Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Пиетизъм по пътя към цивилизацията
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:67 Предишна Страница 3 от 4 1 2 3 4 Следваща
gudjonsen
18 Сеп 2005 09:12
Мнения: 885
От: Bulgaria
Фичо и Нели с упоритото си нежелание да признаят, че не са сфанАли, не са доразбрали написаното, само доказват колко навременна е статията. Защото тя се отнася за таквия като тях. Дървени та дървени. Ма и си верват.
Dominus
18 Сеп 2005 11:33
Мнения: 1,056
От: Bulgaria
Грациан
е приятната изненада измежду коментарите. Особено ми допада "хулиганският" (като момчешки), лек (но не лековат) подход към важни въпроси.
Calina Malina
18 Сеп 2005 12:24
Мнения: 6,931
От: Bulgaria
Нищо чудно Първо, те устойчиво демонстрират четене на Денков с "отвращение" (хем на времето нещо ги е обидил на интелект, хем есетата му във в. Сега са удобен повод да си припомнят, че някога са учили във ФФ). Второ, "водещият философ" в семейството все повтаря, че се занимава с История на философията и акцентира върху историята, разбирана като фактология(както междувпрочем въобще се схваща историята у нас , неотдавна чух, че История на олимпийското движение в един ВУЗ трябва де преподава от историк). Трето, те четат есе, разбивайки го на абзаци, хващат си един и го поставят под знаменателя на удобната идея (това ще да е от традиционния модел на бг науч. дисертации - история: от Аристотел до наши дни; съвременност:преглед на учените днес по въпроса; собствен принос: в хронологическото подреждане ) Четвърто, интегрираш се в едно общество на протестантски пиетизъм, децата ти все по-успешно се вписват в общността на просветените. Как да признаеш, че репресията (независимо от мутациите си - бой, гетоизация, полова просвета, стерилизация...) е константна величина по отношение на слабите и другите. Че разумът напуска зоната на чистотата си, когато става дума за национално единство и цивилизационен прогрес. Още повече, срещу теб авторът е тръгнал "С Кант на война" срещу клишетата и еднозначните отговори. И на мен ми беше трудно. Някак по-лесно се преглъща Кантовата теза за двата вида законодателство - етическо и юридическо (оправдано, когато дългът на просветения разум не се е превърнал в мотив за действие) Все пак става дума за законова принуда, с която разумът може и да се помири. Друго си е да споменеш малко известия факт от Кантовата биография - боя с камшик на "руско-латвийската свиня - слугата Лампе". Модерното е толкова примамливо със системното етическо подреждане на света от гл.т. на решаване проблема за теодицеята (съвместяването на добро и зло); с идеята за пазара, изравняващ всички пред общ закон (всеки? е частен производител със съзнание за иконом. и личностна автономност); а властта - рационализирана и формализирана дава възможност на всеки просветен и морален да постигне своята цел. Е как да признаеш, че моделът е възможен, ако излишните са в гето Нали ще се изкриви "ЧИСТИЯТ" образ на цивилизацията... Това си води до психически дискомфорт... или до тъга...
JJ6
18 Сеп 2005 12:32
Мнения: 721
От: Canada
prof.Popovski
[Златен]
от Bulgaria
Общо мнения: 5164
Скрий: Име, IP
Много от вас считат Америка за Велика Страна!
Но трябва да знаете, че това е страната на Тъпанарите!
На Дебелаците и Промитите мозъци!
Всеки който идеализира Америка е прост човек....
Преди да си тръгне Веско ми остави едно дебело ксероксно ръководство
по Пропърти Мениджмънт-Хендбук на Билдинг Суперинтенданта!
И ме помоли като пиша отделните точки да ги сравнявам с Ръководството.....
Зачетох се и....установих , че ако Хашек би имал възможност да прочете
този парцал то със сигурност би се обърнал в гроба от завист!
Срашно смешно и трагично в същото време.
Ще приведа примери.
****************************
Пест Контрол
************
Ако в билдинга имате мравки!
Как да се борите с тях.
В ръководството са снимани поне 50 вида мравки и са описани особеностите на отделните видове с такива подробности, че дори известната банска биоложка Мунка повдиговска ще се изчерви четейки....
Накрая завършват сектора за борба с мравките така-
Смесете в една купа 3/4 чаена чаша вода, 1/4 чаена чаша пудра захар и три лъжици Мравчена киселина. Разбъркайте сместта с миксер.
След което НЕ ПОЛЗУВАЙТЕ този МИКСЕР ПОВЕЧЕ!
Намажете един памучен парцал със сместа и го оставете до мравуняка!
Напишете четлива бележка за хората!????(има си хас да е за мравките), че сместа е ОТРОВНА!
Ужасно тъпо!
***
Ако в Билдинга имате мишки....
**************************
Гризачите-казва ръководството-са невероятно умни.??????
Ако сложите капан със стръв салам никога няма да можете да хванете
в него повече от 2 мишки! След това трябва да смените или Капана или стръвта или и двете!
Изследвания на Станфордския университет показват , че ако имате популация гризачи-до 100 гризача-никога няма да можете да я ликвидирате с помощта на капан и стръв. Гризачите са интелигетнти и се предупреждават взаимно????
