Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Сакс-Кобург-Гота. Прескуранти
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:129 Предишна Страница 3 от 7 1 2 3 4 5 Следваща »
lelka
28 Сеп 2005 12:21
Мнения: 1,421
От: Bulgaria
Хареса ми последното изречение, останалото.....
Пейчо Пеев
28 Сеп 2005 12:23
Мнения: 9,854
От: Bulgaria
Кобургът? всъщност Кобург ли е?
От архива на Ройтерс излиза, че това не е сигурно. През 1871 дюк Ернст II, зет на кралицата, се разорил на конните състезания. Виктория решила: Ернст ще продаде на Джулиъс Ройтер за 800 лири титлата baron de Reuter of Saxe-Coburg-Gotha. За любопитните остава въпросът дали една поземлена титла може да има двама носители
Старшината
28 Сеп 2005 12:29
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
тъй, тъй, Amilcar ... а глей как се е развил унук му - и по млади презкърантки си пада ... па ги прай и министърки ... :-))
Perkoles
28 Сеп 2005 12:29
Мнения: 7,433
От: Australia
Пейчо, здрасти.
какво значение има нещо, което може да се продаде и купи?
(червен фенер..)
Meto ot Interneto
28 Сеп 2005 12:43
Мнения: 17,783
От: Bulgaria
Абе вие си прайте ташак с наште кобурги, обаче те са си по-читави от британските. На последните им е било неудобно от тоя сърнейм и са си направили възродителен процес.
Нещо като от бекапе на бесепе. Наште кобурги поне си държат на името

Старшината
28 Сеп 2005 13:02
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
.. щот' си знаят, че е крадено ... па си падат по пипането отколе ...
Пейчо Пеев
28 Сеп 2005 13:26
Мнения: 9,854
От: Bulgaria
Perkoles, това е copy refresh от Светът по АП на ДИ и е стар рефрен. Очаквах и търсех анонси за междукултурна комуникация, не стана. А аристократите и ролята им в европейската история свършила със краля Слънце, рококо стила и идването на векът на разума- Просвещението на сцената излязла младата буржуазия

Редактирано от - Пейчо Пеев на 28/9/2005 г/ 16:42:31

другаря Тодар Живков
28 Сеп 2005 13:32
Мнения: 1,042
От: Bulgaria
Бил ли е Фердинанд Сакс-Кобург-Гота? Не ми отговаряйте, засмейте се.

Съветските учени отдавна са доказале, че кога некой земе много да дрънка врели-некипели, нема начин да не каже и некоя голема глупост. Тва не значи обаче, че случайно и без да иска не може да каже и некоя умност.
Точно на такава аномалия сме свидетели в нашия клиничен случай и май само Параграфа са усетИ досага.

Вопросът на Дмитрий е риторичен, защото секи грамотен българин знае, че Фердинад не само е бил Сакс-Кобург-Гота, но така яко го е бил през 1915г. на Дойран, че в целата английска история не е известно такова големо и позорно военно поражение на англичанете. Тук нема место за "смях", както ни призовава Дмитрий.
103 000 трупа оставят англичанете на бойното поле и в болниците, неколко английски и френски дивизии са буквално изпарени срещу по-малко от 5-6 хил. загуба от българска страна. Тва проваля фикс-идеята на министера на марината Уини Чърчил за Дарданелската операция, та от тогава не може да ни гледа.
Братчедската английска кралска династия се прекръства през 1917 от Сакс-Кобург-Гота на Уиндзор не от "антигермански" чувства, а от анти-Сакс-Кобург-Готски чувства, демек от антибългарски чувства.

Досежно Дмитриевото выражение "Българска депутация тръгнала из Европа да търси монарх и намерила един подпоручик от австро-унгарската армия..." също требе да се внесе едно уточнение:
Известно е, че министер-председателят Стефан Стамболов изпраща високопоставена депутация от трима народни представители (бъдещи министер-председатели на Царството) с решение на Великото народно събрание и със задачата спешно да докарат Княз, който застане начело на България и да я спаси от страшната угроза, надвиснала над нейната независимост.

Депутацията изпълнява блестящо задачата си. Те не тръгват като слепци из кафенетата да тръсат некой изпаднал комарджия, както казват некой нашенски простаци на чужда служба, а се насочват към една от най-личните благороднически фамили в Европа по тва време, чиито представители застават начело на кралските династии в 5 европейски дръжави. По свястните Князе, за разлика от синовете на нашенските партийни гаулайтери, са служиле на младини и като подпоручици в армиите.

За Княз Фердинанд се знае предварително не само, че е млад учен и несравнимо по-интелигентен от другите европейски владетели, но и че под влияние на майка му принцеса Клементина Орлеанска е изключително амбициозен. Неговото желание е било да застане начело на некоя нова и малка дръжава, която да осъществи напредък под негово ръководство.
И тук Фердинанд не пропуща шанса, който му се дава. Той е достатъчно грамотен, за да знае, че в "нова" България живее древен народ с велика история и неистово желание за просперитет и бръзо наваксване на пропущеното през последните 500 години.

За тая работа се е изисквало и големо множество, тъй като всички европейски владетели на Великите сили са биле против неговото възкачване на българския престол. Известно е, че Александър III е бил категорично против, а другите не са щели да му строшат хатъра, понеже не са имале още готовност да водят Световна война и то за България. Затва и 10 години Княз Фердинанд е бил отхвърлен от цела Европа.

За Княз Фердинад е била по-важна обаче волята на българския народ и неговото Велико народно събрание и с риск за живота си е ударил плестница на Великите сили и техните агенти в България.


