Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Производителността на труда у нас е 2,5 пъти по-ниска от средната за ЕС
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:108 Предишна Страница 2 от 6 1 2 3 4 Следваща »
Дежурния
02 Юли 2018 16:20
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
В България няма шанс да се получават "европейски" заплати докато масово не се научат неща от основното образование - сравняват се ябълки с ябълки и банани с банани. По-лошо, отказът да се проумеят тези неща и да се научи нещо ново ще ни тласка все по-надолу в конкурентната стълбица на заплащането. Като не знаеш къде отиваш, всеки път щете отведе до там.
леля_Стойка_II
02 Юли 2018 16:20
Мнения: 349
От: Bulgaria
Производителността на труда (ПТ) е икономически показател за количеството стоки или услуги, създавани от единица труд. Производителността на труда е свързана с организацията на производството, предприемаческите качества и въвеждането на иновации, уменията на работниците и тяхната степен на образование и компетентност.
Rambuteau
02 Юли 2018 16:21
Мнения: 303
От: Bulgaria
Наш форумец все надува бузи, потупва се по корема и пита: "Европа ли, ве, ма тия кво произвеждат, ве". И след това дава примери за германския и българския служители колко вадели на поточната линия, без грам да се замисли аджеба кой е измислил тая поточна линия. Не се замисля и кой продава произведеното на тая поточна линия, кой е създал, развил и издигнал до висоти дадената търговска марка позната по цял свят, която струва повече от всичките заводи на тая марка взети заедно, и позволява да се продава със 100%, 200% или 300% надценка. Те и тия неща влизат в общата сметка, ама не му ли дрънчи на железо, наш форумец не го брои.

Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Rambuteau
Гоби Дамаджан
02 Юли 2018 16:22
Мнения: 46
От: Bulgaria
А Бацьонката на същото мнение ли е?!
В Европата се говори, че сме най-работливото племе. Баце го е изпледирал прогресивно и Швабката му се е метнала на майтапа.
volog2
02 Юли 2018 16:24
Мнения: 131
От: Andorra
По логиката на повечето отгоре, щото един сомалийски или нигерийски работник работи колкото нас, то заплатите ни би трябвало да са същите.
Някак си се забравя, че производителността на една икономика зависи и от вложения труд, и от вложения капитал. А тука той е с пъти по-малко. Още по-лошо, че декапитализирането на икономиката у нас се случва редовно, последното преди няма и 20 години.
BG_BG
02 Юли 2018 16:25
Мнения: 1,753
От: Afghanistan
В Европата се говори, че сме най-работливото племе.


ИвК
02 Юли 2018 16:25
Мнения: 11,008
От: Bulgaria
Тия синдикати да се закриват!!!
И какво пречат синдикатите? Сигурно ако ги нямаше тях заплатите щяха да бъдат по големи, а? При тая подкрепа от около 100 000 членове каква тежест би искала да имат?
Що се отнася до производителността е редно да се каже кой е виновен да няма производителност, щото аз си мисля че с яхти и скъпи джипове не се прави висока производителност.
Begemot
02 Юли 2018 16:30
Мнения: 4,428
От: Bulgaria
Производителността у нас е трагична, но заплащането е убийствено. Капиталистите печелят повече от два пъти в сравнение с центъра на ЕС, влагайки тук в труд с ниска производителност ( примерно 2,5 пъти по ниска) , но заплатите НЕ СА СЪОТВЕТНО 2,5 пъти по-нииски ( т.е. не са пропорционално по ниски за ниската производителност) , те са 5,5 пъти по ниски.!!! Т.е. ако с 1 евро заплата в центъра на ЕС се произвеждат 10 евра стойност ( примерно) у нас се произвеждат 4,5 евра стойност ( заради 2,5 пъти по ниска производителност), но за тях се заплащат около 0,20 евра. За заплатено 1 евро заплата нас се произвежда 4,5 по 5= 22,5 евра стойност, про ниската производителност на труда .
найс,а?
A за високотехнологичните производства с голяма добавена стойност, науката на зананието, иновациите и прочие не ми говорете, защото Европа СРИНА, УНИщОЖИ всичко това у нас, върна ни в до - модерна, в неофеодализма и , както се разбира сега - нарочно. За да остави тук мръссни, нискотехнологични производства с висока степен на експлоатация. Виж пак елемнтарните сметки по-горе.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Begemot
леля_Стойка_II
02 Юли 2018 16:33
Мнения: 349
От: Bulgaria
Rambuteau, и какво общо има тук марката - ако ти говоря за Либхер примерно, имат завод в Пловдив имат и в Германия. Работят вероятно с еднакви машини, ама тукашния работник бил по-малко производителен. Защо? Защото оня просто живеел в по-скъпа държава с по-висок стандарт ли?
Бъркаш и понятията с принадена стойност, едно време за добро или лошо се четеше, пък било то дори и Капиталът.
Patriot1965
02 Юли 2018 16:34
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
Към правещите тънките сметки: защо не станете чорбаджии и оправите нещата?
Beast_of_Gevaudan
02 Юли 2018 16:39
Мнения: 215
От: Bulgaria
На такива заплати такава производителност. Тънкия момен обаче е че производителността на труда зависи от чорбаджията в най голяма степен а не от работника. Но счорбаджии толкоз. Манипулациите да си вървят...
BG_BG
02 Юли 2018 16:39
Мнения: 1,753
От: Afghanistan
Т.е. ако с 1 евро заплата в центъра на ЕС се произвеждат 10 евра


Не знам какво е еврА.....имаше един фитболист Патрик Евра....

