Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Пиетизъм по пътя към цивилизацията
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:67 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »
Old Emigrant
17 Сеп 2005 01:03
Мнения: 1,646
От: Bulgaria
Аз пък все свързвах atention deficit disorder с малки деца, но тоя Кант-ов възпитаник с намеците за Баба Парашкева, пииването на сина и (все едно че тои му е плащал водката) и циганското гето съвсем ма зашъмъди. В заключение мисля, че би Даината с чист нокаут. Всичко това разбира се едва ли ще попречи на някои първо-групово сигнални да намерят скртитият дълбок смисъл в творението му.
Чичо Фичо
17 Сеп 2005 02:04
Мнения: 24,838
От: United States
В опуса на д-р Денков има едно ценно нещо - наблягането на протестантската вяра на баба Парашкева, за по-младите - майката на комунистическия лидер Георги Димитров, премиер на България след ВСВ и прочул се много по света с Лайпцигския процес 1933. И аз съм писал доста пъти за двете известни български протестантки - баба Парашкева и баба Елена Вапцарова от Банско, майката на поета Никола Вапцаров.
*
Като деца доста учихме за тях и винаги съм се чудил, че и двете - едната през 1933, другата след 1944 - много ходили по света, говорили по леви митинги, срещали се с известни хора. И двете обикновени женици, но отракани, с достойнство и "статност", неприсъщи на типичната обикновена българка.
*
Разказвал съм много пъти на нечелите колеги и за "Хайдушките копнения" на поета Яворов, дето описва протестантите и православните българи в Банско (Яворов бил в една комитаджйска чета с бащата на Вапцаров - Йонко) - "ако гледаш протестантите, Банско е град; ако гледаш православните - село". Сега, дали били протестанти, щото били цивилизовани, или били цивилизовани - понеже били протестанти, е като за яйцето и кокошката (Хюм и събуждането на Кант от догматична дрямка).
*
Колкото до Кант, културата и цивилизацията, Митко Денков е заплел конците (явно е силно антисигански настроен - чувал съм, бил родом от гр. Хасково). Доколкото обаче редовия читател на вестници трябва изобщо да знае нещо за Кант, то е според мене, че (със свои думи) "трябва да постъпваме така, че принципа на действието ни да може да стане и всеобщ принцип (т.е. вкл. и към нас да постъпват така) и да се отнасяме към всеки човек винаги като към цел и никога като към средство". Разбира се, Кант следвал тук колкото пиетизма, толкова (или много повече) Русо, "савойския викарий". Детайлите за Кант в статията обаче са контрапродуктивни - все пак и Аристотел имал роби и ги наричал "говорещи инструменти", ама си е Аристотел.
*
Немското драматично-романтично разграничение на "културата" и "цивилизацията" е в сърцевината на голямата историческа беда на Германия, стигнала кулминация в 20 в. в нацизма (и във философията на любимия на Митко Денков Хайдегер). Културата - сиреч нашенското, органичното, "родно-народното" срещу "безродната" (или криворазбраната по нашенски) цивилизация, срещу мегалополиса "Берлин - бащинията на евреите", "Уолстрийт" и т.н. (сещаме се). Французите въобще нямат такъв конфликт култура - цивилизация, нито пък англичаните.
*
Много пъти съм казвал, че според мене пък има само една човешка цивилизация - е, някъде е повече, другаде - по-малко, а има само различни култури. Те са различни, както са различни хората, но общите цивилизационни норми са едни и същи - и са що-годе системно описани в документи като Всеобщата декларация за правата на човека (1948), която брои Кант (заедно с Лок, Русо и американските конституционалисти) сред бащите си. "Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права; те са надарени с разум и съвест и трябва да се отнасят помежду си в дух на братство" (чл. 1, по памет).
*
Оттук следва межди другото, че "сблъсъка на цивилизациите" и "цивилизационният избор" са недомислици.
*
Края на статията с намеците си за стерилизация и евгеника, и за "пречене" на едни култури на други, е смущаващ и намирисва на сидеризъм. Днес четох превъзходен "ляв" доклад в Харпърс Магазин за фактическата сегрегация в американските средни училища. В сравнение, физически страдам от примитивизма на българския образован "дискурс", ето и в лицето на такива именити колеги като доц. д-р по история на класическата философия в СУ Д. Денков, по такива важни въпроси. Вчера си говорихме медоточиво под проф. Дайнов как не бива да оставяме сидеровщината без разгромителен ответ. Е, а приказки за "доброволна" стерилизация?
*
Накрая, според мене бул. Баба Парашкева/Европа не минаваше покрай цигански гета, Коньовица и Филиповци остават доста вляво (в посока запад), Захарна фабрика - отдолу. Минаваше обаче покрай български "гета" - Жилищата, Модерно предградие. Истина е, че подходите към София, и не само от запад, но и от магистрала "Хемус" и сигурно и отдругаде, но не съм ги виждал скоро, не са за европейска столица. Но това пак е български и софийски, не "цигански" проблем.

