Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
За употребите на историята
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:269 Страница 1 от 14 1 2 3 Следваща »
Зе Мария
28 Апр 2007 01:07
Мнения: 2,227
От: Bulgaria
Айде още един безродник повтаря нашите тези и рискува да го овъргалят в катрана. Ама Отечеството е в опасност бе, поборници! Грабвайте телата! Пълнете шишанетата и атака! По пет на нож!
Лелеее, кво ще става тези дни тук !
A_Bulgarian_in_USA
28 Апр 2007 01:08
Мнения: 976
От: USA
Г-н Илчев, статията Ви ще бъде напълно завършена, ако свържете цензурата върху научните изследвания и Холокоста.
Пройчо
28 Апр 2007 01:11
Мнения: 1,846
От: Bulgaria
Тази история с Батак не е толкова безобидна колкото изглежда! Целта е да се промени българското отношение към турското робство и от там и ролята на Русия в Българската история! Естественно е да се промени отношението на масата българи към Русия и да се прекъсне тази естественна културно историческа връзка!
Как се променя масовото съзнание можем да видим в Македония след Втората световна война! Как чрез масова идеологическа обработка беше променена националната индентификация на македонците и как от част от българския етнос бяха превърнати в антибългарско настроена нация с доста изопачени разбирания за историческият им произход!!
Така че внимателно с препрочитането на историята!!
bozata
28 Апр 2007 01:17
Мнения: 887
От: Bulgaria
аман от дръкащи глупости!!!!! Ако материала беше за Гърция и калнетата там, щяха да запалят парламента, ама ГОВЕДАТА сме ние, че си мълчим!!!!
Kotka
28 Апр 2007 01:17
Мнения: 13,187
От: Aruba
Иван Илчев, ако беше Грък и пишеше такива глупости в техен вестник щяха да те пребият с камъни. Това, че ти си мижатурка и нихилист си е твой проблем не се опитвай да промиваш мозъци, че им писна на хората от безродници като тебе.
Пройчо
28 Апр 2007 01:27
Мнения: 1,846
От: Bulgaria
Илчев просто ми изглежда да не разбира за какво наистина става дума! Позаблуден интелектуал пледиращ за свобода на словото!
Bozata и Kotkata дават добър пример с гърците! Ние сме далеч по - некомплексирани Илчев на тема национално самочувствие иначе щяха вече да те линчуват!!
Iezuit
28 Апр 2007 01:35
Мнения: 17,521
От: Pitcairn
Петък, събота, неделя - 400-450 мнения.
И стотина изтрити.
Само пак да си изокам - какво е "научното" на проекта на Балева и оной професор?
Светло Пиво
28 Апр 2007 01:42
Мнения: 2,124
От: Bulgaria
Доста натруфена с ненужни изрази статия. В крайна сметка вярвам на фактите. Историята се политизира.....
Фрида
28 Апр 2007 01:49
Мнения: 971
От: Bulgaria
Илчев не казва как може да се обори с научни твърдения едно несвързано бръщолевене на шизоидни полуидиоти, които се изживяват като "учени"....?!
Voltervoice
28 Апр 2007 01:54
Мнения: 720
От: Bulgaria
Зе Мария
Така си е! Това няма по-страшно нещо за пишман патриотарите от космополит, родоотстъпник, безродник, либерали и 'секва такава паплач предатели ...
Д-р Тормозчиян
28 Апр 2007 02:24
Мнения: 8,152
От: Botswana
Статията си е много добра (при малко повече смелост можеше и да е отлична) и показва как спокойно и балансирано може да се подложи на научна критика статията на М. Балева. За всеки опитен изследовател не е никакъв проблем да открие един куп слабости в нея (не са само посочените от Илчев), което щеше и да стане при една нормална научна дискусия. С това всичко щеше да приключи, както и стана миналата година след публикацията на Балева, критиката на Койчев и нейния отговор. Десетки подобни проекти минаха през последните години, десетки подобни статии се публикуваха, без от това нещо да произтече (освен че се отчита дейност, печелят се някакви парици, правят се научни кариери – така, впрочем, е по цял свят).

