Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Не дали, не защо, а как трябва да се изучава Соцът
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:217 Предишна Страница 3 от 11 1 2 3 4 5 Следваща »
Д-р Тормозчиян
26 Яну 2018 23:14
Мнения: 8,152
От: Botswana
Ей така трябва да се преподава социализмът:

През лятото нямаше банани, наистина. Но, то, до 83-та година и в Западна Европа не е имало банани през лятото, защото чак тогава е изобретен и внедрен фризерът за съхранение на фрукти. Западно изобретение е. И чак след като го измислят, става възможно съхранението на бананите в Европа през лятото. До 83-та година и те са яли банани само през зимата.

И киви-та нямаше, и манго, и пъпеши от Аржентина, и още няколко вида екзотични плодове, които и сега застояват по щандовете.

През зимата имаше ябълки, огромни, уханни, сушени сливи, портокали, мандарини и страшно много сладка и компоти.


сър Джон
26 Яну 2018 23:48
Мнения: 1,154
От: Bulgaria
Истинското престъпление на соца беше това, че чрез забраната на частната собственост унищожи предприемачеството. Поколението, което влезе в капитализма, нямаше никаква представа от неговите икономика, мениджмънт и финанси. Абсолютно всички бяха наемни работници, свикнали само да получават нареждания. Поради това се наложи повторно да преживеем (и още преживяваме) дивия капитализъм, който всяко постфеодално общество преживява, преди да се организира и стабилизира. При това изведнъж се оказахме без адекватни закони, защото старите станаха безсмислени, а нови се създаваха бавно, некадърно и злоумишлено.
Всъщност България, която беше постигнала много в модерното си развитие, се оказа отново в първи клас с изтрита памет.
Вярно е, че се живееше спокойно, полубедно и безметежно - докато настъпи фалитът. Защото нали помните, че България официално обяви фалит?
Butch
27 Яну 2018 00:48
Мнения: 6,934
От: United States
Е, те дрогарете затвориха границите с кльонове и овчарски кучета.
Инак от тоа Соц рай сички щеха да избегат.

щурчо, головодник си и нищо не може да се направи.
Югославяните можеха да ходят на запад. Държавата им не се изпразни. Нямаха кльонове.
Съгласен съм, че това беше основна грешка на Т. Живков. Ако беше отворил границите, милион щяха да излязат и повечето щяха да се върнат. Доста от турците след "екскурзията" се върнаха. Щяха да донесат промяната, че с уравниловката трябва да се приключи. Това и "работицата" (всеки да е на работа) доведе до това, че лесно се демонтира строя.
Butch
27 Яну 2018 00:51
Мнения: 6,934
От: United States
Защото нали помните, че България официално обяви фалит?

Това са глупости, разбира се. Един чужд агент, обяви, че няма да плаща. Това не е фалит. Дори формално фалитът се обявява от съд.
Кого лъжеш? Тук има Chapter 11, Chapter 13 - съдия обявява как и кога да се защити длъжника, как да му се разпродаде имуществото.

Butch
27 Яну 2018 00:56
Мнения: 6,934
От: United States
Bacho Кольо
26 Яну 2018 20:16

Соцът трябва да се изучава.
С децата трябва да се говори.
За Соца трябва да се пише.

Да... Лош социализъм. Не можеше да имаш повече от апартамент и вила. Една кола. Мъка и тормоз. Разтропаните това им пречеше да измислят интегралната схема и микропроцесора. Аха...
Живял съм го социализма. Децата ми с образование от оня "развития" социализъм, завършиха най-елитни училища в USA без да се бръкна с големи пари.
Синът ми с шестцифрена заплата, взе да прави сметка, че ще има пари може би за "community college" след години за внуците ми. If you know what I mean?

Нещо друго се сещам. Др. Сула не можем да обсъждаме.Но имам въпрос: Защо не е взел награда "Pulitzer"? Социализмът ли му е пречел? А сега?
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Butch
ОБЛАК
27 Яну 2018 01:05
Мнения: 1,029
От: Bulgaria
Два милиона сирийци напуснаха Сирия защото там се води война.
Два милиона българи напуснаха България защото тук се води война.