(ега ти?) Тогава трябва да запушите всички дупки с бетонова смес и ако и това не помогне да Алармирате Щатската Служба за борба с Гризачите!?!
Фичо например си го представям като младши инспектор в Отдела за борба с Хлебарките в тази така почетна Служба.
Тук един милион неща правят фрапиращо впечатление?
Кой и защо отпуска пари за да се изследват.....мишките?
Дотам ли опря НАУКАТА-Шуши????
милиарди хора гладуват а в Станфорд моля ви се изследват....мишките...
***
Да се прехвърлим на Вертикалната Планировка
на секция Огради. Има определение що е ограда.
"Оградата" е конструкция от дърво, стамана или бетон, която разделя Пространството на две!!!(Ега ти? Не двора ами направо пространството?)
Освен това Оградата създава психологическо чувство за Сигурност
****
Ако около билдинга има жици във въздуха.
Проверете дали под трасето или около него не расте дърво.
Ако има дърво измервайте височината на короната на всяка седмица.
Когато дървото прорастне до един фут под жиците обадете се на проектанта
по вертикална планировка и изисквайте писмено решение със скица как да се реши проблема. В противен случай дървото може да повреди жиците.
****
Когато се движите в билдинга винаги носете със себе си ...Шумомер!
Ако от някой апартамент се вдига шум измерете нивото му със шумомера.
Ако шумомера покаже повече от 40 децибела ...повикайте полицията!
Помнете! Вие не бива да се намесвате! Вие сте Билдинг суперинтендант!
***
Не съм дочел още Хендбука, той е около 650 страници.
Но няма да се учудя ако някъде пише...Ако намерите дебел портфейл натъпкан с пари-занесете го в Световната Банка!
Карамфилов
18 Сеп 2005 13:09
Мнения: 2,535
От: Bulgaria
Не съм редовен участник, но понякога се случва по особени поводи, като изборите, Атака, и други подобни. А пък сега поводът е, за кой ли път, как някои хора четат статиите както дяволът - Евангелието. Ама че авторът говори за реални неща и за реални настроения, не - той е расист, при това опасен, защото е философ, декан, и пр. Чудя се откъде се взема този синдром да сме по-католици от папата. Пустата му (закъсняла?) политическа коректност, която вече и в т.н. развити страни гледаме как почва да избледнява на фона на нашествието на не дотам приятелски култури. Прекрасен е паралелът с Кантовите схващания кои заслужават равноправни отношения - към 10% от човечеството? А аз изпитвам огорчение всеки път когато умни и интелигентни хора правят неочаквани (а дори и очаквани) пируети и ни поучават какви сме и какви не трябва да бъдем. Това пък вече е синдромът "пази боже сляпо да прогледа". Извинявам се, ако някой се познае и се обиди, просто лично мнение.
gudjonsen
18 Сеп 2005 13:19
Мнения: 885
От: Bulgaria
Калинке, понеже у статията проблемът за двойните стандарти се представя чрез Кант, се сетИх знаеш ли кво интересно. Та почитаемият немец посветил цело съчинение от извънредния си ум на Сведенборг. И он - Емануил. Баш като у пророците. Та Кант викал, че Сведенборг е шарлатанин. Ма интересното е, че па шведът има забележително интересно съчинение - тълкуване на Откровението на Йоан, дето разправя, че Антихристът, Звярът, рогатият - тва са се обективизации именно на Лицемерието. По-точно на псевдохристиянското такова, което приема , че ако си си верваш, то може и да биеш с камшика Лампе, ама па си си у ред. Опростявам разбира се. Ама за тва става въпрос. Сакън обаче! Да не излезе , че съм наприл от Фичо и Нели следовници на Звяра! Просто им викам да не се напинят толко.
Чичо Фичо
18 Сеп 2005 15:48
Мнения: 24,838
От: United States
От съчинението на Калина Малина може да се предположи, че същата е завършила факултета за детски и начални учителки на ул. "Баба", пресечка на "Баба Парашкева" в кв. "Модерно предградие" и не разбира, че когато един именит наш философ - критик и хуманист - предлага срамежливо "доброволна стерилизация" на сиганите, понеже не споделяли еди-какво си "цивилизационно" нещо или били с една реч по-долни люде по Канта, на мене нищо не ми пречи да предложа доброволна стерилизация на комунистки като Калина Малина, които не споделят други основни "цивилизационни" работи, по които уж имаме "национален консенсус". (Доброволната стерилизация може да става като в Райха - изпитче за рождените дати на фюрера и родителите му, неиздържалите (доброволно - зер могли са и да го издържат!) се таксуват за умствено непълноценни и се насочват за доброволна стерилизация.)
*
Колкото до Митко Денков, предлагам му да изучи въпроса за отношението на Михалчев или други голям (наистина) наш философ от миналото към малцинствата, ако може не на маса.
*
А изучаването на правата на човека, на идейното наследство на Лок, Русо, Кант между другото (не толкова на Исус, понеже туй изучаване ще се отниса и за Ахметчо, и за Рамешчо, и Ясухирчо, за Жугдердемидийнчо...) да почва по закон и в подходяща форма от първия ден на държавното и частното училище и ОДЗ.
*
Пример за правилен прочит на Лок и Русо преди 230 години (Кант тогава още не бил станал Кант) е Декларацията на независимостта на 13-те североамерикански английски колонии от 1776 тук

