Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
...из мрежата - Антибългарите и нашата перспектива като народ
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:1676 « Предишна Страница 38 от 84 36 37 38 39 40 Следваща »
Памфуций
17 Апр 2018 11:39
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
След като в миналото нацията ни ту я има, ту я няма-какво остава за будещето?


Означава, че дори да изчезне в един момент, няма гаранция, че няма да се появи пак в един момент, ако действен и амбициозен елит се заеме с нов български национален проект.
Кайзер Созе
17 Апр 2018 11:51
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Постоянното преосмисляне на миналото и проектирането на бъдещето е забавен релативизъм, Памфуций. Особено кога ти глаголиш. Ще изчакам левите прогресисти да ти обЯснят неизменността на нацията.
wreckage
17 Апр 2018 11:55
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
нацията не е толкова обективно съществуващ феномен, колкото grid(координатна решетка) върху която натаманяваме обективно съществуващото.
-------------
Ще изчакам левите прогресисти да ти обЯснят неизменността на нацията.

ноо вероятно е да съм най-левият ф тая къща.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: wreckage
Кайзер Созе
17 Апр 2018 12:30
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
С цялата си душа чувствам че отговорът е литър водка, ама не мога да го докажа математически.
Памфуций
17 Апр 2018 12:44
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Постоянното преосмисляне на миналото и проектирането на бъдещето е забавен релативизъм, Памфуций. Особено кога ти глаголиш. Ще изчакам левите прогресисти да ти обЯснят неизменността на нацията.


Преосмисляне на миналото е сравнително просто занимание. Много по-сложнен проблем е отчитането на множеството минала или - да го наречем множеството аспекти на миналото и техните пресечни точки. Някои решават тоя проблем простичко - като напр. излиянието на Нинов, под което си драскаме.
Памфуций
17 Апр 2018 12:45
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
wreckage
17 Апр 2018 11:55

....
ноо вероятно е да съм най-левият ф тая къща.

Най-вероятно - да.
pataklama
17 Апр 2018 13:03
Мнения: 137
От: Bulgaria
Каква нация преди 18 - 19 век, какви 5 лева?!
Кайзер Созе
17 Апр 2018 13:17
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
А де. Ма факт. Според англичаните.
Инак Нинов псува мастоящето. Интелигентска версия на туй що твурди че е направил на майка ти някой докер в близкото минало. Което послужи за тригер да отпрашим до неандерталците. Националнабспецифика, явно.
Памфуций
17 Апр 2018 13:56
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Което послужи за тригер да отпрашим до неандерталците


Всъщност не - отпрашихме до Османското владичество и мисля, че препотвърдихме, че ни е наложило grid-а, за който спомена рекидж.
А за мнението на "англичаните" важи една наша по стара дискусия за "официалната европейска история" в тракската тема. Много англичани са писали много исторически текстве, които касаят българите - некои по-добри, некои - не толкова.
emo1971
17 Апр 2018 14:06
Мнения: 6,620
От: Bulgaria
Координатна решетка... или по-скоро система, изобщо не е чак толкова лошо определение, макар и измеренията и да са необятно много, а и понякога за някоя функция да се оказва, че по никакъв начин не може да бъде начертана в нея, а за друга пък... дори и след големи усилия... все се изкривява по своему някак си, често направо до степен на пълна неузнаваемост...
Но иначе хубавото е, че веднъж появила се... изключително трудно изчезва... независимо от големия брой примери за противното /но дали в действителност, в повечето обратни случаи... конкретната координатна система е успяла да се оформи окончателно?/
Събираните от кол и въже отрепки... от мизерни кръчми и вертепи, търкалящи се пияндета в локвите по улиците, просяци, безнадеждно пропаднали криминални субекти ставащи единствено за въжето и пр. от сорта, с които обикновено се е попълвал личния състав на английския военноморски флот, са изпаднали в същински амок... когато Нелсън подал прочутия си сигнал- Англия очаква да изпълним дълга си...
Шотландците навремето са понесли, изключително зверски пердах... когато си харесали онова перкенде... хубавия принц Чарли, че и разните там баски, каталунци и пр. когато подкрепили Дон Карлос и т.н. и т.н... и ето ги и днес... всички виждаме какво се случва.
В този ред на мисли, аз не мога да упрекна за грешки, българските възрожденски дейци... само донякъде революционерите всред тях, но единствено за много сериозни грешки от оперативно тактически характер... не и за стратегически...И то е защото конкретната координатна система отдавна вече си е била там, напълно завършена и оформена...
А Османската империя... тя в действителност доста и им е помагала...
Говорейки за данъчно бреме в годините след Кримската война съотношението на данъците християни - мюсюлмани в империята е около 60% - 40% и е поредната илюстрация, че движението за национално освобождение не се дължи на това, че "българите пъшкали под непосилното бреме" или били "роби",

Ъхххъм... трябва да са се чувствали наистина чудесно, българските християни, които не са били част от интелигенцията... като хора втора категория в собствената си Родината, че и да трябва да го и плащат това допълнително. То и ние сме направили нещо подобно по едно време на българските евреи, вярно отчасти сериозно притиснати и от външна сила, далеч надхвърляща съпротивителния ни потенциал, ама е имало и доста местни ентусиасти... попитайте ги тях как са се чувствали от подобно отношение... има все още живи които го помнят!
а защото българите или по-скоро интелигенцията усещат Османската империя като спирачка за своето развитие, съпоставят обществото, в което живеят с това на европейските държави, разбират цялостната си изостаналост.

