Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Либия поиска сигурна екзекуция на медиците
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:181 « Предишна Страница 7 от 9 5 6 7 8 9 Следваща
nesnaecht
16 Яну 2005 11:30
Мнения: 15,180
От: France
Сър Ланчелот , точно така е . Даже и този хамериканец или англичанин дето го извадих от нетинфо и той казва същото да не си изпускаме нервите ! Пък и някой мисля че Грънчарова каза че Декларацията няма законова стойност а изказване ! Бе търпение , му е майката ! Те нашите затворнички издържаха повече от 5 години та тука за няколко месеца докато се започне процеса на обжалване ще е смешно ако не плачевно да не издържат ! А пък ми се ще нашите управници да не си изпускат нервите , като някои форумци ! Оптимизъм му е майката , вратички ще се намерят .
paragraph39
16 Яну 2005 12:20
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
NEZNAESHT,
Ха, Добре дошъл, бе!

Къде се беше попилял толкоз време?! Липсваше ми, като опонент и като "пътеводна звезда"- най-вече!!!
Вече ми е по-спокойно, щом пак си тук!!!
Sir_Lanselot
16 Яну 2005 12:25
Мнения: 10,020
От: Bulgaria
Параграфе,
На 11.01.2005 година ми беше задал един въпрос за млякото и тока. Искаш ли отговора ми?
Muktadasaxkoburgidiotski
16 Яну 2005 12:31
Мнения: 14,528
От: Mali
Например, антибиотици се подават при деца със системи за постигане на по-бърз ефект. За целта се поставя постоянен катетер. Тези катетри имат капачета. Дали тези капачета са били съхранявани в дезинфектант - заедно или поотделно има огромно значение Драги Съре , позволи ми да ти обясни някои технически подробности.От повече от 20 години по света се използват така наречените венокати /в България първо навлезоха "Абокат" на Abbot , откъдето получиха гражданственост като "абокати"/ Та , без значение за деца ли става въпрос , или за възрастни , при вливане на малки до средни обеми инфузии - каквито и да било/антибиотици , водно-електролитни и т.н./ се използват ВЕНОКАТИ.При по-големи и по-продължителни вливания , както и при парентерално хранене се канюлира централен съд със специални катетри /"кави"/.Всички тези анджаклами са стерилно пакетирани в сетове за еднократно отваряне.Стерилизират ги с Гама лъчи.Не съществува практика , дори и за Либия , тези катетри да се ползват многократно по чисто техническа невъзможност.Пластмасовите им канюлки бързо омекват.Мандрените се изхвърлят при поставянето. Някои от венокатите са с капачета за странични болуси, някои са без.Но капачетата са част от веноката и не са разглобяеми.Апропо , няма никакви алгоритми за работа с тях.Просто се отварят екстемпоре , и докато са стерилни /желателно с ръкавици/се "хваща" вена.Така че или има катетри , или няма.Ако има, трябва да се сменят през определен интервал от няколко дни.Желателно е след микробиологическа посявка. В Либия, вероятно , венокати са имали.Те са евтини -2-3 лева. Проблемът е КАКВО е пускано през тях. Затова арабите още от началото на процеса размахват някакви сакове/банки/ с кръв.Там е конспирацията.
Osa
16 Яну 2005 12:35
Мнения: 349
От: Bulgaria
nesnaecht,
чудя ти се, както и на всички царисти, че настоявате българите да подсмърчаме и да търпим, защото така е посъветвал Праси, Грънчарова, или Мигащия , който казва "Да изчакаме..., да видим..., ако има развитие..., тогава ще преценим". Ами, че те нашите сестри са свършили психически, даже да ги освободят ще получим живи трупове.
Какво трябва да стане, за да се разбере, че тази царска плява само замазва нещата, за да изкара мандата си и да прехвърли горещия картоф. Ако искаме да спасим невинните българки трябва да се действа шумно, да се настоява, че са невинни, големите ни приятели (САЩ и Европа) да се трогнат не на думи, а да вършат дела. Мони Прасето да не ходи в Антарктида, а да бъде пред шатрата на Кадафи.
Как става така, че става приятел все с неподходящи(сина на Кадафи, САЩ) и вместо да се оправят нещата (процеса в Либия, войната в Ирак), те се задълбочават.
Търпението и оптимизма, който проповядвате, г-да царисти, го запазете за вашите близки, ако те бяха там.
Sir_Lanselot
16 Яну 2005 12:38
Мнения: 10,020
От: Bulgaria
Муктада,
Помисли върху подаването на хепарин. Не може ли да е станало с една спринвка на много венокати?
Sir_Lanselot
16 Яну 2005 12:42
Мнения: 10,020
От: Bulgaria
Оса,
Твоето предложение е твърде любопитно. Би ли го разписал в конкретни дипломатически действия и да дадеш прогноза за очакваните резултати, отчитайки позицията на всяка от страните, които са от значение за разрешаването на проблема?
Muktadasaxkoburgidiotski
16 Яну 2005 12:48
Мнения: 14,528
От: Mali
Какво специално има в Хепарин ? Хепаринът също се тегли от флакончета , които са стерилни.Както и антибиотиците , кардиоваскуларните медикаменти , анестетици и т.н. Практиката -от една шприца да се правят множество болуси на лежащо болни в отделение е порочна и недопустима, тъй като създава риск от аспирация на кръв от болния и пренос на ВБИ /Хепатит В, бактериални причинители-Стафилококи , Стрептококи, Протеуси, Серации и т.н. и недай боже - ХИВ/.Но такава практика уви , съществува и в някои български отделения , където периодично възникват ограничени разпространения на ВБИ. Тук става въпрос за взрив от над 400 заразени от СПИН. Мисълта навежда по-скоро към кръвни продукти , неизследвани коректно. Мърлявостта на персонала е вторична.
хунвейбин
16 Яну 2005 12:57
Мнения: 9,895
От: Bulgaria


