикат с нас!

Е-ех, ако и управляващите ни четяха...
kiro or efiro
14 Яну 2018 23:38
Мнения: 1,468
От: Bulgaria
Ало, авторът протестира срещу двойния стандарт в третирането на България, нито повече, нито по-малко. Дори е отделил интереса на БГ от приемането на еврото в отделен параграф. Напълно коректна теза, не разбирам защо му се зъбят некои.
Engels
15 Яну 2018 01:47
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
(всъщност е блъф - страна с фиксиран валутен курс няма какво да прави в механизъм, предназначен да изравни курса преди фиксирането; левът над 20 години е фиксиран)


Сега някой да обясни защо бляхме когато в Прибалтика действаха.
Engels
15 Яну 2018 02:07
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Приемането на еврото докато не е съпроводено и с общ бюджет, ще обрече България на свръхзадлъжняване. България не само, че няма да е изключение от южна Европа, но кризата ще бъде много по-остра.

Ako чакаш ЕЦБ да ни залее с евро за да станем свръхзадлъжняли, надежда всяка остави.
Изключение сме от Южна Европа заради ниските заплати.
С тези мизерни заплати и пенсии забрави за свръхзадлъжняване.

Трябват ни минимални пенсии от поне 300 евро, за да поразклатим системата.
И пак няма да догоним Гърция, камо ли да демонстрираме много по-остра криза.

Neopol
15 Яну 2018 02:12
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
Ako чакаш ЕЦБ да ни залее с евро за да станем свръхзадлъжняли, надежда всяка остави.

Точно обратното. България е апетитна хапка за банкерите с тези ниски нива на държавен дълг. Ако приемем еврото, само стой и гледай как държавният дълг бързо минава 100% от БВП.
traikokitan4ev
15 Яну 2018 02:37
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
Някой от коментиращите всезнайковци направил ли си е труда да провери какви са процентите по които можем да се финансираме в момента?
Очевидно никой, защото нали чукча...
В момента е 1.02% лихвата и е по-ниска от доста държави в еврозоната. И да Хърсев, Мик, Неопол (и вся...), без да сме в еврозоната!
Така че целият вой е излишен, ма Хърсев ясен - хонорар, а вие?
Или заработката е на брой постинги, независимо от съдържание и по каква тема.
Neopol
15 Яну 2018 03:58
Мнения: 5,944
От: Bulgaria
Въпросът за приемането на еврото е съдбоносен. Относително лесно се приема (другото е пиар трикове), но много мъчно се излиза. На гърците им бяха изнесли и печатните машини, да не би да се изкушат да се върнат към драхмата и си оправят държавата, вместо да са роби до живот на банкерите.

Никакво приемане на еврото, докато еврозоната не въведе и държавен тип бюджет с безусловни субсидии, които да компенсират източването на паричната маса към немската икономика и да предотвратят нуждата от вземането на кредити, дори за осигуряване на вътрешното парично обращение.

Приемането на еврото в сегашният му вид и докато няма общ държавен тип бюджет на еврозоната, означава единствено свръхзадлъжняване на държавата и криза.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Neopol
Engels
15 Яну 2018 04:45
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Ако приемем еврото, само стой и гледай как държавният дълг бързо минава 100% от БВП.

Ние на практика с валутния борд вече сме приели еврото, по точно негативната част от еврото, позитивната ще получим след като ни допуснат в еврозоната.
Какъв ще е държавният дълг зависи само от правителството. То и сега ако иска може да взема заеми.
И ако си извън еврозоната можеш много по лесно да затънеш. ЕЦБ няма да си мръдне пръста за нас.
При едно популистко правителство, ако сме извън еврозоната е в пъти по опасно.
Такова правителство спокойно може да събори валутния борд. Достатъчно е ударно да вдигне пенсиите и минималната заплата.
Да сме извън еврозоната има смисъл само ако махнем валутният борд. От трите варианта валутният борд е най лошия избор.
Глупаво е да обираш негативите на еврото чрез валутния борд и да не можеш да ползваш предимствата на еврото.
Това вече трябва всички да са го разбрали.
Дори и Хърсев се скъса да го обяснява.


Engels
15 Яну 2018 04:52
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Въпросът за приемането на еврото е съдбоносен. Относително лесно се приема (другото е пиар трикове), но много мъчно се излиза.

Същото може да се каже и за валутния борд, така че на практика с валутния борд вече сме влязли в капана на еврото.
И сега обираме всички негативи на еврото подобно на Гърция, Испания и Италия, но не можем да ползваме предимствата му като тях.
Тоест в момента сме в пъти по прецакани от Гърция, Испания и Италия.

Engels
15 Яну 2018 04:58
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
На гърците им бяха изнесли и печатните машини, да не би да се изкушат да се върнат към драхмата и си оправят държавата, вместо да са роби до живот на банкерите.

И ние на теория имаме лев, но на практика сме зависими като Гърция от еврото.
Engels
15 Яну 2018 05:07
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
В момента е 1.02% лихвата и е по-ниска от доста държави в еврозоната. И да Хърсев, Мик, Неопол (и вся...), без да сме в еврозоната!

Нали точно това ви обяснявам.
Това зависи от правителството.
Нека правителството да направи минималната пенсия два пъти по ниска от Гръцката и после ще видите каква ще стане лихвата.

Engels
15 Яну 2018 05:25
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Никакво приемане на еврото, докато еврозоната не въведе и държавен тип бюджет с безусловни субсидии, които да компенсират източването на паричната маса към немската икономика и да предотвратят нуждата от вземането на кредити, дори за осигуряване на вътрешното парично обращение.

Няма нужда да сме в еврозоната за да ни източват.
Достатъчно е да сме във валутен борд.
В момента ни източват точно толкова колкото източват и Гърция, Италия и Испания.
С тази разлика, че ако ако решим да вдигнем пенсиите и заплатите и затънем, никой няма да тръгне да ни спасява от ЕЦБ, а ще ни предадат на международния валутен фонд.
Тоест съдбата ни ще бъде много по неприятна от тази на Гърция, защото не сме в еврозоната и никой няма да му пука, просто ще се срути валутния борд, както едно време в Аржентина. ЕЦБ няма да си мръдне и пръста понеже това не засяга еврото.
Да сме безкрайно дълго време във валутен борд е най удобно за банкстерите, могат да ни източват колкото искат, при това без да се притесняват, че това може да се отрази негативно на еврото.
mick
15 Яну 2018 07:41
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Като казахте МВФ.. последните реформи бяха правени точно по негово време.. оттогава насам всичко е цоцане на еврофондове и никакви реформи.
БатВаню
15 Яну 2018 08:48
Мнения: 3,463
От: France
Въпросът не е във вида на валутата. Какъв е проблемът да получаваш доходи в лева щом тези левове винаги можеш да обмениш в евро по курс 1.95583?
Както обикновено, важен е размерът (на доходите), а не дали са в евро или лева.
Ако нашите пенсии бяха 1000 (привързани към еврото) лева, какъв е проблемът?
Проблемът е, че не са!
Двайсетте години фиксиран курс са най-спокойните и безпроблемни години във финансовата ни история.
Идеята беше валутният съюз да се използва като временна мярка, нещо като усмирителна риза, но се оказа доста подходящ и като костюм за ежедневна употреба
Добави мнение   Мнения:114 Страница 1 от 6 1 2 3 Следваща »