Редактирано от - Чичо Фичо на 17/9/2005 г/ 02:10:41

Пейчо Пеев
17 Сеп 2005 03:10
Мнения: 9,854
От: Bulgaria
Хора отраснали без вяра, религиозен морал, не стават за водачи на обществото, назначени капиталисти, бивши чекисти сега масони и... и светло бъдеще, да даже йиес. Не е сложно, десет правила са, другото е мъдрост, теодицея

Редактирано от - Пейчо Пеев на 17/9/2005 г/ 10:44:59

nesnaecht
17 Сеп 2005 03:13
Мнения: 15,180
От: France
Пейчо -
Зую
17 Сеп 2005 03:19
Мнения: 3,322
От: Bulgaria
Много ме впечатли това за жените.
" г) жени............приятното единство на " по-малки, по- нисшестоящи и по-неуки".
Интересна философска концепция! Как съм я пропуснал?
Но все пак трябва да се има предвид, че оттогава досега нещата много са се променили. Усилията, както се казва, дадоха резултат. Жената вече по нищо не се различава от мъжа. Дали е висшестояща или нисшестояща зависи единствено от позата.
А иначе философският опит на Денков не осветлява философската страна на въпроса- какво да правим с циганите? Не мисля, че философията някога е дала навреме отговор на такива сериозни човешки проблеми. В общи линии безполезна за практиката наука. Да търсиш във философията решението е колкото безполезно, толкова и вредно. Ще стигнеш единствено до положението да си бъркаш в носа и да се чудиш безкрайно.
Нели
17 Сеп 2005 05:21
Мнения: 5,661
От: United States
Това да не е дописано от редакцията?
Започнат ли да пречат, навлизайки в нашата, трябва да се изместят или унищожат. А тук вече разумът не е толкова стерилен, колкото изглежда, но за това - друг път. Поводи има - вече тук и там си спомнят за половата просвета и доброволната стерилизация като изпитано средство за цивилизовано решаване на проблема с и в гетата изобщо.


Ако не - Денков, то чуваш ли се какви ги говориш? Язък ти за Гегеля, Канта, Фихте, Шелинга. Има си хас и ти да си от сидеровата сган? Ще поразпитам тук-там.
Дето пее щерка ми (с Дейна Гловър в хор) :


Thinking over
Thinking over
The things that you've said
And I'm thinking over
Thinking over
Thinking over the things...

