Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Отмъщението на 52 прабългарски рода
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:239 « Предишна Страница 6 от 12 4 5 6 7 8 Следваща »
borowan
29 Май 2008 14:07
Мнения: 1,891
От: Bulgaria




Да, да - двама августи, двама заместници-цезари.
Обаче, август остава като прилагателно към "император" - генерал, впрочем. От "цезар" идва нашето "цръ", "царъ". И цар си остава висшата титла. Няма унгарски цар - има крале. Няма сръбски /освен един самообявил се и след смъртта му ник0ой не посмял да повтори/ и т.н.
Не подценявай умението на Българската държава да заеме достойно - не какво да е, а достойно - място в Европа. И не забравяй борбата за титулуването при Калоян - "крал" или "цар".
Прочети Рънсиман и не обиждай обобщаващо народа, част от когото си и ти.
А сега заминавам на път. До утре!
jjiro
29 Май 2008 14:10
Мнения: 499
От: Bulgaria
Далеч, съм от историческата наука и не мога да съдя за статията като специалист. По чисто морфологични белези обаче, тя е една голяма провокация и нищо повече. Когато автора започна цикъла от статии каза, че ще представя само тази история която е подкрепена с археологически находки. В статията повечето са разсъждения по тема без доказателства. Единствените археологически находки са цитирани като неизпозваеми. Малко като "всяко правило си има изключения, които потвърждават правилото".
И накрая, потърсих датировка за това евангелие на снимката в края, защото няма как да пише за Борис и рода му в 5-ти 6-ти век, но не намерх (но не се и изпотих). Така, че специалистите могат да додадат нещо нещо от себе си.
Бойчо
29 Май 2008 14:13
Мнения: 617
От: Bulgaria
"Налагането на християнството лиши България от възможността да следва своя оригинален исторически път на голяма империя през Средновековието, да създаде самобитна култура. По-сетнешната съдба на държавата ни до ХV в. го доказва напълно." Дълбоко погрешна и поднесена по напълно ненаучен подход теза. Историята изучава и анализира единствено случилите се събития. Всичко друго е просто спекулация или фентази.
Д-р Тормозчиян
29 Май 2008 14:14
Мнения: 8,152
От: Botswana
Идеолозите на българската нация, каквато се мисли тя в момента, дирещи нейни всевъзможни корени през средновековието, са създали богата традиция в обругаването на т.нар. византинизъм, който неизменно се бил оказвал пречка пред утвърждаването на тази нация. Публицистичното му охулване може да бъде проследено от Христо Ботев до Енчо Мутафов включително. Своя най-висок академичен опонент византинизмът намира, изглежда, в лицето на проф. Петър Мутафчиев (1883 - 1943) и историографската школа, следваща неговата парадигма. В своята публицистична статия "Към философията на българската история. Византинизмът в средновековна България" ("Философски преглед", 1931/1) той, позовавайки се комай единствено на липсата на данни за цели периоди от българската средновековна история, обявява, че византинизмът, възприет подражателно както от политическия елит, така и от интелектуалците и Църквата, се е оказал пагубен за българската държава и е довел до нейното разложение. Византинизмът обаче оставал непонятен и непостижим за българския народ, който оказвал жива реакция, запазвайки привързаността към своето минало, сиреч към езическите си вярвания. Това довело до раждането на богомилския мироглед, превърнал се в нова религия, увлякла масите. Тя отразявала инстинкта на народното самосъхранение и самобитност. Тези изводи не попречват на Мутафчиев няколко години по-късно да обяви и византинизма, и богомилството за две еднакво безплодни и вредни от гледището на националните интереси крайности, а истинското нещастие да вижда в това, че между тях не се е създало нищо.