А печалбата на компаниите ако беше както смятате.....всичкото компании щеха да са у БГ-то.....ама ги нема....та даже и бегат.Поради много причини...тежка и мудна администрация,липса на квалифицирани работници,голямо данъчно-осигурително бреме,трагична съдебна система,скъпи енергийни ресурси....това всичко води до повече разходи,проблеми и мъки.

Запомнете.....НИКОЙ не бяга от хубавото...най-малко компаниите.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: BG_BG
водопроводчик
02 Юли 2018 16:40
Мнения: 18,847
От: Bulgaria
Трета петилетнка в НАТО завършваме, втора в ЕС и такива катастрофални резултати!
ЕС е едно недоношче.
Асол
02 Юли 2018 16:40
Мнения: 47,690
От: Bulgaria
Към правещите тънките сметки: защо не станете чорбаджии и оправите нещата?


Ами да кажем, щото не са ни дали едни откраднати партийни пари или подарили държавно предприятие/отрасъл щото сме мноо кадърни и образовани, подобно на баш елитните родни меринджеи. Или ще ми кажеш, че са се замогнали от почистване и продажба на ябълки? Ей затуй не чорбаджийстваме. Тия лакърдии и за балъци вече не стават..
Дежурния
02 Юли 2018 16:47
Мнения: 5,993
От: Bulgaria
Ами да кажем, щото не са ни дали едни откраднати партийни пари или подарили държавно предприятие/отрасъл щото сме мноо кадърни и образовани, подобно на баш елитните родни меринджеи.

Това не е необходимо. Правите предприятие, давате 2 пъти по-високи заплати от тези които са откраднали, подарено им е и прочие, всички работници идват при вас и пак здраво печелите, а народът ще е 2 пъти по-добре.
Rambuteau
02 Юли 2018 16:48
Мнения: 303
От: Bulgaria
Begemot02 Юли 2018 16:30
Производителността у нас е трагична, но заплащането е убийствено. Капиталистите печелят повече от два пъти в сравнение с центъра на ЕС, влагайки тук в труд с ниска производителност ( примерно 2,5 пъти по ниска) , но заплатите НЕ СА СЪОТВЕТНО 2,5 пъти по-нииски ( т.е. не са пропорционално по ниски за ниската производителност) , те са 5,5 пъти по ниски.!!!



Ти сравняваш абсолютни стойности на заплатите с производителност измерена по покупателна способност. Което си е все едно да играеш футбол с баскетболни правила.

Трябва или да сравняваш абсолютни стойности (т.е. 5.5 пъти по ниски заплати, но и 5-6 пъти по-ниска производителност на човек от населението по абсолютни стойности), или пък трябва да сравняваш 2.5 по-ниската производителност на труда с покупателната способност на българите, която не е 5.5 пъти по-ниска, а си е точно около две цяло и нещо по-ниска (заради по-ниските цени в БГ).

В този смисъл ЗАПЛАТИТЕ СА АБСОЛЮТНО СПРАВЕДЛИВИ!

От гледна точна на бизнеса - те вземат най-доброто от двата свята, в това спор няма - произвеждат на Изток, пък продават на Запад. Но това не отменя казаното по-горе.

onzi
02 Юли 2018 16:51
Мнения: 9,528
От: Bulgaria
Чий е проблемът с производителността - на работника или на работодателя?

- От моя опит в 15 държави по света, в които съм правил бизнес, никога не съм видял лоши работници. За сметка на това съм се нагледал на мениджъри и работодатели, които като че ли се срамуват да отидат долу във фабриката и да видят какво става. Деветдесет и пет на сто от работниците ще направят достатъчно добре това, което искаш и за което плащаш.

Тогава мога ли да поискам да увеличат производителността на труда, да кажем, три пъти? Мисля, че да. Трябват условия, организация и стриктно плащане на работника. Няма смисъл от това работодателят да се надлъгва с работника, като не му плаща според труда. Защото служителят винаги ще го надхитри, като почне да работи по-малко, отколкото му плащат. Мисля, че при комунизма това беше много ясно. Работим на пазарен принцип, където всяко нещо си има цена и ако искаш да го притежаваш, трябва да платиш цената.

Натисни тук
rurade
02 Юли 2018 16:54
Мнения: 741
От: El Salvador
Като избяга и последния квалифициран българин на запад какви ли работници ще докарат и каква ли ще е производителността тогава според слугинажа в профсъюзите?
Nashenec
02 Юли 2018 16:56
Мнения: 296
От: Bulgaria
Мерено в какво?

Производителността у нас е трагична, но заплащането е убийствено.

Преди време питах и ми се каза, че това се мерело в пари - колко струват това, което произвеждаш за единица време там и тук.
Смятам, че на всички е ясно защо е така. Добавете само, че това се отчита на ниво обявена от фирмите продукция (в пари), а всички си знаем как и колко нашите обявяват.
Гоби Дамаджан
02 Юли 2018 16:58
Мнения: 46
От: Bulgaria
водопроводчик
02 Юли 2018 16:40
Мнения: 18,832
От: Bulgaria
Трета петилетнка в НАТО завършваме, втора в ЕС и такива катастрофални резултати!
ЕС е едно недоношче

Глейте гърчолята. Навремеото беха добре с Шестия флот - манджа, сиртаки, сагапо, узо, метакса и летящи чинии.
СЕГА - пак гърчолята - милиарди от Евровизийте, ядене, музика, рахат, роби от България, Маедония, Албаносци, че даже и нежна плът от Русия.
Начи, който го е тъковал Господ, все ше го такова, а който - Девола, все в батака.
Не знам ний от кои сме, ама май от последните. Немойм съ упрай. Нивгъш.
Твай за днес. Бях до туканкана. Вий съ управяйте.
Добави мнение   Мнения:108 Предишна Страница 2 от 6 1 2 3 4 Следваща »