Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
За чалгата в историята
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:284 Страница 1 от 15 1 2 3 Следваща »
Николай Скаличански
06 Яну 2005 21:44
Мнения: 4,135
От: Germany
Добре сте рекли момчета, сега остава да му обясните на обикновения българин и за чалгата в музиката, пропорционално на обяснението ви за чалгата в историята. Щото от статията ви излиза, че чалгата все пак е нещо лошо, с което трябва да се борим.
Иначе констатацията, къде може да има и да няма чалга ми хареса. И за положението в историята е добре казано, вижте и огромния балкански извор на чалга - Сърбия. Особенно чалга в историята, преди време с изненада научих, че сръбските деца, никога не са и чували, за Сръбско-Българска война. Там може да се окаже, че чалгата в историята им е 10 пъти повече и от чалгата в музиката им. Ама какво да се прави, хората искат да ядат.
Д-р Тормозчиян
06 Яну 2005 22:18
Мнения: 8,152
От: Botswana
Чалга-историкът може да направи триста вариации на тема Велика България.
Но пък е лесно да разбереш и повярваш, че българите винаги са били център на световната цивилизация.

Още един плювач по българското величие и майкопродажник. Ей, тия са си плюли в устата да плюят българинЪТ, целокупният ни достоен народ. И то защо - заради едно малцинство дебили и чалгари. И от мухата правят африкански слон. Вие не ходите ли по улиците и площадите, бе господа, за да видите очи в очи тълпите почтени и достойни люде, които ги изпълват. По "Славейков" не минавате ли, за да видите огъващите се от отбрани и най-сериозни книги сергии - това академик Норбеков, академик Виктор Востоков, д-р Мулдашев, Генадий Малахов, д-р Божидар Димитров и колко още. Ама най-лесно е да очерняш, нали!
Чичо Фичо.
06 Яну 2005 22:23
Мнения: 606
От: USA
Статията е просто отлична, текстът до снимката е нелеп и подвеждащ. Не възродителният процес, а именно “велика България”, “най-древната цивилизация”, “центъра на просветата”, реконструиран по голямата базилика край с. Абоба, “българският император Управда” от с. Мала Правда, “българите”, построили Торино и Тулуза барабар с фабриките на Фиат и Ербус, е любим предмет на чалга-историците от рода на бившия колумнист проф. Б. Димитров и форумното му алтер его Олег Офренов/неминона/Мичо Бейзадето, който се надявам да допълни списъка на любимите си чалга теми, сигурно ще са му нужни страници. Особено добър е авторът в разкриването на психоаналитичните основи на историческата чалга. Поздравления!

Бай Иван
06 Яну 2005 22:29
Мнения: 3,806
От: Virgin Islands (Unit
На времето си "Травиата" е била със статута на днешната чалга и е възмущавала не малко дами и господа с въшлясали перуки. Не толкова отдавна музиката на Бийтлс бе обявена за най–порочната на света – днес е класика. Тангото бе прокълнато от папата. Чалгата е далеч по качествена музика от рапа и тя е наш шанс да наложим нещо на света. Бъдете сигурни това ще стане – просто трябва да се запее на английски. Негърската и латинската музика са изчерпани, трябва нещо ново.

Не съм бил в България повече от 10 години, но пипна ли някъде чалга
по нета веднага я свалям. Ксения и Оксана си умират от кеф от чалга. Нямам оригинални СД–та, не съм виждал още никъде такива.
Калки
06 Яну 2005 23:14
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
И статията е отлична, и текстът до снимката е брилянтен.!


Много, много поздравления на автора

И най-вече за смелостта му да напише текста до снимката. Дупе да му е яко !
Калки
06 Яну 2005 23:16
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Още няколко любими теми за чалга-историците:

- ченгета;
- досиета;
- комунистически заговор;
- ръката на Москва.....
Калки
06 Яну 2005 23:19
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Бай Иване,

Само да искаш - ще те зарина с фабрични, оригинални CD-та на наши чалгаджии. Вървят по 3 лева.

Виж, на западните чалгаджии "легалните" дискове удрят двайсетачката.
Manrico
06 Яну 2005 23:21
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Ех, от вчера чета за чалгата и българите и вече мога да систематизирам общественото (т.е. форумното) мнение: Отговорът на въпроса "Някой кара ли българина насила да слуша чалга или манталитетът му го тласка към тези забавления" е - авторът е гей (комунист, чорбаджия, юдомасон - според вкусовете). За Травиата бай Иван не е прав - имало е кратък скандал около премиерата, но изобщо не е била чалга - знам аз, нали съм от следващата опера. По-скоро музиката на един друг композитор за софрата на Залцбургския архиепископ е нещо такова - лекичко, забавно, за ядене и пиене - абе дивертимент с една дума. Ама няма да кажа името на композитора, че пак ще ме оплюете. Всъщност и той сигурно е от древнотракийски-прабългарски произход, но ние не сме го научили още.
Калки
06 Яну 2005 23:40
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Manrico,

Ама то си е съвсем вярно, приятелю - авторът е и педал, и комунист, и чорбаджия и юдомасон и куп неща още !

