Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
...из мрежата - Антибългарите и нашата перспектива като народ
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:1676 « Предишна Страница 75 от 84 73 74 75 76 77 Следваща »
Памфуций
01 Май 2018 01:38
Мнения: 4,328
От: Bulgaria
А ето ти повече от сайт - нап. за Швеция.
https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/50820/4/gupea_2077_50820_4.pdf
и
http://www.historia.se/SPEH17.pdf
Особено интересни са наблюденията за смъртността през втората половина на 17 в. в Швеция.


I By 1750 the English population
is estimated to have been 5.74 million,
12
probably similar to the
level prior to the mortality crises of the 14th century.
Other parts of what is now the UK are likely to have had
slightly differing population histories, although further research
is needed. For example, Scotland and Ireland experienced civil
wars and mortality crises at different times from England
13
and
were vulnerable to famine for longer, probably due to lower
agricultural productivity and inadequate poor relief. In
Scotland, population growth was relatively low in the late 17th
and early 18th centuries. This is thought to be due to lower
standards of living and thus higher mortality, particularly for
infants, plus later marriage and childbearing than in England. In
contrast, Ireland may have had higher fertility rates and hence
higher growth rates than England or Scotland in the 17th
century due to earlier marriage and higher fertility within
marriage.
14
Migration between areas also affected their total populations.
The movement of an estimated 100,000 Scots to Ireland in the
17th century was a particularly notable outflow given that
Scotland

s population was estimated to be 1.23 million in
1691.
15
Significant emigration from the Scottish Highlands also
occurred following the Second Jacobite rebellion in 1745.


Не ми се рови за другите , но бих се чудил къде втората половина на 17 в. - първата четвърт н 18 в бележе подобен ръст.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Памфуций
Rogatia
01 Май 2018 01:53
Мнения: 8,949
От: Bulgaria
Нещата са много простички. Имаме два (или три

имаме неакъф заобиколил "банан", лумкал тупано дека си ойде из форумеца и еле пак улезнал
верно е простичко
letec55
01 Май 2018 07:58
Мнения: 10,701
От: Bulgaria
верно е простичко
Да, простичко е. Антибългарите дават достатъчно основания за предположения за нашата перспектива като народ. И уви, тя не е оптимистична.
Едни идеологеми сменят други.
Фактите са само тези, които обслужват основната теза. Други факти няма и навярно не е имало. Защото те изчезват от учебниците и трудовете, не се споменават по телевизията.
Героите не са това, което са. Те са герои само когато са писали срещу Русия. Не са герои, когато са писали срещу глупаците, предателите и крадците. А тия пък дето с пушки в Балкана и с черешови топчета стреляли - тях изобщо да не споменаваме. Както и Макгахан и Скайлър.
Ще се ровичкаме по детайли, но няма да обясняваме процеси.
Всичко, което не ни харесва, можем да го заклеймим а ла Вишински като "комунистически подход".
Неродени тогава експерти ще се произнасят, че отбелязването на 1300 годишнината на българската държава ни е изкривило. А на естествения въпрос "Как и с какво?" ще отговарят с белетристика. Вместо да кажат ясно и категорично: "Тракийската изложба, обиколила и обикаляща още по света, ви изкриви така и така, Средновековната изложба така и така, Иконната изложба така и така." И така биха могли и с другите изяви.
Изобщо, професоре, нема си работа да отвориш тази тема... Експертите я поеха и ни втренчиха в далечното минало. А за перспективата ни като народ - йок. Обаче както нашият приятел забелязва - важно е да кънтят канчетата... И да сме втренчени в миналото, а не да мислим за бъдещето. И за това с какъв багаж са тръгнали натам нашите деца и внуци...
Плътеник
01 Май 2018 09:19
Мнения: 3,561
От: Bulgaria
Ще се ровичкаме по детайли, но няма да обясняваме процеси.

