Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Образование.БГ
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:151 Страница 1 от 8 1 2 3 Следваща »
Manrico
08 Сеп 2005 23:34
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Не мога да си обясня как " майката, която извоюва във Върховния административен съд отмяната на задължителните матури през 2003 г." се оплаква, че "Няма индикатори за качеството на учителския труд". Ами нали точно матурата(ако е истинска, а не менте) освен индикатор за постигнатото от ученика, е именно и индикатор за постигнатото от учителя. Че образованието ни е много зле, е ясно. Но точно елитните (но наистина елитните) гимназии не са чак толкова голям повод за притеснение. Завършилите ги деца отиват в добри университети у нас и в чужбина, а след университета си намират без проблем добра работа - ако са си избирали специалността с оглед на пазара, т.е. нуждите на обществото, а не собственото удоволствие. Разбира се, винаги има и деца, влезли по "втория начин". Но повечето от тях са деца на богаташи, които очевидно не стават контингент на социалното министерство. Остават дребните връзкарчета (учителски деца, например). Те ли са проблем?
Вени Марковски
08 Сеп 2005 23:44
Мнения: 345
От: Bulgaria
Нина,
надявам се, че Даниел Вълчев ще се окаже по-добър от въпросния "министър", за който говориш.
Иначе Владимир Атанасов остана с някои "бисери" в историята. Ето какво е казал въпросният г-н пред сп. "Тема":
"- Как ще отговорите на атаките на "Интернет общество" относно договора на МОН за закупуване от "Майкрософт" на софтуер, който ще ни струва $ 1 милион годишно и чийто капацитет е за обслужване на 35000 компютъра, докато в нашите училища има едва 8590? Не трябваше ли първо да се осигурят компютри за училищата?
- В България всеки, който има амбиция и дар слово, може да си намери журналист и да направи медиен факт становища, преследващи неговите лични цели. Когато кажем 35 хил.комплекта, някой веднага си мисли, че трябва да има 35 хил. компютъра, разположени в различни учебни заведения. Един стопанин си купува кокошка и очаква тя да му снесе яйце, ако не златно, поне обикновено. Ако стопанинът е добър, той прави поне половин дузина полози - евентуално, ако се появят и други кокошки, да може да ги настани в тях. При условие, че целта ни е да компютъризираме цялата система на образованието, трябва да мислим мащабно и дългосрочно."

Не става ясно само кой в случая е кокошката и разбира се, дали има предвид, че Майкрософт е петел, защото без петел няма как "евентуално" да се появят други кокошки.
the_h
09 Сеп 2005 00:31
Мнения: 4
От: Bulgaria
Много евтино манипулативна статия. Личи си, че Госпожата е "син на своето време" - а нейното време са хубавите комсомолски години. Какви са тия популистки представи за бизнеса - бизнесът до операционната система ли се свежда? Явно тази притча е от типа "пияни американски войници, с търкалящи се около тях бутилки кока кола". Бизнесът не наема среднисти - няма значение каква гимназия е завършил той/тя. Освен ако действително не му трябва някой да му въвежда данни - което е най-ниската длъжност и близко родееща се с "оператор на крава" - каквато длъжност другарката несъмнено е работила в щастливите си комсомолски години. И в кой свят живее тя - какви са тия "Интерактивен CD учебник, електронно учебно съдържание, дистанционно обучение" Какво се прави с този учебник - всяко детенце си го пъха в лаптопчето ли?!!! А дистанционно обучение - това пък какво е - алооооооо!!!! тук говорим за деца, бе , Госпожо!!! То и сега има "самостоятелна форма" - само че наред с всичко друго училището има и функцията да социализира децата. Госпожата явно няма добра представа за реалността, за света, в който живее. Госпожата е от онези вечно недоволни майки, на които системата им е виновна, че децата са им безпомощни. А децата са им безпомощни, защото имат над главите си постоянното майчино присъствие. Имаше ги и в моя клас такива. И защо все на най-тъпите ученици родителите бяха такива, много интересно. Госпожата би била една добра партийна секретарка в някое училище по соц време, която да пише стратегии за взимането на петилетката за четири години.
Българското образование няма да се оправи, докато сульо и пульо си мислят, че могат да се бършат с него - най-вече комплексирани родители и таблоидни вестници. В българските училища работят много качествени учители, които въпреки унизителните условия - недолюбвани от държавата, която не ги припознава дори за държавни служители - запазват с поведението си и знанията си достойнството на своята професия. А боклуци винаги е имало. Няма такава социална сфера, където да няма измет. И сред учителите ги има, и сред родителите - както го доказва тази женица със злобната си статийка!!!
Ку-Ку
09 Сеп 2005 01:04
Мнения: 4,128
От: Bulgaria
Но възможностите на децата са право пропорционални на родителските заплати и това е публична тайна.