Че то това малко ли е?
Но все пак продължавам да настоявам. Османската империя още почти от самия си прощъпулник... Орахан I, дори и до времето когато е проявила малко по-задълбочен интерес към модернизация /Петър I Велики сам е отишъл в холандска корабостроителница да се научи да строи кораби, Фридрих II Велики е залял Англия с шпиони... които да откраднат изобретението на Джеймс Уат... а в Истанбул фанатизирана ислямистка тълпа разрушава обсерваторията... забележете... построена от шейх-юл-исляма... а султана не си мърда и пръста.../... неизменно е проявявала злокобния си инстинкт, към геноцидоподобни решения на проблемите си. Това, че Мурад III е бил разубеден от харем и везир, да избие всички немюсюлмани в империята... та е отменил заповедта си, не означава, че не я е издавал. Ми поведението на Селим I спрямо казълбашите какво е? Ми заповедта всеки чипровец да бъде убит? Ми Батак...?
И за този османски инстинкт... прехвърлил се после съвсем естествено и върху младотурците, че и до днешни времена си го има изглежда дори... си има и обективни причини... изцяло поне според мен... криещи се в Исляма. Това е понеже, от една страна на мнозина от ходжте изключително им допада, да четат строфите от Корана в които се заповядва... неверника да бъде убиван там където бъде видян; публично и настоятелно, а от друга... самата доктрина на сунитския Ислям от само себе си консервира средновековния начин на мислене... т.е. начина по който са мислели туркмените огузи още в дълбините на Азия, когато са се ислямизирали... мрачни времена през които, по тези краища на Света... на тоталния геноцид се е гледало като на нещо напълно нормално. И ако не ни бяха освободили, днес щяхме дори да завиждаме на арменците... че им се е разминало относително леко...
Не... насилственото ни натикване в състава на Османската империя е най-голямото историческо зло сполетявало българите. Пред него, предишното ни попадане в състава на Ромейската империя е направо майтап. Оттам и Освобождението ни от това зло се превръща, в най-достойното за отбелязване... примерно под формата на национален празник... събитие в многовековната ни история...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: emo1971
Памфуций
17 Апр 2018 14:09
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Ако прегледаме британски историографи-приемат че пърбата европейска нация създават българите в края на девети, а малко по-късно са сърбите. Макар че самото понятие, като теоретичен конструкт се появява по-кусно, а днешното-заимства определението на чичко Сталин, а него го е бивало да суздава нации.


https://smerdaleos.files.wordpress.com/2014/08/198589879-anthony-smith-the-ethnic-origins-of-nations.pdf
http://milliyyet.info/wp-content/uploads/2015/11/Anthony-D.-Smith-Nationalism-and-Modernism.pdf
https://is.muni.cz/el/1423/jaro2016/SOC757/um/61816961/Benedict_Anderson_Imagined_Communities.pdf
Приятно и ползотворно четене
emo1971
17 Апр 2018 14:14
Мнения: 6,620
От: Bulgaria
wreckage
16 Апр 2018 17:39
Мнения: 30,783
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Памфуций
16 Апр 2018 16:14


учението на шейх Бедредин е бил доста популярно по онова време и ф бунтовете му са участвали и християни.

Това не е особено силен довод, който да доказва широкото и доброволно участие на християни в османските междуособици. По-голямата привлекателност на шиитския суфизъм за християните, много бързо е забелязана и уви много успешно използвана, злонамерено разбира се, за еничерския корпус... дори от самите османци. . Малко по-късно в Иран Сефевидите, с незначителни изключения, са доста по-толерантни с християнските си поданици отколкото османлийте. И друга голяма заслуга, макар и неволно, имат последните... и за българите в частност, и за Християнството като цяло. Не се сещам СЕГА, кой известен западен историк... дали пък не беше Тойнби... но може и да греша... я беше нарекъл много удачно- шиитския ключ, заключил при Селим I веднъж и завинаги, изобилната дотогава тюркменска миграция към Турция... с което започва и постепенния упадък на Османската империя.
П.П.
Всъщност... и Тамерлан е изповядвал някаква форма на шиисткии суфизъм. Разгромът нанесен от него на Баязид... не успява да ни спаси, но пък разгромът който нанася на Златната орда... много е помогнал на Русия... а тя после на нас... тъй че отново голяма косвена помощ от шиитите в наша полза...
D4D5
17 Апр 2018 14:16
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
Приятно и ползотворно четене


Ох, олекна ми. Ся Антъни Д. Смит ще ми разкаже сичко за българите, а не кат оня плагиат Паисий. Сепак Антъни си е пил ракията с Хан Аспарух.