Сульо и Пульо дават акъл.
Eisblock
27 Яну 2018 01:08
Мнения: 9,157
От: Iceland
Постарах се да прочета цялото, но твърде бързо усетих специфичната миризма на престояла диахория. И по две думи на абзац бяха прекомерно много чак до краят. А за окончателното оформяне на погнусата бе достатъчно да видя чии са първите навирени палчета...

Всичко бе в хармония и намирам пълно единство между форма, съдържание и потребление - Трите Кита на действителността.

С уважение:

Заб. - Този близо 30 год. Картаген тук, трябва действително да бъде разрушен.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Eisblock
sydran4o
27 Яну 2018 01:49
Мнения: 263
От: South Georgia and the South Sandwich Islands
"Хайде стига, де! Да не бъдем злопаметни! Не всичко беше лошо..."

„Хора, обичам ви, бдете!”
sydran4o
27 Яну 2018 01:53
Мнения: 263
От: South Georgia and the South Sandwich Islands
Истинското престъпление на соца беше това, че чрез забраната на частната собственост унищожи предприемачеството.

Истинското престъпление на соц-a (без главна буква) беше, че унищожи морала, човешките ценности.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sydran4o
Butch
27 Яну 2018 02:19
Мнения: 6,934
От: United States
Истинското престъпление на соц-a (без главна буква) беше, че унищожи морала, човешките ценности.

Дойде капитализмът и "демо"-то и ги възстанови.
67
27 Яну 2018 02:42
Мнения: 7,197
От: Benin
Истинското престъпление на соц-a (без главна буква) беше, че унищожи морала, човешките ценности.

"Какво знаят те? В ресторантите на Чамкория свирят оркестрите, във вилите е тъй уютно и безгрижно. Черната сянка на глада не протяга там ръце. Не сплита лепкавите мрежи Грижата. Какво знаят те?

— Мамо, защо са се впрегнали тези деца? — пита невръстният доволник от автомобила.
— Носят дърва за зимата.
— А не им ли тежи?
— Не, маминото, те са свикнали."
Хулиган
27 Яну 2018 02:55
Мнения: 1,969
От: Bulgaria
Но сякаш недоволството не е толкова от това, което е казано, колкото от онова, което не е казано. Няма, например, партизани, ятаци, ястребинчета и победа на Червената армия. Също така в предишния период (до 1944) е пропуснато да се говори за фашизъм, антиеврейско законодателство и "пронацистки характер на управлението". Тоест лошо е, че присъства определен вид очерняне, но не по-малко лошо е, че отсъства друг вид очерняне,


Видимо дописникът вече е на крачка да реабилитира фашизма.
Или поне да го поизплакне след несправедливото очерняне.
Явно пак си имаме работа с диагноза...

...................................................
http://www.drago.info/
Butch
27 Яну 2018 04:06
Мнения: 6,934
От: United States
Истинското престъпление на соца беше това, че чрез забраната на частната собственост унищожи предприемачеството.

сър Джон,
дори и тук не си прав. Пример СО МАТ.
http://socbg.com/2013/10/%D1%81%D0%BE-%D0%BC%D0%B0%D1%82-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0.html

Имаше известен директор, осъдиха го. Фирмата я съсипаха и продадоха по време на Р. Инджова. Продадоха я на международен аферист. Толкова за лошата държава и успешния частник.
Забравих името на първия ѝ генерален директор. На него как социализма му пречеше на предприемачеството? Най-голямата и успешна спедиторска фирма на 3 континента.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Butch
Bacho Кольо
27 Яну 2018 08:14
Мнения: 24,761
От: Bulgaria

сър Джон
26 Яну 2018 23:48
Истинското престъпление на соца беше това, че чрез забраната на частната собственост унищожи предприемачеството.
И сега, 30 години след избуяването на "дивия капитализъм" пак не бързат да стават предприемачи. Има къде-къде по-леки, престижни и перспективни поприща. Например - цял живот НПО-шник, напр. източване на средства от чужди социални системи, напр. сладка държавна службица. Направо да им се чуди човек - вече имат "представа от неговите икономика, мениджмънт и финанси", а не ги влече към предприемачеството...
Да не говорим за върха на кариерата и прогреса - еврочиновник, брюкселски депутат или еврокомисар.



