Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
За чалгата в историята
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:284 « Предишна Страница 5 от 15 3 4 5 6 7 Следваща »
Meto ot Interneto
07 Яну 2005 18:15
Мнения: 17,783
От: Bulgaria
Абе рапът не е в категорията на чалгата. Трудно се прави и си иска талант.
Иначе метафората от статията добре приляга и на некои форумни чалгаджии (и соло, и дует) с историкофилософски репертоарManrico
07 Яну 2005 18:28
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Ха така, за Юстиниан разбрах, за Велизарий отнапред си знаех, че името му било "Белий Цар", само да питам - щом Юстиниан е превод на Управда, вуйчо му Юстин как се е казвал - Управ ли, що ли? А и на най интересното място спира - мислех, че и за Теодора ще се разкаже надълго и нашироко.
99
07 Яну 2005 18:29
Мнения: 4,830
От: Eritria
тиа са направо првата нашенска династия от правец - нали това е било селото?
TELESHOP.
07 Яну 2005 18:30
Мнения: 452
От: Bulgaria
Докато чалгаджията Илчев ви занимава с проблемите на чалгата Киряците не спат. Отваряйте си зъркелите!
..

Френският президент Ширак се обърна към американския президент Буш, предлагайки му да работят заедно през 2005 г.[/b][/blue]
..
Гърция ще се обърне към руския президент Путин, предлагайки му да работят заедно през 2005 г. (срещу интересите на България)[/b][/blue]

Редактирано от - bot на 07/1/2005 г/ 19:01:18

Buda Iskariotski
07 Яну 2005 18:44
Мнения: 646
От: Bulgaria
Ъъъъ, не схванах връзката на снимките със статията...
""Чалга" в масовото съзнание е явление популярно, та и прекалено популярно. То отговаря на най-низките вкусове на публиката, със слаби естетически и културни достойнства."
Ех, Иване (честит ти имен ден прочее) - нали си чувал, че за вкусовете не се спори...Още римляните са го рекли.

"- И в музиката, и в историята и най-некадърните творения могат да видят бял свят. Трябват ти само пари за звукозаписно студио или за печатница и познат в някоя медия. "