We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.

Или от по-ново време - член 1 на Всеобщата декларация за правата на човека (1948) тук

Bсички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Tе са надарени с разум и съвест и следва да се отнасят помежду си в дух на братство.
*
Един спомен във връзка с началото на поста. През лятото на 1979 като ученици от Варна, заедно с други от София, Пловдив и Русе, участвахме в представлението за откриването на спартакиадата на националния стадион. Ние бяхме със сините знамена. Настаниха ни в 97-мо (май че) ЕСПУ в Люлин на шалтета на пода и дотам се пътуваше със 109 по "Баба Парашкева", покрай пряката й "Баба" до Триъгълника и оттам по Филиповското шосе. Пресичането на Баба Парашкева и Баба явно бая ме е впечатлило семантически, щото няколко дни след връщането сънувах вълнуващ сън (всичко, що се отнасяше до столицата тогава беше вълнуващо!), в който крачех по столична уличка "Плешивото теме на бай Лило" и излязох на широк павиран булевард "Бай Лило".

Редактирано от - Чичо Фичо на 18/9/2005 г/ 15:52:48

Чичо Фичо
18 Сеп 2005 16:33
Мнения: 24,838
От: United States
Друго за философа Денков - световните религии се разпространявали и зарад туй, че масите харесвали универсалния им апел - няма елини и варвари, римски граждани и варвари, йехудим и гоим, средното царство и варварите. (В Индия исляма също експлодирал, понеже отричал кастите.) "Американизма" - също, съветския комунизъм навремето - също.
Don
18 Сеп 2005 16:36
Мнения: 19,057
От: Bulgaria

А я иду шагаю
по Москве и я еще
пройти смогу
соленый Тихий океан
и тундру и тайгу...
Нели
18 Сеп 2005 16:57
Мнения: 5,661
От: United States
Другарката Калина е забавна за четене. Светът за нея е само черно-бял, ерго ако някой бивш студент не хареса статия на Х. той непременно е имал двойка при него в миналото . Относно Малининото лъготене:

1. Никога не съм чела Денков с отвращение, напротив, няколко пъти съм му се радвала и дори съм изказвала нескриваното си удоволствие, че философите в Сега пишат далеч по-добре от всеки хуманитарен професионалист.

