Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
За чалгата в историята
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:284 Предишна Страница 3 от 15 1 2 3 4 5 Следваща »
Mrx++
07 Яну 2005 09:52
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Честит имен ден на всички адаши (нали съм Johannes Marx).
Тази сутрин кметот Софиенски каза, че Ивановден вече се е превърнал в национален празник. Трябва да се обяви за неработен. Как обявиха Гергьовден (деня на овчаря).
Калки
07 Яну 2005 10:02
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Виждам, че словодиарията на неколцина грациозни отблъскващи списуватели е успяла да отмести дискусията от основния акцент на статията.

Който е не толкова за чалгата, а за темите, които чалга-историците експлоатират

Защото чалга - история "просто така" няма. Тя възниква при наличие плодотворна почва и редовно финансиране, пардон, наторяване.
КИР СПИТАМА
07 Яну 2005 10:06
Мнения: 888
От: Bulgaria
Наистина отместихте дискусията......я да се върнем към темата:
Oh tiger, tiger,
Do you have money?
If you have money,
nice women for you.

Oh tiger, tiger,
Don't you have money?
if you don't have money,
old grandmas for you.

Ooooooh opala,
Come on fighters,
give me some money.
Give me some money,
nice women...

Oooooooh opala,
Come on fighters,
give me some money.
Give me some money,
songs until sunrise.


и кво, да не би фъкъния американски рап да е по-стойностен от т'ва
Калки
07 Яну 2005 10:12
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
SImplified,

Днес за втори път чета твои много удачни слова "Но има и такива, превърнали плювачеството по всичко родно в занаят, от който да се прехранват в странство. Е те последните без Родината са заникъде."

Бурни аплодисменти !
Armadillo
07 Яну 2005 10:16
Мнения: 1,464
От: Bulgaria
Вътрешно болшинството българи са много объркани. Нормално е когато Родината и политическите и интелектуални "авторитети" абдикират от своите задължения и призвания и оставят хората да се оправят както знаят.
Няма нищо лошо да слушаш чалга, лошото е когато си свиня. Хората в цивилизованите места по света отдавна са свикнали да живеят заедно в големи гъстонаселени територии без да си пречат един на друг. Ние тепърва ще трябва да избиваме комплексите си и да се научим що е туй общност и на уважение към хората наоколо. Култура е тежка и изтъркана дума, но чалгата е именно въпрос на култура.
Black Swans, ! И това е чалга.
Forza NATO
07 Яну 2005 10:16
Мнения: 11,582
От: Bulgaria
Swans
Симпли
Hauptmann
07 Яну 2005 10:20
Мнения: 8,010
От: Bulgaria
ПРОФЕСОР ИЛЧЕВ, АДМИРИРАЙКИ ВСЯКА ДУМА В КОНСТРУИРАНИЯ ОТ ВАС ТЕКСТ, БИХ ИСКАЛ ЕДИНСТВЕНО ДА ВИ ПОПИТАМ: СА ЛИ РЕЛЕВАНТНИ СЪДЪРЖАЩИТЕ С В НЕГО ТЕЗИСИ СПРЯМО НАУЧНОТО ТВОРЧЕСТВО НА АКАД. ИЛЧО ДИМИТРОВ, БАЗИРАЩО СЕ ИЗЦЯЛО НА ЕДИН ЕДИНСТВЕН ПОСТУЛАТ – ВЪЗНИКВАНЕТО, РАЗВИТИЕТО И УНИЩОЖАВАНЕТО НА МОНАРХОФАШИЗЪМА В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ПЕРИОДА 1923-1944 Г.


Препоръчвам Ви да не крещите чрез използването на клавиша "Caps Lock"

С уважение: bot


Редактирано от - bot на 07/1/2005 г/ 11:20:55

New_Professor
07 Яну 2005 10:20
Мнения: 15
От: Bulgaria
Всичко казано в статията е вярно. Бих желал само да добавя, че чалга има и в точните науки. Тази "точна" чалга е много опасна поради кабалистичния характер на изследванията. Нещата са толкова сериозни, че един от най-великите съвременни математици Арнолд предрича настъпването на нови тъмни векове.
ФОРЕСТ ГЪМП-СИН
07 Яну 2005 10:25
Мнения: 1,915
От: 0
Винаги е комично, когато слепи обсъждат картини а глухи - спорят за музика.
А още по-смешно е, когато някои грубо лепят етикети с наукообразни квалификации. Защото нюансите в това, което се квалифицира като чалга са хиляди и не могат да бъдат наредени като бурканчета в аптека. От заиграването с чисто фолклорни балкански елементи, до фолк- баладите с класическо блусарско звучене. От плоските текстове с еротични намеци - до сериозната поезия. Чалгата е балканското дуенде и се харесва без съмнение. От войниците в KFOR до дипломатите и аташираните в София европейски и американски специалисти, които едва пристигнали, искат да посетят БИАД или Чака-рака...Точно както Уорхол или Кандински за едни са кич, а за други - изкуство.