"И в музиката, и в историята чалга-изпълнителят се приспособява към вкуса на една социална категория, която се появи след 10 ноември - позамогналите се новобогаташи."
Е, тва е вече доста спорно. То ще излезе, че баят новобогаташи има. Де да беше вярно пък да слушат кквото си щат...
Чичо Фичо.
07 Яну 2005 18:47
Мнения: 606
От: USA
Темата на статията беше “чалгата в историческата книжнина”, сиреч потопът ненаучна, фантастична, псевдопатриотична “историографска” литература, която ни залива и на форума. Това е историко-методологически въпрос. За съжаление тези, които могат да коментират историко-методологически въпроси, не са много, и за още по-голямо съжаление някои се увлякоха по роднически страсти и не коментират по същество. Дискусията пойде у ряката при музикалната чалга.
*
Постингите на Грацко (за историята на балканската забавна музика) и Нели (за рапа) обаче й правят чест. Твърдението, че “рапа е негърска чалга”, е безсмислено, все едно да се каже, че “фламенкото е андалуска чалга” и “неаполските канцонети са кампанска чалга”. Стремежът да се набута всичко в природата, което не ни харесва, особено съществуването на хора, които освен отечество България познават добре и други страни, под рубриката “чалга”, е родническо комплексарство.
*
Че чалгата била балканско “дуенде” (термин на Лорка за “черното” циганско-арабско настроение на андалуската поезия, театър и музика, навеяна от фламенко, пак свр. Мануел Де Фая), или балкански “блус” или “антиблус” – “чалга е когато ми е гот” – е самохвална ала-бала на продавачите на чалга. Естествено е “чуждите дипломати” да проявяват интерес към чалгата като значително обществено явление, това им влиза и в работата. Естестевно е туристите западняци да проявяват интерес към местните образци на “световна музика”. В музикалната чалга основният културологически проблем обаче е: защо българинът (за разлика от андалуския циганин или неаполския зарзаватчия толкова “обича” вулгарното? Нели е отговорила донякъде, но въпросът ще се развива.
*
Каква трябва да е реакцията ни към историческата чалга? Разбира се, правото на свобода на мнение и изразяване е гарантирано от закона, освен когато служи за подбуждане към етническа, расова и религиозна омраза и др. забранени от закона неща. Както към музикалната чалга, забраните и ограниченията изобщо са противозаконни и контрапродуктивни, ако искаме да ограничим влиянието й. Само рационалната културна критика от рода, в който я има и тук, има смисъл, поставянето на нещата в по-широк и нормален контекст. И най-вече постепенното цивилизоване и душевно нормализиране на българина и налагането (спонтанно, пазарно) на невулгарна българска популярна музика – блус, рок, рап, кънтри, реге, ска, фолк, а капела коледарски песни, танцов шлагер като румънския еврохит “Драгостя дин тей”, респ. широкото налагане на просветени, либерални възгледи за историята на България в Европа ще докарат не свършенката на чалгата, ами маргинализацията й.
*
Чалгата в музиката и историографията е естетическата подсъзнателна съпротива на българина на новото, модерното, “западното”, неговият страх и шок от бъдещето и срам от себе си. Основната категория на чалгата е срамът – разбира се, непризнат, маскиран като бабаитлък. Българите, които се пресрамят, преборят комплексите, отхвърлят чалгата спонтанно, като piece of cake.
Минавам от тук
07 Яну 2005 18:50
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Кофти е дискусията
Нито една не само свежа, но и просто мисъл не блесна.
Можи би темата е виновна - чалгата
Може би няма никаква вина а такова е положението
Ама е трагично, скучно и сиво с назидание и морал.
То откъдето и да погледнеш- обективистично е ненаучно, феноменологично е плоско, банално и повърхностно.
Ами това е.
Историята да не е чист порив на духа, а?
Та точно в тази област се развиват най-злостните неврози. Не се лекуват а само се пеят. Виж Омир.
Историците кога са станали образец на научното дирене като са идеолози-чалгаджи и в най-смелите полети на своите "мисли" с извинение.
А другите "учени" ...
Жалко че нямам физическа възможност да отида в "Дивака" където сега пируват може би най-върлите чалгаджии от форума и околосветното му пространство.
Ами и за чалка е нужна искра божия. Талант
Тук сме все обидени от Бога - бесталанни, .....
Чичо Фичо.
07 Яну 2005 18:58
Мнения: 606
От: USA
Друг много точен термин на Нели – “чалгата е деградация”. Чалгата в музиката е деградация на естрадата от 60-те и началото на 70-те по италиaнски образец, на филип-кутевия фолк, деградация на езика, на нравите. Чалгата следователно е вторична, а не първична като госпела, блуса или джаза. Джаза бил смятан отначало за вулгарна, “циганска” музика, самата дума значела отначало “еб*не”. Гершуин се мъчел да напише “сериозно” симфонично произведение, но все не успявал. А сега джаза е станал синоним едва ли не на снобска, интелигентска музика.
*
Но с чалгата такава еволюция не е възможна – в чалгата няма основа, от която, като се отстрани “долницата”, да израсне горница. Примитивни стилизирано-“ориенталски” мотиви – та нима в джаза или рока няма ориенталски мотиви? Или в руската музика, или у Равел? Единствената основа на чалгата е вулгарността, затуй когато тя изчезне, изчезва и чалгата. Чалгаджиите, кaто престанат да са вулгарни, престават да са чалгаджии, стават нормални поп, рок, джаз, фолк музиканти. Чалгата е долница, заела мястото на горницата (плюс долницата), продукт на разпада на късния реалсоц (и постреалсоцовия псевдопреход), негова деградация. Чалгата е рожба, апогей и маразъм на “априлската” култура.
*
Така и историческата чалга.
Forza NATO
07 Яну 2005 19:06
Мнения: 11,582
От: Bulgaria
Ни фига, ни фуга, кленусь. Нищо не разбирам от фуги.
В Маскве передай привет стоп
В рот - фронт стоп
Прашшай стоп
ясенево
07 Яну 2005 19:10
Мнения: 6,445
От: Russian Federation
Нато, значит нато. И токкатой не забудь подпереться, а то вдруг и ФБР и ЦРУ перепутаешь, баБах тогда получится хреновый ...
Калки
07 Яну 2005 19:11
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
А сега Нели ще ни каже колко велики са писанията на Фичо.
Forza NATO
07 Яну 2005 19:25
Мнения: 11,582
От: Bulgaria
Въх, каква драма... Баба ти е хремава, така ли?
Пока, парень! И не забравяй какво е казал народът - парень каша духа
Miranda
07 Яну 2005 19:32
Мнения: 14,000
От: Bulgaria
Чичо Фичо е написал много интересен постинг.


Още преди промените съм чела критични материали към филипкутевия фолк, че унищожава автентичния фолклор, но пък той така е по-достъпен за продажба у нас, а и навън.
Малко трудно ми е да приема, че той е в основата на днешната чалга-музика, която не понасям и не слушам.


С всичко друго, казано от него, съм съгласна.