Либийците в СПИН скандала – забравени жертви


19 декември 2004 | 16:27
The New York Times

След шест години сълзите в очите на семействата на 428-те деца, заразени с вируса на СПИН, все още потичат лесно. Тяхната скръб се смеси с объркване, след като почти цялото внимание на международната общност беше съсредоточено върху съдбата на българските медицински сестри, които бяха осъдени на смърт. Медиците бяха осъдени през месец май тази година, но в момента тече международна кампания, която може да спечели свободата им, отбелязва изданието. “Западът е загрижен само за сестрите”, казва Омар ал Келани ал Месмари, баща на седемгодишно момче, инфектирано със смъртоносната болест. Той и други родители на заразени деца изразиха своя гняв, че дори Колин Пауъл е обърнал повече внимание на съдбата на българките, отколкото на умиращите деца. “Прилагат се двойни стандарти”, допълва Месмари.
Сестрите пристигат в Либия през февруари 1998 г., за да постъпят на работа в болнични заведения. След като в болница в Бенгази е открит вируса на СПИН либийските власти осъзнават растящия проблем, в резултат на което пет медицински сестри и един палестински доктор са обвинени в насилствено заразяване на деца с този вирус. Две от българските сестри признават, че са били подложени на мъчения, за да признаят вината си. Международни експерти по СПИН доказаха, че разпространяването на вируса е станало, поради лошите хигиенични условия в болничните заведения. Докато продължават международните дебати относно заразяването на децата, семействата на децата са разгневени от факта, че Западът разглежда този процес като фарс. “Ние вярваме в либийската съдебна система”, казва Рамадан ал Файтор, чийто четиригодишна доведена сестра беше една от първите жертви. Семействата поискаха от съда да наложи на болницата в Бенгази да плати 11.7 милиона долара, като компенсация за всяко заразено дете. Съдът определи само 272 хил. долара, които семействата отказаха да приемат. “Не искаме тези пари в нашите джобове”, заяви Мохамед Кадир, баща на едно от заразените деца. “Тези деца ще се нуждаят от помощ до края на живота им”.
Медицинското отделение, изградено като клиника, е предназначено за децата, но не е снабдено със скъпите медицински уреди за пациенти, болни от СПИН и се нуждае от лекари, специалисти в областта.
Клиниката има само 12 легла и може приеме още 40 външни пациенти, но повече от 50 от болните деца страдат от сериозни здравословни проблеми. Броят на левкоцитите в тялото се следи от специален уред, но той не работи от приблизително 2 години, въпреки настоятелните молби към Министерството на здравеопазването да бъде поправен или заменен.
Междувременно директорът на клиниката д-р Али Бенджлил препоръча всяко дете да бъде преглеждано от специалист веднъж на 3 месеца, но добави “тук нямаме специалисти”.
“Децата умират едно след друго, без да получат подходящо лечение,” съобщи г-н Гадир.
Господин Гадир сподели, че е водил два пъти дъщеря си в Италия на собствени разноски, заради неблагоприятните й реакции при приемане на антивирусните лекарства. “Ако имаш пари, отиваш на лекар, ако нямаш, просто умираш,” заяви той.
На втория етаж на клиниката, където ярки рисунки на Доналд Дък, Плуто и други анимационни герои украсяват грубите стени, борбата с отчаянието продължава.
Закия Ашур ел Салтани, една от деветнайсетте майки, които също са били заразени, припомни ужаса и объркването при получаването на положителните кръвни проби. Западните лекари са й съобщили, че заразата се е пренесла, докато кърмела сина си, който е от своя страна е бил инфектиран по време на двуседмичния си престой в болницата заради белодробно заболяване. Майката все още не е сигурна дали и тя не е директна жертва на българските сестри, тъй като, когато отпаднала, докато синът й бил в болница, една от сестрите й е сложила инжекция венозно.
“Обръщах се към тях, когато имах нужда от нещо, защото вярвах повече на чужденци, отколкото на либийци,” заяви госпожа Салтини и добави, че една от трите й дъщери, на 11 години, също е била заразена с вируса, докато са я лекували от простуда в същата болница. Всички семейства са съкрушени от обидите и отчуждението, които търпят децата им заради това, че са заразени: дете, което се храни само в училище, учители, които се страхуват да докоснат учебниците на учениците си, братовчеди, които вече не идват да играят.
