Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Един лозунг
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:194 « Предишна Страница 8 от 10 6 7 8 9 10 Следваща
bgtopidiot
06 Ное 2005 12:54
Мнения: 11,702
От: Bulgaria
На Пазачо идеята му е да спами форума с неврониката, а не да прави гласувания. Дори не е включил Бубойко като кандидат, така че точно неговата подкрепа за Бебо не e най-подходящият пример за тъпо или избирателно гласуване. Просто не е гласуване.

Редактирано от - bgtopidiot на 06/11/2005 г/ 12:56:12

Дядо Виктор
06 Ное 2005 12:59
Мнения: 316
От: France
Q.E.D.
Zmeja
06 Ное 2005 13:09
Мнения: 35,948
От: Bulgaria
ФРАНЦИЯ. ЮБИЛЕЙНИ МОНЕТИ
(снимка: натиснете тук)
Стилизираното дърво, нарисувано от художника Joaquim Jiminez, символизира живота и непрекъснатото развитие. То е поставено в шестоъгълник. Около дървото е изписан девиза на Републиката: "Liberte, Egalite, Fraternite" - "Свобода, равенство, братство".
Doctora
06 Ное 2005 13:30
Мнения: 19,503
От: Bulgaria
Почитания, дедо
Perkoles
06 Ное 2005 14:36
Мнения: 7,433
От: Australia
Здравейте,
Днес малко късно се събуждам, поради това, че се успах :-))
"Един лозунг" от .10. точки и започващ с началото, най-елементарното- търсенето в книгата. После, гледам, Г-н Паси започва от края - от Братството. Понеже силно се съмнявам това да е някаква негова безобразна грешка, защото "", който тук съзнателно търся, .."" съзнателно, М.
И още - не да докаже (понеже е философ), а "да покажа, .." там еди-какво си. Демек - нещо си.
Ако беше карано поред, то би трябвало да бъдат споменати още в началото и двама известни библейски братя, които са били започнали свободни, наравно и по братски...
В 7. стои въпросът свобода ли е слободията дори без прости правила. ""А и кой, кога и къде решава кое е добро и кое зло? И не става ли доброто, каквото то е днес, зло - утре, каквото може би е било и вчера."" - Всеки човек решава за себе си и много добре Знае кое е зло, макар да си признава твърде късно, че е сгрешил - поради неговата завист или суета. От една страна- защото се смята за (а)Непогрешим , (б) не.наказуем (в)поради страх и от друга - за да не "изпадне" в очите на другите поради грешките си, той изпада в спирала от лъжи и извъртания, които носят вреда и за останалите, най-вече. (малко е опростено, но ще я караме на речник, този ден :-)
Истинското Добро днес, не може да стане зло - утре, нито е било вчера... (в.ж. Коперник, Галилей* напр.) (""Престъпление и наказание"" като че дава отговор и за свободите :-)
8. ""Как трябва да постъпва свободата със своите противници, ..."" ""За съжаление от това противоречие, от този парадокс изход няма. Нито е намерен, нито ще бъде намерен!"" Това не е парадокс без изход :-) (или поне съзнателно търсен) Нека се върна по-в началото и да го свържа с библейските братя. Каин и до ден днешен е все още наказан и белязан, но все още жив :-)
т.е. наказанието не е в убииството, нито свободата - в слободията.
Малко и за равенството и да привършвам :-)
Един от наше село викаше, че както пръстите на едната ръка са неравни/нееднакви, така и хората никога не могат(няма да бъдат) равни... Да, обаче, това не пречи на ръката човешка, като цяло, да е едно от най-великите творения на природата.
.
Сега, тука, не ми е ясно защо в началото не е споменато, че думата Losung е от нем., както си го пише в речника и най-близката до нея е Lö sung - решение.
Е, да. Готово решение няма... но, На пръв поглед