К'ъв ти автор, той цял рефер, бе !

sluncho6
06 Яну 2005 23:47
Мнения: 10,597
От: United States
>>>><<<<<
Бай Иване,
имам думи да опиша радостта си от твойто изказване, **** *** ****** *
******* ****** в ****** гъз.
слънчо
>>>>>>>> <<<<<<<<<
Old Emigrant
07 Яну 2005 00:01
Мнения: 1,646
От: Bulgaria
[б]Чичо Фичо[/б]. "Статията е просто отлична, текстът до снимката е нелеп и подвеждащ."

С втората част не мога да не се сагласиъа, с парвата - еееех. Можеше и по-кратко.

"Не възродителният процес, а именно “велика България”, “най-древната цивилизация”, “центъра на просветата”, реконструиран по голямата базилика край с. Абоба, “българският император Управда” от с. Мала Правда, “българите”, построили Торино и Тулуза барабар с фабриките на Фиат и Ербус, е любим предмет на чалга-историците от рода на бившия колумнист проф. Б. Димитров и форумното му алтер его Олег Офренов/неминона/Мичо Бейзадето, който се надявам да допълни списъка на любимите си чалга теми, сигурно ще са му нужни страници."

[б]Наи-искрено те моля: Стига с това село Абоба, стига с тъа древни величиъа. Вече като ти видиъа ника и го спрягам с таъа Абоба. Защо обвиняваш авторите в творене на чалга историъа. Патриотарската чалга-историъата в краина сметка е оражие срещу чалга-историъата на саседите. Нихилистичната чалга историъа е много по-вредна. Сам писа вчера че всички признаваме че има криза в нравствеността (всащност може би парво трябва да си изясним кои-какво разбира под нравственост) на балгарина, като цяло. Цхалгадйииството - музикално или друго е един от белезите на кризата. Вапросат ми е: мислиш ли, че ако повтаряш на един лумпен, че и тои и предците му са били лумпени ще го вазвисиш (цивилизоваш)? Аз лично се самнявам. [/б]

Редактирано от - bot на 07/1/2005 г/ 11:19:29

Чичо Фичо.
07 Яну 2005 00:12
Мнения: 606
От: USA
Съгласен съм с Манрико за Верди и Моцарт (старши?) и не съм съгласен с бай Иван, че чалгата била по-еди каква си от рапа, освен че е по-вулгарна, апологетична и мутренска, разбира се (в Ню Йорк в магазините има много българска и балканска музика в раздела World Music, но не чалга –
филип-кутевска, “мистериятa” и фолк джаз, продажбите са маргинални). Но тук не е мястото да сравняваме чалгата и рапа, защото става дума за чалга-историята на “велика България”, която ни се натрапваше тук напр. от Б. Димитров и все още на форума от “патриоти” (с Ботевата рима) любители чалга историци, които авторът на статията и Манрико иронизират. Съжалявам, че не е систематизирал накратко поне основните й псевдонаучни тези.
*
Възродителният процес, “досиетата” и изобщо късният тоталитаризъм се важни проблеми на българската историческа наука, но засега са прекалено горещи, за да надяваме на обективно изследване. Аз винаги съм бил за отваряне на всички архиви, не само оперативните, ни и служебните на МВР, и на партийния архив, и пълен достъп на историците до тях. Но текста на снимката е явно манипулативен – освен е показан не възродителния процес, а голямата екскурзия. Очевидно снимката е сложена, за да заблуди читателя, който чете само едрите букви, за какво става дума в статията.
arhiman
07 Яну 2005 00:42
Мнения: 2,069
От: Bulgaria
Статията е навременна, но авторът избягва споменаването на имена, защото се страхува от неприятности. Става въпрос не само за фамозния "професор" и може би утрешен министър Б. Димитров, но преди всичко за псевдошколата на Петър Добрев и неговите съмишленици. Ако авторът наистина смята, че тези производители на евтини фантазии са изпълзяли след 1989 г., той греши. Те се прекланят пред други "авторитети" от 20-те и 30-те години, които били погубени професионално от В. Златарски и П. Мутафчиев, защото казвали истината - българите били най-стария народ на земята, дошъл от Месопотамия или Марс, основал 9 царства на разни места и т.н.