Нещата, Денков, са по-сложни отколкото някогашния отговор на въпроса на дъщеря ти (от 1986) "къда пишкат звздичките". *****

Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 17/9/2005 г/ 14:34:40

Чичо Фичо
17 Сеп 2005 06:37
Мнения: 24,838
От: United States
Зую, за коя "практика" трябва според тебе да е полезна философията? Производството на клинци? Опинци?
Зую
17 Сеп 2005 07:07
Мнения: 3,322
От: Bulgaria
За политиката бе, Фичо. Политиците нито ви четат, нито ви знаят, нито си губят времето с вашите писания. Вас ви наемат само за да замажете някоя работа или да разлаете кервана.
gudjonsen
17 Сеп 2005 07:23
Мнения: 885
От: Bulgaria
Фичо и Нели пак разбрали недоразбрали. Но затва па добре подковани. Всъщност, както сфащам, именно за тоя конфликт е статията - между предразсъдъците на "чистия разум", в които Фичо и Нели се гушкат, и реалността. Има такъв конфликт. Корените му са, да, леко пооцапаната ВЯРА, че некои сме по-така. Ми бах мааму, не сте. Вапцаров толко се фрустрирал, че се комунизирал, а ДимИтров - и алкохолизирал. И другото съществено в статията - тезата, че подобен конфликт е заложен в корените на европейското мислене. Демек - че го ударят на разврат в Европата и левичарство. Ма па я четох, че идел некъв киселинен облак къмто наше село, щел да стигне слънчовата система към 2014 и че края на света разбиш ли...Де е Слънчо - он е чел, да ни осветли. Тогава Денковите кахъри - бели че ни се видят.
Зую
17 Сеп 2005 07:27
Мнения: 3,322
От: Bulgaria
Ето, дори настоящата статия потвърждава думите ми. Имаш един проблем- цигански, културен, цивилизационен, етнически, какъвто и да е. Обръща се авторът към класиците. И какво намира? Смехории от Кант.
Ти започваш да му противоречиш. И представяш някакво голословно твърдение, че нямало "сблъсък между цивилизациите", че имало само една цивилизация с различни култури. Ами като си толкова уверен, развий тезата в някакъв труд. Ще станеш световно известен, ако го докажеш .
Как преценяваш ислямските порядки във фанатизираните ислямски общества? Да те съдят по законите на исляма, многоженството, положението на жените и т.н. Това само различна култура ли е? Или ще кажеш, че това е същата, нашата цивилизация, но на по-ранен етап от развитие.
Да не говорим, че китайската цивилизация се е развивала паралелно от нашата.
Зую
17 Сеп 2005 07:53
Мнения: 3,322
От: Bulgaria
И Фичо, прави ми впечатление, че доказваш сериозни философски проблеми с думите-"много пъти съм казвал". (Митето Денков да не се смее! )Броят на повторенията си го извел като най-сериозен аргумент за обосноваване на философските ти тези.
Имах един познат, който като кажеше в едно изречение 16 пъти "таковата" и смяташе, че е бил достатъчно изчерпателен. Е, той нямаше философско образование.
Hugin
17 Сеп 2005 09:26
Мнения: 8,461
От: Bulgaria
Фичлеристите са станали много трогателни напоследък.
Като ги видя в действие и пускам по една сълза...
milcho
17 Сеп 2005 13:11
Мнения: 13,257
От: Bulgaria
Фичо, само преразказва и преписва, той нищо не може да "каже", щото нема никой в такезакачалката му... Само фичирам...
Геновева
17 Сеп 2005 13:30
Мнения: 24,361
От: Bulgaria
За баба Парашкева и религиозността й, изпитвам особена гордост, да разкажа кротко и аз спомен, автентичен.
Както ви е известно, родата ми е от Самоков. Къщето ни, строено 1931 г., се намира на улица, която по-рано се казваше Баба Парашкева, преди това Калиманци, а сега МакГахан. Срещу началото на улицата, в двора на едни детски ясли, има паметник на баба Парашкева, по стил напомнящ този на майката на Дебелянов. Това е била родната къща на с-во Баръмови, затова. Любчо Баръмов пък е бил съученик на майка ми и тя разказваше, как го разкарвали арестуван и пребит, в каросерията на един камион, по града, като заловен партизанин.
А баба Парашкева е била голяма дружка на баба ми, по махленска и религиозна линия. Водила я е упорито по протестантските мероприятия. Баба ми си беше една екуменистка, сега го разбирам, тя посещаваше всички видове християнски черкви, в Самоков протестантизма е бил добре застъпен, и поради американския колеж, протестантско дело. Мен също ме водеше като дете по разни странни черкви, с голи пейки, скромни амвони с хармониум и публика, пееща по тетрадки. Само дето на синагога и джамия не ме е водила...
Та в годините, когато явната декларация на религиозност и привързаност към християнски ценности, се преследваше доста строго, баба ми се противеше явно и яростно на това. На всеки опит да я сгълчат, тя отговаряше с един идеологически аргумент от рода: не гледай мен, а гледай еди кой си. Та аргумента й беше разказа на баба Парашкева, която точно по това време си е споделяла всичко с баба ми, за посещението й в Москва, след щастливото избавление на сина й от Лайпцигския процес. Там гостували в имението на Сталин и баба Парашкева попитала за място, където можела да се помоли. Била отведена в малък православен параклис, построен специално за майката на Сталин. И тя се помолила там.
Та на баба ми аргумента беше - на Сталин майка му се моли в черква, та аз да не мога, откъде накъде?!?!
И това всичкото, чрез баба Парашкева, тази скромна малка женица в черно...
****
за достоверността на горното се подписвам
Грациан
17 Сеп 2005 14:22
Мнения: 4,060
От: Canada
Верно, днес Митко е разлял олиото.
Върху философско-религиозната арматура е излял бая лайнобетон. Най-грозното е, в случая е фактът, че той дори и не съзнава какви ксенофобски и напоени с final solution неща пропагандира.