...последното е само за кумиците на брюкселските Му ментори.

...и всичко това - заради Соца.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Bacho Кольо
Perdekiriz_2
27 Яну 2018 08:33
Мнения: 149
От: Bulgaria
Най-хубавото на соца бе, че бяхме млади. И глупави. СЕГА дори не сме и млади. Глупостта остана сред хората. Не си остана в гората, мамка й...
geo_19
27 Яну 2018 09:05
Мнения: 2,273
От: Bulgaria
Е, може да му се признае на Сулата, че не набляга на такива термини като "комунистически режим", комунистическа диктатура" и производни. Все пак онова не беше комунизъм. Самите "комунисти" го наричаха "социализъм" и после "развит социализъм" като последен стадий преди настъпване на комунизма. През 1960 г. колко далече беше комунизма? Само на 20 години път... Ама дойде 1980 г. и комунизъм няма и няма... И беше позабравен, а ние градяхме само развито социалистическо общество. Така го развивахме, че чак го отвинтихме...
mick
27 Яну 2018 10:12
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
За 45 години тогава .. толкова неща са построени и направени.. че даже не можем да го възприемем сега. Някои искат да се сравняваме с развитите държави.. ок, но тези държави са постигнали нещата, най-вече с ограбване на света/чрез взимане на евтини заеми, които никога не се връщат и т.н. чрез превземане на чуждите страни/ чрез източване на бившите си колонии.

Сега вече 30 години близо сме в капитализъм и демокрация.. и навсякъде е мизерия, даже и в София .. но пък има метро и няколко големи булеварда всяка година се ремонтират за милиони. 10% вече държат 90% от богатството в държавата. Обаче бюджетът се пълни от работещите. Никаква справедливост. Крадци и престъпници са важните клечки в държавата. Голяма част от бизнесмените просто консумират еврофондове/помощи, или държавни поръчки и субсидии. Вече знам защо 1944 комунистите са взели властта - защото демокрацията и тогава и сега.. е най-несправедливия начин да се управлява една държава. Развитите държави.. с тяхната демокрация.. ги спасява само това, че идват ресурси и пари от вън.. Трилиони евра/долари. Ако това не помогне .. бомбене.. и източване на останалите държави..

Патагонец
27 Яну 2018 10:39
Мнения: 13,267
От: Bulgaria
Развитите държави.. с тяхната демокрация.. ги спасява само това, че идват ресурси и пари от вън..

Да не си забравил, че и българският соц се крепеше с пари отвън? Реекспорт на съветски нефт?
Ако не беше репресивният апарат соцът нямаше да издържи и една петилетка.
Чудно защо след като комунистическата идея беше толкова привлекателна се налагаше да се поддържа такъв репресивен апарат?
hamer
27 Яну 2018 10:40
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
Истинското престъпление на соц-a (без главна буква) беше, че унищожи морала, човешките ценности.


Да, при капитализмът и т.н.демокрация моралт и човешките ценности се върнаха чрез "нищо лично, просто бизнес". Солидарността като ценност беше заменена с "чрез личен просперитет към обществено добруване". От предприемачеството се бяга, защото е трудно, рисково, а предприемчивостта се възприема като унищожаване на всичко по пътя към просперитета и то най-вече чрез впиване и смукане на кръв от някое партийно туловище ... Възход на човешкия дух цари навсякъде в мамковината.
choanarchytm
27 Яну 2018 10:50
Мнения: 91
От: Bulgaria
"Частната собственост. Собствеността прави човека свободен..."
"Религията. ... Тя прави човека истински свободен..."
Освен това мисля, че трябва да се изсулиш.
Добави мнение   Мнения:217 Предишна Страница 3 от 11 1 2 3 4 5 Следваща »