2. Не си спомням преди 20 години Денков да е обиждал някого на интелект. Nапротив, той беше дотолкова мълчалив, че стоеше по 10 минути без да продума (по време на упражнения) и замечтано гледаше в ъгъла на стаята, а ние чакахме какво ще стане. Обикновено нищо не ставаше. Или пък ставаше - той казваше"я да видим домашните ви, които не сте написали" и силно се учудваше когато установяваше, че всъщност са написани. Единственият човек, който обиждаше студентите си по наше време беше Деян Деянов (позволявам си да посочна на Малина, че межди имената Денков и Деянов има някаква....разлика, както и между тези две личности), но дори от него сме получавли похвала за изнесено шоу. Упражненията му представляваха двубой между двама опоненти (в един от случаите Нели и Фичо), правеха се в Докторската градина и изнервяха доста някои мои колеги.

Денков беше асистен на покойната Елена Панова при която и двамата бяхме отличници. Нищо, че дори и в лекциите не стигнахме до Канта. Общо взето Кант го учихме най-упорито и с книжка в ръка не по "История на класическата буржоазна философия", а по Естетика, при Исак Паси

3. Разсъжденията ти за предмета история са забавни, но не ще ги коментирам. Все пак и двамата имаме втора специалност...история.

4. Разсъжденията за структурата на дадена дисертацията също ме разсмяха, но и тях няма да коментирам. Само едно нещо - дисертацията на Фичо беше определена от един от рецензентите му като "изключително интересен философски трилър", който ти се ще да го прочетеш до края.

5. Репресията към различния и по-слабия може да бъде константна величина само в ума на един дървен комунист. И това е разбираемо. Но тя е нещо срещу което всекидневно се борят всички либерални хора в света, включително и в България. Статията на Dенков е изключително подла и предателска именно заради отказа му да се включи в редиците на либералите. Къде по-лесно е да се правиш на етически и естетически бог, пък било то и от мизерната и прашна стая на някой от канцелариите на ФФ. BTW, никой нямаше да погледне Денков и да спори с простотиите му, ако той беше един от воленовците. Но той има някаква представителна роля в най-добрия университет на България и се занимава с формирането на умовете на утрешна България. Е те, това е най-подлото в статията му. Да не говорим, че е достаtъчно пораснал за да разбира огромната идеологиеска роля, която ще изиграе изказването му във фашизирането на нацията.

paragraph39
18 Сеп 2005 17:06
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
Българският ансамбъл по художествена гимнастика е първи в многобоя в Берлин
18 септември 2005 | 13:40
Агенция "Фокус"

Берлин. Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели първо място в многобоя на турнира от серията Гран При “Берлин Мастърс”. Нашите оставиха зад себе си олимпийските шампионки от Атина 2004 Русия и отбора на Испания. Българките останаха с втора оценка 15, 533 за съчетанието си с обръч и бухалки. В него първи са рускините с 16, 082. Нашите обаче наваксаха изоставането си с чудесно съчетание с пет ленти и получиха оценка 15, 350, докато рускините бяха оценени едва с 14, 266. Така България завърши на първо място със сбор 30, 883 т., пред Русия (30, 348) и Испания (28, 848)...
..................
БРАВО!/BRAVO!/!!!
Calina Malina
18 Сеп 2005 17:52
Мнения: 6,931
От: Bulgaria
Уважаемо семейство, внесохте нови, ценни щрихи към семейния портрет - така важни за съществуването на този форум и неговото развитие по посока на либерализма. Не мога обаче да не отбележа, че аргументите ви продължават да се основават на злобата и завистта. Не става дума за мене (аз като една "другарка"-"детска учителка" съм направо поласкана от семейното внимание). Става дума за настоящия текст(виж неизличимите спомени за онези паметни упражнения в постиннга на Нели )
Нели
18 Сеп 2005 18:28
Мнения: 5,661
От: United States
Завист за какво, Малино? За фашизоидното заключение на товарищ Денков в "цивилизационната" му статия? За злоба дори няма да говорим - само ще посочваме, без да говорим, като древните гърци, към постингите на...Малина. Поспри се, моме, негативизмът никому не е помагал. За душевно спокойствие да си дочувала? Пряко е свързано със самотичното здраве (да не се бърка със сомата на Хъксли).
*
Все не мога да си отговоря на един въпрос - защо другари като балканския Доню шагают все по Москва и тайгата и ни веднъж по София и Дунавската равнина? И не им идват, в прилив на сантиментализъм, български песни като "Под дебели подметки и проза". Все пак това е един компромис, споменава се "Руски" на който започвал деня и прочия.
Don
18 Сеп 2005 18:35
Мнения: 19,057
От: Bulgaria
Не се ли сещаш, Неделке?

