Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Въпрос към бот!!!
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:1797 « Предишна Страница 25 от 90 23 24 25 26 27 Следваща »
bot
31 Яну 2006 19:21
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Ами ето ви един елементарен пример с мой началник (дано не ме уволнят за тази "фамилиарност" , но смятам, че превъзходно илюстрира ситуацията, в която и самите участници са направили всичко възможно да се прецакат).
Беше преди половин година някъде. Споменавам за албум, тъй като албумът за снимки е нещо почти задължително за голям форум. Във форумите винаги ще има илюстрации (дали като снимки или като аватари) , това е неизбежно, така че участниците винаги ще слагат снимки (или линкове към снимки) и това не може да се забрани, би било смешно дори. Много хора имат снимки на собствените си компютри и за да ги направят публични са принудени да ползват услуга на трета страна вместо да го направят директно във форума.
Технически е елементарно да се интегрира фото-галерия, знаеш, не в това е проблемът и колкото и да натоварят редакцията няма да е нещо скъпо, още повече, че скриптът е готов от време оно. Но мнението на съответния началник е следното: "За какво ни е този фотоалбум? Та там има само порнография!"
Напълно го разбирам. Ръководи се от това, което е видял на практика и не го интересува, че при наличието на модератор този проблем ще отпадне на теория. От друга страна тази порнография (не бъркам с еротика :-) ) я бяха сложили форумни участници, а не служители, модератори и администратори, нали? Е как да убедя, че няма да има проблеми? Да кажа, че при мен няма? При мен няма, но моите издания имат друга публика, други читатели, други теми, не са и национален всекидневник (както и вестник не може да се сравни с хилядите новини на ден, които бълвам) така че не може да се има вяра на сляпо, друг клиентски сегмент е просто, затова не е довод.
Трябва си подход и то с взаимно и търпеливо обсъждане на идеи и проблеми, а не с противопоставяне. Най-право винаги е времето - изчиства мъглата и изведнъж всичко се прояснява. А съвсем отделно е, че аз като участник няма да дремя докато се вдигне някаква си мъгла и ще се забавлявам както ми харесва, защото за участника форумът би трябвало да е удоволствие, а не работа. Но не и йок, аре на деветините щом не става моята.
99
31 Яну 2006 19:44
Мнения: 4,830
От: Eritria
ногу сте дигнали нивото на тоо форум бе! човек да не смее да влезне
bot
31 Яну 2006 19:57
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Форумът е нещо второстепенно в сравнение с книжното издание, поне засега е така. Онлайн-изданието не носи приходи (защо не носи е съвсем отделен въпрос) и следователно се приема само като допълнителен имидж. Колегите ми правят вестник, а вестникът има електронно издание. Към електронното издание има форум. Това е йерархията.
Мога да говоря часове как вестниците (на хартия) ще изгубят новинарския си заряд и още отсега трябва да се насочат усилията им в анализирането на събитията, това е световна тенденция. Стига се до онлайн-общуване между съответния журналист (колумнист) и читателя. Не е въпрос на предвиждане, просто в Америка, Русия и Европа това вече става, следователно до 3-4 години ще стане и в България. Колумнистите правят блогове. например, наскоро това начинание претърпя неуспех в The Washington Post, но тъй като се нафлуди с нецензурщина, а има липса на съответните ориентири, сега се чака резултатът от няколко дела, свързани с първата поправка (към щатската конституция). А не че идеята е грешна. България по законодателство е много по-близка до ЕС, където съответните регулаторни отношения са доста по-строги, т.е. ще стане и тук 100%. Това е схемата. Ако е за новини, то и в момента телевизията, радиото и интернет са лидери. Теоретично, ако искам новини - влизам във "Фокус" , ако искам анализ и обсъждане на новината - влизам в "Сега" . Няма основателна причина тази схема да се промени, напротив това разпределение ще се задълбочава.
Следователно, се стига до подценяване на електронното издание заради това, че не носи приходи, а не че няма бъдеще. Не носи, не че не може, а защото не е направено необходимото, че да носи, иначе като издание има всички шансове да е печелившо, поне със сигурност ще задмине по приходи книжното (банерна реклама, таргетиране на трафика, професионална система на отчетност пред рекламодателите, възможност за рекламодателя да планира рекламата си на базата на целевия трафик). Онлайн-изданието не е приоритет. Все някога ще стане (или поне ще заеме подобаващото му място) и тогава всички тези неща ще се разрешат. Моята задача (като лично разбиране, а не като задължение) е да ускоря процеса. Поради една или друга причина съм с вързани ръце в момента, но процесите не зависят от конкретен човек като мен, дали ще съм аз, дали друг, рано или късно резултатът е ясен. Също така монополът на "Сега" като форум няма да е вечен, вече има доста добри онлайн-издания като Монитор и Новинар например, Монитор преодолеят ли страха (или ползата) от първия си форумен провал ще станат доста солидна конкуренция, поне доколкото съдя по работата по сайта им. А това е добре и за форума на "Сега" - липсата на форумна конкуренция реално го оставя на самотек.
bot
31 Яну 2006 20:13
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Горното е само развитие на сегашните отношения автор-читател. Само че читателите също правят блогове. Това вече не е етапът "пусни мейл до редактора" и ако пасне на момента ще стане. Връзката става в реално време и комуникативността нараства, редакцията веднага може да реагира ако материалът на читателя е подходящ. А читателят ще предизвика и по-голям интерес сред читателите.
Има две неща, които задържат читателя в медиен форум - да може да заяви и дискутира по дадена своя позиция (мнение) или просто да се позабавлява. Повечето по-стари участници вече са стигнали до втория вариант и оттам нататък нещата куцат, тъй като няма подходяща форма. Забавленията вече са други: бъзикане на новите, спорене с модератора от типа аз жертва паднах в неравна борба и т.н. Има и странични фактори и доноси, изнервящи обстановката. Следователно, нещата не вървят най-вече със старите участници, те са по-претенциозни, очакват по-друго приоритетно отношение, а ги ограничават(м). ... Ами, мисля по въпроса :-)
Krydderi
31 Яну 2006 20:18
Мнения: 2,761
От: Bulgaria
Да, машинките с които човек си браузва, където и да се намира, в автобуса, в кафето, докато се излежава на плажа, стават все по популярни, по-евтини и по-удобни. Много е по-лесно да си носиш такова нещо в джоба, отколкото няколко вестника да речем, а и електронните издания се ъпдейтват на всеки час (или поне тези за които аз имам абонамент). Светът си се развива без да ни пита.
bot
31 Яну 2006 20:21
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Да, точно това имах предвид, Krydderi. Вестниците едва ли не разчитат на броя на хората, които не ползват интернет. Този брой обаче намалява. WAP поевтинява. RSS пък направо правят революция тази година и издърпват целия новинарски трафик. Ще е все по-трудно за книжните издания, следователно трябва да изработват актуална политика за онлайн-изданията си докато имат време и съответните позиции. Времето не чака.
bot
31 Яну 2006 20:37
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Общо взето, хората си купуват 1-2 вестника макс на ден. Тези, които имат интернет в работата или вкъщи, няма смисъл да препрочитат стари новини и да гледат нещо друго освен момичето (кръстословицата) от предпоследната страница. Останалите купуват вестник само заради малките обяви (т.е. предимно Труд и 24 часа) или за да има върху какво да си нарежат камчията. Просто си е тенденция, а не че ние тук, понеже сме "интернетчици" , много разбираме. Личи си с просто око по улиците и сергиите.
Iezuit
31 Яну 2006 21:20
Мнения: 17,521
От: Pitcairn
E, некой ползват книжните вестници за по-специфични санитарни нужди. Екрана (па бил той и течнокристален), не е много удобен за такива цели...