Днешното българско самосъзнание не е пряк наследник на заспало за векове и събудено самосъзнание на средновековния човек, то е нещо напълно ново като явление. Днешният български народ е създаден след векове отсъствие, досущ както българите на Калоян и Иван Асен нямат нищо общо с българите на Борис и Петър.я - не стъпват дори на средновековни "предтечи", та се налага съвсем да измислят минало незабравимо.


Гадост!

Вижте, темата е добре формулирана. Ако заемате страната на споменатите антибългари, бъдете така добри да го кажете в прав текст!
Памфуций
17 Апр 2018 14:56
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
Ъхххъм... трябва да са се чувствали наистина чудесно, българските християни, които не са били част от интелигенцията... като хора втора категория в собствената си Родината, че и да трябва да го и плащат това допълнително.

Глупости.
Според законодателството (хатишерифа и хатихумаюна) няма "втора категория". Българските по-високи данъци се дължат на социално-икономически фактори, не толкова на политико-идеологически. Изключение е отмяната на джизието след Кримската война поставя проблема за служба в армията. Нито мюсюлмани искат това (смятат, че военната служба е привилегия и дълг на правоверните), нито християните (споделят мюсюлманското виждане, отделно по-изгодно е да не служиш в армията тогава). Затова се въвежда войнишки данък bedl-i askeri за християните, който е задължителен, за разлика от аналога му сред последователите на исляма, който е по-избор (ако искаш се откупваш, ако искаш служиш). Една разлика между двата днаъка (които като стойност са равни) е, че правоверен не може да продаде бащината си земя , за да се откупи. За християните това не важи.
Остава данъкът върху свинете - само християни ги гледат. Портата въвежда редица данъци свързани с овце и кози - които важат незавсисимо от вероизповеданието, но удрят по нашите земи основно власи и българи. Освен това върху скотоводската продукция биват въведени допълнителни такси - за продажба, колене и т.н. , които де факто представляват допълнителна тегоба за онези, които гледат свине. Данъците и таксите върху лозя и производство на алкохол също засягат християни и мюсюлмани в различна степен (правоверните не правят вино, което да се обложи).
Едно от развитията е постепенната отмяна на откупуването на данъците и възлагането - конкретно на войнишкия - на религиозните общини. Това е един от икономическите стимули (освен църковния данък) на движението за българската черква.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Памфуций
emo1971
17 Апр 2018 15:24
Мнения: 6,620
От: Bulgaria

Памфуций
17 Апр 2018 14:56
Мнения: 3,714
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Наличието на малко повечко българи... с военно обучение и опит... неминуемо би поставило националноосвободителните ни движения в малко по-различна... по-благоприятна светлина. Какви социално-икономически фактори от тази гледна точка... чисто политико-идеологически са си били. Още от древна Елада... както ако не ме лъже паметта съм подчертавал и друг път във форума... гражданин означава военнозадължен и военнослужил човек. Това, че днешната либерастия се опитва всячески да маргинализира това естествено правило, далеч не означава, че османските власти не са били напълно наясно с него. Гражданите първа категория са имали достъп до армията им... а тези от втора, поради неблагонадеждност... не. Това как определя късната Османска империя... освен като непълноценна държава?
wreckage
17 Апр 2018 15:24
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Но иначе хубавото е, че веднъж появила се... изключително трудно изчезва... независимо от големия брой примери за противното

ф смисъл, че изчезва хем трудно, хем лесно?
Аз не говоря за изчезване, а за склонността на човека да се занимава с грида, а не с реалността.
По-голямата привлекателност на шиитския суфизъм за християните

Бедредин не е бил шиит.
Кайзер Созе
17 Апр 2018 15:30
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
А реалността е че кога дядо служил в Скопие не е предполагал че там българската нация ще изчезне преди да се пенсионира.
Кайзер Созе
17 Апр 2018 15:31
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Без населението да е изклано до крак.
wreckage
17 Апр 2018 15:33
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Българската нация е предразположена към периодични изчезвания.
Кайзер Созе
17 Апр 2018 15:35
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
И се появява сал кога трябва да се сбие със съседа щот е антибългарин, вместо да го нарита щот не я кефи прическата му.п
Добави мнение   Мнения:1676 « Предишна Страница 38 от 84 36 37 38 39 40 Следваща »