Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
ДПС иска охрана на джамиите в Пловдив
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:97 Предишна Страница 2 от 5 1 2 3 4 Следваща »
Bay Hasan
15 Окт 2005 09:12
Мнения: 8,555
От: United States
Защо си, Нелке, такава...Иде ми да та разцелувам сиге, а вчера...вчера требе да си е за вчера май, а...
antiyuppie
15 Окт 2005 09:15
Мнения: 830
От: Bulgaria
Нелко, стига с тази "културна логорея" ?Тук не става въпрос за "етнически мир", тук, става въпрос за МИКРОФОНИ и ЛИПСА НА ДЪРЖАВЕН РЕД В БЪЛГАРИЯ , които тровят населението не само в Пловдив, но и на много други места? Ти чувала ли си в София голямата джамия в центъра, до Централна баня, как в 6 часа сутринта събота и неделя надува микрофоните и целия квартал на 2 км диаметър се събужда? Хайде, стига "турски превземки"?

vasil levski
15 Окт 2005 09:18
Мнения: 1,216
От: Bulgaria
Ама аз откога казвам , че Асан е Асен а тои рупа ли рупа .
Bay Hasan
15 Окт 2005 09:19
Мнения: 8,555
От: United States
На теб, фИнче, ти требе микрофон...Ама лошото е, че нема мераклии да ти го подадат.
Със здраве...
vasil levski
15 Окт 2005 09:29
Мнения: 1,216
От: Bulgaria
Приказката е , че не ни трябват микрофони , нежели нови да ни пробутваш
Va
15 Окт 2005 09:40
Мнения: 1,278
От: Bulgaria
Нели,
недей да лъжеш. Това че си дошла за едно кафе в Пловдив и не си чула говорителите на джамиите не означава, че не ги пускат.
Живея в Пловдив и съм чувал по няколко пъти на ден високоговорителите разположени на минаретата.
portal
15 Окт 2005 09:45
Мнения: 420
От: Bulgaria
1во - високоговрителите ги ползват само при големи празници, както и ние камбаните.
2ро - няма такова нешо акто издевателство и прочие в Пловдив, на тоя ДПСар нещастен мога да кажа че съм виждал много осакатени параклиси бъл; гарски които са пръснати из Родопите - ако видите надписите по тях ще разберете че ен са български - И НИЕ ИСКАМЕ ОХРАНА на тези места..
3то - искаме охрана и на всички български граждани тормозени от други такива но с повече права
Йори
15 Окт 2005 10:55
Мнения: 2,656
От: Bulgaria
Не превръщайте едно човешко нещастие в национален и междуетнически въпрос.
Жалко за строшените неща в джамията, но истината е, че по-голямата част от фреските са унищожени от тоталното безхаберие и неподдържане на стопанисващите я.
Това, което здравите са затрили, болните не могат да направят и в най-шизофреничните си постъпки.

Редактирано от - Йори на 17/10/2005 г/ 08:25:34

Готин2
15 Окт 2005 11:21
Мнения: 543
От: Bulgaria
Не са страшни турците, а религията им.
Ако не примемат европейските(християнските)
ценности да вървят там откъдето са дошли - Анадола.
А на бай Хасан му плаща Доган.
Не му обръщайте внимание на този гаджал.
Hifor
15 Окт 2005 12:01
Мнения: 218
От: Bulgaria
Какви са тези тъпи и глупави изисквания! Тези от ДПС, наистина се оляха! Какво самочуствие, какво нещо!
Те със сигурност знаят, че религията е извън държавата!
Могат да организират каквато охрана си искат в джамията, но, не и държавна!
Стига наглост и стига с популяризирането на тази наглост, като нещо редно!!!
steretje
15 Окт 2005 12:07
Мнения: 211
От: Bulgaria
Елементарна реакция е да се хващаме за косите.
Както пише Нели по-горе, едно време бяхме българи. След това ни разделиха на българи и турци. Оказа се, че сме податливи за манипулации(за съжаление), та сега гледаме от високо на всички малцинства. Май само за наше си успокоение, иначе разлика няма.
В Бълагария църквата и държавата са две отделни неща. По тази логика следва религиозните изституции да се грижат сами за себе си. Независимо дали става въпрос за църква или джамия. Не е толкова сложно да се даде отговор на искането; или само така ми се струва?
papagal
15 Окт 2005 12:50
Мнения: 980
От: Bulgaria
Йори е прав.Какво е станало?Някъкъв ку-ку превъртял хвърлял камъни , трошил и вместо да го откарат в психото и да му бият един диазепам та да кротне го изкарват екстремист и какво ли още не.А състоянието на джамията наистина е окаяно, на нея не и трябват екстремисти тя в скоро време и сама ще си падне, ама сега ония брадати козли ходжите ще си измият ръцете с нещасния ку-ку и ще го набедят че всичко е негово дело.А парите от Турция за реставрация на джамията се водят отдавна усвоени ама джамията пак изглежда все едно някои е гърмял по нея с оръдие
LORD
15 Окт 2005 12:54
Мнения: 674
От: Bulgaria
Лъжат ДПС-арите...няма никакви побоища над мюсюлмани ! А това, че много хора се дразнят от прекомерната власт на противоконституционната етническа партия ДПС никой не споменава; Ама така е -за да замажат привилегиите си, тия от ДПС и подлогите им си измислят проблеми за да се отвлича вниманието в друга посока.
paragraph39
15 Окт 2005 13:33
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
Аз пък си мисля- и съм ТВЪРДО убеден, че така трябва!-! че в джамиите в България религиозните служби трябва да се водят на БЪЛГАРСКИ език!!!
И НЕ само в джамиите, а и в Синагогите, Пагодите и прочие религиозни храмове на различните религиозни общности в България!!!
И да се ЗАБРАНИ ежедневното ПУБЛИЧНО /извън храмовете- най-вече мюсюлманските!/ ОГЛАСЯВАНЕ на религиозни текстове ! Все пак, и АТЕИСТИТЕ имат права, нали! А и ПУБЛИЧНОТО пространство НЕ може и НЕ трябва да бъде "обсебвано" за ЧАСТНИ религиозни ритуали!!!
Проповядването на всички религии на български език ще спомогне за идентифициарнето на съответните Религиозни общности в България като принадлежащи към БЪЛГАРСКАТА Нация, а НЕ към чужди нации! КАЗАХ!
ВИКТОР77
15 Окт 2005 13:39
Мнения: 2,102
От: Bulgaria
Между Bay Hasan и"Радикална партия"всъщност особенна разлика няма, както няма между ДПС и Атака, нали имат общ "родител"-ДС, поради което взаимно си помогнаха на последните избори за да получат повече дупутати!
paragraph39
15 Окт 2005 13:42
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
STRETJE,
/:/ "Елементарна реакция е да се хващаме за косите.
Както пише Нели по-горе, едно време бяхме българи. След това ни разделиха на българи и турци..."
................................
И на "сини" и "червени" ни РАЗДЕЛИХА!
Вместо на ДОБРИ и ЛОШИ хора!!!
И между българите и турците ИМА добри и лоши хора!
И между "сините" и "червените" ИМА добри и лоши хора, нали?!!
"Разделяй и владей!"- лайтмотивът на българската ДемоКРЯКция и на българските демоКРЯКИ !
АМИН и АМАН!!!
Ago
15 Окт 2005 15:31
Мнения: 3
От: Bulgaria
Трябва да се промени избирателния закон и българските граждани , които не са живели последните шест месеца в България да нямат право да гласуват.Тогава да ги видя тези наежени бабаити от ДПС как ще прескочат 4%, за да влязат в парламента.
steretje
15 Окт 2005 15:42
Мнения: 211
От: Bulgaria