За една далеч по-сериозна и смислена статия по същия проблем Натиснете тук
Болярчето
29 Май 2008 14:18
Мнения: 2,995
От: Bulgaria
Наскоро гледах отново два филма - "Борис I - покръстването" и "Време разделно". И в двата имаше една почти идентична сцена. В първия група хора чакат реда си, за да кажат какво избират - кръста или дръвника. Във втория група хора чакат реда си да кажат какво избират - чалмата или дръвника.
Открийте разликите, както се казва.
хунвейбин
29 Май 2008 14:27
Мнения: 9,895
От: Bulgaria
, , Някмам време да го чета, не пиша и дисертация за проблемите на човека с много си личности.”
Оставам му високата култура , в кошчето за боклук.
Но това е варварство.
Да хората са поливалентни , с богата душевност и култура , само варварите ги възприемат като едномерна овца.
Всяко масово движение култивира идеята за страха , за греха, за свръх човеците и овцете.Позната идеология и мракобесие. Самостоятелна личност е фашето , свръх човека , другата е еднодневка , безполезна и безпомощна, безчестна и низка.
Фашето се издига като Бог и я ръководи като пастир.
Да се масовизират хората , да станат еднодневки , да имат само едно измерение-на овца или в отвъдното , да нямат собствена индивидуалност и независимост , това е стародавна мракобесна мечта..
Уви , времената на конгрегацията вече са на бунището.
Дрънкай си , но шанс нямаш.Баламите , баламите намаляват и скоро ще свършат?
абулафия
29 Май 2008 14:53
Мнения: 1,653
От: Bulgaria
Д-р Тормозчиян, благодаря за хубавата статия
jjiro
29 Май 2008 15:08
Мнения: 499
От: Bulgaria
Серизно е и хубаво казано, но вижте му автора. Не случайно е признат по света. За у нас не знам. От него глупост нито съм чул, нито съм прочел.
E6
29 Май 2008 15:11
Мнения: 29,550
От: 0
Уфффффф!Много чело много знаи.....
10 000 наши учени напуснали страната за 10 г.
29 май 2008 / News.dir.bg
Около 10 000 български учени са напуснали страната през последните десет години. Това каза във Велико Търново заместник-председателят на Съюза на учените професор Ангел Попов, цитиран от БГНЕС.
"Голяма част от тези, които са емигрирали, не се занимават с наука, но очакванията са повечето от тях да започнат да се връщат в родината. 250 лв заплата получава един докторант, а средната заплата за професор в момента е около 650 лв", каза още професор Попов.
Според него в момента в България има около 20 000 учени, а само 2000 от тях са млади учени до 35-години. “Излиза, че ние готвим висококвалифицирани кадри за чужбина", каза още проф. Попов.
чорбаджи Мичо Байзадето
29 Май 2008 15:23
Мнения: 388
От: Bulgaria
И кой е победителят, който е наложил на Борис да капитулира без да му завладее територията?

Гръцката лъжа, че Цар Михаил I Борис бил претърпял военно поражение и затова се "покръстил" е създадена около 1 век след събитията.
Произхожда от 1 единствен писател, мисля че беше Хамартол, но сега няма да проверявам.
Следващите векове е разкрасена с още митове и в този вид Златарски я приема и налага за изучаване, макар и сам да се съмнява в достоверността й.
Ще я предам в пародийна форма, защото тя друго и не заслужава.

Предисторията на мита за "покръстването" е, че в резултат на военно "поражение" от вдовицата Теодора на починалия император Теофил (иконоборец), Цар Борис получил за награда стратегически важната област от Загоре до Дебелт.
В "Кроватова България и покръстването на българите" лъжата е надлежно разобличена.
Всъщност, след смъртта на иконобореца Теофил, българите иконопочитатели в Римската империя в Тракия и Беломорието се надигнали на бунт, поскокоросвани от Цар Борис, който заплашил Теодора с война.
Теодора му отвърнала, че ако започне война с нея, ще бере срама, "че е победил жена".
В резултат на изнудването, спазарили се за придаването на изключително важната и богата област към България срещу ангажимента на Царя да не напада Римската империя.


