Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
...из мрежата - Антибългарите и нашата перспектива като народ
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:1676 « Предишна Страница 24 от 84 22 23 24 25 26 Следваща »
kiro or efiro
11 Апр 2018 18:53
Мнения: 1,468
От: Bulgaria
на тая тема ѝ липсва фикус.

Защо й требва фикус, като си има кактус. Фикусите са политическите теми, Тази е за национална перспектива. Кактус, г-жа Чочкова, един такъв бодлив, пред вратата.
Темата е за статия, посветена на антибългарските свине, които за четвърт век отмениха Освобождението, фалшифицираха историята, докараха държавата до статута на Източна Румелия и обявиха за враг великата страна, която ни измъкна от османската тирания.
Кайзер Созе
11 Апр 2018 18:53
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Партията на Али. Първоначално-чети приживе.
emo1971
11 Апр 2018 18:55
Мнения: 6,620
От: Bulgaria
Памфуций
11 Апр 2018 18:48
Мнения: 3,633
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Имам един дебел сборник вкъщи... съдържащ преведени на руски, доста от летописците на кръстоносните походи... и християнски и ислямски. Някъде там съм го срещал, ама при кого точно не помня...
Кайзер Созе
11 Апр 2018 18:55
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Темата не е за никакви перспективи, а е с фокус да охрачиш опонента. Отсреща ще е същото.
Памфуций
11 Апр 2018 18:55
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Ми извинявай, ма не съм длъжен да давам академични отговори. Ако не верваш, прочети правилата. Ако твърдиш, че е нямало опити за асимилация, значи просто лъжеш.



ОБРЕЗАНИЕ НА ЖЕНИТЕ

Христо Ботев



Чуйте бееееей!!! Чуйте сички глухи, слепи, сакати, неми! - Чуйте и елате, вижте: в Русчук са дошли една сюрия българки, за да се турчат! Но нашите патриоти, които и от мене по-яката викат (а джобовете си със зъби стискат): „Просвещение! Просвещение, а не революция трябва на нашият народ“ - те са се решили да не оставят тия жени слепи и необразовани, па макар и да се потурчат. „Просвещение! Просвещение! Турското правителство ще изпълни своята отеческа обязаност и ще проводи Геновича да изпълни обрядът на обрезанието, защото според умът на тоя мъж обрезание, обрезание трябва на българският народ. „Просвещение, просвещение!“ Екзархията ще изпрати Найденова, да занесе на сяка жена по един чифт едриненски жълти чехли. „Просвещение, просвещение!“ „Доброядетелната дружина“ ще изпроводя Трудова за ходжа, Мънзова за софта1 (просвещение!) и ще им купи по една жълта антерия2, а одеските българи по една бяла чалма (просвещение!) и виенските - по един зелен пояс. „Просвещение! Просвещение!“ Арнаудов и Михайловски ще преведат коранът.
„Просвещение, Сапуновци, просвещение“, но тоя човечец или това говедо, което търси „кометата“ да й се оплаче, че турчат жена му - какво ще му речете, а, патриоти? „Просвещение! Просвещение!“ „Добродетелната дружина“ ще го проводи в полицията на рахатлък или в някое консулство на покаяние.
Но мълчете, да не просветят и мене.

Я н е с у м
emo1971
11 Апр 2018 18:57
Мнения: 6,620
От: Bulgaria

Кайзер Созе
11 Апр 2018 18:53
Мнения: 15,495
От: Palestinian Territory, Occupied
Скрий: Име,IP

Както вече написах, неминуемо е било шиизмът да възникне... поради спора за наследството. Размахът му обаче е предопределен от други фактори.
Кайзер Созе
11 Апр 2018 19:00
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Като цитирам Ботев -публициста, пропускайки да го вапцам синьо, одма си прося фризер.
emo1971
11 Апр 2018 19:01
Мнения: 6,620
От: Bulgaria
Ми това: Натисни тук..?
Кайзер Созе
11 Апр 2018 19:19
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Бастисалият Бояджик черкез е осъден и пратен в Диарбекир. Не за клането, а щото месец по-късно пробвал новата си пушка по икона за нишан и Фенер подскочили .Православието е от Фенер. Точно срещу Фенер и елинизацията пише Паисий. Вижте Бълхарският Великден-и борбата ни за автокефална църква е политически, антируски, антиелински и инспириран от поляци проект. Дядо Цанков пък пробутва евангелизма-туй пък си е антиправославно от секъде...
Антибългарите у нас са всички несъгласни с теб. А точно българи винаги са готови да колят тъй как и турчин не е клал.Вижте помощ и за кво се топите.
Перспективите? Ще се ръфаме и занапред, щото трудно днес ще се намери нещо общо невнесено отвън. Щото не се и търси. Не броя пантракизма щурав, по кройка на илиризма с няколко века -пак чужда мода е, с родни материали
Плътеник
11 Апр 2018 19:21
Мнения: 3,561
От: Bulgaria
фалшифицираха историята

Коя история е меродавната? Тази от читанките през 1880, през 1930 или през 1980? Щото това са различни истории.
Кайзер Созе
11 Апр 2018 19:22
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Историите в после. Има някои поне забавни
SgtTroy
11 Апр 2018 19:28
Мнения: 6,667
От: Mauritius
Коя история е меродавната?


А що е толко важно, всъщност.
Гледайте напред.
sanivelev
11 Апр 2018 19:29
Мнения: 278
От: Bulgaria
И, ся, какво излиза?!
Като не е имало асимилация, в това число и гърцизация на българите, Паисий ги е юрнал да се осъзнават национално въз основа на род и език, защото такова било времето. И защото гърците и сърбите ни изпреварвали, та да не ставаме зян. А пък и тия ще вземат да ни вземат нашту на Балканите.
Тъй ли?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: sanivelev
Плътеник
11 Апр 2018 19:35
Мнения: 3,561
От: Bulgaria
А що е толко важно, всъщност.
Гледайте напред.