За всеки влак си има пътници. Ако някой е сбъркал влака или вагона-просто може да слезе. А не да дудне, колко е велик и неразбран.


Грациане, надявам се че си ударил една буква повече (а не е грешка). Народният певец е Борис Машалов, не Маршалов.
Марко Ив. Тотев
07 Яну 2005 10:26
Мнения: 1,837
От: Bulgaria
Маркс, поздрави и на тебе и на останалите ивановци, да живея и аз!
Статията - статията е хубава с това, че авторът не казва директно какво точно разбира под чалга-история и ни оставя сами да се досетим.
Има някои недомлъвки: Народния съд, отрицанието на величеството (?).
За сметка на това, когато има недомлъвки, винаги Фичо е на линия да ни ги обясни: излиза, че да се говори в исторически план за Велика България е недостойно и просташки, чалга с една дума.
Искам дебело да подчертая, че под историческо говорене за Велика България не поставям налудните и леко комични теории за село Управда и за българския произход на всички велики нации и пълководци - от Атлантика до Урал...
Под Велика България разбирам например Българската Империя от 9-10 век, която е господствала над половината от тогавашна цивилизована Европа и е оставила своя културен отпечатък до днес. Под Велика България разбирам също така България от 1915-1918, която е водила национално-освободителна война с всичките си съседи, срещу Французи, англичани и всякакви там сенегалци, както и срещу Русия.
Лично аз схващам нещата пределно директно: Чалга-история е история на чалгата - вижте как добре го е разказар Грациан
Mrx++
07 Яну 2005 10:32
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Статията е чудесна!!!
Наистена в историята се развива голяма чалга. А във Форума тоже.
Прабългарите са оставили твърде малко следи в нашата история, както и тракийските племена. Истината е, че те са били претопени в славянството поради това, че религията и писмеността тогава са играли огромна роля. Както неведнъж съм писал пък славянството е било претопено от германците (по точно от религиозни ордени като Тевтонския) в Прусия, Саксония и Австрия пак по същата причина.
Но за чалгаджиите-историци колкото по-малко информация има, толкова за тях е по-добре, че могат да си фантазират. И пишат глупости на квадрат. Тук се пръкнахи и някои платени историци, като Пламен Цветков дето въведе нов метод в историята- фактите, които потвърждават, че ние сме славяни да ги обявява за изключения, без да има каквито и да е реални факти за обратното.
Не мога да не отбележа и жонгльорството с броят на избитите от Сталин, оня ден един суек ги изкара 60 000 000, а други твърдят, че са 200 000 000. Ще излезе, че той е избил целия Съветси сьюз и останал сам и сам се е сражавал срешу Хитлеристката армия и я е победил. Голям богатир ше да е бил този Сталин. И като им покажеш, че говорят глупости чалгажиите викват КОМУНИСТ, ЧЕНГЕ.
Тук могат да ти пишат за комунизма и за Марксизма, хора дето не са прочели ред от Маркс нито от неговите критици като Ръсел, Попър и др., а са чели някои чалгаджийски книжлета от Славейков. Като лъже-патриарх НикифУрчо, нали си спомняте, че в Русия имаше лъже-Димитър.
Пък като започнат да ти пишат какво е било по време на социализма някои запъртъчета, дето тогава най-много да са били във формата на сперматозоиди, глава да ти се завие. Пък и някои де реват откъм манхатена-ЛУСТРАЦИЯ, ЛУСТРАЦИЯ, гаче са получили менстурация.

