Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Защо не България?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:114 Предишна Страница 2 от 6 1 2 3 4 Следваща »
БатВаню
15 Яну 2018 08:48
Мнения: 3,463
От: France
Въпросът не е във вида на валутата. Какъв е проблемът да получаваш доходи в лева щом тези левове винаги можеш да обмениш в евро по курс 1.95583?
Както обикновено, важен е размерът (на доходите), а не дали са в евро или лева.
Ако нашите пенсии бяха 1000 (привързани към еврото) лева, какъв е проблемът?
Проблемът е, че не са!
Двайсетте години фиксиран курс са най-спокойните и безпроблемни години във финансовата ни история.
Идеята беше валутният съюз да се използва като временна мярка, нещо като усмирителна риза, но се оказа доста подходящ и като костюм за ежедневна употреба.
Engels
15 Яну 2018 09:23
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Какъв е проблемът да получаваш доходи в лева щом тези левове винаги можеш да обмениш в евро по курс 1.95583?

За простия бай Ганьо проблем няма.
Но за икономиката и държавата има.

Ситуацията прилича на това да свикнеш да ходиш с патерица и така и да не използваш краката си отново, въпреки че може и да са зараснали.
Автоматичният внос на парична политика от Eвропейската централна банка не е непременно пригоден за условията в България - проблем, който държавите в еврозоната, движещи се на различни скорости, усещат болезнено. Самият борд е скъпо удоволствие - инвестирането на валутните резерви в чужбина, и то консервативно в ликвидни средства, лишава местната икономика от ресурс и така се пропуска доход. В България в момента това са над 46 млрд. лв., които текущо се инвестират при нулеви и дори отрицателни лихви, а и в по-добрите времена не носят оптимална доходност, тъй като трябва да са незабавно ликвидни. В това число влиза и Сребърният фонд за подкрепа на пенсионната система, който по този начин не се умножава, въпреки че е дългосрочен ресурс и дори по закон в момента държавата няма право да го харчи.
Липсата на кредитор от последна инстанция, който да предоставя ликвидност на банките, също е слабост.
И не на последно място, самият борд, дори и да функционира перфектно, носи риск - той може да се срути при атака, при банкова паника или просто при политически отказ от него.
Бордът се оказа котва, която никой не иска да вдига. Както казва пред в. "Банкеръ" икономистът Румен Аврамов по повод въвеждането му, "дълбокият и многостранен проблем е в неспособността да изградим смислено и рационално общество - политиците са само фасада и симптом на тези трудности. Нещата бяха доведени до отсъствие на алтернативи. Наличните котви за стабилизация бяха изчерпани и дискредитирани". 20 години по-късно въпросът продължава да стои - изградихме ли такова общество и вярваме ли си достатъчно, за да се пуснем от котвата? Събитията от изминалите няколко години изиграха решителна роля, за да ни убедят - по-скоро не.

Просто излиза, че като държава и народ сме прекалено смотани за финансова самостоятелност.
Като на лудите ни трябва усмирителна риза - валутен борд.
И искаме или не трябва да се подчиняваме на паричната политика от Eвропейската централна банка.
Прекалено сме малоумни за самостоятелна паричната политика.
Затова влизането в еврозоната няма алтернатива.

Или можем да си клечим във валутен борд и да ни цицат.
И без това сме свикнали.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Engels
geo_19
15 Яну 2018 09:47
Мнения: 2,273
От: Bulgaria
За какво ни е еврото? Попитайте се защо Великобритания, Полша, Чехия, Унгария и Дания не щат еврото? Макар и да са изпълнили всички критерии... Предполагам защото си оставят отворена вратичка за излизане от този ЕС. Британия вече го направи. За Дания не знам, но Полша, Чехия и Унгария ще си бият камшика веднага след като свърши програмата за кохезионните фондове. Затова не искат еврото. А на нас какво ни пречи едностранно да приемем еврото? Както е в Косово и Черна гора. Без да разваляме борда просто технически премахваме лева и оставаме само с една валута - еврото.
Engels
15 Яну 2018 10:04
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Попитайте се защо Великобритания, Полша, Чехия, Унгария и Дания не щат еврото?

Защото не са във валутен борд.
Тоест водят собствена парична политика.
Ние понеже не можем сме предоставили това на ЕЦБ.
Engels
15 Яну 2018 10:15
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
А на нас какво ни пречи едностранно да приемем еврото? Както е в Косово и Черна гора. Без да разваляме борда просто технически премахваме лева и оставаме само с една валута - еврото.

Правителството няма да го направи без разрешение от ЕЦБ.