За ловенето на риба, рибарите и учебниците по риболов
Част трета
Малцинствени проблеми
Когато имаме налице проблем с представители на малцинственна група, то в никакъв случай не трябва да слагаме ЦЯЛАТА ГРУПА НА ПАНГАРА!
Тръгнеш ли да обобщаваш и дамгосваш всички представители на дадено етническо малцинство, ти рискуваш да го настроиш срещу себе си. Всеки човек усеща какво е справедливо и какво не е. Когато му кажеш: Така и така, Пурко от вашите краде и трябва да бъде прибран на "топло", той ще те разбере и ще ти каже: Ами вкарай го вътре, щом си требе! Ама когато му кажеш: Вие, мангалите сте всички айдуци! то ти не само че правиш неправилно заключение, но и настройваш неайдуците към конфронтация.
Представете си представител на такава група, който никога не е правил нещо нередно, винаги е бил морално и юредически изправен и желае да си живее мирно и хармонично (макар и различен по своему си*), но в същото време не пречещ никому, дори участвуващ в общественно-икономическия живот на страната.
Човекът си живее като теб в панелката. Излиза сутрин рано, продава по цял ден сладолед или пък ти събира боклуците, връща си се чинно в къщи, пуска си телевизора и си се кефи на своите си там кефоправители. Е и ти сега, Гуджо, му викаш: Айде на Сатурн! или пък му предлагаш да се модифицира в перилен препарат. Ужас. И като го знам тоя същия "ариец" Гуджо какво лайно е и направо настръхвам.
Не казвам, че всред ромското население не е бъкано и с криминални типове и с магистрални труженички и с дребни и едри мошенници. Напротив, представители на тази малцинственна група с положителност правят ужасно много поразии и мискинлъци. С положителност тяхния брой (на закононарушителите) е пропорционално много по-голям отколкото при другите етноси населяващи страната, но ти ако не можеш да различиш Яшар от Мето, ти току виж си форсирал и Мето да си каже: Що ви не ебем у капутите. И така и така, каквото и да направи някой от "нашите" всички ме гледат като че ли аз съм го направил. Изчезне ли нещо, все в мене се пулят, излезна ли все си шушукат и се смеят. Ами след като всички ме гледат като КРИМИНАЛЕН СЛУЧАЙ дай да не ги разочаровам хората, камерав.
Не знам, как не могат да разберат тия киеци, че ОМРАЗАТА ражда само ОМРАЗА.
Ти живееш с тоя човек, бе чоджум. Разбери го, веднъж завинаги. Дали ти харесва или не - това е действителността и свиквай. Всичките ония глупости с които ти пълнят главата само правят ситуацията по-лоша. За хубаво или за лошо ромите съжителствуват с нас по нашите земи от векове. Факт. Тука са бе. Тука. И ти сега какво? Не ти било харесвал тоя факт, щото си бил интелигентен, възвишен и си обичал чистата раса. Брех, брех, брех...да те ебем у ариецо, дето има една дума. И к'во с'а? Не ти харесват и какво ще направиш. Айде дай да седнем и погледнем на проблема ти реално...ама така баш как си е. Имало викаш дисонанс между твоите и неговите желания.
Има бе, разбира се че има. Ами то между някои от моите и тези на жена ми желания има разлика, та между теб и Манго няма да има...ще има, разбира се ама ти сега какво? Ще тръгнеш да го коляш? Така де. Айде представи си, че се съберете там - отворковците и започнете да правите погроми и избивате циганьори с камиони? Кажи ми ти, баш ти, дето се ослушваш в тоя момент и ме гледаш умно готов ли си да ходиш и да режеш глави? Готов ли си да отнемеш живота на друго същество? А? Щото тъй: Циганите на сапун. и баба може да крещи, ама ти правил ли си някога някого на сапун? Бил ли си в екарисажа?
