Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
...из мрежата - Антибългарите и нашата перспектива като народ
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:1676 « Предишна Страница 39 от 84 37 38 39 40 41 Следваща »
Памфуций
17 Апр 2018 15:47
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
ова е понеже, от една страна на мнозина от ходжте изключително им допада, да четат строфите от Корана в които се заповядва... неверника да бъде убиван там където бъде видян; публично и настоятелно, а от друга... самата доктрина на сунитския Ислям от само себе си консервира средновековния начин на мислене... т.е. начина по който са мислели туркмените огузи още в дълбините на Азия, когато са се ислямизирали... мрачни времена през които, по тези краища на Света... на тоталния геноцид се е гледало като на нещо напълно нормално. И ако не ни бяха освободили, днес щяхме дори да завиждаме на арменците... че им се е разминало относително леко..


Глупостите се сипят като летен дъжд. "Консервирането на мисленето" се наблюдава още през предходната епоха и е най-добре илюстрирано от исихазма и евтимиевата реформа. В условията на религиозно противопоставяне със "Запада", анти-униатския подем, "Търново Трети Рим", в момент в който задръстеините западняци откриват Аристотел, проявяват рационализъм, издигат човека като мярка за всички неща и гледат да назначат всеки избягал "грък" я като учител, я като библиотекар, я като университетски преподавател. Тоя подход, тоя мироглед ще остане ярка отличителна черта на Фенерската патриаршия, срещу която ще се развие модерният балкански национализъм - гръцки, сръбски, български, румънски. Предвид теократичния характер на Османската държава, византинщината направо се преражда в Османската империя, да не говорим самата ислямска теокрация се развива под силното влияние на ромейската.

Големият проблем на Османското владичество се крие в две неща - унищожението на институциите, които спомагат за развитието на елит, който да излъчи един български Петър Първи и второ, като следствие от първото, че българската култура деградира до битово-религиозно ниво.
Памфуций
17 Апр 2018 15:51
Мнения: 4,328
От: Bulgaria

Наличието на малко повечко българи... с военно обучение и опит... неминуемо би поставило националноосвободителните ни движения в малко по-различна... по-благоприятна светлина. Какви социално-икономически фактори от тази гледна точка... чисто политико-идеологически са си били. Още от древна Елада... както ако не ме лъже паметта съм подчертавал и друг път във форума... гражданин означава военнозадължен и военнослужил човек. Това, че днешната либерастия се опитва всячески да маргинализира това естествено правило, далеч не означава, че османските власти не са били напълно наясно с него. Гражданите първа категория са имали достъп до армията им... а тези от втора, поради неблагонадеждност... не. Това как определя късната Османска империя... освен като непълноценна държава?

През полка на Чайковски минават доста бъдещи четници и революционери.
https://www.academia.edu/20439479/%D0%9A%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BA_%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%8F%D1%82_%D0%BD%D0%B0_%D0%A1%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BA_%D0%BF%D0%B0%D1%88%D0%B0_The_Kazak_Alay_of_Sadyk_Pasha

Тия мантри за гражданството и древна Елада как важат за матушката ти, където"всеобщая воинская обязанность" е въведена от Милютин през 1874? Средновековието в източна Европа отстъпва късно.
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: Памфуций
emo1971
17 Апр 2018 16:08
Мнения: 6,620
От: Bulgaria

wreckage
17 Апр 2018 15:24
Мнения: 30,791
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Но иначе хубавото е, че веднъж появила се... изключително трудно изчезва... независимо от големия брой примери за противното
...............
ф смисъл, че изчезва хем трудно, хем лесно?

Трудно, когато наистина се е оформила нация... какъвто е случая с българите. Лесно, когато процеса още не е завършил окончателно... примерно при поява на странични затормозяващи го фактори... както се е получило при хазарите /по всичко личи, че от един момент нататък, преобладаващата част от тях, са загубили интерес да се самоопределят като хазари, понеже този етноним е започнал да се асоциира с юдаизма/.
Бедредин не е бил шиит.

Не е бил наистина, доколкото йерархиизирания, систематизиран и конституиран шиизъм е дело може би, чак на шахиншах Абас I... но това изобщо не означава, че шиизъм дотогава е нямало... в най-разнообразни суфи форми. Всъщност подобно на еретическото арианско Християнство, точно тези шиитски суфии... имат може би най-големи заслуги за разпространението на Исляма в тюркската част на Азия, като второстепенно авторитета на халифата... е променял повечето от мюсюлманските прозелети, преобладаващо тюркски племена... в посока сунитски Ислям. Освен това, същия суфитски шиизъм има основна заслуга за победата на Абасидския халифат, за Златния век на Исляма... приключил с надигането на сунитската сляпо и диво-фанатична реакция, после и за унищожаването на Абасидския халифат, основно от Буидите и т.н. и т.н... а също дори и за отблъскването на Кръстоносните походи... Шейх Бедредин е бил от този тип хора... а идеите му за социално равенство между представителите на различни конфесии, че и изобщо на хората като цяло... чиито корен през нея епоха е можело да бъде единствено и само персийски... е бил точно такъв суфи мистик... с подчертано шиитски уклон...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: emo1971
Кайзер Созе
17 Апр 2018 16:13
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Суфизма е и сунитски.
emo1971
17 Апр 2018 16:16
Мнения: 6,620
От: Bulgaria
за матушката ти