Oсвен това кой ще смени милирдите спестени левове в евро?
Ако хората сами започнат да го правят, като изтеглят левовете и ги превръщат в евро, банковата система ще рухне.
Просто защото спестените в банките от българите пари ги няма в наличност в банките.
Там са само една малка част от спестяванията.
Тоест преди да фалират банките, само една малка част от народа ще успее да си смени левовете е евро.
Вече видяхме този номер с КТБ.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Engels
Engels
15 Яну 2018 10:59
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Месечен баланс на управление „Емисионно“ към 29 май 2015 г.
(снимка: натиснете тук)
Паричната статистика на БНБ показва, че към 31 май 2016 г. общата сума на спестяванията в банковата система за пръв път прекрачва границата от 64 млрд. лв.
Точната стойност е 64,119 млрд. лв., което се равнява на 70,7% от БВП. Годишният прираст е от 8,8%.
Към края на май 2015 г. покритието на валутния борд е 176,1%, разкриват актуалните данни на БНБ. Това означава, че международните валутни резерви покриват точно 176,1% от паричната база.
Добре ни цицат банкстерите.


Пикачу
15 Яну 2018 11:19
Мнения: 8,152
От: South Africa
Емо Хърсев

Емо не твърди , че не сме бедни, а напротив, мотаенето ни в разни чакални допринася и за това - да сме най-бедни.
Противно на гърци и всички южноевропейци, които влязоха в еврозоната с всичките си кръпки по задниците и още не могат да се оправят.
tantus
15 Яну 2018 16:15
Мнения: 2,108
От: Bulgaria
Хърсев говори като икономист. Но тук става въпрос и за политика. А в нея винаги има неписани критерии - т.е. може уж да си изпълнил всички официални критерии, но това може да не е достатъчно. Между другото, опитът с Турция показва, че е добре да има и неписани критерии. Никой от ЕС гледам на мрънка защо Турция чакаше толкова време и накрая не беше приета? Защо? Ами защото се оказа правилната стратегия.
geo_19
15 Яну 2018 17:15
Мнения: 2,273
От: Bulgaria
Engels
2018-01-15 10:15:00
Oсвен това кой ще смени милирдите спестени левове в евро?


Ами май си посочил рецептата в следващият си пост:

Към края на май 2015 г. покритието на валутния борд е 176,1%, разкриват актуалните данни на БНБ. Това означава, че международните валутни резерви покриват точно 176,1% от паричната база.


Изтегляме тези 176% Със 100 % сменяме левовете за евро. Обменените левове ги изгаряме в пещи и оставащите 76% евро ги пускаме да се задвижи икономиката. Знам, че е луда идея, и няма да ни разрешат "началниците"...
Engels
15 Яну 2018 17:34
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Знам, че е луда идея, и няма да ни разрешат "началниците"...

Така е.
Но има още нещо, което съм сигурен, че и ти подозираш.
В България има доста тарикати които искат да приберат тези пари.
Или поне да ги раздадат на своите хора.
Баце например може да си купи с тези пари още доста мандати.
traikokitan4ev
15 Яну 2018 20:07
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
колега Engels, надявам се поне съзнаваш какви глупости пишеш, докато заработваш!

съвсем не съм горещ привърженик на влизането в еврозоната, но изпадам в ступор като гледам как агитката (бе как го правите това да се изписва червено бе?) върти, суче взаимноизключващи се аргументи...

значи с борд нямаме собствена парична политика (имахме до 1997, насладихме й се, мерси!), но видиш ли без борд само чакат за да гепят баланса на Емисионно, пък ако влезем в еврозоната (което си е продължение на борда и е добрата страна от приемане на еврото) ще ни източат!

лихвата 1.02% в момента показва именно несъстоятелността на тезата, че САМО с влизане в еврозоната можем да се финансираме евтино, ето че се случва ни без да сме член на еврозоната (това пък е добрата страна от НЕ влизането в еврозоната)
showstopper
15 Яну 2018 21:29
Мнения: 540
От: Bulgaria
Това че България покрива формално критериите за еврозоната, не значи, че покрива критериите за членство в ЕС. Приеха ни по стратегически причини с надеждата, че с времето ще влезем в час. Не се получи. Затова и не изгарят от желание да ни приемат в еврозоната. Това, че едни и същи резонни критики се повтарят до втръсване, не значи че са се превърнали в клишета. А критиките продължават да засягат не формалните критерии за еврото, а пригодността на България за ЕС.
Engels
16 Яну 2018 00:25
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
(бе как го правите това да се изписва червено бе?)