Има и чисто психологическата тръпка от хартията, поне при мен е така - хартиен вестник си е друго, особено сутрин с кафето... Ама то може да е, щото съм закостенял старомодник...
99
31 Яну 2006 21:35
Мнения: 4,830
От: Eritria
ногу поетично описание обаче нещо куца фаткологята... ти па още сабалем като тръгнеш на работа ли си изморена! па нема смисал да одиш изопшто
риж
31 Яну 2006 22:23
Мнения: 2,075
От: Bulgaria
Уважаеми господин/госпожа БОТ,
не зная дали Ви пиша на правилното място, но бихте ли ми помогнали?
Как става този номер с добавянето на постоянен текст под всеки постинг? Гледам, че някои форумци го ползват. Например в постинга на един винаги пише: "Всяко село има свой идиот, но не всяко го избира за кмет."
Извинете ме, ако Ви задавам некомпетентен и недобре формулиран въпрос. Разчитам на природната Ви интелигентност - че ще разберете какво Ви питам, въпреки моята компютърна неграмотност!
99
31 Яну 2006 22:27
Мнения: 4,830
От: Eritria
тебе да не те избрая за кмет та напиняш толку? от кое село беше
bot
31 Яну 2006 22:32
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Става с "редактиране на досието" .
Прави се по следния начин:
1- Натискате петата иконка отдясно наляво в горния десен ъгъл. Тя изглежда така
2. Попълвате име и парола
3. Отивате в графа "Електронен подпис" и пишете текста, който искате да имате като подпис.
4. Потвърждавате, натискайки бутона отдолу
5. При даване на мнение маркирате "Избери тук за да бъде добавен твоя електронен подпис" (под text area при добавяне на мнение)
bot
31 Яну 2006 22:39
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Може, но ще има малка разлика в зависимост от това дали мнението е под вестникарските дискусии или в "теми на форумците" ( "помощ" ). В първия случай ще пише "снимка:натиснете тук" , а във втория случай ше се вижда. Както и при останалите снимки (картинки) .
пр.: добавям в този постинг моя електронен подпис отдолу и тук ще се вижда директно (не се шашкайте от надписа, за всеки е различен)