Абе цялата но дИмУкрация е една огромна чалга.
Mrx++
07 Яну 2005 10:41
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Марко благодаря и на тебе също да ти е честито името.
Като пиша това за прабългарите съвсем не искам да кажа, че не трябва да се изследва тяхната история и връзките с нас, но това трябва да се прави научно.
Авторът, обаче греши, като пише, че точните науки не са потърпевши от чалгата.
Славейков е затрупан от псевдонаучни книги на Мулдашев, Тихоплав, нашия Божидар Палюшев, ( гледам написал 6-та част на "Физика на бога", дето викахме по-рано хванал Господа за шлифера) и други известни със своята неизвестност титани на науката.
Simplified Solutions
07 Яну 2005 11:17
Мнения: 35,462
От: Bulgaria
А има и такива, които приемат и обичат родината и племето си с доброто и с недостатъците - така, както се обича майка.
---
Честито на имениците! Миряна нямаше ли песен за вас?


Редактирано от - Simplified Solutions на 07/1/2005 г/ 11:43:01

moment
07 Яну 2005 11:47
Мнения: 1,085
От: Bulgaria
Браво.... отдавна трябваше да се изока... Статията е хубава и е полезна за гилдията.. да се види кой накъде... Но тъжното, прооф. Илчев е, че някои от класиците тръгнаха да чалгеят тоже...
Amilcar
07 Яну 2005 11:48
Мнения: 1,907
От: Spain
Статията е добра... наполовина. Няма имена, няма примери...
Не разбрах и сравнението между Паганини и чалга-историците...
-
А от коментарите по-долу така и не разбрах достойнствата на чалгата и на рапа (дали Нели щеше да го хвали толкова ако беше руски?)...
-
Не ми стана ясно и ограничаването на алтернативите в миналото до чалга/естрадна музика. Имаше и рок все пак. Може Лили Иванова да е ужасила децата, но Щурците примерно (на концерта в Мадрид преди няколко седмици) не ужасиха никого. А публиката беше съставена от 6 до 60-годишни.
*
А точния цитат е:
"Когато на готин човек му е кофти - това е блус...
Когато на кофти човек му е готино - това е чалга..."
raven707bg
07 Яну 2005 12:11
Мнения: 5,137
От: Bulgaria
В държава, управлявана от педерасти, кво друго очаквате да се случва?
Forza NATO
07 Яну 2005 12:19
Мнения: 11,582
От: Bulgaria
Яко духовен живот, рейвъне
Д-р Тормозчиян
07 Яну 2005 12:25
Мнения: 8,152
От: Botswana
А има и такива, които приемат и обичат родината и племето си с доброто и с недостатъците - така, както се обича майка.

Направо умилително... просълзих се чак
Все пак няма ли човек в тоя форум, който да не се е поскарвал с майка си? Да не й е отправял по някоя укорна дума? Да не се е отзовавал много положително за порядките, въведени от нея в дома? Или всички винаги гледат
майките си само и единствено възхитено и обожателно? За да изглеждат добри синове и дъщери в собствените си очи.
99
07 Яну 2005 12:27
Мнения: 4,830
От: Eritria
тормозчяне, не сички са имали тежко детство като тебе
Krydderi
07 Яну 2005 12:30
Мнения: 2,761
От: Bulgaria
Казват, че хората се раждат с чувство за симетрия и хармония. Затова например ако покажеш на образовани и на невиждали книга хора, снимка на жена, ще получиш почти еднозначен отговор на въпроса хубава ли е жената или не. Приликите обаче свършват тук. Когато нещото е създадено от човешкия ум и ръка оценките за него са много различни и в пряка зависимост от културата и образованието на оценяващия субект. Преди столетия културата и науката са били достояние само на аристократите, единствените хора които са имали свободно време и добри учители и възпитатели (не поради вродена гениалност). Всички останали обаче са се опитвали да им подражават. В днешния свят децата ни са свободни от всякакви задължения до двадесет и кусур годишна възраст за да се учат, а чалгата стана повсеместно явление (как тъй не станахме всичките аристократи ). Ами липсва най вече примера за подражание и комунизмът има немалък дял в това. Човекът от народа беше всичко, а буржуазния изедник лош пример. Липсва елементарно уважение към хората които отделят много години от живота си за да създават стойностни неща "Я па тоа, ученио, он мотика фащал ли е." Липсва елементарно разбиране че мотиката на нефизическия труд е не по-лека, или просто отричане на факта за да не си признаем, че тази другата мотика не ни е по силите. Но нуждата от самочувствие си остава.
Добави мнение   Мнения:284 Предишна Страница 3 от 15 1 2 3 4 5 Следваща »