Редактирано от - Perkoles на 06/11/2005 г/ 18:53:26

Старшината
06 Ное 2005 15:49
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
....
(снимка: натиснете тук)
....
Боро
06 Ное 2005 15:59
Мнения: 266
От: Bulgaria
Дядо, Поздравления.
Да погледнем може би още една страна на двойката теория - лозунг.
Лозунгът, дори представляващ коректно компресиран извлек (метаобраз) на дадена теория, има по същината си предназначение, различно от теорията.
Теоретичния модел може да бъде дескриптивен (описващ съществуваща действителност) или нормативен (предписващ характеристиките на възможна, желана, но не непременно все още съществуваща такава). И в двата случая моделът е статичен - моментен портрет на обекта, което включва в себе си и условен - отразяващ моментните условия, определили това състояние на обекта.
Целта на такъв модел е създаване/комуникиране на знание.
Лозунгът, на свой ред, е предимно призив към действие - създаден като мотивационно средство за действия, предизвикващи промяна (преход) от един към друг статичен модел на обекта. Така той е насочен не толкова към създаване на знание у своя получател, колкото към мотивиране на определено поведение. Тогава е напълно възможно лозунгът да не съдържа пълния метаобраз на нормативната теория, и да запазва мотивиращото си въздействие.
И последно - колкото по-висока е степента на компресиране на теорията, при използване на речевите средства на жив език, толкова расте степента на генерализация на използване на понятията. А това е най-прекият път към свободното, субективно индивидуално тълкуване на съдържанието на нормативния модел - респ. до замяната на нормативния модел със семейство индивидуални, съществено различаващи се индивидуални интерпретации. На което непрекъснато сме свидетели и участници в политиката, пък и тук във форума.
Сибила
06 Ное 2005 16:24
Мнения: 15,613
От: Bulgaria
Няколко лозунга!

За дядо Виктор, специално. Знам, че сте ги чели, но някои от тях са като лавров венец на главата на Глупостта, а глупостта, както някой беше казал, е един истински дар за човека.


Замърсеното тяло поддържа духа неспокоен.
(Надпис в обществена баня)



Хигиенизацията е враг на бактериологическата диверсия.



Въшката е най-опасен враг на Родината. Унищожавайте я.



Не слагай чужди тела в устата си!



Събличай се бързо, и други чакат след теб!

Планината е извор на прогресивни идеи.


Дръж маркуча си в изправност!







Да покрием навреме младите кобилки.

Във всеки дом добитък.
(Плакат, издаден от "Наука и изкуство"



На партията - вярност, на народа - чиста вода.
(Надпис в служба "Водоснабдяване и канализация"


Човекът е главна фигура в животновъдството.

Дружбата между хората ражда криле на същите.

Всяка ръка на крак!

Да строим социализма с подръчни средства!


Всяко яйце - бомба, всяка кокошка - летяща крепост срещу агресорите!
(Лозунг в птицеферма)

След глад и мизерия настъпи тежка индустриализация.


25 години народна власт - 25 години цирк.
(Светлинен надпис над купола на цирка)


Цехът за бързи услуги е дело на партията.


Комунизмът е неизбежен.


Студенти, икономисвайте отпадъците! Те са за вас.
(Лозунг в студентски стол)


Граждани, гответе се за отпадъци!
(Лозунг на кампания за събиране на вторични суровини)


При директора се влиза само по голяма нужда!
(Надпис на вратата на директорски кабинет)


Всеки кооператор - свиня! Всеки комунист - две!
(Животновъдна кампания)




Да влезем в комунизма с лъснати обувки!







Да не оставим неодрусана слива в нашето село!



Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията.
(Тодор Живков)




Всички комунисти - под земята!
(Лозунг в мина)