Неродени тогава експерти ще се произнасят, че отбелязването на 1300 годишнината на българската държава ни е изкривило. А на естествения въпрос "Как и с какво?" ще отговарят с белетристика. Вместо да кажат ясно и категорично: "Тракийската изложба, обиколила и обикаляща още по света, ви изкриви така и така, Средновековната изложба така и така, Иконната изложба така и така."

Противоречиш си. Всъщност искаш точно взиране в детайлите.
А относно "что делать" съм си казал мнението барем три пъти. Това, че евентуално не ви харесва, не е причина да се правите, че го няма. Всъщност това, което не чухме, е мнението на "българите" за бъдещето. Засега оставаме с впечатлението, че за тях най-доброто бъдеще би било връщане към близкото минало.
Кайзер Созе
01 Май 2018 09:24
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Спорът обик.овено е кое точно минало. Е, с някои нюанси при въобразяването. Поразктелно е че все пак се движим напред .а задна скорост.
Стайнбек
01 Май 2018 09:52
Мнения: 21,409
От: Bulgaria
Всичко е ясно:
Антибългарите и нашата перспектива като народ

Никаква перспектива с такива антибългари!
Горката България!
Кайзер Созе
01 Май 2018 09:57
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Перспектива е имитацията върху двуизмерното платно на изкривяването на пътя чезнещ в далечината в триизмерниятвсвят. По дефиниция е оптическа илюзия.
Плътеник
01 Май 2018 10:10
Мнения: 3,561
От: Bulgaria
Неродени тогава експерти ще се произнасят, че отбелязването на 1300 годишнината на българската държава ни е изкривило

Тъй ами ... Ако не си бил роден, не може да знаеш как е било. Египтолозите са на по 3-4000 години.

Младата българска държава след 1878 няма твърде много време да се вторачва в миналото си, защото е достатъчно ангажирана с настоящето и с мисъл за бъдещето. Националният въпрос на Възраждането не е решен, държавата има нужда да се модернизира и крепне икономически. Правят се първи стъпки към оформянето на национална митология, но те са миши и не прекрачват назад във времето възрожденската епоха.
Изучаването на далечното минало е дело на чудаци-ентусиасти (близо 30 години почти само чужденци) и вдъхновени НПО в София и провинцията, които събират сведения за паметниците на миналото и развиват просветна дейност по тяхното популяризиране и опазване.
Нещата е променят драстично след 1919 г., когато държавата се разделя с мечтите си за Велика България, запазвайки в стиснати си гърло ръмжащото желание за реванш. Рухването на настоящето и мрачната перспектива на бъдещето карат интелектуалци като Богдан Филов, Петър Мутафчиев и Гаврил Кацаров, т. е. крем дьо ла крем на тогавашната ни наука, да поднесат на народа утешителната дъвка на миналото ни величие. Миналото става средство за национална пропаганда, възпитание на масите и утеха на лишените от перспектива. Славянството внезапно стана враг (рефлекс от войната), германи и маджари бяха сродните ни души.
Комунистите след 1945 отрекоха целите на Филовия пропаганден апарат, но не и средствата. Миналото продължи да е възпитател на масите, а вложените в тези начинания сили и пари се увеличиха многократно. Отначало интересен бе просто "трудовият, обикновен човек", който бе сякаш безнационален, макар и славянин в противовес на "великобългарския шовинизъм" на Филов и Геза Фехер.
Но и СССР не бе панславистки, та словенете кратко бяха модни тук. Върнаха се прабългарите, присетихме се и за траките. Гласовете в полза на светлото социалистическо бъдеще започнаха да отстъпват място на все по-актуалния разказ за миналото. Пък и дойде време за Възродителния процес. Антон Дончев натопи перото, Хайтов също, взряхме се в Родопите и миналото. Обслужван бе този процес пропагандно от 1300-годишния юбилео-процес (1966-1984), разговорът за славното ни минало (в него вече бяха и траките, и питеците преди тях дори) бе ежедневен, българинът окончателно се приучи да мисли и да говори за миналото си, за него то вече бе по-важно от бъдещето, бе и сакрално, тъй като бе и канонизирано.
Още сме в юбилея, разговор за бъдещето няма, защото "пазителите на канона", "българите" не искат България да напусне близкото си минало и да проима перспектива за бъдеще. Пък и безграмотни овце по-лесно се управляват и манипулират, нищо, че някои са лукофчета. На подобни хора винаги в случай на нужда ще кажеш "дръж, сърби!", докато ги изработиш зад гърба им.
Живейте в юбилея, "българи", но не задавайте лицемерни въпроси за "бъдещето на нацията", защото вие я лишавате от такова.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Плътеник
Кайзер Созе
01 Май 2018 10:16
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Цял манифест.
Кире
01 Май 2018 10:34
Мнения: 4,947
От: Bulgaria
Памфуци, дай ся да се разберем за кво говорим. Аз ти съобщавам, че въпреки некои колебания в земите извън османските Балкани (в частност българските) във вековете след Великите географски открития има демографски подем. У нас пък, особено 16 и 17 век, имаме намаление на народонаселението и климатичните промени са най-малкия проблем. А те, проблемите, са свързани с кланета и изселвания на османците.