пп. Фичо да не би да е излезнал? В Сентрал парка? И те е оставил alone in the city?
face 2 face с компютером?

Редактирано от - Don на 18/9/2005 г/ 18:37:02

gudjonsen
18 Сеп 2005 18:37
Мнения: 885
От: Bulgaria
Нели и Калинка - малко ала Варлаамица и Селямсъзката онлайн... некои неща са вечни
Монтен 1
18 Сеп 2005 19:31
Мнения: 3,218
От: Bulgaria
до NEM
Според теб Кант повтаря Матея!???
*
"И тъй, всичко, което искате да правят вам човеците, същото правете и вие на тях; защото това е същината на закона и пророците." (Матей 7:12)
*
Но Кант казва в Критика на практическия разум, § 7, с. 64, следното:
"Основен закон на практическия разум:
Постъпвай така, че максимата на твоята воля да може винаги да важи същевременно като принцип на едно всеобщо законодателство"
*
А сега сравни Матея и Кант и помисли разликата :-)
Ако не успееш, препоръчвам ти Харвардските лекции на Джон Роулс по история на етиката:
John Rowls - Lectures on the History of Moral Philosopfy. Harvard. 2000.
Специално с. 162-216, където Роулс прави блестящ анализ на 3-те формулировки на котегорическия императив.

Calina Malina
18 Сеп 2005 19:54
Мнения: 6,931
От: Bulgaria
Хмммм, а gudjonsen да не би да няма жена и деца, че е решил да осъществява връзката между теория и практика онлайн
gudjonsen
18 Сеп 2005 21:37
Мнения: 885
От: Bulgaria
Калинке! Верно много плямпам. Ма аз съм от белите кахъри. Иначе от деца и от жена особено пишман съм станал, но си ги обичам де. Айде със здраве и ако ти иде от сърце - апи ме яко, заслужил съм си го.
А_така
18 Сеп 2005 22:03
Мнения: 2,194
От: Bulgaria
Зъбарят-хусар Грац е впечатляващ отново. Заменям сичкото сиган у Бг за Грацко и фрустрираните лустратори от Ню Амстердам. Мангалите у Америка, майкопродавците - обратно, с най-големият щат на БАН. За грацко - една цистерна Будвайзер за помен.
Минавам от тук
18 Сеп 2005 22:06
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Граци, извинявай
Пропуснах да отговоря - трансформирах бърлогата си, вкарах всичката техника за на една ръка разстояние
Ами не съм много съгласен
А адски ми се иска да се съглася с тебе
Сериозните тук са изяли живота ми
Но като им се "усмихвам" - озверяват
Ти и сам го знаеш
Някак ми тежи тази съпротива
Без гром и трясък
Все излиза невежливост
Може и да е време да гръмна ..СЕ? ГИ? или просто майната им на всички?
Ама ефекта е ..
Слава Богу че поне ти можеш да гледаш от ДРУГА страна. Е, нямам предвид само Канада
Будь здоров
П.С. Песничката ти е точно това което е но все пак остава ..естетика !
Добави мнение   Мнения:67 Предишна Страница 3 от 4 1 2 3 4 Следваща