По-скоро възможностите на децата са право пропорционални на възможностите (умствени) на родителите си Изпитите за гимназии са елементарни и ако някое от тия 'дица' изкара двойка, но просто не трянва да учи в гимназия, а да се ориентира към някоя рутинна професия. Въобще зя цялата мафия с частните уроци са виновни най-вече амбициозните родители на тъповати дица.

С университетите нещата са малко по-различни, но и там хиляди студенти които са влезли без частни уроци и точно те са оправните и способни хора, които после ще работят по специалността си и ще се развиват у нас или в чужбина, другите ще ходят да гледат опикаващи се баби в Испания, ако ще да имат и един кашон дипломи.
STARSHI
09 Сеп 2005 01:13
Мнения: 812
От: Bulgaria
1) г-жата не може да ме убеди, че ако едно дете не ходи на уроци, то не може да искара и 3-ка по математика.Такова дете се нарича тъпо (или мързеливо, по-скоро).
2) за качеството на учителския труд може да се съди по заплатите.Не можеш да очакваш един учител да си върши съвестно работата, когато за подигравка му хвърлят по 250 лв. на месец, както се подхвърля кокал на куче.Напълно естествено е да занемарява работата си в клас, за да дава уроци.Все пак и даскалите душа носят и имат нужда от хляб.То е същото като да искаш от полицай, който е по 12 часа на ден на пътя и получава 350 лв. да не взема подкупи.
3) учениците от елитните езикови гимназии отивали направо на трудовата борса - ами кой ще вземе на работа човек със средно образование, който няма никакъв занаят, а знае само някакъв си английски например.Изобщо това е пълна глупост.
Както и цялата статия, впрочем.
mooner
09 Сеп 2005 01:16
Мнения: 314
От: Bulgaria
Чета често статиите свързани с образованието, и забелязвам, че са изпълнени с добре познати критики.
Тъй като безспорно това е отрасъл от изключително значение, който изостава със зловещи темпове, предлагам да посберем, анализираме, синтезираме и излобираме предложения за реформа на образованието.
Ако в обществото има консенсус по темата и предложи от единна стратегия до бой с домати по министъра или директорите, реформата ще започне да се случва.
*
Най-общо казано Г-жа Нина предлага "Интерактивен CD учебник, електронно учебно съдържание, дистанционно обучение, тестово оценяване". Може ли да каже подробности?
*
Ето какво ми хрумна на мене: за всички изпити, които изискват написването на тема (т.е. по български, история, география, преди гимназия, матури, кандидат студентски) да се изтегля една тема от около 100 възможни (дори няма нужда да се променят всяка година). Така се премахва един сериозен източник на корупция - възможността да разбереш всичките три възможни теми 1-2 дни по-рано.
СветлоПиво
09 Сеп 2005 01:26
Мнения: 8,839
От: Canada
Нелепо. Образованието не опира само до знаене на езици. И какво могат да правят драгите ученици отличници от такава елитна школа. Ми нищо, освен да плямпат безмислици на друг език......
HC11
09 Сеп 2005 01:28
Мнения: 445
От: Brazil
Госпожата написала статията няма никаква връзка със
реалноста по света. Децата завършили езикови гимназии
отивали направо на трудовата борса. А къде другаде да идат,
госпожа? Докато в България битува мнението че завършил някаква гимназия е образован оправия немой да се очаква. В Щатите за сравнение
с бакалавърска степен вече не можеш фана господа за шлифера.
Ако си завършил преди 15 години мей би, ама сега BS или BA е нищо.
Според мен всички неразбории със образованието ще си доидат на
място със следващото поколение ученици когато на настоящото поколение
ученици му се появят началниците който в момента учат в Китай и Индия
и изглеждат като цигани ама на пусто учели са.
Дерзайте и умната!
Без образование
09 Сеп 2005 01:29
Мнения: 207
От: Bulgaria
mooner,
От месец януари стартира виртуален
ПРОЕКТ Активно Гражданство за по-добро образование-
инициатива на Движение Български Великден за намиране решения в образованието