Митът за "покръстването"започва така:
- По това време Римската империя (по-нататък ще използвам "Византия", за да е по-смешно) водела война на живот и смърт с арабите в Мала Азия;
- Цялата "византийска" армия била в Мала Азия;
- Очаквало се всеки момент да падне Константинопол.
Гърците обичат да си го наричат и пишат гр. Византия, защото ненавиждат Константин Велики заради тракийския му произход, традиционното за траките и българите арианско християнство и лошото му владеене на тогавашните "английски" езици - гръцкия и латинския.
Нашите глупаци пък, като прочетат за град Византия, въобразяват си, че става въпрос за някаква си империя "Византия".
- В този критичен за "Византия" момент долетяла новината, че Цар Борис и източнофранкският крал лудвиг II Германски сключили военен съюз срещу "Византия";
- Това така мобилизирало "гръцките богатири", че те за нула време нанесли страхотно поражение на арабите;
- Както си били със свежи сили от борбата на "живот и смърт" с арабите, "византийците" направили чудо нечувано - за 2 дена 80 000 "византийска" армия прескочила от Мала Азия в Тракия, водена лично от Императора Михаил III Пияницата и Цезарят Варда (с българско име).
- Слисаните българи занемели от удивление и възхищение (точно така са го написали гърчолята).
Ама, как е възможно такова "византийско" постижение!?
И веднага казали, "съгласни сме да се покръстим и подчиним" без всякакви условия.
И така, за нула време станали от "езичници и варвари" на християни.

За по-голяма "достоверност", в следващите векове митат е допълнен с още аргументи:
- По това време по българските земи настанал "нечуван глад";
- Като им изгладнял Гъзът на българите, примолили се на Императора да им даде малко храна, а те приели да станат от "езичници и варвари" на християни.
Това станало някъде ок. 864 г.

Тука трябва да се припомни, че:
- През 855 г. Цар Борис започва Брегалнишката си мисия съвместно с Кирил и Методий, изгражда нова българска църква, в която специално обучен български клир свещенодейства на български, по български книги, а гърците са изгонени.
Царят издирва мощите на 15-те Струмишки (Тибериуполски) мъченици, които били обезглавени 500 години преди това и ги погребва в новата църква.
Някои от тях са били лидери на арианството по онова време, участвали са на Никейския събор, после на Съборът в Сирмиум през 4-ти век, където е основана Апостолическата църква на Илирик, обявена от гърците за еретическа и извън закона, преследвани са, избивани са.
Царят ги е считал за негови предшественици и затова е наредил да ги издирят и погребат в новата църква. - 10 години преди са "покръсти" .
- Пак на р. Брегалница, при град Равен на Овчо поле, Цар Борис приема Царството, т.е. става Цар.
Точно на същото място, точно 300 години преди него, тук Теодорих Велики става Крал на готите и тук е неговата първа столица. Тук е бил и баща му Теодомир.

- Цар Борис пише писмо на Папата, че иска да му прати Архиепископ в столицата.
Архиепископ се праща не на голо поле сред "езичници и варвари", а тъм където има изградена църковна организация от векове с епископи, свещеници и т.н.
А такива има по българските земи още от 1-ви век - учениците на св. апостол Павел и Андрей - св. Ерм в Пловдив, св. Амплий въ Варна, св. Андроник в Сирмиум, Протогерн в Сердика и т.н. - 70 на брой апостоли и светци.
- Знае се, че до 380 г. в Константинопол не е имало въобще гръцка църковна община и поне 1 поп - толкова са били малко гърците християни.
Всички църкви да една са били ариански, защото населението на Константинопол е било българско, арианско.
Едва през 380 г. в Константинопол пристига Григорий от Назианз, който прави първата гръцка община.
Дават му 1 стая в една българска арианска църква и там започва да проповядва на гърците.
А в село Атина първият християнски епископ е назначен една през 857 г.
(През 1836 г. село Атина с 4000 жители става столица на Гърция. За сравнение - Пловдив 35000 ж., Татар Пазарджик 25000 ж., София 20000 ж.)

За да проучат състоянието на църковната организация в България, Папата изпраща епископите Формоза Портуенски и Павел Популонски, които започват строителството на грандиозната Голяма базилика в Плиска, която е трябвало да бъде по-дълга от Св. София в Константинопол и, естествено, по-голяма от Св. Петър в Рим, строен в сегашния му вид едва през 16-т век.
така им се пада на "езичниците и варварите" .