Един допуснат брак е беда за целия колектив
/Лозунг (1985 година)/


Зую
06 Ное 2005 16:53
Мнения: 3,322
От: Bulgaria
И други пъти съм писал за безполезността на българската философска наука. Убеждавам се и сега от разсъжденията на именития ни философ Исак Паси, който е написал трактат за свободата, братството и равенството, сякаш става въпрос за принципите, върху които се основава еврейската търговия. Според него няма свобода, няма братство, няма равенство. Ами какво има тогава? Но нека започнем подред.
В началото на статията си пише, какво представлява лозунгът-"Кратък, сбит, формулиран призив за осъществяване на идея, цел и пр.". И след това ни подкрепя с пример, с който да докаже, че " дори и милионите вярващи не са достатъчно доказателство за истинност". Тук си проличава, че Исак Паси бърка политическата практика с философските умозрения. Лозунгът се издига от хора практици, които искат да извършат някаква конкретна промяна в обществото. Да се освободим от турско робство, например. Да се освободим от феодална зависимост. Да освободим крепостните селяни. От колониална зависимост и т.н. И този лозенг е работил. За да се извърши промяната е необходимо в целта да повярват масите и да извършат необходимите практически действия. И с това целта е била изпълнявана. Този лозунг никога не е издиган с цел да се борим за някаква абстрактна свобода, или свобода изобщо, или за абсолютна свобода. Издиган е единствено за целите на борбата за някаква конкретна свобода, или свободи. Лозунгът също така никога не е издиган, за да се търси някаква "истинност", абстрактна истина, абсолютна истина, завършена истина, пълна и окончателна истина и т.н. Истината си я търсят философите. Практиците никога не чакат философите да я измислят, да им я кажат, че чак тогава да действат. Защото, ако ги бяха чакали, щяхме още да се катерим по дърветата. Така, че лозунгът е работил и ще продължава да работи за целите на практическото преустройство и развитие на обществото. И с това целите му са изпълнени.
Исак Паси още пише, че лозунгът за свобода, братство равенство е " невероятно популярен, увличащ хиляди и милиони хора, и то в продължение на цели епохи"!!! Това е едно много добро доказателство, че този лозунг е работил успешно и е свършил много голяма работа за развитието на човечеството. И ако човечеството отрече този лозунг, както това прави Паси, то ще загуби един основен социолен лост за промени и развитие. И тогава, който го завладей, той ще го владее без съпротива. Еврейска му работа! Такава теза едва ли е нещо ново. Предполагам, че е изповядвана от всички, които са владяли и са подтискали останалите.
Но да продължим нататък. Братството! Исак Паси пише, че братството е "напълно безсъдържателен принцип, който няма покритие нито в различните общества, нито в различните епохи". И ни сочи примери с войните, гражданските войни, смъртните присъди. Да, тези примери са верни, но те не са достатъчни. Защото, колкото примери можем да посочим за войни и вражди, много повече примери можем да посочим за "
nesnaecht
06 Ное 2005 17:05
Мнения: 15,180
От: France
Сиби връо е т`ва !
Всички комунисти - под земята!
(Лозунг в мина)
Чичо Фичо
06 Ное 2005 17:19
Мнения: 24,838
От: United States
Зую, мога ли да та запитам както как си представляваш пък "полезността" на българската философска "наука"? Да налади, както казваше Б. Мунтян, производство на клинци? Опинци?
хунвейбин
06 Ное 2005 17:21
Мнения: 9,895
От: Bulgaria
Днешната мутренска пропаганда , някой ще каже , че е в главата на Аристотел.
Сакън.Към 18 в. какво е празнодумие вече е ясно.Центъра на тежестта , на интелекта , вече не е търсен нито в неговата , нито в главата на монарха , нито в главите на чуруликащите попове , нито дори в тази глава дето всеки носи.Друго е станало.
Други ще я преместят пропагандата при Гьобелс.
Сакън.
А аристократите веднага ще настръхнат като рогат добитък на червено.
Любимци са ми аристократите.Много са умни , потекло със синя кръв са.

------
Ако пак опрем до красавеца Ловоазие и възлюбения Айнщайн-заради , представете си , вярата му в Бог , и, пак си представете, заради общите приказки на Айнщайн , само какви общи приказки и какви специални приказки трябва да изговорим.
---
Нека първо се спрем на красавеца.Любовчия е бил.Ама колко му е било трудно в любовта.Кюлотите са били с бая дълги крачоли.Дамите са били опаковани като пашкули Ръцете им са били заети от ветрила.
И някой веднага ще рече.Гореща и трудна любов е падала.
Нищо подобно.
Цялата беля е била в огромните рояци от насекоми и паяци.
Битката с тях е била жестока.На тези вмирисани аристократи акъла по онова време е достигнал до тази рецепта.
Трябва ти големият рог на носорог .С него си чертаеш линийки по земята и стената.Получава се затворено пространство в което насекоми няма.
Прави ли са го.И въпреки многобройните опити , кюлотите с дълги крачоли не са отстъпили място на днешните прашки.А рецептата е считана за най , , модерната".
Седящите задници на трона и тлъстите попове пеещи даже по катедралите –до там са я били докарали работата.И то през 18 в.
Сибила
06 Ное 2005 17:47
Мнения: 15,613
От: Bulgaria


Но не сте ли чели, все пак, нещичко около дуела - Исак Паси - Тодор Павлов?
Аз съм чела и затова съм останала с впечатление, че професорът Паси си е имал доста неприятности около правилната "марксистко -ленинска" позиция и по тази причина си направих извода за положението му на вътрешна партийна опозиция. Годината е 1964, ние още сме ходили прави под масата, а други въобще не са били родени:


[...] Незадълбоченото познаване на марксистко-ленинската философия, пренебрегването на теорията на отражението и принципа на партийността, недостатъчното критично използване постиженията на немската класическа философия, както и явно недостатъчното критично отношение към съвременните буржоазни "модерни" естетически учения отдалечават все повече Исак Паси от марксистко-ленинската теория и практика, от марксистко-ленинската естетика и литературна критика. Именно затова нужно е да се напомни на Исак Паси, който не е само теоретически работник, но и възпитател на нашата студентска младеж, че ние живеем във време на комунистическа независимост и свобода, т.е. на такава независимост и свобода, която задължава всеки да служи с всичките си творчески възможности преди всичко и главно на партията, на народа, на социализма и комунизма, които от своя страна не отричат и не подценяват, а тъкмо обратното, признават и най-високо ценят, но не абсолютизират и не фетишизират субективната и индивидуалната страна в социалистическо-реалистическата литература и изкуство.


Академик Тодор Д. Павлов

"И естетиката е партийна!"

бр. 40, 3 октомври 1964 г.



Целият материал:




Натиснете тук
Calina Malina
06 Ное 2005 17:48
Мнения: 6,931
От: Bulgaria
Прощавай, чичо Фичо, че се отзовавам аз на "поканата" ти за "диалог" със Зую. Той сигурно ще ти отговори, ако и както намери за добре. Моят отговор, касаещ семейните ви постове под есето, е просто едно напомняне на философ: "Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа". И това, защото не ми се иска да мисля, че няма какво да кажете по текста... поради което за пореден път ни споделяте вашите спомени от незабравимите студентски години във философския факултет (гарнирани разбира се с пикантни слухове за автора )
Чичо Фичо
06 Ное 2005 17:54
Мнения: 24,838
От: United States
Калинке, нищо не каза, освен че май и ти си била завършила ФФ. Кога?
nesnaecht
06 Ное 2005 17:55
Мнения: 15,180
От: France
Това е истинския лозунг неказан но изпълнен безупречно от Софиянци !

Няма район в столицата, в който Татяна Дончева да печели повече гласове от Бойко Борисов. В някои от районите Борисов събира пет до шест пъти повече гласове от конкурентката си. Това са например районите Банкя, Искър, Нови Искър, Кремиковци, Връбница, “Люлин” и “Надежда”.
Най-малка преднина пред Татяна Дончева Бойко Борисов регистрира в централните райони на София, сред които - “Лозенец”, “Триадица”, “Изгрев” и “Слатина”.
Calina Malina
06 Ное 2005 17:57
Мнения: 6,931
От: Bulgaria
Издребняваш Жалко...
Чичо Фичо
06 Ное 2005 17:59
Мнения: 24,838
От: United States
Значи не си. Така си и мислех - личи ти по писането.
nesnaecht
06 Ное 2005 18:16
Мнения: 15,180
От: France
Изветрели работи
Zmeja
06 Ное 2005 18:41
Мнения: 35,948
От: Bulgaria
В интерес на истината проф.Паси не е оригинален в разсъжденията си. Тези мисли сме ги чели и слушали многокротно, особено във връзка с 200 годишнината от френската революция. На безкраен брой семинари, телевизионни и радиопредавания и весникарски стаии през последните години лозунга "Свобода, равенство, братство" се обръща по всички възможни комбинации, но винаги свързан с съвременното тълкуване на понятието ДЕМОКРАЦИЯ. Разглеждат се въпроси като свобода и конкуренция, свобода и пазарни отношения, равенство и конкуренция, равенство и либерализъм, равенство и феминизъм, братство и религия, ....(Виж. в ИНТЕРНЕТ!). И навсякъде в оценките се срещат думи като утопия, противоречие, опростени лозунги и т.н. - все в смисъла, който влага Паси и в все в посока подкрепяща съвременните либералните теории и политическа практика. Естествено - след като обикновенно всички тези мероприятия се финансират от Сорос или негови фондации.
За сега това все пак не е накарало французите да си сменят девиза на държавата! Но какво ли ще стане с девиза "Съединението прави силата" ако философстващите го изтълкуват като националистически лозунг, призоваващ към обединение на всички български земи?!
Добави мнение   Мнения:194 « Предишна Страница 8 от 10 6 7 8 9 10 Следваща