Дойде време да поемем в наши ръце подобряването на българското образование. Изложи тук ТВОЕТО конструктивно мнение по конкретен проблем на

основното и средното образование

в България - то не е по-малко ценно и мъдро от това на политици и експерти.

Достатъчно време и енергия загубихме в обяснения какво не е свършено и кои са виновниците. Затова днес очакваме от теб не просто да посочиш проблем в образованието, но и да дадеш конкретно предложение за решаването му.

Резултатът от нашите съвместни усилия ще бъде

публична безплатна информационна база с идеи,

с които ще направим българското образование желано, ефективно и ценно.

Виж предложенията и дай своето!

http://www.bgvelikden.org/modules.php?op= modload&name=BGV&file=EduViewList
Manrico
09 Сеп 2005 01:30
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Тъй като имам дете, което преди няколко години завърши 7 клас и кандидатстваше за гимназия, мога да споделя и личен опит. Според мен:
1. Всяко дете, което е усвоило прилично материала от 7 клас, трябва да изкара спокойно 4 на изпита. Под 4 вече значи, че детето има проблем.
2. Добрите ученици докарват до около 5 и без да са им необходими частни уроци.
3. За наистина елитни гимназии обаче си трябва над 5, 50. И без допълнителна подготовка не става. В нашия случай по математика подготвяхме в къщи с интензивно решаване на задачи - практически един (или два - не помня вече) цял сборник. За литературата се изисква специфичен стил и начин на изразяване и разсъждения (вярно е - повече наизустени). Там карахме с частни уроци - по 20лв за един урок седмично - около 500 лв. Говорихме с учителката за това прословуто наизустяване на клишета и тя каза "Вярно е, това не е истинското разбиране на литературата. Но вие сега ми плащате, за да подготвя детето за изпита, а критериите там са такива."
Резултатът беше, че балът на детето (в София) беше достатъчен за всяка гимназия и тя си избра в коя да учи
Aleksandrov
09 Сеп 2005 01:33
Мнения: 82
От: Bulgaria
Госпожо, след като успяхте да се "преборите" да няма задължителна матура... вашите деца, без задължителната матура, как успяха да се реализират...(?)
nesnaecht
09 Сеп 2005 01:39
Мнения: 15,180
От: France
Значи манрико ако идеш да видиш , в темите на форумците моята тема РАЗХОДКИ - сигурно ще включиш какво съм пуснал за мотокросаджиите !
oIo
09 Сеп 2005 01:40
Мнения: 8,618
От: Bulgaria
E-ee, не се сърдете, де. Таблоидът днес отчита дата 9 Септември (виж горе -месецът е изписан с главна буква на пук на граматиката). Следователно тъкмо днес е подходящата дата за демонстрации на войнствено невежество. Друг е въпросът, че на четива като горното се радваме year round.
Зевзека
09 Сеп 2005 02:11
Мнения: 7,255
От: Bulgaria
Некакъв преврат беше станал на 9 cептмеври ама ни помня какъв точно....Май беше съвецки.....
ELISA
09 Сеп 2005 02:40
Мнения: 388
От: Belgium
Проблема е в мотивацията на децата и системата за оценка на възможностите им. И в снобското ни мислене.
В Белгия, където живея от години почти всеки срешнат говори фламандски, френски и английски. И никой не смята това за велико постижение.
Заедно с това, имат простичка тестова система за оценяване, която по много безболезнен начин насочва децата там, където им е мястото и където те се чувстват добре. Родителските амбиции и парите не играят никаква роля. Няма ''частни уроци'', всеки преподавател е на разположение на всеки ученик, който нещо не е разбрал в час. Напълно безплатно. Заедно с това, учителите не са кой знае колко добре платени, но в по-голямата си част са мотивирани, защото системата ги е изпратила там, където се чувстват добре.
lente
09 Сеп 2005 02:57
Мнения: 1,189
От: Germany
Проблемът е съвсем друг.В България всеки е тръгнал и учи това, което учат всички или това , от което пазара на работна ръка няма нужда.
Друг е обаче въпросът, че за да станеш продавач на обувки в магазин ти е нужно висше образование и поне два западни езика...