Айде, да речем, че се намерят групи от изверги, които наистина ще са готови да го направят и без да им мигне окото ще тръгнат да "изчистват нацията"...ами представи си какъв вой ще нададе цялото прогресивно човечество? И с право. Спомняте си, как беше при "голямата екскурзия", нали? Всички медии по света гърмяха: Българите така и така...и ако наистина тръгне един такъв геноцид...после да не се учудиш, ако някой почне да те бомбандира и тебе. Както виждаш - тоя вариянт с преквалифицирането на мангалите в сапун е не само уродлив, нечовечен и вандалски (нещо за което може да не ти пука чак толкова), ами е и наказуем от световната общност и накрая и те ще опереш пешкира заради своята кръвожадност и бруталност (е, гледам сега примигваш и започва да ти пука, тъй като става дума за твоя посран собствен гъз).
Значи, след като геноцид не върви, какво друго? Ами - изпращане на Сатурн. Да де ама в момента все още няма отворено трасе Видин - Сатурн и освен това питал ли си ги тях самите дали им се ходи да Сатурн, защото доколкото чух, там метереологичните условия не били баш кой знае колко благоприятни.
И какво остава? Ами разбира се, да се опитате и ти и Снежанка да се опитате да заживеете заедно. Ти ще направиш компромис там, тя ще направи и това е. Най-важното е - спазвайте законите, защото пред тях сте равни. Когато всички спазват законите ( те нали точно заради това са написани) всичко ще бъде...ех, ако не баш по мед и масло, барем там - горе долу добре...ами че ти идеално и на Сатурн не можеш да намериш, така че, примири се и гледай да оптимизираш това което е. Ясно ли е? Ами че и те са хора, бе, човек и на тях им се иска мир, спокойствие и дето му викаш ти, достоен живот.
Някои обичат да си слушат Софи Маринова, Индира, Есма и Азис хората, други обичат да си джиткат барбутче, трети си падат по чашката, четвърти са сводници, пети крадат, шести правят сърдечни операции, седми свирят магически на акордеон, осми работят оная работа дето ти пръдльо никога няма да я работиш, защото ти била под достойнството, чувам. И така си е.
Уважавай различията. Ето и при нас тук, в Канада има какви ли не щеш чешити - с чалми, с бурки, с растафари прически, с масури, с голи глави...всякакви бе, като ти викам. Всякакви...има тук таме малко шумолене, ама ей ни живеем си що годе прилично и хармонично и повярвайте ми - това е то бъдещето. Все повече и повече хората ще се омешват и ако не се интегрират и посредством компромиси заживеят доколкото могат дружно, алтернативата е (както виждате при "инатчийските горди и самобитни нации" не особено атрактивна.
_________________________________________ ________________________
* фактът че циганите имат различни от нашите физически, морални и културни традиции не ги прави по-нисши същества. Това трябва да се разбере веднъж за винаги. Както някои от нашите по-мургави сънародници не са по-нисши същества от русите германци покриващи "арийските" нормативи. Аз познавам много цигани които са ( тоест бяха, тъй като не съм ги виждал сигурно повече от 20 години) редови граждани, примерни колеги и добри другари. Като чета изцепките на някои списващи и сърцето ме заболява за това как тези мои приятели биват дамгосвани и декласирани само поради ФИЗИОЛОГИЧНИ БЕЛЕЗИ. УЖАС! Това ако не е отвратително, не знам кое е.
JJ6
17 Сеп 2005 15:24
Мнения: 721
От: Canada