Не бива да се слага знак на равенство между Доган и турското малцинство като цяло. Доган изпълнява ролята, каквато има Сидеров сред етническите българи. Така виждам аз нещата.
Колкото до това кой ни раздели, тогава(говоря за т.нар. "възродителен" процес) бяха май само червени. Поне аз не си спомням да е имало други цветове. А, да, малко земеделско оранжаво, ама то същото...
antiyuppie
15 Окт 2005 16:36
Мнения: 830
От: Bulgaria
Аз не приемам чистата и показна вандалщина. Но стува ми се, че тук има вина журналиста и не и писал истинските мотиви да се извърши това деяние, описано в статията.
Аз 3 дни преживях преди месец близо до Голямата джамия до Централна баня в София . Всяка сутринта в 6 часа, с микрофона от минарето се започваше крещенето, което огласяше на 2 км. района-включително и в уикенда. Това беше истински ужас да те будят насила в 6 часа сутринта. Струваше ми се, че ако живея повече на това място ще полудея. За това взех, че се изселих.
Така би реагирал всеки човек на мое място. Но имат ли възможност хората винаги да”се изселват”като мен? Чух от живеещите там, че почти всеки втори има психоматични симптоми от тази практика.Това не е европейска практика и не е Европа. Същите проблеми имат хората живеещи до такива джамии в цялата Страна, а джамиите на поразия използват грамофоните.
Параграфа е прав в случая , че е против елементарните човешки права да се изземва “религиозното пространство” от една религия и нейните ритуали.
В случая на този ритуал е ненормалното използване на микрофоните.
Няма също никой право, да се иска от държавата да даде “охраната “ на джамиите.Това е противоконституционно, както и нарушаването живота на човека и правото му на спокоен живот.
Опита на ДПС и глашатаи да представят случая за “етнически конфликт” или създаване претекст за етническо напрежение е неуместно. В България няма “български турци”, нито “турци”. В България, като еднонационална държава, има българи, български граждани, изповядващи мюсюлманска религия и имащи втори майчин език”турския” поради исторически причини. Но за тях важи единствено официалния език-БЪЛГАРСКИЯ .За това има безспорни както исторически доказателства, така и антропологически. Ако ДПС иска да представи всички мюсюлмани за турци и повтаря ревностно старата политика на Османската империя, възприета и практикувана от съвременна Турция като политика към всички”външни мюсюлмани”-дълбоко се лъже!
Ние, българите, няма да му позволим, има за това конституционни средства да му се противопоставим.


Manrico
15 Окт 2005 16:43
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Параграфе, по тази логика публичното пространство не трябва да бъде обсебвано и за частни политически ритуали. На мен например не ми е приятно да мина през огласен от високоговорители площад - особено ако допълнително викат група сенилни старци, омешани с бръснати глави

_____________________________________
Не ви ща млякото! Кой ми изяде закуската?
Добави мнение   Мнения:97 Предишна Страница 2 от 5 1 2 3 4 Следваща »