Не мисля, че оставането ми в дискусията има вече някакъв смисъл. Нещата са ясни и думите казани... оказа се истина...твърдението в началото на темата...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: emo1971
Кайзер Созе
17 Апр 2018 16:33
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Не си харесвате прическите.
Hateras
17 Апр 2018 17:19
Мнения: 1,777
От: Bulgaria
"Майстора" сфи ушите и бега...
Памфуций
17 Апр 2018 18:04
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Но иначе хубавото е, че веднъж появила се... изключително трудно изчезва... независимо от големия брой примери за противното
...............
ф смисъл, че изчезва хем трудно, хем лесно?


Нацията изчезва лесно, когато създаде закостенял модел на изключване, а не на включване. Всеки социален феномен, който не се развива , е осъден на смърт.
Кайзер Созе
17 Апр 2018 18:53
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Прогрес или смърт!
Е бонго-чист социал революционер излезе. Засега теоретик, но до седмица ще го научим и бомби да сглобява.
Lillian
17 Апр 2018 18:58
Мнения: 3,710
От: Bulgaria
Памфуций
17 Апр 2018 18:04

само искам да кажа още веднъж, колко ми е интересно да те чета в тази тема
да живееш
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Lillian
Чок觧
17 Апр 2018 20:20
Мнения: 7,337
От: Israel
Hateras
17 Апр 2018 17:19
Мнения: 1,691
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
"Майстора" сфи ушите и бега...


Ми не ще да си губи времето с калпави чираци ! И с Оплаквачи !
romashka7
17 Апр 2018 20:50
Мнения: 9
От: Bulgaria
ПРИНОС ПО ВЪПРОСА ЗА ПЕРСПЕКТИВАТА


АНДРЕЙ РАЕВСКИ
е роден през 1963 г. в Цюрих, Швейцария. Баща му е холандец, майка му - рускиня. Самият той известно време е служил като аналитик във въоръжените сили на Швейцария, след това е работил в изследавателските структури на ООН. Специализира се в изучаване на постсъветските държави.Живее във Флорида. Съвсем наскоро той публикува доста забележителна и emoziонална статия със заглавие : "Какво се случи със Запада, в който съм се родил?"

А аз я намерих със заглавие:
ЗАПАДЪТ ВЪРВИ ПО ПЪТЯ НА ХИТЛЕР

Капитализмът се нуждае от война и световна хегемония, за да оцелее

Наистина ли искат да влязат в сблъсък с ядрена Русия, сплотена днес както никога около Путин и единна, както никога досега?