През 867 г. висша българска "партийно-правителствена" делегация заминава в Рим при Папата, за да преговаря за Архиепископ.
Посещението е координирано с пристигането в същата година на св. Константин Философ и Методий в Рим по покана на Папата.
Св. Братя проповядват вече от 40 месеца в Българска Великоморавия в Долна Панония, където са дошли с българските войски още през 864 г.
През това време световната слава на св. Братя вече е дошла до Рим и Папата иска лично да ги види във връзка с преговорите с България.
В същото време, "византийският" Император Василий Македонец, който уж ги бил изпратил в "Чешка Великоморавия", се заканва, че "ако този Методий ми падне, жив няма да се отърве".
Гърците, естествено нищо не пишат за Великоморавската мисия на св. Братя, защото са бесни.
Други писатели обаче са го написали в житиетата на нашите светци.

Лъжата за "големият глад", налегнал българите, също е съшита с бели конци.
- По това време България е огромна Империя до Украйна и Крим, до Панония и Пелопонес.
Никакви подаяния на Императора не могат да изхранят многомилионния й народ;
- Ако в България е имало гладна година, такава е щяло да има и във "Византия". Нали житницата беше в Загоре?
- Българите отдавна вече са уседнал земеделски народ, който сам си произвежда храните, а не чака на доставки като армиите на наемниците.
- В гръцката лъжа за българския "глад" е пренесен историческият факт за гладът на визиготите в Тракия през 378 г., т.е. пак 500 години по-рано.
тогава наистина настава глад, защото над 1 милион визиготи, български предшественици, живеещи северно от Дунава и по Причерноморието, нахлуват под натиска на хунобългарите южно от Дунава с разрешението на Император Валент.
Готите са били тогава предимно войници, а не производители. После те стават също земеделци в Мизия и Тракия и българи (Паисий).
Тогава търговци спекуланти, възползвайки се от глада на готите, започват да ги изнудват срещу баснословни пари, готите се принуждават дори да им продават децата си като роби за малко храна.
Това предизвиква огромно недоволство срещу Валент, което преминава в бунт, който застрашава сериозно Римската империя.
Чашата на търпението прелива, когато Валент, съветван от Папа Дамаз, изгаря на клада 26 българи-готи ариани край Одрин - "поп Верко, Авив, Иской, Сила, Фильо, Ана, Ала, Лариса, Мика, Анимиса и Гатя, Сава „воин готин“, презвитер Батуш и др."
Готите осъждат Валент на смърт чрез изгаряне и през 378 г. край Одрин обединените войски на визиготите и хунобългарите му нанасят страхотно поражение. Цялата римска армия е била унищожена, а Валент - изгорен в една плевня. Присъдата е изпълнена (Паисий).
Ето, тази история е транспонирана 500 години по-късно и това не е единственият случай в историята, когато се създават митове в резултат на грешки.

Няма какво да се лъжем!
Няма по-голяма геополитическа сила в Европа в този момент от Българското Царство.
Не 3-та, не 2-ра, а 1-ва сила е то тогава. Няма кой да го победи трайно, не говорим за някое локално сражение, а за истинска война.
Да не забравяме, че нашият съюзник Източнофранкското кралство на Лудвиг II Германски накрая беше победено от Светополк, който за кратко време успя да разшири Българската Великоморавия чак до Чешката Моравия.
Когато дойдоха маджарите, те ликвидираха не само Великоморавия, но и Източнофранкското кралство.
Опитаха се да нахлуят в България през Дунава и даже обсадиха Симеон в Силистра и даже стигнаха до Преслав.
Но Цар Борис за втори път и на преклонна възраст излезе от манастира и така вдигна духа на неопитните младежи, останали в Преслав, че те "с див рев" излязоха от крепостта и "избиха 20 000 маджари", след което пристигнали при Силистра, нанесли им второ поражение, освободили Симеон и ги прогонили от България.
Това ли е "най-слабият" български Цар, когото вечно го биели?