Седемгодишният Абдулла Джума Абдулла лежи неспокоен в леглото с кърваво петно на превръзката и катетър на ръката. Коранът е подпрян между играчките на масичката до леглото, а по телевизията върви японска анимация без звук, докато леля му го гали по челото. Кашлицата на Абдулла е симптом за силно възпаление на белия му дроб. Лекарите съобщават, че черният му дроб е уголемен. “Добре съм,” отговаря Абдулла, когато го попитат как се чувства. Господин Фетор, който е показвал клиниката на журналист, започнал да обяснява, че по-малките деца не са разбрали какво е станало с тях, но внезапно спрял и се обърнал, притискайки очите си с ръце. Според други най-трудно е било за по-големите деца, някои от които са в колеж. Някои от тези деца са направили опит за самоубийство, а докато група бащи в клиниката изброявали подобни случаи, един от мъжете избухнал в плач. 46 от децата са вече починали. Господин Фетор носи снимка на последното сериозно заболяло дете, седящо изтощено в болнично легло в Италия. Ватиканът плаща лечението му. Семействата на заразените деца са помолили да бъдат преместени в Европа за следващите 5 години, където децата могат да получават постоянна помощ и да са под непрекъснатото наблюдение на квалифицирани лекари. “Ще бъде облекчение да напуснем Либия, защото ще бъдем в общество, където няма да имаме какво да крием,” заявява един от бащите. В противен случай семействата настояват пред правителството в Бенгази да се изгради болница, която да е напълно снабдена с необходимите уреди и медикаменти за борбата срещу СПИН. Най-обезкуражаващият факт за пострадалите семейства е потайността, която обгражда медицинските сестри. Все още никой не е съобщил каква е ситуацията на групата от 10 бащи, която семействата са сформирали, да защитава интересите им. “Поне един или двама от нас трябва да присъства на масата за преговори,” каза господин Гадир. “Представителите на властта си стоят в кабинетите, но ние се сблъскваме с трагедията всеки ден у дома,” каза той и скри очите си с кърпа.
Sir_Lanselot
16 Яну 2005 12:58
Мнения: 10,020
От: Bulgaria
Че да не би българките да осъществяват контрола на кръвни продукти?
nesnaecht
16 Яну 2005 12:58
Мнения: 15,180
От: France
Здрасти Параграфе , за много години . Бе бях малко хипергрипен тая седмица и нивото на участието ми беше до поддопустимото . Започвам по-малко да влизам във форма .
paragraph39
16 Яну 2005 13:03
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
SIR LANSELOT,
Иска ли питане, бе?!
ДАВАЙ го!!!
nesnaecht
16 Яну 2005 13:09
Мнения: 15,180
От: France
Оса откажи се от сравнения царисти, все - ИСТИ защото не става ! Поне при мене. Все едно какъв си , проблема е обществен и не трябва да се политизира ! Много хора преди мене и форумците, от най-високо ниво казват че процеса е политизиран , а ти точно това правиш да го дополитизираш ! Защо така ?????
Иначе проблема е обществен и то на Либия , не на нас ! Така че вместо на мен да ми казваш кое как, го кажи на себе си че Спин има навсякъде и че отговорността първо трябва да се търси във институциите които не са си свършили работата и тогава тръгвай да обвиняваш когото и да било ! А точно това Кадафито не ще , че ще гръмне като вкиснала боза (де факто социализма във Либия )!
Колкото до мене царист или не , при всички случаи гледам на нещата през призмата на обективността , а не през призмата на партиина принадлежност !
Николай Скаличански
16 Яну 2005 13:13
Мнения: 4,135
От: Germany
бай Хасане,
радвам се, че няколкото ми постинга са ти подействали така отрезвяващо. Не съм тук да се заяждам с никой, но и на теб ти препоръчвам да внимаваш с адреналина, че на моменти избуяват в теб и нехубави емоции.
За да ти припомня нещо, щото съм чувал, че Толстой бил казал, че някои хора си мислят, че имат чиста съвест поради проблеми с паметта, та ето:
Кучето си лае, Гадафи си върви...Жестоката истина е, че заради глупостта на курвенските сестрички ще се наложи да балансираме вземанията с Либия, демек Михаля за гоним.