Действително нашата история се нуждае от ревизия, но не и в безумен дух, откъснат от изворите. Новата "История на българите" не задоволява тези очаквания. Да вземем етногенеза на българите. Ние не сме смес от "българи, славяни и траки", а имаме много по-сложен произход. Аз лично се убедих, че нашият фолклор почти изцяло е тракийски, а към V-VІ в. тракийският и славянският език са твърде близки. Прабългарите не са били една малка орда, а огромен цивилизован народ от поне 200 000 души. Само езикът ни е развален славянски.
Bongo Barabata
07 Яну 2005 01:06
Мнения: 889
От: Burundi
Статията хикак не ме впечатлява особено преди всичко заради произволните твърдения и твърде примитивните паралели.С което не искам да кажа че не съм съвсем съгласен с автора.Но отделяйки същинската чалга от това което автора се опитва да оправдае с нея ясно остава само едно:една огромна част от българи и сърби(и помеждулежащите им т.нар. македонци) не могат и не желаят да приемат за своя европейската култура, към която етнически принадлежат.Наистина само етнически.Манрико, ако имаш предвид В.А.Моцарт сме горе-долу на едно мнение.Може би само "Дон Жуан" и Реквием" го оправдават.

Редактирано от - Bongo Barabata на 07/1/2005 г/ 01:12:30

Azia
07 Яну 2005 01:20
Мнения: 1,115
От: Italy
Архиман,
Надявам се че не искам прекалено много, но мога ли да те помоля да ми изпратиш копие от статията си публикувана в Литературен вестник? Чух добри отзиви, а и темата ме интересува. Просто нямам начин да се сдобия с този вестник. Използвам случая да те поздравя!
Чичо Фичо.
07 Яну 2005 01:36
Мнения: 606
От: USA
Проверявал съм много от думите, за които Добрев мисли, че били "български", и съм ги намирал в другите славянски езици. Теорията, че "траките били протославяни" съм чел за пръв път в романа на варненския поет Кольо Севов "Градището" (началото на 80-те), дето се разказваше за един селски учител, запален по археология и величието на България. Той привеждаше примери и от литовския език и религия и питаше как било възможно траките, "най-многобройния народ след индийския" (Херодот ли беше?) изведнъж да се изгубят и се "заменят" от славяните. Не ми звучеше обаче много научно издържано.
Олег Офренов
07 Яну 2005 01:43
Мнения: 961
От: Bulgaria
Чичо Фичо.
[Отблъскващ]
от USA
Общо мнения: 447
Статията е просто отлична, текстът до снимката е нелеп и подвеждащ. Не възродителният процес, а именно “велика България”, “най-древната цивилизация”, “центъра на просветата”, реконструиран по голямата базилика край с. Абоба, “българският император Управда” от с. Мала Правда, “българите”, построили Торино и Тулуза барабар с фабриките на Фиат и Ербус, е любим предмет на чалга-историците от рода на бившия колумнист проф. Б. Димитров и форумното му алтер его Олег Офренов/неминона/Мичо Бейзадето, който се надявам да допълни списъка на любимите си чалга теми, сигурно ще са му нужни страници. Особено добър е авторът в разкриването на психоаналитичните основи на историческата чалга. Поздравления!

Типопредставителна реакция на индивида без българско самосъзнание, на пребоядисания коминтерновски интернационалист, на "глобализирания" Киряк Стефчов.


Чичо Фичо.
07 Яну 2005 01:53
Мнения: 606
От: USA
Г-н Офренов, туй за Киряка и чорбаджи Юрдана сме чули неведнаж веч; помолих обаче да изброите някои от другите си замисловати чалга-тези като илюстрация на статията. Нямам време да ги търся в досието Ви. Благодаря
Azia
07 Яну 2005 01:53
Мнения: 1,115
От: Italy
Чичо Фичо, на мене ли говориш, аз се шегувах вчера. Помислих, че подхвърлената от теб реплика е на шега, но ако не е било така, няма да се учудя - в последно време нямам време да се задълбочавам в четене на странични неща и явно съм се объркала.
Чичо Фичо.
07 Яну 2005 01:56
Мнения: 606
От: USA
На архимана - хареса ми мнението му за П. Добрев, но ме озадачи малко с траките и славяните.
Osa
07 Яну 2005 02:12
Мнения: 349
От: Bulgaria
Поздравявам автора с точните му наблюдения.
Преходът в България наложи чалга във всяка една област: образование, култура, история, наука и др.
Това е една пяна върху повърхността, която чака своя чистач.
Споделям вярата му, че истинските учител, артист, историк и научен работник познават професионалните върхове и стойности и че постигането им, представлява увлекателно интелектуално занятие.
Тези, истинските, са и патриоти, които обичат родината си, природата и хората с техните специфичности.

Добави мнение   Мнения:284 Страница 1 от 15 1 2 3 Следваща »