След това при Симеон маджарите отново се опитаха да нахлуят в Долна Панония под ръководството на княз Арбат, но бяха пак разгромени от Симеон при Белград.
Тогава се върнаха в Маджарско и там си основаха държавата върху германска територия, а не върху българска, а Симеоновият n-ти братовчед и пра-пра-пра...внук на Кубрат - българският княз Арбат стана първият маджарски Крал Арпад I.
Даже улица Арбат са кръстили на негово име в Москва братушките, понеже не знаят кой е.
timbuktu
29 Май 2008 15:38
Мнения: 3,986
От: Greece
Чорбаджи мерси разсмя ме с последния постинг.
Чичо Фичо
29 Май 2008 15:43
Мнения: 24,838
От: United States
Да си спомним също, че "Византия" е изкуствено школско име, дадено в западна Европа в 16 в. на това, което винаги (до падането на Цариград под осмаците в 1453 г.) се самонаричало "Рим", "РоманИя", "царството на римляните", и народа - "римляни" (ромии), или рум миллийет според османците. Християнството било основната етнообразуваща характеристика на римския (ромейския) суперетнос, съставен от разни етнически групи. "Елините" били езичници и пустосавци и името им било укор. Освен това в късната античност елини почти нямало останали, както и римляни - всички били варвари, говорещи вулгарен латински или гръцко койне.

Българите се формирали като европейски християнски народ в 9 в. по времето, когато най-важния (да не говорим и най-близък) християнски център бил Цариград. По това време нямало схизма между Рим и Цариград, нито отношенията им били обтегнати като след началото на кръстоносните походи. Напротив, властта на ромеите съвсем доскоро била съществувала и в Италия, и името на областта (Емилия) Романя около Римини напомняла за това. Борис обаче дълго лавирал между Цариград и Рим и накрая приел християнството оттам, отдето имал повече самостоятелност, вкл. и свой книжовен език.

***

Малко фантастика

Ако България беше избрала Рим, както унгарците в 11 в., щяхме да приемем латинската грамота и да станем като хърватите. Щяхме да пишем на латиница с ченгелчета и може би възникването на румънския етнос нямаше да се състои и България щеше да граничи с Унгария. Тогава и Сърбия, и Русия щяха да станат римокатолически, Русия щеше да е част от Литва и Полша и да разнесе католицизма в степите и Сибир. С падането на Цариград в 1201 г. източното християнство в Европа щеше да приключи. Щеше да има само малоазийски гръцки, арменски, коптски и сирийски, и може би монголски източни християни. Гърците щеха да останат малоазийски народ. Католическа България вероятно щеше да контролира целия Балкански п-ов. Възможно е османското завоевания никога да не беше се състояло и голяма част от Предния Изток да останеше християнска.

Ако България беше приела исляма, можеше в съюз с халифата още в началото 8 в. да се тури край на Ромейската империя и да се образува балкански, източно- и централноевропейски емират като в Испания, при което нищо чудно мюсюлманите да бяха покорили и цяла Европа. В 8 в. още по-голямата част от Европа била езическа и това не е било трудно. Тогава щеше да има ислямски столици в Цариград и Рим, и твърде е възможно българския владетел да седеше в една от тях и да станеше халиф. Пак сигурно езика на източноевропейския халифат щеше да бъде предимно славянски, писан с арабска азбука (като в славяноезичната османска канцелария), на западноевропейските - предимно романски и германски. Волжкия български емират щеше да контролира цяла североизточна Европа, Поволжието и западен Сибир. В западна Европа съдбата на исляма сигурно щеше да е съвсем различна от Предния Изток и Северна Африка.

Manrico
29 Май 2008 15:59
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Архиепископ се праща не на голо поле сред "езичници и варвари", а тъм където има изградена църковна организация от векове с епископи, свещеници и т.н.