canadec
09 Сеп 2005 03:52
Мнения: 78
От: Bulgaria
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 09/9/2005 г/ 11:03:34

nesnaecht
09 Сеп 2005 03:55
Мнения: 15,180
От: France
А пък аз си мисля че ако произведеш два чифта обувки на седмица , на каквато и цена да се продадат ще струват повече от една диплома за висше . Да не говорим
За шивачи или модисти които могат да правят чудеса , даже и стругари ! Дори и за хлебари или сладкари да речем ?!!?
май трябва да си дойдем на приказката
Децата трябва да се оставят сами да решават какво искат да правят в живота си ! наглеждане ДА но налагане НЕ !
volog
09 Сеп 2005 06:25
Мнения: 3,826
От: Reunion
Манрико, поздравления за детето
gudjonsen
09 Сеп 2005 06:39
Мнения: 885
От: Bulgaria
не искайте повече от учителка по физкултура, която се бори за какво? - да - да нема матури! Бегло я познавам - агресивно същество с голема уста и клиширано мислене , под което личат доста ама доста лични страхове и интереси
volog
09 Сеп 2005 06:40
Мнения: 3,826
От: Reunion
Не харесвам статии с ачик лъжи и бомбастични изрази /те са за нас, форумците/
Или защо младежът, завършил елитна езикова гимназия, не предизвиква интереса на бизнеса, а веднага става контингент на социалното министерство

Начи, другари и другарки/днешния ден е по-особен/, езиковата гимназия подготвя хора за университета. За бизнеса и заводите подготвят техникумите. Философията на Езиковата гимназия не е да създаде добри работници, а хора, които да имат широк поглед към света, да могат по-лесно да се ориентират за бъдещото си и да си изберат свободно пътя си. Една широка подготовка по език и по математика правят следването ти много по-лесно и отварят вратите за истинската специализация. Чуждият език е необходимо, но не достатъчно условие, той върви в комплект със занаята ти.
Значи възпитаниците на Езиковата гимназия стават веднага контингет на
1. елитните български университети
2. чуждите университети
3. местните колежи и свободните университети
4. е винаги има и 1-2 % които дават фира или не са успели да влезнат "медицина"
/по ред на числеността/

Езиковата гимназия не ограничава, а напротив разширява хоризонта ти, след нея кеф ти технически науки, кеф ти хуманитарни, което трудно може да се каже за някои тясно специализрани техникуми и гимназии, наблягащи на литературата.

Добави мнение   Мнения:151 Страница 1 от 8 1 2 3 Следваща »