Аз съм изплашен, удивен и смутен! Родил съм се в Швейцария, обиколих по-голямата част от Европа, а в САЩ живея повече от 20 години. Но дори и в най-лошите си кошмари не бих си въобразил, че Западът ще падне толкова долу, както сега. Имам предвид днешната западна лъжа, корупция, колониални войни, натовски лъжи, блюдолизството на източноевропейците и т.н.
Западът и преди не е бил рицар в сияйни доспехи. Но такова нещо...
СЕГА СЪМ МНОГО, МНОГО ИЗПЛАШЕН!
Какво виждам днес на Запад?Тъпо, покорно стадо, което го водят към пропастта психопати (психопати в клиничния смисъл на думата) Но това дори не е най-лошото. Най-лошото е крещящото мълчание на мнозинството, когато всички извръщат поглед и се правят, че "всичко, което става не е моя работа". Или, което е още по-лошо, сериозно вярват, че това са глупости. Какво е станало с вас, хора? Всички сте се превърнали в зомби!
Събудете се! Западът върви по пътя на Хитлер! Вие наистина ли искате да влезете във война с ядрена Русия? Ние , Западът, се готвим да започнем война. Възможно - термоядрена, при която жертвите ще са стотици милиони!
Заради какво? Заради това, че Западът днес се управлява от уродлива банда невежи, високомерни психопати? Уви, това е така! Нашата демокрация не работи. Върховенството на закона се разпростира само върху слабите и бедните, за богатите законът не важи. "Западните ценности" сега са тъжна шега...
И ето ви истината: капитализмът се нуждае от война и световна хегемония, за да оцелее. Глобалната англоезична империя ще рухне всеки един момент. Единственият въпрос е -
КАКВО ЩЕ СТРУВА ТОВА НА ВСИЧКИ НАС
Западът вече няма грамотни експерти. Елитът на НАТО няма дори представа какво ще стане, ако руснаците сериозно започнат война. Аз цял живот съм изучавал руската военна история и мога да ви обещая: не се съмнявайте нито за секунда - Русия няма да отстъпи. И ако вие вкарате руснаците в ъгъла, те просто ще унищожат цялата ви цивилизация!
Но не, руснаците не искат война и ще направят всичко, за да я избегнат. Но ако не им оставите избор, чакайте отговор и отговорът ще бъде абсолютно разрушителен. Те не се страхуват от насилието. Путин ясно го каза и него - поне по този въпрос- го подкрепят повече от 95% от хората. Вслушайте се в думите му внимателно:
Защо ни е свят, в който няма да я има Русия?
ГАВИН УЙЛЯМСЪН, МАМИНО СИНЧЕ, неизвестно защо отговарящо за "отбраната" във Великобритания, каза, че "Русия трябва да се разкара и да млъкне". Но запомнете:
Британия ще бъде превърната в купчина радиоактивна пепел, дълго преди първият руснак "да се разкара и да млъкне". И това е просто факт!
Аз недоумявам - вижте я тази шепа помпозни и високомерни британски магарета, които смятат, че все още са Империя. Борис Джонсън, Тереза Мей и Гавин Уйлямсън...Ама вие наистина ли сте готови да умрете, защитавайки тези дегенерати?
Какво е станало с вас, хора? Какво е станало със Запада, където съм се родил през 1963 г. Боже мой, нима това наистина е краят? Нима аз съм единственият, който вижда как може всичко да приключи?
---------------------------------------------------------------------------
Е, не е единствен, но можеш ли да спреш вулканичната лава на невежеството и страховитото високомерие?
Кайзер Созе
17 Апр 2018 21:05
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Н:-Xай-големият успех на френските социалисти е че измислят термина капотализъм. Маркс разглежда капитала и капоталистически оествени отношения, но никога не стига до маркетинговия успех да пласира този бранд.

Капитализмът е също толкова реално съществуващ колкото и универсално и научно издържано ооределение за нация. Малко като персоналният господ се получава. Но емоцията е ясна.
Памфуций
17 Апр 2018 21:08
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
ПРИНОС ПО ВЪПРОСА ЗА ПЕРСПЕКТИВАТА


АНДРЕЙ РАЕВСКИ

Тоз, нали:
https://svpressa.ru/politic/article/188109/
Кайзер Созе
17 Апр 2018 21:11
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Задълбавате в персонализация и конкретика, уважаеми, при все че темата принципно е емо,ия. По наедро.
Кайзер Созе
17 Апр 2018 21:13
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Обективно погледнато именно субективните емоции строят реалното бъдеще.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Кайзер Созе
Памфуций
17 Апр 2018 21:17
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Задълбавате в персонализация и конкретика, уважаеми, при все че темата принципно е емо,ия. По наедро.

и
Обективно погледнато именно субективните емоции строят реалното бъдеще.

Е, как да задълбавам повече от човека, който сам пише за себе си. По-субективна емоция от това, здраве му кажи:
Так что, вот как я стал кремлевским троллем и фанатом Путина

Путин воодушевил меня на драматичный выбор. Буду я придерживаться своих давних предрассудков или я позволю действительности доказать, что мои давние предрассудки были неверны? Первый вариант для меня был более комфортен, да и все мои друзья его одобрили бы. Второй был намного более запутанным и каверзным. И он стоил бы мне дружбы с очень многими людьми. Но какой вариант был лучшим для России? Могло ли так быть, что для «белого русского» было правильным объединить силы с бывшим офицером КГБ?

Я нашел ответ в этой фотографии Александра Солженицына и Владимира Путина


Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Памфуций
Кайзер Созе
17 Апр 2018 21:21
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Да не ровим личния катарзис превърнат в шоу за тълпата. Уважавайте личното пространство във фейсбук. Не е прилично да се наднича под шлифера на ексхибиционалист.
Ексхибициониста стряска майчета с бебешки колички по парковете, ексхибиционалиста е чиляк с мисия из мрежата.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Кайзер Созе
провинциалист
17 Апр 2018 22:29
Мнения: 1,055
От: 0
Задълбавате в персонализация и конкретика, уважаеми, при все че темата принципно е емо,ия. По наедро.
kiro or efiro
17 Апр 2018 22:36
Мнения: 1,468
От: Bulgaria
Да напомня предмета на темата - отличната малка статия на Д. Нинов: Натисни тук
Нека възкръсне като Феникс от парвенюшката прах, с която някои полуграмотни се опитват да я засипят тук.
Добави мнение   Мнения:1676 « Предишна Страница 39 от 84 37 38 39 40 41 Следваща »