и още:
Макар, че за сестричките си напълно прав-те поемат тва, дет им подадеш...

А освен това препоръчвам да се оглеждаш за разни емоциики под формата на картинки в постингите на форумците и да се въпросираш, аджеба кое за к'во е, кое може да е на шега писано и кое на сериозно!
А кой колко милее за България и за разбирателството в нея мисля в предишното си обръщение до теб ти написах нещо, което на спокойствие може пак да прочетеш и да се замислиш, кой какъв е и защо такъв е.

Редактирано от - Николай Скаличански на 16/1/2005 г/ 13:18:08

хунвейбин
16 Яну 2005 13:15
Мнения: 9,895
От: Bulgaria
“Ако имаш пари, отиваш на лекар, ако нямаш, просто умираш”
Никаква , абсолютно никаква разлика с мерзостта и низостта като отношението в България-и към българските деца.
На политици и олигархия които прокарват и узаконяват този морал никой не трябва да вярва.
Хора мислещи си само за тяхната семка -трябва да се пратят да продават семки.
Когато Симеон2 се черкува-аз не му вярвам , че вярва в Господ.
Черкува се заради формулата-Бог , Цар и Отечество.
Безбожници ръководят България.
Безбожници който даже децата разглеждат като стока.
Като утрешни роботи.


Muktadasaxkoburgidiotski
16 Яну 2005 13:18
Мнения: 14,528
От: Mali
Разбира се , че сестрите не са контрола над кръвните продукти Аз не ти казвам , че са причина за заразяването Просто не бива да се преповтарят и прераздуват обвиненията за мърлявостта на либийския персонал.Щото и нашите не са стока , повервайте ми... Това , пак повтарям , е вторичен фактор.А че процесът е чисто политически , вече писах и повторих многократно.
Osa
16 Яну 2005 13:19
Мнения: 349
От: Bulgaria
Абе, Съре,
тия въпроси ги отправи към боклуците от властта, които поддържаш, и които не заслужават да попаднат даже на сметището в Сухиндол.
Някои бяха с огромни връзки в арабския свят, други имат тесни връзки с фондация Кадафи, всички безрезервно изпълняваха американски поръчки, а не се сетиха вкупом, не само да поставят, а твърдо да поискат решение на българския проблем. Те са се превърнали на лигави, пълзящи "Yes men"-чета.
Това са хората, които имат лична изгода, но пропускат общата, държавната.
Ето защо, не уважавам тази сволочь, пред която вие (заблудените царисти) благоговеете, а те са решителни и бързи само ако преследват лични, користни цели, но ги няма когато трябва да се отстояват държавните.
nesnaecht
16 Яну 2005 13:20
Мнения: 15,180
От: France
ПП
Оса, Герджиков може да го вземеш за какъв то и щеш , но все пак е Председател на НС . При това е Юрист от класа , така че му имам доверие и го разбирам какво иска да каже със болдваното по-долу !