99
31 Яну 2006 22:41
Мнения: 4,830
От: Eritria
нищо не позна! на виста бета сам, ie7 бета и ипето не е същото
bot
31 Яну 2006 22:41
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
... браузерът няма нищо общо, преминете към точка №3 :-)
bot
31 Яну 2006 22:43
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Тва го кажи на оня отдолу с табелата, аз нямам нищо общо и не викам на ората "ей, ти си некъв си номер" не е прилично :-)
bot
31 Яну 2006 22:48
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Е, не съм казал, че ще е лесно. Скриптът е по-стар и доста ъпгрейдван :-)

Редактирано от - bot на 31/1/2006 г/ 22:50:51

Manrico
31 Яну 2006 22:49
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Та какво ченге ще си ти, ако всеки може да ти познае браузъро и айпишката

_______________________
Всяко село си има селски идиот, но не всяко го избира за кмет.
Чичо Фичо
01 Фев 2006 03:15
Мнения: 24,838
От: United States
Процедурно предложение

Понеже личните нападки на ник "Митничаръ" принудиха модератора два пъти през последните две седмици да затваря без време "живи" теми - за гл. прокурор Велчев и за "лошия българин", прераснала в спор за "новия морал" - което съдаде лош прецедент и "стигматизира" определен интересен вид теми,

Предлагам

ник "Митничаръ" да преориентира радикално парадигмата си за утвърждаване ръководната роля на наследниците на комунистическата върхушка:

от лични нападки и клевети по мой скромен адрес, предизвикващи сговняване на дискусията, към по-концептуални виждания напр. по в-са защо Борис Велчев е единствено подходящ за гл. пр-р на републиката, Евг. Т. Живкова - за президент или Емил Коцев, син на ген. Васил Коцев от ПГУ на ДС, единствен да може да командва консорциума за м-ла "Тракия".

Надявам се прочее щото следващата подобна тема да не бъде затворена без време.

С форумен привет,

Ф.

Редактирано от - Чичо Фичо на 01/2/2006 г/ 03:16:31

bot
01 Фев 2006 07:58
Мнения: 2,832
От: Bulgaria
Затворената тема беше на 4-5 дни и по нея вече нямаше нищо освен лични нападки между участниците. Теми с подобен развой на събитията ще бъдат заключвани, това си е широкоразпространена модераторска практика. Ако все пак някой има да каже нещо съществено по тази тема, то няма никакъв проблем да я продължи в "теми на участниците" .
Добави мнение   Мнения:1797 « Предишна Страница 25 от 90 23 24 25 26 27 Следваща »