И за какво беше цялата тридневна истерия (точно в добрите български традиции на “всяко чудо за три дни”)? Ами за да може Божидар Димитров (който спусна подходящия материалец и насоки на медиите и задейства всичко) да си направи отново реклама на пазител на българщината (и да попродаде още малко от купищата боклучави книжки, които нацвъка през последните години), па Първанов, па Сидеров, та кой ли още не да се покаже защитник на националните ценности, крепител на българската нация, която всъщност е в пълен разпад, агонизира, усеща скорошната си гибел и затова реагира толкова болезнено. Не е само въпрос на ниско самочувствие и на несъмнено национално комплексарство, нещата са доста по-сериозни, но с истината малцина могат да живеят, повечето предпочитат да си затварят очите и блажено да слушат мазните приказки на чалга-историците, които си намериха добра ниша за бизнес.

В цялата история няма герои и злодеи, няма добри и лоши – пак в добрите български традиции “всички са маскари”, всички лъжат и увъртат (и Балева, и Божидар Димитров и сие политици), има само манипулатори и лапнишарани, които три дена дерат ризи и реват по форумите “Булгар-р-р!”

Карамфилов
28 Апр 2007 02:54
Мнения: 2,535
От: Bulgaria
Изглежда уважаемите форумци са прочели статията по диагонал, иначе нямаше да бързат да слагат автора в своя лагер и да дигат палци, нито пък щяха да го напсуват тъй бързо като безродник.
Внимателният прочит сочи, че И. Илчев е на точно обратното мнение на "безродниците" (каквото и да означава това). Че даже и се бъзика с колегата си Дичев за неумелия му опит да се занимава с история. Той прави една спокойна и поради това убедителна критика на тезите на оная госпожа и на немския историк. Ласкаем се, че и нашият подход беше подобен, но тук си личи професионалиста, нали. Призовавам да се чете внимателно и да се отличават добронамерените мнения и критики от провокативните и антибългарски такива. Към добронамерените опуси по българска история слагам например и тези на ЧФ (без да го одобрявам по други теми), макар че чичофобията пречи на много хора да видят това.