По тоя повод имаме и родни свидетелства, като може би не всички са автентични. Но Баткунския летопис няма никакви данни да е фалшификат - обратното, той дава повод за размисъл, че от него тръгват много други негови жанрови версии. Към това следва да прибавим и свидетелството на Паисий (ще се съгласиш, че е живял преди 1870 г. - както пишеш, преломна година за фалшификации и патриотарски плам). Съществуват и твърде много други манастирски приписки, свидетелството на Йоасаф, поменика на Къпиновския манастир... В това число следва да е и летописа на Пазарджишкия манастир св. Петър, но имам усещането, че и него ще посочиш като фалшификат и отглас на Баткуснския летопис?

Но ако родните свидетелства ти се видят недостойни, то има предостатъчно чужди. Мога да ти помогна със систематизацията им, но има не една референция за масови убийства (Софийско, Пернишко) от 16 век (вж. Немски пътеписи за Балканите), също има и във френските. А интересното е, че дори 18 век има английски и френски пътеписи, които говорят за бруталното управление над християнската рая. Има дори внушение от османска страна, че православни не може да бъдат управлявани по друг начин...

От друга страна типове като М. Кил умишлено подценяват тоя въпрос, дори го извращават - напр. гаврата му със св. Георги Софийски, който той умишлено (или грешка?) обърква с Николай Нови Софийски. Впрочем само това го дискредитира като коментатор за нас, българите. Той, разбира се, не е единствен и има доста подли родни последователи - напр. Чавдар Маринов, който сравни Царевец с Султан ак-сарай с цел да покаже, че българите нямат строителна култура, а дори дивите тюрк-огузи имали повече талант, без да постави в контекст времето, причината и начина на градеж. Но за това му плащаха ислямските фондации. Както и на Желязкова и цяла сурия подобни.

Това са анти-българите. Познавам ги добре и не веднъж съм влизал в полемика с такива. Наричат ме как ли не, заради защитата на българската история. Тогава се появиха американските сектанти и "енергично препоръчаха" деконструирането на митовете около формирането ни като нация. Това беше време, когато за първи път ми се наложи да общувам с лица от ПП "Възраждане", които страхливо си завряха главите в задните части, защото сектантите имат пари и управляват реални бизнеси...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Кире
pataklama
01 Май 2018 10:40
Мнения: 137
От: Bulgaria
Това, дето си го написал, е чудесно. Обаче няма никакви доказателства, че българите в Чепино не са били насилствено принудени да приемат исляма и убивани при отказ. Така че не манипулирай и ти историята в полза на манифеста си.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: pataklama
D4D5
01 Май 2018 10:40
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
Египтолозите са на по 3-4000 години.