Чичо Фичо.
07 Яну 2005 19:34
Мнения: 606
От: USA
Сравнението на Минавам от тук на чалга-историците П. Добрев и Б. Димитров с Омир е абсурдно: да оставим всичко друго, ами в класическа Гърция Омир бил синоним на светлото, просветеното, рационалното (срв. Б. Ръсел, 'История на западната философия'), техният Пушкин (да здравствуют музьi, да здравствует разум, да скроется тьма), певец на новата олимпийска религия, която (поне за образованите гърци в големите градове) постепенно измествала тъмното и диво суеверие. Българската чалга-история пък е синоним на ирационалното, тъмното, възкресява заблудите на ранните романтици националисти, без да има оправдание като тях, обективно апелира за реставрация и мракобесие.
Muncho Podigovski
07 Яну 2005 19:36
Мнения: 2,492
От: Bulgaria
Позволявам си само да изразя пълното си съгласие с казаното от Нели за разликата между рапа и чалгата (постингът й е на 3-та страница).
ФОРЕСТ ГЪМП-СИН
07 Яну 2005 19:43
Мнения: 1,915
От: 0
Кускът станал музиковед.
Нели.
07 Яну 2005 19:55
Мнения: 609
От: Bulgaria
Рапът Е градска музика. Не е селска (в Америка села няма), нито е събърбна, значи трябва да е градска. Що се отнася до Долен Манхатън той е по-скоро джазов, рокаджийски и на любителите на ска, нежели на рапърите. Не е истина, че това е музика само на дръгдилърите. Това е музика на бунта на низините с общоприетото в обществото. Има всичко - ранна бременост, бащинство в тинейджърска възраст, описване на купони, на закръглени момичета в къси поли, на ситуации, поучения, разочарованията на тинейжъра, който не е завършил дори гимназия и главния проблем на околните е да го вкарат в правия път. Има рап, както вече казах, който поучава черните деца да не ядат джънк храни и да ходят на църква. Има всичко - и горница, и долница. И средница дори.
*
Смъкнатите гащи е повсеместна мода. Панталоните на моя син се държат по няквакво чудо на косъм от окончателното им смъкване. Баща ми тази година подари чудесен колан на внука си - мислеше, че това е единствения проблем за да може той да носи панталоните си нормално. Коланът беше сложен, за дядова радост, но панталоните останаха на същото ниво. За това пък от кръстта нагоре момчето се носи отлично, бих казала направо по европейски - с фанелки и ризи точно по размера му. Само дето фанелките с къси ръкави се носят често над ризите. Резултатът като цяло не е лош.
*
Вярно е също, че рапът е не лоша маркетингова ниша. Широките гащи, фланелките до коленете, надутите якета и маратонките понякога са на твърде нескромни цени. Униформата е ясна и лесно разпознаваема. Помислете, обаче, каква е униформата на нашите чалга певици? Всеки западен турист ще ви каже, че девойките ни-певачки имат вид и държание на долнопробни... проститутки. Моето мнение не е по-различно. Питам се, вие, бащи, чичовци, дядовци, учители на български момичета не се ли обиждате от подобно нещо?
*
Моето лично отношение към рапа? Насмешливо-търпеливо, нали съм майка - трябва да съм хем куул, хем критична. Отношението на децата ми към чалгата? Зле прикривано неодобрение и учудване (особено впечатление првят момичетата пеещи чалга на сина ми). Понякога се забавляват и смеят - това е обяснимо, виждат го само за 10 дни.
Buda Iskariotski
07 Яну 2005 19:56
Мнения: 646
От: Bulgaria
Аз пък да цитирам Нели:
.........................................

Къде по света, например, ще намерите подобно отношение към дете (лирическия герой говори за уеничка), цитирам Каруцаря :

Фащам риба край рекичка,

а от среща гола ученичка,

гола гола, голеничка,

тя пече се на тревичка

И ловец съм и рибар съм
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Ми ако лирическият герой е ученик, а?
Грациане, , за следното:
"Нека си се радват хората и туй то. Какво по-лицеприятно нещо от радващи се хора? "
Muncho Podigovski
07 Яну 2005 20:00
Мнения: 2,492
От: Bulgaria
Бе аз и съм на крачка от това да взема Почетната Диплома за Идиоти с Безкрайно Търпение Към Псевдо-Музикални Перверзии, след като в съседния вход от две години живеят едни любители на чалга с 500 ватова уредба. Редуват чалгата с Дийп Пърпъл в съотношение 35:1. Ма то щото не знаели английски. Имат дързостта да твърдят, че чалгата била просто български вариант на рапа. Рапът, разбира се, не го слушат, щото за тях той е само приказки на непознат език. Музиковед може да не стана, но то е само защото изглежда нема накъде да психясам повече.
Muncho Podigovski
07 Яну 2005 20:08
Мнения: 2,492
От: Bulgaria
Буда,


Преди години, след нощна смяна, в 7.30 a.m. влизам в сладкарница да пия кафе преди лекции, а вътре един пиян пее на висок глас "Полегнала е Тодорка". Народът купува банички и бега. Влиза милиционер (имаше и такова животно) и отива при пияния и му казва нещо, а оня се провиква: "Ма другарю милиционер, аз съм весел и добър човек, затова пея. Който пее, зло не мисли". А милиционерът му отговаря: "Ама това не пречи зло да му мислят".


Така и с лицеприятните неща. Непушачите не искат да им се пуши наоколо, защото не обичали дима. Аз не искам да ми се чалгосват наоколо, защото по всичко личи, че чалга може да се слуша само на високи децибели.
Добави мнение   Мнения:284 « Предишна Страница 5 от 15 3 4 5 6 7 Следваща »