Редактирано от - Карамфилов на 28/4/2007 г/ 03:01:03

Sta
28 Апр 2007 03:23
Мнения: 5,780
От: United States
Карамфилов,
Изглежда и ти си се заблудил, че "безродниците" отричат историческата достоверност на клането. Затова виждаш разлика между двете статии. А те са еднакви. Даже се чудя как редакцията не даде думата на "правата" страна. И двете статии твърдят едно и също нещо. Централната теза е
"тревога от пълзящото преувеличаване на историята, на миналото в нашето днес. От овеществяването на историята, от валоризирането й от определени среди, от размахването й като сопа от политиците" и "Издигаш си плашило и после наволя го громиш. Подменяш тезите и после ги сгромолясваш лесно. "
"Спокойната критика" на Илчев е просто ислюстрация как би трябвало да бъде. И е сложена за да може статията по-лесно да бъде преглътната от тълпата. Но, видно е, че не може да ги излъже. Налага се да примирим с факта, че Бай Ганю е безсмъртен. И да признаем, че всеки има право да громи каквото му отърва.
Dakl
28 Апр 2007 03:24
Мнения: 359
От: Bulgaria
Да , ама не, касто казваше един / не/известен журналист в близкото минало.Въпросът не е в изследванията -научни или не научни , а в конкретните действия! А тези действия предвиждат не повече ни по -малко, а : смяна на музейните експозиции, относно Батак, промяна на текстовете на учебниците по история за българските училища отнасящи се до тази тема, задължение на учителите по история в процеса на преподаването да се съобразяват с новите "указания" на Берлин и ит.н. и т. н.. за да се изкоренят "антиислямските стериотипи в България"За това става въпрос, а не за наука.Науката, както е характеризираше героя на Алеко, кучета е яли!
ШабатайЗееви
28 Апр 2007 03:36
Мнения: 470
От: San Marino
Четох материала на тази Балева в в.Култура май беше от миналата година и докато го четях си задавах въпроса . Добре де тая женица по убеждение ли я пише тази статия или има някаква друга причина?
Отговора намерих в много дребните букви под материала.Пишеше че е член на колегията Аби Вартбург.Или преведено Абрахам Вартбург.
От същото семейство сродно и също толкова отдавна богато като Ротшилдови , произлизат и банкерите и политиците Уорбърг в САЩ.То има и немски клон.
Замисъла е сатанински явно, но не само българския народ е обект на такива замисли.Сега след като забъркаха лайната ще дадат леко заден ход , ще оставят известно време да ферментират (може и няколко години) но бъдете сигурни че това не е последната стъпка.Целите оставам да предложите вие но аз се сещам поне за три на пръв поглед разнопосочни.Знайте че зад тези "научни" работници седят най-наглите манипуланти от столетия насам. Кажете вашите предположения за целите.......
Карамфилов
28 Апр 2007 03:57
Мнения: 2,535
От: Bulgaria
Хммм, и все пак ми се струва, че авторът, поне в конкретната част от статията, е повече от "правата" страна, както се изразяваш. Забележи, освен оборването на въпросната госпожа чрез скрупульозно преравяне на фактите, той приема за нормално създаването и поддържането на определена митология като опора на държавата. Според мен (и не само) една атака срещу националната митология не е просто научно (историческо) начинание, а политическо.
По темата за "употребата на историята" мисля, че нямаме особени различия.
Хайде лека, че стана утре.
Пейчо Пеев
28 Апр 2007 10:07
Мнения: 9,854
От: Bulgaria
историята фрагментирано, без наратив, поредица от хронологични и причинноследствено свързани събития, не може да изучаваш, липсва спиралата, смисъла, а това наука не е горди фалшификатори, който изменя историята на рода Господ да накаже за греха
Democrat
28 Апр 2007 10:23
Мнения: 801
От: Bulgaria
Проф. Илчев е прав и жалко, че Президентската институция е съветвана от ментепрофесор Божидар Димитров, а не от чавек, придобил научните си звания по надлежния ред със съответните документи от ВАК за научни степени и звания. Карикатурите на художника в този брой също изразяват позиция, който заслужава адмирация. Жалко, ча България е пълна с лапнишаране, които се омайват от думи на Първанобожидаристи.
Болярчето
28 Апр 2007 10:47
Мнения: 2,995
От: Bulgaria
Докторе Тормозчиян
А статията наистина е написан атака, че да могат и "родниците" да я разберат. Не вярвам да успее (някой вече успя да разкрие сатаниския замисъл на Балева и сие), но все пак поздравления за автора.
Олег Офренов
28 Апр 2007 11:00
Мнения: 961
От: Bulgaria
"До 75% от българското население на Аспарухова България, вкл. и дошлите с Аспарух българи, вкл. Царската династия и аристокрацията, са били вече християни. На север от Дунава от векове вече е действала българската Хуногондурска Архиепископия, чиито функции след това поема Дръстърската Архиепископия.

Не е правилно да говорим за "покръстване" на българите при Св. Цар Борис I, а за обявяване на Християнството за официална държавна религия на Българската империя (б.м. по аналогия на Константин Велики в Римската империя)."

Така проф. Божидар Димитров представи вчера по телевизията новата си книга "Българското християнство" по случай 1100 годишнината от Успението на Св. Цар Борис I Кръстител. С това той даде насоки, къде трябва да се ревизира българската история, за да се противодейства на провокаторите, поставящи под съмнение безспорния факт за Баташкото клане.
др. Тодар и Тодаризъмът имат вече още един последовател, при това институционален.

Calina Malina
28 Апр 2007 11:00
Мнения: 6,931
От: Bulgaria
"Както каза преди два дни на страниците на вестник "Сега" Ивайло Дичев, и аз познавам немалко свестни културолози. Но по-добре е да не издигат в култ не дотам обширните си исторически познания и да не се докосват до рани, които още кървят, до оголени, болезнени нерви". От къде авторът изведе този култ???
Ако не беше горното, бих казала, че най-после се появи нещо спокойно и разсъдително в публичната истерия, заформила се от няколко дена. Защото не може един факт на миналото да е запазена територия само на историците. Това означава, че както философи, културолози, литеротори и др. изучават история, така трябва и историците да надникнат в другите книжки. Иначе ще се ядосват и ще дрънкат "аргументи" от сорта на тези, които са за шоу (заради пари, или щото иска да напише нещо, за да стане научен работник ).
Добави мнение   Мнения:269 Страница 1 от 14 1 2 3 Следваща »