Понеже ми дадоха линк с отговорите на папата, та се зачетох:
You ask, if it is permitted for a patriarch to be ordained among you. We cannot say anything diffinitive on this issue before our legates, whom we send to you, have returned and reported to us what a multitude and unanimity of Christians there is among you. In the meantime, have a bishop and when Christianity has spread there with an increase in divine grace and bishops have been ordained in each church, then one among you should be elected, who should be called, if not patriarch, then certainly archbishop


_______________________
And if I spend somebody else’s money on somebody else, I’m not concerned about how much it is, and I’m not concerned about what I get. And that’s government.
Milton Friedman, Fox News interview (May 2004)
Карамфилов
29 Май 2008 16:00
Мнения: 2,535
От: Bulgaria
Чорбаджи,
Да прощаваш, но и аз се поразвеселих. Иначе, евала за историческия оптимизъм!

***
Чичо Фичо, ако решиш да се отдадеш на историческа фантастика, няма проблем, тук от Форума ще те захранваме с идеи, безплатно!
***
Абе пичове, а как можахме да забравим за хималайската връзка - с. Бутан?

Редактирано от - Карамфилов на 29/5/2008 г/ 16:04:39

товарищМаузер
29 Май 2008 16:06
Мнения: 9,625
От: Bulgaria
Бахмамаму, четем ви днеска и точим възторжени лиги по клавиатурата. Аферим на форумо!
Чорбаджи Мичо, дори да не са верни тезите ти ми импонират повече отколкото постните манджи за словенско море с щипка тюркско прабългарска сол и малко тракийски водорасли.
Mrx++
29 Май 2008 16:21
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Абе след всяка такава статия във Форума започват бурни спорове. Всички ние не сме историци, специалисти по Средновековна Българска история. Не веднъж съм казал, че информация от Интернет не може да служи, като надежден източник. Обаче някои основни положения трябва да си изясним твърдо. По такива глупости, че нямало славяни, че България не е славянска страна, неща, които отдавна са установени няма какво да спорим. Също пак казвам, че някои непрекъснато ги натискат натрапчивите идеи за комунисти, ченгета, панславизъм, православие, с които искат всичко да обяснят, а това са неща, които съвсем нямат място в такива спорове. Аз нееднократно съм поставял въпроса да черпим информация от сравнително политически независими източници. И нееднократно съм посочвал Енциклопедия Британика, като един надежден източник. Там не може да има панславизъм и комунизъм. В нея се говори за First Bulgarian Empire and Second Bulgarian Empire. Там са дадени в популярен вид и сдъвкани всички исторически научни достижения. От тук могат да се изказват някои мнения, а не да се пишат разни фантасмагории, като тези на чорбаджи Минчо, Brightman и др.
timbuktu
29 Май 2008 16:26
Мнения: 3,986
От: Greece
Фичовата фантазия се оказа че освен пространствени препятствия няма и временни. Евала ама и внимателно щото това са и началните симптоми на шизофренията
Mrx++
29 Май 2008 16:28
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
чичо Фичо
Ако България беше приела исляма, .....
А ако България беше приела юдейската вяра, както са направили хазарите, щяхме да се разселим като евреи по цяла Европа и Хитлер щеше да ни вкара в газовите камери.
Зевзека
29 Май 2008 16:51
Мнения: 7,255
От: Bulgaria
Народ, който съчинява миналото си, живее в нерационално настояще и няма бъдеще.
Георги Каприев
Добре казано! Комуняците само това правеха - съчиняваха история за да се изкарат те хубави и да омаскарят всичко останало. Най-криво им беше християнството, защото освен "Не кради!" учи и: "Не лъжи! А комуняците лъжеха та се късаха.
Марко Ив. Тотев
29 Май 2008 17:10
Мнения: 1,837
От: Bulgaria
Става ясно, че българите са приели християнството преди Христа (или пр. н.е. както по навик казват модерните леви учЕни-историчари, измежду които и милият Петринов).
И изобщо, българите са се появили на Балканите преди човека.
***
Да питам, Енчо, ти отде разбра, че земята не е плоска?
Добави мнение   Мнения:239 « Предишна Страница 6 от 12 4 5 6 7 8 Следваща »