Брамтънецо, аз пък някой път, като чета Бг пресата и като ме хване ядът, а оттам и мъката по България отивам много по-далеч и от тебе.
Някой път толкова ядът и мъката ме стисват за гърлото-че им праим ЕВАЛЛА на циганите.
Щото те са единствените в тая нова България-ехидна, хитричка, алчна, завистлива, страхлива отчаяна, измъчена, мрънкаща и "заспала"/хич даже не е заспала, между впрочем-българите са много по-будни, несравнимо по-будни от тия край мене и тебе, стига си ги хвалил и ти-сякаш не ги виждаш!/...които ПРОТЕСТИРАТ И СЕ СЪПРОТИВЛЯВАТ.Макар и по свой си, цигански начин!
Да не плащат никакъв ток-прави са, точно така!Тва държава ли е-че и тока да му плащаш, хайде де!
arhiman
17 Сеп 2005 15:30
Мнения: 2,069
От: Bulgaria
Фактът, че Кант е живял през ХVІІІ век, съвсем не означава, че той е бил автоматично пиетист. Та той не вярвал в Бога като Личност, не е приемал основните догми на Църквата, не е бил активен и пасивен християнин и не е приемал нравственото и мистичното възраждане на душата в лутеранството на мъдреца от Хале (Заале). А какъв е бил Кант? Отговорът е много прост и самообясняващ нещата - масон. Какво има общо между масоните и циганите? Това е цинизмът, опортюнизмът и отхвърлянето на християнските ценности в името на личния егоизъм и нелепите митове.
gudjonsen
17 Сеп 2005 15:38
Мнения: 885
От: Bulgaria
и де, гусин Грацко, видохте у тая статия нещо против братята цигани? Тъкмо обратното се казва у нея. Може да сте имАли тежък ден, да сте били невнимателен при четенето. Пак пофтарам, щото требва да се пофтара - у статията се извежда, че съществува скрит порок в корените на европейската цивилизация. Казано просто става дума за лицемерието, криещо се в религиозни и философски постулати. От него страда сичко, що е различно от официалното според тези постулати. Така че, гусин Грацко, обратното се говори, объркАл сте се. Здраве да е. А ако питате менека, нашенския пишманрасизъм е с по-прости обяснения. Верно е само, че лицемерие има навсекъде, дето говорат срещу антихуманни и антидемократични сборища.
gudjonsen
17 Сеп 2005 15:42
Мнения: 885
От: Bulgaria
sorry, не СРЕЩУ а НА в последното изречение.
vesta
17 Сеп 2005 17:23
Мнения: 809
От: Bulgaria
Грациян-е Колко рядко са тук умните и ннормални хора като теб и Геновева.
Боздуганов
17 Сеп 2005 18:28
Мнения: 162
От: Bulgaria
Автора
на лебедиците и правозащитниците
Ставам кантияниц-любител!
Добави мнение   Мнения:67 Страница 1 от 4 1 2 3 Следваща »