И други работи можем да изписваме.Zagrishen
16 Яну 2018 10:41
Мнения: 4
От: Bulgaria
Само не разбрах Хърсев защо не си публикува мнението директно в SZ.
jazzyjack
16 Яну 2018 21:02
Мнения: 12
От: Bulgaria
Съдържателен анализ. Доколкото можах да стопля, Еврозоната е някаква страшна далавера и ние сме си точно като за там. Обаче злият гений Мюлауер Незнамкойси и подобните нему само гледат да ни сецат. Пък ние не вземем да тупнем капата и да нахълтаме в банята с дисагите барабар, а само се ослушваме и изтърваме сигурна печалба. На човек направо му иде да си пусне мустаци, че после да ги хапе от яд.
Лично аз само брадясвам и тъна в догадки. Гадая, например, каква част от защитнициците си дават сметка че разликата между борда и зоната е колкото от тука до Чикаго. Бордът е като да си гипсираш ръцете… а зоната е като ампутация. И в двата случая човек се лишава от възможността да ползва крайниците си, но при втория вариант обратно действие не се предвижда.
Разбира се, цялото нещо идва с едно обещанието за автоматична хранилка, която сама ще поднася храна на пациента – добре приготвена, сдъвкана и изплюта точно където трябва. Ако все пак пациентът има нужда да си вземе или да остави нещо, би могъл да ползва краката си. Горе-долу това проповядва теорията за ОВЗ – махаш, значи, свободно-плаващия валутен курс и другите екстри, пък ако нещо таквоз, ще компенсираш с движение на работна сила (гаче ли стадо овце да юркаш насам-натам) и фискални стимули за засегнатите региони. Звучи логично… на хартия. Практиката показва друго. Показва че в сегашния си вид тоя механизъм не бачка (при общ бюджет, около 1% от БВП на ЕС и постоянен потенциал за миграция на факторите за производство просто няма как да е иначе). Стиглиц ги обяснява надълго и нашироко тез неща в „The Euro - How a Common Currency Threatens…“.
Нещо повече, тая теория няма да бачка, дори да и постелят червен килим и перфектни условия. Преди петнайсетина години „Рътлидж“ издадоха едно интересно сборниче, озаглавено „A History of Monetary Unions“. Я пробвайте там да намерите пример за работещ паричен съюз, хем авторът е явен поддръжник на идеята и е дал всичко от себе си
BTW един от най-пресните примери е съюзът на Чехия и Словакия. Вероятно помните, че след като мина първоначалната еуфория през 1992 г., двете страни се споразумяха да запазят митническия съюз, общия пазар на труда, единната фискална политика и, разбира се, валутния съюз за поне 6 м. А помните ли колко просъществува тоя съюз ? Шест седмици! Ни повече, ни по-малко. Хем имаше идеални условия – работниците говореха един език, интеграцията между двете икономики беше силна (по-силна от сегашната в ЕС), стандартът на живот беше сравнително близък и т.н. Обаче валутен съюз – ядец. Просто някой е пробутал на премъдрите чиновници едно калпаво упътване и колкото да се опитват да сглобят телевизор, то все часовник с кукувичка се получава.
Колкото до пропуснатите ползи и малката задлъжнялост, темата е дълга и хич не ми се подхваща. Енгелс, ти какво баш в пенсиите се нагледа. Добре бе, няма да харчат бюджета за пенсии. За саниране и бракувани самолети ще ги дадат. Само мир да е.
awesome
17 Яну 2018 09:55
Мнения: 30
От: Bulgaria
Много интересна и полезна тема!
Асет мениджмънт, drive-in, детски играчки, Автоасистанс
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: awesome
Maximus II
17 Яну 2018 10:11
Мнения: 9,741
От: Bulgaria
Нещата не са толкова прости, фаворизирате системите, пренебрегвате човешкия фактор, масово разпространена заблуда, не системите се стремят към печалби, а хора, влиятелни личности, и когато системите пречат на печалбите на тези личности, те задействат политически механизми, за да пренебрегнат тези системи - наглост, която виждаме постоянно в ЕС, евробюрократите само изпълняват, каквото им кажат техните истински господари.

Германия просто ограби Гърция, и го направи да изглежда че гърците са виновни, с помощта на медиите, които също служат на най-богатите.

Трябва политическа воля на нашите политици, а те я нямат, идва Юнкер (еврочиновник) и дава едни милиони, той знае че е подкуп, нашите знаят че е подкуп, и ни одират...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Maximus II
Engels
17 Яну 2018 16:18
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Бордът е като да си гипсираш ръцете… а зоната е като ампутация. И в двата случая човек се лишава от възможността да ползва крайниците си, но при втория вариант обратно действие не се предвижда.

Заблуждаваш се. Точно обратното е.
Излизането от валутен борд е дори по опасно от излизането от еврозоната.
Но при излизане от валутен борд много по лесно можеш да ограбиш населението с една яка инфлация на лева.
Докато няма как да направиш същото с еврото.

onzi
17 Яну 2018 16:26
Мнения: 9,528
От: Bulgaria
Излизането от валутен борд е дори по опасно от излизането от еврозоната.
айде бе. я цитирай по два-три случая на излезли от борд и от еврозоната, та да направим сравнение.

щото, както е добре известно, истината се познава в сравнението
Engels
17 Яну 2018 16:29
Мнения: 9,067
От: Bulgaria
Колкото до пропуснатите ползи и малката задлъжнялост, темата е дълга и хич не ми се подхваща.

Kaто например, че при влизането в еврозоната (или при премахване на валутния борд) получаваме на разположение толкова много пари с които можем да построим не една, а цели три атомни централи като Белене.
Добави мнение   Мнения:114 Предишна Страница 2 от 6 1 2 3 4 Следваща »