Редактирано от - другаря Тодар Живков на 28/9/2005 г/ 13:41:00

Пейчо Пеев
28 Сеп 2005 13:53
Мнения: 9,854
От: Bulgaria
другаря Тодар Живков, извинявай ама аналогията е друга- и някога с Фердинанд и сега със Симеон някой е търсел легитимност пред света, аха
Гойко Горисов
28 Сеп 2005 14:18
Мнения: 2,639
От: Bulgaria
Относно Дойранската битка не бяха ли жертвите 11000 англичани, французи и гърци, срещу 400 българи?
патриарх Никифор
28 Сеп 2005 14:27
Мнения: 3,571
От: Vatican City
Това, че др. Иванов е стар болшевик ние много добре си го знаеме.
За щастие династияна Уиндзор, нявгашна Сакс-кобург-гота си е все така добре, за разлика от династията Романови.
Вярно е, че болшевиките биха искали да сменят всяка една династия по света с народна власт и династии като Станишев, Зайков, Путин или други коминтерновски или КГБ/ЧК мутанти, но Западът се оказа невероятно устойчив на народна власт и социализъм.
Който не може да погледне с насмешка на 9ти септември, спукана му е работата.
За правешката династия Живков просто не искам да отварям дума.


Редактирано от - патриарх Никифор на 28/9/2005 г/ 14:31:46

Пламен Кафадаров
28 Сеп 2005 14:31
Мнения: 901
От: Bulgaria
Интересно, Димитрий много интересно. Приятно ми е да те чета. Пиши по-често. Иначе интересен форум се е отворил. Колкото до Краля-Слънце , то само името му било толкова интересно, а всичко друго е било въздух под налягане. Но добрата реклама през вековете ни го показва в друга светлина. Пък и то живи свидетели няма. Както казва някой във форума, написаното остава.
P.S. Колкото до другото , то " Гарван , гарвану око не вади." , ама и за това трябва произход , защото някой "Видяли у кьоравия едно око и отишли и него да му го вадят". Абе нали ти казвам, че краля -слънце не е ставал за нищо. И за това на никой не му трябват шифри. Тей , че няма опасност след някой година , по-късно да има скандал.
Пейчо Пеев
28 Сеп 2005 14:50
Мнения: 9,854
От: Bulgaria
In 1948, the embattled Egyptian King Farouk said that soon only five ruling royals would be left: the kings of hearts, clubs, diamonds, and spades, and the English monarch....от 'The King of England' на Foreign Policy Натиснете тук
патриарх Никифор
28 Сеп 2005 14:52
Мнения: 3,571
От: Vatican City
Глупотевини, другарю.
В ЕС има бая повече от изброените монархии.
Don
28 Сеп 2005 14:59
Мнения: 19,057
От: Bulgaria

Отмина лятото (якащо, защото съм книжовно-български говорящ). Тоя септември прилича повече на есента на патриарха - тъжен, защото е непоносима, поне за мен, глумата на шепа първосигнални графомани над един от малкото българи, умеещи красиво да ни разведат из градината на своите мисли. Този форум изпростя с нашествието на маса аналфабети, които мрат да пишат, но не са се научили да четат. И затова не могат да усетят чара на разходката с Димитри.
Но, майната им, стига съм страдАл. Време е те да страдат.
Пейчо Пеев
28 Сеп 2005 15:10
Мнения: 9,854
От: Bulgaria
Foreign Policy- USA и Prospect-GB са направили рейтинг на 100те интелектуалци, оказали най-голямо влияние върху човечеството. Попаднах на статията докато търсех българите там бау, бау, джаффффффффффффф
патриарх Никифор
28 Сеп 2005 15:13
Мнения: 3,571
От: Vatican City
Стига си лаял, ами дай един линк да ги видим тези интелектуалци...
Гн Фотон
28 Сеп 2005 15:20
Мнения: 1,612
От: Finland
Ко ни пука Гота или Сакс? Търпеливи са българите, доказано от Фамилията!
Дмитрий четеш се добре!
Олег Офренов
28 Сеп 2005 15:29
Мнения: 961
От: Bulgaria
...народ, който не може да се надсмее над своето минало, може да плаче над своето бъдеще

А ми кой друг народ се е надсмивал повече над своето минало от българския, в частност неговата "интелигенция"? Значи няма да се наложи тепърва да плачем.
И продължаваме да се надсмиваме.
Ето една от "новите" смешки - ПРАБЪЛГАРИ...Племена от тюрко-алтайската езикова общност".
Има и други смешки.




Редактирано от - Олег Офренов на 28/9/2005 г/ 15:35:14

Cruella de Vil
28 Сеп 2005 15:35
Мнения: 18,747
От: Bulgaria
Като сме се отплеснали на тема история:
Кралица Виктория била наричана "Бабата на Европа", понеже имайки 9 деца, снабдила европейските монархии с кралици. Майката на германския кайзер Вилхелм е дъщеря на кралицата, а Александра, руската царица (убита с цялото си семейство от болшевиките) е била нейна внучка. След смъртта на кралицата през 1901 г. на престола дошъл крал Едуард ХВИИ, известен като Бърти. Него пък нарекли "Вуйчото на Европа". Та той е Сакс Кобург Гота. Същият си падал по живота и бил въвлечен в голям брой скандали с жени, даже името му попаднало като ответник в дело, заведено от измамен съпруг. царуването му било кратко, а наследникът му Джордж бил принуден да смени кралската фамилия с Уиндзор (заради войната с Германия фамилията на немска династия била неуместна, меко казано), име избрано случайно. Със същия успех биха били избрали и името на който и да е замък или имение във Великобритания.


Добави мнение   Мнения:129 Предишна Страница 3 от 7 1 2 3 4 5 Следваща »