Антибългарин си ти. Тц, тц ...

Важно е, щото колкото си по-жалък и колкото повече ти става ясно, че утре няма да те има (и никой няма да забележи това), толкова повече си създаваш велико минало и пускаш духовата музика, докато корабът бълбука бавно.
Плътеник
11 Апр 2018 19:36
Мнения: 3,561
От: Bulgaria
гърцизация на българите

От нея ни е спасила вярата. Българската вяра. Българската вяра.
Памфуций
11 Апр 2018 19:41
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Укипедията е улучила само едно нещо - че милет системата дава възможност за промяна на статуса чрез промяна на религията. Има изчисления, които показват, че един християнин е трябвало да работи 12 дни в годината на толкова се изчисляват данъците, които християните (като по-нисък статус на "милет" ) плащат. Допълнително, както личи дори от дописката на Ботев, при приемане на исляма, новообърналият се във вярата получава дарове. Но промяната на религията не изважда човека от раята, просто преминава от християнските в мюсулманските раетски списъци.
С еничарството, обаче, нещата стоели другояче. Ще цитирам Цв. Георгиева, Еничарите в българските земи, издадена от Наука и Изкуство през 1988 г. - т.е. в разгара на "Възродителния процес".
с. 216:
"Приемането на исляма било не само възможният начин за намаляване степента на насилието. Със специалния си статус и практическа неконтролируемост еничарите били впечатляващ пример за онези решителни, амбициозни и енергични хора, които днес психолозите определят като типа А. Както навсякъде и по всяко време, така и сред българите в столетията на османското владичество този психологически тип не липсвал. Еничарският модел на живот демонстрирал бърз път от екзистенц-минимума до екзистенц максимума чрез натрупано с насилие богатство. И ако българинът бил решителен и честолюбив, трябвало само да се отрече от нормите на морал на своето общество и да приеме втората алтернатива.
Тези на пръв поглед неисторични разсъждения за психологията на човека не са вариации на свободна тема. Доказва ги един документ в колекцията на Ориенталския отдел на НБКМ, съхранен под сигнатура ОАК 13/57. Той е молба с дата 17 юли 1719 г., с която новопомюсюлманченият Мехмед от Пловдив моли султан Ахмед III да го зачисли във формацията на йолдашите, т.е. в еничарския корпус. Това била неговата цена за направения компромис със себе си. И сметката на въпросния Мехмед била много точна. Само ако променел религията си, щял да намали степента на насилието, но нямало да го избегне, тъй като щял да остане със същия статут на рая, на експлоатираното население. Включването в редиците на еничарите вече променяло социалното положение на новопомюсюлманчения. А това означавало, ако невинаги като действителност, то поне като перспектива, възможност за бърз икономически просперитет. Житейската практика привличала немалко подобни на пловдивския Мехмед. Потвърждение за това е историята на семейство Пазвантоглу. Поне според мълвата само две поколения били необходими, за да станел внукът на босненския бедняк претендент за владетелска власт. примерът е екстремен, но показателен."

Неслучайно съм удебелил частта за двете поколения , за да покажа, че тез приказки как еничарите забравяли род и роден край са бошлаф.
Още през 16 век, италианският хуманист, Паоло Джовио пише (1531 г.), че в еничарския корпус се говорило на славянски език. Александра Лисовска, поробената украинка, позната като Роксолана, която става наложница на Сюлейман Кануни, успява да научи сина си, Селим II, на "славянски" (каквото и да било това) език .
Неговият велик везир, Мехмед паша Соколович, босненски сърбин по рождение, дотолкова се откъснал и забравил за рода си, че като създал Печката патриаршия на земите на Охридската архиепископия, взел, че уредил родственика си Макарие за неин патриарх. Османските документи са пълни с еничари, които вече през следващите 17 и 18 век, не само се уреждат да получат ленове в краищата, в които са родени, но и се женят за християнки, за да могат децата им на свой ред са станат еничари и по тои начин да превърнат леновете си в наследствени.
sanivelev
11 Апр 2018 19:42
Мнения: 278
От: Bulgaria
Искаш да кажеш онази българска вяра, дето са я опазили българските калимявки в българските манастири. И въпросните калимявки са оглавили началните възрожденски процеси.
Памфуций
11 Апр 2018 19:43
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Дядо Цанков пък пробутва евангелизма-туй пък си е антиправославно от секъде...

Униатството
sanivelev
11 Апр 2018 19:46
Мнения: 278
От: Bulgaria
Памфуций, обаче като приемеш исляма и от християнската рая минеш в групата на мюсюлманската рая, данъците ти намаляват на 50 %. Въпрос на религиозна дискриминация.
Плътеник
11 Апр 2018 19:50
Мнения: 3,561
От: Bulgaria
Неслучайно съм удебелил частта за двете поколения , за да покажа, че тез приказки как еничарите забравяли род и роден край са бошлаф.

Има едни Михаловци. Михалоглу. Оставили са ни Ихтиман, оставили са ни цял Плевен и Плевенско, тяхна е била цялата днешна Марица-изток, владеели са целия Сакар и половината Странджа. Много интересни хора в много интересно време, към което ние се държим като сфинки.
На Евренос бей, дето бил същи турчин и покорител на Македонията, кръволокът му с кръволок, му намериха кръщелното къде Щип. Отишло нашто момче да се саморазправи с братчедите, дето беснеели над бащино му огнище.
Добави мнение   Мнения:1676 « Предишна Страница 24 от 84 22 23 24 25 26 Следваща »