Малко вероятно е Либия да си позволи да изпълни искането за смъртни присъди, според Огнян Герджиков

16 януари 2005 | 13:09
Агенция "Фокус"

Кърджали. Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков съобщи в Кърджали, че на този етап не се налага пътуване до Триполи на висш държавник, който да представи българската позиция след декларацията на либийския парламент. По думите му Джамахирията ще бъде принудена да се съобрази с натиска на международната общност за благоприятно решаване на казуса с медицинските ни сестри.
Според председателя на парламента е малко вероятно Либия да си позволи да изпълни искането за смъртни присъди. Герджиков прогнозира, че подкрепата на европейските парламенти към България ще продължи, за да се окаже Либия изолирана в опита си да инкриминира това деяние. Информацията е на БНР.


Sir_Lanselot
16 Яну 2005 13:27
Мнения: 10,020
От: Bulgaria
Параграфе,
Предлагам ти откъс от книгата на Крис Огдън - Марагарет Тэтчер Женщина у власти. стр. 11:
С 1970 по 1972 год судьба опять занесла меня в Англию - на сей раз я приехал как корреспондент агентства Юнайтед Пресс Интернэшнл. Вскоре после моего приезда лейбористское правительство , возглавляемое премьер министром Гарольдом Вильсоном , пало, к власти пришли тори во главе с Хитом и Маргарет Тэтчер была официально введена в должность министра образования. Очень скоро ее пригвоздили к позорному столбу как " Тэтчер - воровку молока у детей", как самую подлую женщину в Англии. Для Англии это были тоже нелегкие годы. Правительство не владело ситуацией. Всю Северную Ирландию раздирало насилие. Страной правили профсоюзы. Нормирование продуктов ушло в прошлое, но жизнь отравляли охватившие страну забастовки. Когда прекращалась подача электроэнергии и Лондон погружался во тьму, мы работали в офисе ЮПИ рядом с Флит-стрит при свечах. В газетах печатались советы как сгреться в неотапливаемой квартире. Положение настолько ухудшилось, что Хит был вынужден перевести работников сферы обслуживания на трехдневную рабочую неделю. В казначействе не было денег на оплату полной рабочей недели. Экономика прямо катилась к катастрофе.
Когда я вновь приехал в 1985 году, Англия после шести лет крестогого похода, возглавляемого Тэтчер, стала неузнаваемой - преуспевающей, гордой, с высокой производительностью .
Николай Скаличански
16 Яну 2005 13:30
Мнения: 4,135
От: Germany
мукта,
стига си плямпал кой, ква стока бил! Много добре знаеш, че сестрата шприцва тва дет й дадът. Освен, ако някоя от тях не е била отговорна за прегледа на тая кръв де, но много се съмнявам и 5те да са такива, ако изобщо дори едната да е. все пак за да ги защитавам повече би трябвало да знам повече факти, а не някакъв тъпанар като вчерашния либиец във форума да се опитва да ме шашка с "нова" информация. Не знам до колко и нашите медии наистина адекватно отразиха случващото се. Но все пак съм 99, 99% сигурен, че надали някоя от сестрите е замесена в проблема със заразяване на либийските деца. Проблема на либийците, което и не могат да преглътнат е, че те са нарушавали и техните закони и морални норми, което се опитах да обясня на тъпия либиец, че правим всички, малко или много в това число и арабите в България, но иди обяснявай на арабин истина, ако си нямаш друга работа!
А и на либийците им предлагам да им излекувам децата, ама те не щат, ерго на тях не им трявбат здрави деца, а мъченици сигурно на алах ще се водят.
Така че нашите сестри както отдавна писах, както и тогава шофьорите ни може само десантна операция да ги спаси и нищо друго. За сестрите обаче поне има надежда, че Кадафи ще се направи на велик по някое време и ще ги пусне, за жалост на бай Хасан на някаква цена разбиар се. Най-вероятно това ще са пари от ЕС, които пари после ЕС ще си ги удържи от България, но какво да се прави, прост народ проблеми бол.
Ей за тва ме е яд на царя, смотаняка му със смотаняк, защото хората му вярваха и той можеше да им въздейства, а той проспа момента! Наистина един златен шанс за драстичен скок в развитието на българското общество си отиде безвъзвратно!
Добави мнение   Мнения:181 « Предишна Страница 7 от 9 5 6 7 8 9 Следваща