И лъжат кат разпрани.

И с малки чукчета (чук, чук)

ние чукаме чакълчета (прас, прас)

и с кирки, лостове (ха, ха)

попрааме мостове


https://www.geopolymer.org/archaeology/pyramids/are-pyramids-made-out-of-concrete-1/
Кайзер Созе
01 Май 2018 10:53
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Бащи на съвременната археология са Шлиман и Картър. Камто и куп шпиони и авантюристи. Чукчетата раждат образа на Индиана, и на Лара кат реклама на силикона, все сиренце за момченца. И дори като порастнат и заседнат в кабинета през ваканцията отиват с мулета по шиптърско. Лъжите често са по-вълнуващи от баналната истина.
Плътеник
01 Май 2018 11:19
Мнения: 3,561
От: Bulgaria
Обаче няма никакви доказателства, че българите в Чепино не са били насилствено принудени да приемат исляма и убивани при отказ.

Хахаха, ей тва е аргумент, няма никакви доказателства срещу това, дето си го измислям, значи съм прав.
Дай аз да ти обясня таблицата на Кил. Около 1700 г. в Чепино кажа летяща чиния, която заменя християните с мюсюлмани, а първите откарва на спа с шопска и мастика на Сатирикон V.
Имаш ли доказателства, че не е било така?

Кире, ти си типичен представител на мита за УжасноЦеннотоНещо, което сме, което притежаваме и което искат да ни отнемат ЗлитеЧужденци, естествено в тяхна услуга има ПродажниАморалниРодниПомагачи. А ти като един Балканджи Йово не даваш хубава Яна на турска вяра, макар членовете ти (аргументите) един по един да са заминали в небитието.
letec55
01 Май 2018 11:22
Мнения: 10,701
От: Bulgaria
Плътеник, мисля си, че умишлено се правиш, че не разбираш за какво говоря. Не говоря за процеса на изучаването на историята, а за твоето тълкувание как поднасянето на историята въздейства на обществото. Твоите изводи са крайни и те се основават само на отделни аспекти от събитията от обсъжданото време. Стимулирането на изучаването на античната и средновековната история по нашите земи до 7-ми век, на средновековната българска държава, на процесите по време на османското владичество, и популяризирането на резултатите от тези изследвания на конференции, публикуването на трудове, временни изложби, постоянни експозиции ставаше в контекста на цивилизационния принос в общата история. Това го направи Людмила Живкова като замисли и реализира по същото време и други инициативи именно в тази посока. Реализира и защити пред ЦК на КПСС. Това са фактите.
Констатациите ти за луковчетете са, уви, верни, но да се търсят причино-следствени връзки само с някаква "деформираност от честването на 1300 -годишнинара" е най-меко казано наивно. Има прилики, но не отчиташ разликите.
Айде със здраве!
Banshee
01 Май 2018 11:28
Мнения: 8,236
От: Bulgaria
Още ли ни се кара тоз човек на нас, националистите? Той, ако се надява, че не звучи кат националист... Точно на турски националист го докарва. Един по-комплициран яген. Не казвам комплексиран.
Кайзер Созе
01 Май 2018 11:32
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Не е баш тъй.
Стайнбек
01 Май 2018 11:33
Мнения: 21,409
От: Bulgaria
Точно на турски националист го докарва

D4D5
01 Май 2018 11:33
Мнения: 7,438
От: Bulgaria
"Who controls the past controls the future. Who controls the present controls the past."
Кайзер Созе
01 Май 2018 11:34
Мнения: 17,770
От: Palestinian Territory, Occupied
Калто никой не може да плюе Русия тъй както руски интелигент, тъй и у нас ентелигенцията е прифанала тоз руски мурафет, Банши.
Добави мнение   Мнения:1676 « Предишна Страница 75 от 84 73 74 75 76 77 Следваща »